Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: «Επί επτά ώρες παρίστανα τη νεκρή» - Συγκλονίζει η μαρτυρία 23χρονης

Ισραήλ: «Επί επτά ώρες παρίστανα τη νεκρή» – Συγκλονίζει η μαρτυρία 23χρονης

Η 23χρονη, Sheerel Gabay, χόρευε μέχρι που η μουσική σταμάτησε και το φεστιβάλ μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη.

Η 23χρονη Sheerel Gabay, η οποία αναρρώνει από τα τραύματά της στο πόδι και στο στομάχι, περιέγραψε πώς κατάφερε να επιζήσει μετά τη σφαγή που εξαπέλυσε η Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ το Σάββατο, 7 Οκτωβρίου.

Εκείνη τη «μαύρη μέρα», ο χορός μέχρι πρωίας σταμάτησε απότομα στις 06:30. Πυροβολισμοί από παντού και κόσμος πανικόβλητος να τρέχει προς πάσα κατεύθυνση.

Ύστερα από αγωνιώδεις προσπάθειες να διαφύγει με αυτοκίνητο, η Sheerel μπήκε σε ένα από τα καταφύγια που βρίσκονται σε όλο το Ισραήλ, ειδικά σε περιοχές κοντά στη Γάζα, μαζί με άλλους σαράντα, ενώ δεκάδες ένοπλοι πυροβολούσαν αυτοκίνητα και έπαιρναν ομήρους.

«Ακούσαμε ένα αυτοκίνητο να σταματά και ανθρώπους να μιλούν αραβικά», είπε. «Μπήκαν μέσα. Ήμουν στην άκρη του καταφυγίου και άκουσα πυροβολισμούς, πολλούς πυροβολισμούς. Έσκυψα το κεφάλι μου, αλλά εκείνη την πρώτη φορά με πυροβόλησαν στο γόνατο, αν και εκείνη τη στιγμή απλώς ένιωσα πίεση. Έφυγαν, επέστρεψαν, πυροβόλησαν ξανά. Μετά πέταξαν χειροβομβίδες».

«Κάθε φορά που έμπαιναν μέσα προσποιούμασταν τους νεκρούς. Οι άνθρωποι άρχισαν να πεθαίνουν κι εμείς σιωπήσαμε»

Η νέα πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής. Οποιοδήποτε μέρος μπορεί να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη, ακόμα και ένα μουσικό φεστιβάλ.

Ο θάνατός σου, η ζωή μου στην κυριολεξία

Η Sheerel σώθηκε τελικά όταν μια γυναίκα που βρισκόταν μπροστά της κατέρρευσε πάνω της καθώς άφηνε την τελευταία της πνοή. Άλλοι σώθηκαν από ηρωικές πράξεις άλλων, όπως αναφέρει το δημοσίευμα των «Times». «Ήταν ένας άντρας που πήδηξε πάνω σε μια χειροβομβίδα ώστε το σώμα του να απορροφήσει το ωστικό κύμα».

Τις επόμενες επτά ώρες, οι μαχητές έρχονταν και έπαιρναν πτώματα, μερικά από τα οποία πιστεύεται ότι μεταφέρθηκαν στη Γάζα για να χρησιμοποιηθούν σε διαπραγματεύσεις ομήρων.

«Κάθε φορά που έμπαιναν μέσα προσποιούμασταν τους νεκρούς», είπε η Sheerel. «Προφανώς στην αρχή πανικοβληθήκαμε. Όσο περνούσε η ώρα, οι άνθρωποι άρχισαν να πεθαίνουν. Και εμείς σιωπήσαμε».

Το πόδι της 23χρονης Sheerel είχε σπάσει σε δύο σημεία κι είχε αρχίσει να το αισθάνεται. «Προσπάθησα να απομακρύνω το σώμα της γυναίκας από πάνω μου, αλλά δεν μπορούσα».

Φίλοι και συγγενείς θρηνούν τον χαμό της Ντανιέλα Πετρένκο, από τη Χάιφα, η οποία σκοτώθηκε στη φονική επίθεση της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ.

Από τους 40 σώθηκαν οι 12

Από τους 40 ανθρώπους που είχαν κρυφτεί στο καταφύγιο, μόνο δώδεκα επέζησαν – συμπεριλαμβανομένης της Sheerel και των φίλων της. Τους απεγκλώβισε ο πατέρας μιας από τις άλλες νεαρές που κρύβονταν μαζί της. Πριν καν φτάσουν τα σωστικά συνεργεία, ο πατέρας έσπασε τον αστυνομικό κλοιό με ένα φορτηγό και τις φόρτωσε στο πίσω μέρος του οχήματος.

Η 23χρονη είναι ένα από τα 50 άτομα που τραυματίστηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς και αναρρώνουν στο νοσοκομείο Ιτσίλοφ, από τα 200 που είχαν αρχικά μεταφερθεί εκεί, γράφουν οι Times. Το νοσοκομείο διαθέτει 1.500 κρεβάτια και θεωρείται η μεγαλύτερη μονάδα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών στον κόσμο. Εν μέρει είναι υπόγειο, ενώ τρία από τα επίπεδά του δεν μπορούν πληγούν από βόμβες και χρησιμοποιούνται σε περιόδους κρίσης.

Υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, πάντως, για τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, όπου η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ διαθέτει οπλοστάσιο που ξεπερνά κατά πολύ εκείνο της Χαμάς στη Γάζα.

Η Sheerel, η οποία είχε πρόσφατα ολοκληρώσει τη στρατιωτική της θητεία, έπρεπε να προετοιμαστεί συναισθηματικά για να πολεμήσει. Δεν περίμενε ότι θα δεχόταν αυτού του είδους την επίθεση ως πολίτης, μια νύχτα που διασκέδαζε με τους φίλους της. Αλλά σύμφωνα με τη νέα πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής, οποιοδήποτε μέρος μπορεί να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη.

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024