Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Λωρίδα της Γάζας: Ένας άνδρας με το γαϊδούρι του εξασφαλίζει ότι δεν θα διψάσει κανείς

Λωρίδα της Γάζας: Ένας άνδρας με το γαϊδούρι του εξασφαλίζει ότι δεν θα διψάσει κανείς

Ο Τζαμίλ αλ-Καρούμπι ξυπνάει κάθε μέρα πριν την ανατολή και αυτός και ο Αλμόντ, το γαϊδούρι του, τριγυρίζουν τους κατεστραμμένους δρόμους της Λωρίδας της Γάζας για να διανέμουν νερό.

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς συνεχίζεται για 11η ημέρα με το Τελ Αβίβ να έχει σκληρύνει τη στάση του όσον αφορά τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς εκτός από τον αποκλεισμό, βομβαρδίζει ανελέητα τον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ έχει αποκόψει στους κατοίκους του, την πρόσβαση σε νερό και ηλεκτρισμό, με τις ελάχιστες προμήθειες να εξαντλούνται.

Σε αυτό το σκηνικό πολέμου ξετυλίγονται ανθρώπινες ιστορίες με καθημερινούς ανθρώπους να μετατρέπονται σε αφανείς ήρωες, όπως ένας άνδρας που συνεχίζει εδώ και εννέα ημέρες την καθημερινή του ρουτίνα για να βεβαιωθεί ότι κανείς δεν θα μείνει διψασμένος.

Ο Τζαμίλ αλ-Καρούμπι ξυπνάει κάθε μέρα πριν την ανατολή και αφού φροντίσει τις ανάγκες της οικογένειας του, αυτός και ο Αλμόντ, το γαϊδούρι του, τριγυρίζουν τους κατεστραμμένους δρόμους της Γάζας για να διανέμουν πόσιμο νερό στους ανθρώπους της γειτονιάς του, από το ντεπόζιτο που έχει στο πίσω μέρος του κάρου του.

«Έκανα μία συμφωνία με τον φιλαράκο μου, τον Αλμόντ, ότι εάν κάθε μέρα θα ξυπνάει νωρίς, με βοηθάει να γεμίζουμε το ντεπόζιτο του νερού και να το διανέμουμε στη γειτονιά, θα του δίνω μία έξτρα τσάντα φαγητό κάθε μέρα», λέει ο Τζαμίλ στο Al Jazeera.

«Από τότε έχει τηρήσει την υπόσχεσή μας», συμπλήρωσε.

Από τότε που ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί βοηθάνε όσους περισσότερους μπορούν

Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος ο 34χρονος άνδρας συνήθιζε να πουλάει λαχανικά στο πίσω μέρος του κάρου του. Πλέον από τότε που ξεκίνησαν οι ανελέητοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ, ο ίδιος και Αλμόντ προσπαθούν να βοηθήσουν όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούν.

Πριν από μερικά χρόνια ο Τζαμίλ, του οποίου το όνομα σημαίνει στα αραβικά «όμορφος», κληρονόμησε μία γεώτρηση μετά τον θάνατο του πατέρα του.

Πλέον προτού καλύψει τις ανάγκες της οικογένειάς του σε νερό, γεμίζει δύο μεγάλα ντεπόζιτα και τριγυρίζει στη γειτονιά και φωνάζει στους γείτονες να φέρουν τα δικά τους ντεπόζιτα, δοχεία ή ακόμα και σακούλες νερού για να τους τα γεμίζει.

«Είναι πιο χαρούμενος και πιο περήφανος όταν οι άνθρωποι μπορούν να πέσουν στο κρεβάτι το βράδυ, χωρίς να διψάνε»

Διανομή νερού σε κάρο με γαϊδουράκια στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Τζαμίλ μένει μαζί με τη μητέρα, τη σύζυγό και τα τέσσερα παιδιά του και λέει ότι η γεώτρησή του έχει αρκετό νερό για να κρατήσει τον ίδιο και τους γείτονες του από το να διψάσουν αφότου το Ισραήλ έκοψε το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα στον παλαιστινιακό θύλακα.

Για τον Τζαμίλ να πάρει αυτή την απόφαση ήταν εύκολη, αλλά πιστεύει ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταθούν μαζί σαν ένα και αυτή η πεποίθηση πρέπει να γίνεται πράξη.

«Δεν το πουλάω, το διανέμω δωρεάν. Αν δεν βοηθήσω τους ανθρώπους μου, ποιον θα βοηθήσω;»

Ο ίδιος μάλιστα δεν θα δεχτεί ποτέ λεφτά για το νερό που δίνει, ακόμα κι αν η οικογένειά του ανήκει στην εργατική τάξη και χρειάζεται τα χρήματα και σίγουρα θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να βγάλει κέρδος.

«Δεν το πουλάω, το διανέμω δωρεάν. Αν δεν βοηθήσω τους ανθρώπους μου, ποιον θα βοηθήσω; Το Ισραήλ;», λέει χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο Al Jazeera, γείτονες του Τζαμίλ υποστηρίζουν ότι το νερό είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μπορούν να ζήσουν χωρίς ίντερνετ ή ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά όχι χωρίς νερό.

Διανομή νερού σε κάρο με γαϊδουράκια στη Λωρίδα της Γάζας

«Πραγματικά δεν ξέρω τι θα κάναμε αν δεν ήταν εδώ γύρω ο Τζαμίλ», λένε χαρακτηριστικά. «Προσπαθήσαμε να πάμε στις υπηρεσίες βοήθειας για να πάρουμε νερό αλλά υπάρχει πάρα πολύς κόσμος και το νερό δεν έχει καθαρή γεύση».

Θα ήθελε να βοηθήσει περισσότερους στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Τζαμίλ λέει ακόμα πως θα ήθελε να πάει και παραπέρα από τη γειτονιά του για να βοηθήσει και περισσότερους ανθρώπους να έχουν νερό, ωστόσο οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν μετατρέψει τους δρόμους σε συντρίμμια και χαλάσματα και είναι αδύνατον να περάσει με το κάρο του.

Πάντως, παρόλο που η οικογένεια του φοβάται για το γεγονός ότι τριγυρίζει συνεχώς με το κάρο του και έτσι είναι εκτεθειμένος να χτυπηθεί από ισραηλινά πυρά, ο ίδιος δεν θα σταματήσει την προσπάθεια ανακούφισης των συνανθρώπων του.

Ο μικρότερος γιος του Τζαμίλ, ο Οσάμα λέει: «Ο πατέρας νιώθει ότι έχει την υποχρέωση να βοηθήσει τους ανθρώπους, οποιουσδήποτε ανθρώπους, ακόμα και αγνώστους και είναι πιο χαρούμενος και πιο περήφανος όταν οι άνθρωποι μπορούν να πέσουν στο κρεβάτι το βράδυ, χωρίς να διψάνε».

«Είναι φυσικά πολύ επικίνδυνα, πύραυλοι πέφτουν συνεχώς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν μπορούμε να τον σταματήσουμε. Οι άνθρωποι μας αγαπάνε και είναι ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να ανταποδώσουμε την αγάπη τους», προσέθεσε.

Διανομή νερού σε κάρο με γαϊδουράκια στη Λωρίδα της Γάζας

«Όσο οι άνθρωποι με χρειάζονται θα είμαι εκεί και θα προσπαθώ να τους βοηθήσω όσο μπορώ»

Μερικές φορές ο Τζαμίλ και ο Αλμόντ διανέμουν λαχανικά όπως λεμόνια, πατάτες και οτιδήποτε βρίσκει στον κήπο του και περισσεύει από τις ανάγκες της οικογένειάς του.

«Δεν με νοιάζει να δίνω δωρεάν λαχανικά όταν έχω περίσσευμα», λέει χαρακτηριστικά. «Κάνει και εμένα και τους ανθρώπους περισσότερο χαρούμενους».

Η προσπάθεια και το κουράγιο του δεν παραγνωρίζονται από τους γείτονές του καθώς συχνά δίνουν φαγητό στον Αλμόντ, και επιμένουν να το πάρει, ώστε το γαϊδουράκι να μπορεί να βοηθήσει τον Τζαμίλ να συνεχίσουν την καθημερινή τους ρουτίνα. Παρόλο που δεν ξέρει πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, ο ίδιος γνωρίζει ότι οι γείτονες του διψάνε και θέλει να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα συμβεί.

«Όσο οι άνθρωποι με χρειάζονται θα είμαι εκεί και θα προσπαθώ να τους βοηθήσω όσο μπορώ», καταλήγει ο Τζαμίλ.

Sports in

«Η απόδραση των… 12» του Μπαρτζώκα, ο Ναν και οι… Ντιφαλάδες του Μποντιρόγκα

Το απόλυτο του Game 5 που επιβεβαιώθηκε με… τρομακτικό τρόπο στο ΟΑΚΑ και ο Ολυμπιακός που πρέπει να μιμηθεί τον Πελέ και τον Αρντίλες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024