Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η «αυτοκρατορία» του Mr. Zara στα χέρια της Μάρτα Ορτέγα και η πολυτάραχη ζωή της

Η «αυτοκρατορία» του Mr. Zara στα χέρια της Μάρτα Ορτέγα και η πολυτάραχη ζωή της

H Μάρτα Ορτέγκα έβγαινε σιγά σιγά στο προσκήνιο και αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή στην επιχείρηση.

Με 8 brands, 7.500 καταστήματα και ετήσια μερίσματα 370 εκατομμυρίων ευρώ o Ισπανός Αμάνσιο Ορτέγκα είναι ο κυρίαρχος στην βιομηχανία της fast fashion. Οι περιουσία πέρασε στις κόρες του με την καθεμία να διαχειρίζεται διαφορετικά την «αυτοκρατορία».

Η Σάντρα Ορτέγκα Μέρα είναι η πλουσιότερη γυναίκα στην Ισπανία και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Η μητέρα της (η πρώτη σύζυγος του Αμάνσιο Ορτέγκα, με την οποία ίδρυσε τη μητρική εταιρεία Zara, Inditex) πέθανε σε ηλικία 69 ετών από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια διακοπών στη Μινόρκα. Τότε γνωρίσαμε και την πρωτότοκη κόρη του Mr. Zara, καθώς όταν πήγε στο νεκροτομείο, φωτογράφοι και τηλεοπτικές κάμερες την περικύκλωσαν για μια δήλωση.

Έχει περιουσία άνω των 5,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Forbes.

Η Ροσάλια Μέρα έφυγε από τη ζωή το 2013 και μετέτρεψε την πρώτη κόρη του μεγιστάνα στο λιανεμπόριο στο δεύτερο πλουσιότερο άτομο στην Ισπανία, μετά τον ίδιο της τον πατέρα. Ως κληρονομιά έλαβε, μεταξύ πολλών άλλων περιουσιακών στοιχείων, το 5% των μετοχών της Inditex, του κολοσσού της μόδας, όπου η μητέρα της ξεκίνησε να ράβει από το σπίτι, ενώ ο πατέρας της εξυπηρετούσε τους πελάτες.

Μπορεί το όνομά της να τραβούσε τα φώτα της δημοσιότητας, παρόλα αυτά η Σάντρα Ορτέγκα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να κρατήσει χαμηλό προφίλ και να αφοσιωθεί στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, των μετοχών και των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων της κληρονομιάς της μητέρας της. Δεν ήταν τόσο εύκολα όλα για εκείνη. Για περισσότερες από δύο δεκαετίες ενεπλάκη σε μια νομική διαμάχη με τον άνθρωπο που ήταν ο διαχειριστής του τεράστιου πλούτου.

Σύμφωνα με το eldiario.es, η Σάντρα Ορτέγκα κατέθεσε δύο αγωγές για υπεξαίρεση, ψευδή δήλωση και απιστία στη διαχείριση εναντίον του José Leyte, διαχειριστή μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 της Rosp Corunna, του οικογενειακού γραφείου μέσω του οποίου διαχειριζόταν τις επενδύσεις της. Τελικά, τον Ιανουάριο του 2022 το κοινωνικό δικαστήριο της Λα Κορούνια δικαίωσε τη Sandra και απέρριψε την αγωγή που κατέθεσε ο Joseph Leyte, στην οποία κατήγγειλε τη Sandra Ortega για άδικη απόλυση και ζητούσε την επανένταξή του στη θέση εργασίας του ενώ απαίτησε την καταβολή διακανονισμού που προέβλεπε 941.000 ευρώ.

«Το μυστικό όπλο της Zara»

Αντιθέτως με την Σάντρα Ορτέγκα, η μικρότερη αδελφή της Μάρτα έκανε τους πάντες να ασχολούνται μαζί της ύστερα από την φωτογράφιση στο ένθετο περιοδικό της Wall Street Journal, το 2021. Με έντονο βλέμμα και φορώντας ένα γυαλιστερό μαύρο πουκάμισο, η κληρονόμος απάντησε για πρώτη φορά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. «Το μυστικό όπλο της Zara», έγραφε ο τίτλος του αμερικανικού εντύπου.

Η Μάρτα Ορτέγκα είναι κόρη από τον δεύτερο γάμο του μεγιστάνα με τη Φλόρα Πέρεζ, της εργαζόμενης στην Inditex που έγινε η δεύτερη σύζυγός του.

Το εξώφυλλο στο ένθετο περιοδικό της Wall Street Journal.

Μέσα από το δημοσίευμα είχε την ευκαιρία να βάλει τέλος σε όσα ακούγονται για τον ρόλο της στην Inditex. Τότε η κόρη του Mr. Ζara δεν είχε επίσημο ρόλο, αλλά παρά το γεγονός εξήγησε ότι η καθημερινότητά της συνίσταται στην επίβλεψη των εργασιών της ομάδας σχεδιασμού γυναικείας μόδας. Η Μάρτα Ορτέγκα εξομολογήθηκε, επίσης, ότι κάθε εβδομάδα επισκεπτόταν τα καταστήματα Inditex για να ελέγξει πώς είναι. «Θα είμαι πάντα εκεί όπου με χρειάζεται η εταιρεία», είχε δηλώσει η επίδοξη επιχειρηματίας.

Τελικά η Μάρτα Ορτέγκα τον Νοέμβριο του 2021 ανέλαβε επικεφαλής της Inditex. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία έγραψε: «έχει δουλέψει σε διάφορους τομείς της εταιρείας τα τελευταία 15 χρόνια και, ειδικότερα, έχει πρωτοστατήσει στην ενίσχυση της εικόνας του Zara και της στυλιστικής του ταυτότητας».

Ζουν διαφορετικές ζωές

Σύμφωνα πάντως με τον ισπανικό Τύπο, οι δύο αδερφές δεν είχαν ποτέ κοντινή σχέση, αλλά εξακολουθούν να διατηρούν τουλάχιστον δύο σημεία ένωσης παρά το γεγονός ότι ζουν ριζικά διαφορετικές ζωές. Ο σύζυγος της Σάντρα εργάζεται, επίσης, στην Inditex μαζί με τη Μάρτα και οι δύο τους έχουν συμφωνήσει να μην απομακρυνθούν ποτέ από την Λα Κορούνα, την πόλη της Γαλικίας από όπου ξεκίνησε η ιστορία της οικογένειάς τους.

Ο ρόλος του Αμάνσιο Ορτέγκα

Ο 87χρονος Αμάνσιο Ορτέγκα δεν έχει αποσυρθεί ποτέ πλήρως μετά την παράδοση της διαχείρισης της αυτοκρατορίας του στην κόρη του και εξακολουθεί να βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στα κεντρικά γραφεία. Ο επιχειρηματίας έχει επίσης έναν τρίτο γιο, τον Μάρκος, από τη σχέση του με τη Ροσάλια Μέρα, με σοβαρή εγκεφαλική παράλυση.

Οι γάμοι και η προσωπική ζωή της κληρονόμου των Zara

Η Μάρτα, που μιλά πέντε γλώσσες, παντρεύτηκε τον συνεργάτη της Inditex Κάρλος Τορέτα –γιο του σχεδιαστή μόδας Roberto Torretta– το 2018. Οι 400 καλεσμένοι στο γεμάτο αστέρια πάρτι στο Royal Yacht Club στη Λα Κορούνια περιλάμβαναν την κόρη του Μπρους Σπρίνγκστιν Τζέσικα. Φόρεσε τέσσερις δημιουργίες υψηλής ραπτικής Valentino, οι οποίες μεταφέρθηκαν με ιδιωτικό τζετ και παραδόθηκαν από τον Pierpaolo Piccioli, τον δημιουργικό διευθυντή της εταιρείας. Οι καλεσμένοι απόλαυσαν σόου από τη Νόρα Τζόουνς, τον Τζέιμι Κάλουμ και τον Κρις Μάρτιν των Coldplay, ενώ την εκδήλωση απαθανάτισε ο αείμνηστος φωτογράφος μόδας Πέτερ Λίντμπεργκ.

Είναι μητέρα δύο παιδιών, έχοντας μια κόρη ενός έτους, τη Ματίλντα και τον οκτάχρονο Αμάνθιο, τον οποίο απέκτησε με τον προηγούμενο σύζυγό της, τον Ολυμπιακό ιππέα Σέρχιο Άλβαρεθ Μόγια, τον οποίο παντρεύτηκε το 2012. Είναι επίσης στενή φίλη της βασίλισσας Λετίθια της Ισπανίας, η οποία εμφανίζεται τακτικά φορώντας κομμάτια Zara. Η ηγέτιδα των Zara, που είναι επίσης δεινή ιππέας, τείνει να κρατά χαμηλό προφίλ και σπάνια παρευρίσκεται σε πάρτι υψηλής μόδας. Πιο πιθανό είναι να τη δει κανείς να αγωνίζεται σε ιππικούς αγώνες.

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/Marta Ortega’s outfits

Sports in

Ελ Αραμπί: «Είμαστε γεμάτοι προσδοκίες»

Ο Μαροκινός επιθετικός εκπροσώπησε τους παίκτες του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου για την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024