Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
To success story του αυτοδημιούργητου δισεκατομμυριούχου Mr. Zara

To success story του αυτοδημιούργητου δισεκατομμυριούχου Mr. Zara

Το «Zara» δεν ήταν η πρώτη του επιλογή για το όνομα του καταστήματος. Σχεδίαζε να το ονομάσει Zorba από την ταινία "Zorba the Greek".

O κατά κόσμον Mr. Zara, Amancio Ortega, είναι Ισπανός επιχειρηματίας, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της πολυεθνικής εταιρείας Inditex και αλυσίδων καταστημάτων fast fashion που της ανήκουν και είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη.

Από παιδί μιας μικροαστικής οικογένειας της βορειοδυτικής Ισπανίας, με πατέρα υπάλληλο στους σιδηροδρόμους και μητέρα νοικοκυρά έγινε πανίσχυρος επιχειρηματίας του λιανικού εμπορίου και στη θέση νούμερο 13 της λίστας Forbes με τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο.

Σήμερα, η «καθαρή» περιουσία του Amancio Ortega, μετριέται σε €71 δισεκατομμύρια.

Από διανομέας στην κορυφή του κόσμου

Ως νεαρός στην Κορούνια, στη βορειοδυτική Ισπανία, ο Ortega άφησε το σχολείο στη ηλικία των 14 ετών και μπήκε στον χώρο της ένδυσης δουλεύοντας ως διανομέας σε ένα κατάστημα ανδρικών πουκαμίσων και ως βοηθός σε ένα ραφείο – δουλειές που τον έφεραν σε επαφή με το κόστος της παραγωγής και της παράδοσης των ρούχων απευθείας στους πελάτες.

Το πρώτο επιχειρηματικό βήμα το έκανε σε ηλικία 37 ετών όπου δημιούργησε μία επιχείρηση μαζί με την σύζυγό του, Rosalia Mera. Την ονόμασα την επιχείρηση αυτή «goa» κι έφτιαχνε μπουρνούζια.

Αργότερα διηύθυνε ένα κατάστημα ενδυμάτων που, όπως και το κατάστημα ανδρικών πουκαμίσων, απευθυνόταν σε πλούσιους πελάτες.

Tότε ήταν που ο Ortega συνέλαβε την ιδέα χρησιμοποιώντας λιγότερο δαπανηρά υλικά και πιο αποδοτικά συστήματα παραγωγής να τιμολογεί με ανταγωνιστικό τρόπο ενδύματα.

Λίγο αργότερα, ξεκίνησε να φτιάχνει ρούχα με τα αδέλφια του και τη μέλλουσα σύζυγό του, Rosalia Mera, στο σπίτι τους στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το 1975, ο Ortega και η Mera άνοιξαν το πρώτο κατάστημα Zara στο κέντρο της La Coruna, στην Ισπανία.

Μάλιστα, η ονομασία «Zara» δεν ήταν η πρώτη του επιλογή για το όνομα του καταστήματος.

Σχεδίαζε να το ονομάσει Zorba από την ταινία «Zorba the Greek», αλλά υπήρχε ήδη ένα τοπικό μπαρ με το ίδιο όνομα. Επειδή είχε ήδη αγοράσει καλούπια με τα γράμματα Z-O-R-B-A, αρκέστηκε σε αυτά που είχε και κατέληξε στο όνομα Zara.

Δέκα χρόνια μετά, ο Ortega κατάφερε όχι απλά να πολλαπλασιάσει τα κέρδη της επιχείρησής του, αλλά και να ιδρύσει την εταιρεία χαρτοφυλακίου Inditex, στην οποία ενσωμάτωσε τη Zara και μετέπειτα και τα υπόλοιπα brands.

Οι δύο κανόνες του Amancio Ortega

Ο Ortega έχτισε την αυτοκρατορία του πάνω σε δύο βασικούς κανόνες.

Πρώτον, «δώστε στους πελάτες αυτό που θέλουν» και δεύτερον «δώστε το πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άλλον».

Οι δύο αυτές οργανωτικές αρχές έχουν μετατρέψει την εταιρεία (και τον Ortega) περισσότερο σε μία αλυσίδα εφοδιασμού παρά ως έναν παραδοσιακό λιανοπωλητή. Είναι επίσης το μυστικό της επιτυχίας της Inditex.

Η προσωπική ζωή του Amancio Ortega

Παρόλο που ο Ορτέγκα γνώρισε τεράστια διεθνή επιτυχία σε μια βιομηχανία που «τρέφεται» από τις δημόσιες εικόνες και τη δημοσιότητα, ο ίδιος απέφευγε τον Τύπο και ζει μια αυστηρά ιδιωτική ζωή.

Ο ίδιος φαίνεται κάθε μέρα να προτιμάει να φοράει τα ίδια ρούχα που δεν είναι άλλο από ένα μπλε σακάκι, λευκό πουκάμισο και γκρι παντελόνι.

Ο Ortega φέρεται να τρώει το μεσημεριανό του γεύμα στην καφετέρια της εταιρείας κάθε μεσημέρι. Ο δισεκατομμυριούχος Ισπανός δεν επιδιώκει να επενδύει σχεδόν καθόλου χρήματα στην διαφήμιση όλων των brand που είναι κάτω από την ομπρέλα της ιδιοκτησίας του.

Αντίθετα, εκεί που φαίνεται να ρίχνει όλο το βάρος και την προσοχή του είναι στο να επιλέγει στρατηγικά σημεία που θα τοποθετηθούν τα καταστήματά του. Μάλιστα, συνήθως επιλέγει να είναι κοντά σε πολυτελή καταστήματα ένδυσης, με απώτερο σκοπό την στόχευση κι αυτού του κοινού.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο Mr. Zara πληρώνει κάθε χρόνο σε 500 μαθητές ισπανικής καταγωγής τα δίδακτρα των πανεπιστήμιων που θα σπουδάσουν σε Αμερική και Καναδά.

Το 2008 η Inditex αναδείχθηκε στη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας στον κόσμο, ελέγχοντας περίπου 4.000 καταστήματα σε 70 χώρες. Το 2011 παραιτήθηκε από πρόεδρος της Inditex, αν και παρέμεινε στην εταιρεία και διατήρησε την πλειοψηφία των μετοχών του.

Το 2015 ο Ortega  έστω και για μία ημέρα έγινε ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, ξεπερνώντας τον Bill Gates.

Επιπλέον στην ιδιοκτησία του έχει ένα συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων και ξενοδοχείων στο Μαϊάμι.

Ο ιδρυτής των Zara και Massimo Dutti αγόρασε το ξενοδοχείο 205 κλειδιών στην 70 Park Avenue έναντι 67,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το κτίριο 16 ορόφων και 83.000 τετραγωνικών μέτρων πωλήθηκε στην KHP έναντι 88,5 εκατομμυρίων δολαρίων το 2016.

Η αγαπημένη του προσωπική αγορά είναι το προσωπικό του τζετ που έχει αγοράσει αξίας 45 εκατομμυρίων δολαρίων.

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024