Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Κίνδυνος για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας

Ισραήλ: Κίνδυνος για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας

Toν περασμένο Απρίλιο η Moody’s είχε υποβαθμίσει την προοπτική για την οικονομία του Ισραήλ σε σταθερή από θετική, διατηρώντας τη βαθμίδα Α1.

Καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος με τη Χαμάς, το Ισραήλ θα πρέπει να καταφέρει να αποφύγει την πρώτη του οικονομική υποβάθμιση από τους διεθνείς οίκους, δήλωσε στο Bloomberg ανώτατος αξιωματούχος που είναι υπεύθυνος για το χρέος της χώρας, επικαλούμενος τα υγιή οικονομικά της χώρας.

«Ακραίο σενάριο»

Ανώτερος αξιωματούχος του Γενικού Λογιστηρίου του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας των πληροφοριών, υπογράμμισε ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ισραήλ είναι ένα ακραίο σενάριο, προσθέτοντας ότι μια πιο ρεαλιστική πιθανότητα είναι το Ισραήλ να τεθεί σε πιστωτική παρακολούθηση.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξαφανίσει τη Χαμάς ως απάντηση στην επίθεση που σκότωσε 1.300 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι, μέσα από πολέμους, συγκρούσεις και παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις, το Ισραήλ δεν υποβαθμίστηκε ποτέ από καμία από τις μεγάλες εταιρείες αξιολόγησης.

Τα ομόλογα

Όμως, η αξιολόγησή του ήταν ήδη υπό πίεση πριν από τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα, με τους πιστοληπτικούς αξιολογητές να αντιμετωπίζουν όλο και πιο αμυδρά τις αμφιλεγόμενες προσπάθειες της κυβέρνησης να αποδυναμώσει τη δύναμη του δικαστικού σώματος.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ, Amir Yaron, εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του για την ανθεκτικότητα της οικονομίας.

Toν περασμένο Απρίλιο η Moody’s είχε υποβαθμίσει την προοπτική για την οικονομία του Ισραήλ σε σταθερή από θετική, διατηρώντας τη βαθμίδα Α1.

Το κόστος για την ασφάλιση των ισραηλινών ομολόγων έναντι πιθανής χρεοκοπίας έχει εκτοξευθεί στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό το καθιστά πιο ακριβό από τις ανταλλαγές πιστωτικής προεπιλογής χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Περού, που αξιολογούνται τρία επίπεδα χαμηλότερα από το Ισραήλ.

Αναβολή στις αξιολογήσεις

Η Moody’s Investors Service ανέβαλε την προγραμματισμένη αξιολόγηση του Ισραήλ την Παρασκευή. Η ανθεκτικότητα των ισραηλινών εκδοτών χρέους διακυβεύεται εάν συνεχιστεί μια σύγκρουση, ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης σε ερευνητικό σημείωμα την περασμένη εβδομάδα.

Η σύγκρουση στη Γάζα θα επιφέρει αύξηση των κρατικών δαπανών, μείωση της είσπραξης φόρων και αύξηση του κρατικού ελλείμματος, είπε ο αξιωματούχος. Ωστόσο, το Ισραήλ δεν αναμένει καμία επίπτωση στις χρηματοδοτικές του δυνατότητες, επειδή έχει ισχυρό δημοσιονομικό μαξιλάρι.

Ανθεκτική οικονομία

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ, Amir Yaron, εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του για την ανθεκτικότητα της οικονομίας.

«Κάθε πόλεμος έχει μια σημαντική οικονομική διάσταση που περιλαμβάνει τον αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, και με τόσους πολλούς εφέδρους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή και αμάχους σε καταφύγια, υπάρχει επίδραση στην πραγματική οικονομία», είπε ο Yaron από το Μαρακές. «Ωστόσο, με τις κατάλληλες δημοσιονομικές προσαρμογές, που πιστεύω ότι είναι διαχειρίσιμες, δεν θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη θεμελιώδη δημοσιονομική θέση του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Οικονομικό Κόστος

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξαφανίσει τη Χαμάς ως απάντηση στην επίθεση που σκότωσε 1.300 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ. Προετοιμάζεται για μια χερσαία επίθεση εναντίον της ομάδας στη Λωρίδα της Γάζας, τροφοδοτώντας εικασίες για παρατεταμένο πόλεμο. Υπάρχουν φόβοι ότι ένα δεύτερο μέτωπο θα μπορούσε να ανοίξει στο βορρά με τη Χεζμπολάχ, την πολιτοφυλακή που εδρεύει στον Λίβανο.

Το οικονομικό κόστος της σύγκρουσης πιθανότατα θα ανέλθει σε τουλάχιστον 27 δισεκατομμύρια σέκελ (6,8 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με την Bank Hapoalim στο Τελ Αβίβ.

Βοήθεια από τις ΗΠΑ

Το σχετικά χαμηλό δημόσιο χρέος του Ισραήλ, στο 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, και ένα δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 2% υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση έχει περιθώρια να αυξήσει τις δαπάνες, ειδικά για την άμυνα. Η μελλοντική βοήθεια από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να στηρίξει περαιτέρω τις πρόσθετες ανάγκες δαπανών τους, δήλωσαν οι αναλυτές στρατηγικής της Deutsche Bank AG.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπάθησαν να περιορίσουν τις επιπτώσεις της αγοράς από τη χειρότερη επίθεση στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, με την κεντρική τράπεζα να δεσμεύεται να πουλήσει έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθέματά της για να στηρίξει το νόμισμα, καθώς και να επεκτείνει έως και 15 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω μηχανισμών ανταλλαγής.

Αυτές οι δεσμεύσεις φαίνεται να σταθεροποιούν ορισμένες γωνιές της τοπικής αγοράς, προς το παρόν.

Sports in

Η πτώση της Ποδοσφαιρικής Ρώμης

Η Γιουνάιτεντ είναι ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός σε αποσύνθεση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024