Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς εξελίχθηκε η σφαγή εκατοντάδων νέων από τη Χαμάς στο φεστιβάλ Supernova

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς εξελίχθηκε η σφαγή εκατοντάδων νέων από τη Χαμάς στο φεστιβάλ Supernova

Για κάποιους κατέληξε να είναι η τελευταία ημέρα της ζωής τους, για άλλους οι μνήμες δεν θα σβήσουν ποτέ

To «ταξίδι ενότητας και αγάπης» με εικόνες και περιεχόμενο που «κόβουν την ανάσα» κατέληξε σε τόπο άγριας δολοφονίας εκατοντάδων νέων.

Ο λόγος για το μουσικό φεστιβάλ Supernova που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής (6/10), στο νότιο Ισραήλ, λίγες ώρες πριν την αιφνιδιαστική επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στα εδάφη της χώρας.

Χιλιάδες νέοι δήλωσαν συμμετοχή στη μεγαλειώδης γιορτή μουσικής σε ένα μέρος «εκπληκτικό για την ομορφιά του». Η ακριβής τοποθεσία του φεστιβάλ έγινε γνωστή μόλις λίγες ώρες πριν την έναρξή του. Ήταν το κιμπούτς Ραΐμ, 3 μίλια από τα σύνορα με τη Γάζα.

Η Valentina Gysak δήλωσε ότι ήταν «λίγο ανήσυχη» όταν η 21χρονη κόρη της Margarita είπε ότι σχεδίαζε να παρευρεθεί στο φεστιβάλ.

«Υποψιάστηκα ότι μπορεί να υπάρχουν ναρκωτικά και αλκοόλ, αλλά η κόρη μου μου είπε να μην ανησυχώ, κι ότι πάει για να χορέψει και να διασκεδάσει». Ο νους της δεν έφτασε ποτέ στα όσα ακολούθησαν λίγα 24ωρα μετά.

Ενημερώθηκαν για την ακριβή τοποθεσία λίγες ώρες πριν

Το σημείο όπου διεξήχθη το φεστιβάλ Supernova

Ξημέρωμα Σαββάτου

Καθώς ο ήλιος ανέτειλε το Σάββατο, το πάρτι βρισκόταν ακόμη σε πλήρη εξέλιξη, όταν εμφανίστηκαν στον ουρανό αρκετές μικρές μαύρες κουκκίδες, τις οποίες κατέγραψε το τηλέφωνο ενός παρευρισκόμενου. Καθώς οι κουκκίδες πλησίαζαν, έγινε σαφές ότι επρόκειτο για μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα πλαγιάς που πλησίαζαν από την κατεύθυνση της Γάζας στα δυτικά.

Ο ήχος της μουσικής μπερδεύτηκε με πυροβολισμούς καθώς οι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο φεστιβάλ.

Μια σειρήνα χτύπησε, προειδοποιώντας για επερχόμενες ρουκέτες, ακολουθούμενη από πυροβολισμούς. Κάποιοι παρευρισκόμενοι προσπάθησαν να σημάνουν συναγερμό, ενώ άλλοι παρέμειναν αμέτοχοι.

Ένας νεαρός θυμάται ότι στην αρχή ο θόρυβος των πυραύλων έμοιαζε να είναι μέρος της μουσικής. Μετά από λίγα λεπτά ο ίδιος και οι φίλοι του «ένιωσαν τις σφαίρες να πετούν γύρω τους».

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας ο Ortel είπε: «Ξαφνικά από το πουθενά έρχονται μέσα [οι μαχητές], ανοίγοντας πυρ προς κάθε κατεύθυνση. Πενήντα τρομοκράτες έφτασαν με βαν, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη CNN (@cnn)

Κόκκινος κωδικός

Μέσα σε δευτερόλεπτα οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι επάνω στην άμμο προς τα αυτοκίνητά τους. Ωστόσο οι μαχητές της Χαμάς, βρίσκονταν και πάλι ένα βήμα μπροστά.

«Πυροβολούσαν ασταμάτητα και φτάσαμε σε ένα σημείο όπου όλοι σταματήσαμε τα οχήματά μας και αρχίσαμε να τρέχουμε». Ο Ortel είπε ότι κρύφτηκε σε έναν θάμνο καθώς «άρχισαν να ψεκάζουν τον κόσμο. Είδα μάζες τραυματιών να πετιούνται γύρω μου και προσπαθούσα να καταλάβω τι συμβαίνει».

Ο Chen Mizrachi δήλωσε στον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet: «Ξεκίνησε στις επτά το πρωί. Όταν άρχισαν τα πυρά ρουκετών από τον ουρανό, αρχίσαμε να φωνάζουμε σε όλους «κόκκινο κωδικό» [η προειδοποίηση που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί για τις επερχόμενες επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα]. Υπήρχαν πολλά σημεία βολής, τρέχαμε από τη μια κατεύθυνση στην άλλη.

Οι μαχητές άρχισαν να κυνηγούν τους πάντες, πυροβολώντας τους και αρπάζοντάς τους.

Ο Mizrachi είπε: «Με κάποιο τρόπο καταφέραμε να ξεφύγουμε από τη γραμμή του πυρός».

Ένας άλλος επιζών, ο Liran, είπε ότι άνθρωποι δέχθηκαν επίθεση καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν από μια έξοδο του χώρου.

«Συνέβη σε μια στιγμή. Οι τρομοκράτες έφτασαν στη δεξιά πλευρά του δρόμου και στη συνέχεια βγήκαν από ένα μεγάλο λευκό όχημα, ένα είδος βαν. Πυροβόλησαν από κοντινή απόσταση, ήταν τρομερό», δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet.

Η Liran είπε ότι μπήκε σε ένα αυτοκίνητο «και αρχίσαμε να οδηγούμε σαν τρελοί».

Παρίστανε τη νεκρή

Η Gili Yoskovich είπε ότι κρύφτηκε κάτω από ένα οπωροφόρο δέντρο, παριστάνοντας τη νεκρή για τρεις ώρες για να αποφύγει τους πυροβολισμούς και τους φόνους. «Είδα ανθρώπους να πεθαίνουν παντού γύρω μου. Ήμουν πολύ ήσυχη. Δεν έκλαψα, δεν έκανα τίποτα», δήλωσε στο BBC.

«…. ανέπνεα και έλεγα: ‘Εντάξει, θα πεθάνω. Είναι εντάξει, απλά κλείσε τα μάτια σου’».

Πήραν ομήρους;

Το σενάριο να υπάρχουν δεκάδες αιχμάλωτοι με την τύχη τους να αγνοείται έως σήμερα επιβεβαιώνεται από αρκετά βίντεο. Σε ένα από αυτά μια απελπισμένη νεαρή γυναίκα να οδηγείται με μια μοτοσικλέτα ανάμεσα σε δύο μαχητές, παρακαλώντας με τα χέρια της απλωμένα. Σε κοντινή απόσταση ένας νεαρός άνδρας απομακρύνεται από ενόπλους.

Συγγενείς ενός ζευγαριού που παρευρέθηκε στο φεστιβάλ δήλωσε πως και οι δύο βρίσκονται όμηροι στα χέρια της Χαμάς.

«Ανησύχησα και προσπάθησα να τους καλέσω, αλλά κανενός το τηλέφωνο δεν ήταν διαθέσιμο. Μετά από λίγες ώρες, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης επικοινώνησαν μαζί μας και μας είπαν ότι είδαν ένα βίντεο με τον αδελφό μου και τη φίλη του, να κρατούνται όμηροι προς τη Λωρίδα της Γάζας» δήλωσε συγγενής.

«Κανείς δεν μας βοηθάει, επικρατεί χάος»

Πολλά μέλη των οικογενειών όσων συμμετείχαν στο φεστιβάλ κατευθύνθηκαν την Κυριακή (8/10) σε ένα κέντρο αγνοουμένων σε ένα αστυνομικό τμήμα κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Τους ζητήθηκε να φέρουν αντικείμενα, όπως οδοντόβουρτσες, που θα μπορούσαν να περιέχουν υλικό DNA.

Κατεστραμμένα αυτοκίνητα γύρω από τον χώρο του φεστιβάλ

Η Ora Kuperstein δήλωσε ότι η οικογένειά της αναζητούσε τον ανιψιό της, τον 21χρονο Bar ο οποίος εργαζόταν στο φεστιβάλ όταν απήχθη και μεταφέρθηκε στη Γάζα. «Κανείς δεν μας έχει πει τίποτα. Κανείς δεν μας βοηθάει. Επικρατεί χάος», δήλωσε στο ειδησεογραφικό κανάλι Channel 12.

Η ισραηλινή υπηρεσία διάσωσης Zaka δήλωσε ότι είχε ανασύρει εκατοντάδες πτώματα από το χώρο του φεστιβάλ. Φωτογραφίες και βίντεο έδειχναν καμένα αυτοκίνητα και πτώματα στο έδαφος.

Οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι περίπου 260 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και πολλοί αγνοούνταν ακόμη.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024