Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Οι τρομακτικές σκηνές από την επίθεση στους χιλιάδες νέους του φεστιβάλ Supernova

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Οι τρομακτικές σκηνές από την επίθεση στους χιλιάδες νέους του φεστιβάλ Supernova

Γέλια και χοροί που κατέληξαν σε μία άνευ προηγουμένου μαζική σφαγή

Ήταν ένα φεστιβάλ όπως όλα τ’ άλλα. Κόσμος, μουσική, γέλια, χορός. Τίποτα δεν προμήνυε όσα θα ακολουθούσαν λίγες ώρες μετά, με πρωταγωνιστές τους μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, οι οποίοι είχαν μόλις εισβάλλει στα εδάφη του Ισραήλ.

Το μουσικό φεστιβάλ Supernova και οι περίπου 4.000 παρευρισκόμενοι βρέθηκαν στο στόχαστρο μίας αιματηρής επίθεσης, με τις ισραηλινές αρχές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 260 θύματα.

Στα δεκάδες βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, αποτυπώνεται η απόγνωση και ο απόλυτος τρόμος των χιλιάδων νέων που τρέχουν να σωθούν, την ώρα που πέφτουν πυροβολισμοί προς κάθε κατεύθυνση. Όσοι δεν κατάφεραν να «δραπετεύσουν» δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ και οι υπόλοιποι κατέληξαν όμηροι στα χέρια της Χαμάς.

Πλάνα λίγα λεπτά πριν την επίθεση, δείχνουν ορισμένους παρευρισκόμενους να κοιτούν ψηλά τον μαύρο καπνό που έχουν αφήσει πίσω τους οι ρουκέτες. Τον αγνοούν και συνεχίζουν να χορεύουν.

Σε άλλο βίντεο, η μουσική έχει σταματήσει. Ο κόσμος αρχίζει να εκκενώνει τον χώρο του φεστιβάλ. Κάποιοι δείχνουν πανικόβλητοι, άλλοι σκέφτονται πώς θα καλυφθούν  και ελάχιστοι κατευθύνονται αδιάφορα προς την έξοδο.

«Ήταν παντού με αυτόματα όπλα»

Οι μαύροι καπνοί από τη ρίψη ρουκετών

Δεν είναι σαφές πόσα λεπτά πέρασαν από την έναρξη της ρίψης ρουκετών και την άφιξη των ενόπλων στα ισραηλινά εδάφη, αλλά μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων δείχνουν ότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα.

Περικυκλωμένοι και αποκλεισμένοι

«Περάσαμε από έναν κεντρικό δρόμο, αλλά μετά από ένα λεπτό κάποιος άρχισε να ουρλιάζει ότι τρομοκράτες πυροβολούν» περιγράφει αυτόπτης μάρτυρας. «Μετά από δύο λεπτά, διαπιστώσαμε πως και από την αντίθετη κατεύθυνση υπήρχαν επίσης τρομοκράτες».

Δεν γνωρίζουμε εάν οι ένοπλοι γνώριζαν για το φεστιβάλ, το σίγουρο είναι πάντως ότι είχαν ακούσει τη δυνατή μουσική και την παρουσία χιλιάδων.

Η Γκίλι Γιόσκοβιτς δήλωσε στο BBC πως οι ένοπλοι «ήταν παντού με αυτόματα όπλα» και τους άκουσε να ξεφορτώνουν κι άλλα από ένα φορτηγάκι.

Όλες οι μαρτυρίες υποδηλώνουν ότι ο χώρος του φεστιβάλ ήταν ουσιαστικά περικυκλωμένος και οι δρόμοι μέσα και έξω από την τοποθεσία ήταν αποκλεισμένοι.

«Ήμασταν σχεδόν σίγουροι ότι θα απέκλειαν τους δρόμους» δήλωσε ο Γκιλάντ, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό.

«Μπήκαμε στο χωράφι και προσπαθήσαμε να κρυφτούμε από αυτούς… στη συνέχεια μπήκαμε λίγο πιο βαθιά στα χωράφια και μετά άρχισαν να μας πυροβολούν με τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών από διάφορα μέρη» περιγράφει ο ίδιος.

Σφαγή σε κοινή θέα

Τη στιγμή που ορισμένοι έτρεχαν να σωθούν, οι μαχητές της Χαμάς είχαν εισβάλει πλέον στον χώρο του φεστιβάλ και σκότωναν όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Πλάνο από κάμερα στο εσωτερικό σταθμευμένου αυτοκινήτου, δείχνει τρεις από τους ένοπλους που συμμετείχαν στη σφαγή.

Ένας από αυτούς με αυτόματο όπλο εμφανίζεται να διατάζει έναν αιμόφυρτο άνδρα να πέσει στο έδαφος, πριν τον αρπάξει από το πίσω μέρος της μπλούζας του και τον τραβήξει μακριά. Άγνωστο εάν επέζησε.

Σε άλλα πλάνα, εμφανίζεται μία ομάδα ανδρών. Μόνο ένας είναι οπλισμένος. Ξεκινούν τις λεηλασίες. Αρχίζουν να ψάχνουν τις τσέπες των νεκρών, να ανοίγουν τα αυτοκίνητα, τις βαλίτσες, μέχρις ότου ανακαλύπτουν έναν άνδρα και μία γυναίκα να κρύβονται.

Η γυναίκα που συνελήφθη επανεμφανίζεται ξαφνικά δύο λεπτά αργότερα. Πηδάει και κουνάει τα χέρια της στον αέρα. Λογικά εκείνη την ώρα οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν φτάσει στο σημείο και έχουν ξεκινήσει τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Δευτερόλεπτα αργότερα η ίδια γυναίκα πέφτει στο πάτωμα ενώ ακούγονται δεκάδες πυροβολισμοί. Άγνωστο εάν επέζησε.

Ένα από τα πιο τρομακτικά βίντεο που έχουν δημοσιευτεί είναι μια γυναίκα που ονομάζεται στα social media ως Noa Argamani να φαίνεται να είναι δεμένη στο πίσω μέρος μιας μοτοσικλέτας των μαχητών με την ίδια να κλαίει και να ουρλιάζει, απλώνοντας το χέρι σε έναν άνδρα που τον συγκρατούν. Τελικά εξαφανίζεται στο τοπίο.

Ο απολογισμός

Σε όλο το χώρο του φεστιβάλ, αυτές οι άγριες σκηνές επαναλαμβάνονταν ξανά και ξανά.

Περισσότερα από 260 πτώματα φέρεται να έχουν ανασυρθεί από το σημείο, σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία διάσωσης Zaka.

Πλάνα από κινητά και drones  αποκαλύπτουν την κλίμακα της επίθεσης της Χαμάς, με τους δρόμους γύρω από την τοποθεσία του φεστιβάλ γεμάτες με αυτοκίνητα που δεν κατάφεραν να περάσουν από τη φρενίτιδα των πυροβολισμών.

Το φεστιβάλ μουσικής είχε γίνει εμπόλεμη ζώνη και για κάποιους, ο εφιάλτης συνεχίζεται. Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι έχει πάρει αρκετούς ομήρους από το σημείο και οι Ισραηλινοί λένε ότι περίπου 100 άτομα από όλη τη χώρα κρατούνται στη Γάζα.

Sports in

Με Φουντούλη και Γεννηδουνιά συνεχίζει να γράφει ιστορία

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο Final 4 μετά από πέντε χρόνια και ήδη κάνει όνειρα για την ανάδειξη του σε πρωταθλητή Ευρώπης για τρίτη φορά μετά το 2002 και το 2018.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024