Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Gen Z: Η γενιά που χαλάει λεφτά για να κάνει φίλους και να καταπολεμήσει τη μοναξιά

Gen Z: Η γενιά που χαλάει λεφτά για να κάνει φίλους και να καταπολεμήσει τη μοναξιά

Γεμίζουν τον χρόνο τους με δραστηριότητες, προσπαθώντας να «αγοράσουν» την ευτυχία.

Η Lynette Ban μετακόμισε από τη Νέα Υόρκη στο Όστιν κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να εξοικονομήσει χρήματα. Αλλά τώρα, τρία χρόνια μετά την εξ αποστάσεως εργασία της, φαίνεται πως χαλάει αλλού τα λεφτά της: στους φίλους της.

Η ίδια υπολογίζει ότι ξοδεύει τουλάχιστον 500 δολάρια το μήνα σε διάφορες συνδρομές και εκδηλώσεις που αποσκοπούν στο να κάνει φίλους και να διατηρεί τις προσωπικές της σχέσεις. Αυτό περιλαμβάνει μια ετήσια συνδρομή 2.500 δολαρίων στο κοινωνικό κλαμπ Soho House και μια ετήσια συνδρομή 500 δολαρίων για το πρόγραμμα γυμναστικής ClassPass. Αυτά είναι πάνω από τις εκατοντάδες το μήνα για γεύματα και δείπνα έξω.

«Άρχισα να δίνω προτεραιότητα, μετά την πανδημία, σε περισσότερες από αυτές τις λέσχες και να συμμετέχω σε αυτές τις οργανώσεις όπου μπορώ να γνωρίσω νέους ανθρώπους και να χτίσω ένα δίκτυο με αυτόν τον τρόπο», είπε η Lynette στο Insider.

Η κοινωνική απομόνωση μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη με το κάπνισμα έως και 15 τσιγάρων την ημέρα

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο μεταξύ των νέων. Πάνω από το ένα τρίτο των Αμερικανών ηλικίας 18 έως 25 ετών ανέφεραν ότι ένιωθαν μοναξιά συχνά, σχεδόν συνέχεια ή συνέχεια κατά τις 30 ημέρες που προηγήθηκαν μιας έρευνας του Δεκεμβρίου 2022, η οποία διεξήχθη από το Harvard Graduate School of Education και κοινοποιήθηκε στο Insider.

Η μοναξιά δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Ο Richard Weissbourd, ψυχολόγος παιδιών και οικογενειών που εργάστηκε για τη μελέτη, δήλωσε στο Insider ότι οι άνθρωποι ηλικίας 18 έως 25 ετών ανέφεραν μοναξιά περισσότερο από κάθε άλλη δημογραφική ομάδα.

«Αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία οι νέοι παίρνουν μερικές από τις δυσκολότερες και πιο δύσκολες αποφάσεις της ζωής τους και χρειάζονται πραγματικά υποστήριξη», δήλωσε ο Weissbourd.

Η μοναξιά δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας. Η κοινωνική απομόνωση μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη με το κάπνισμα έως και 15 τσιγάρων την ημέρα και συμβάλλει σε προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της άνοιας, έγραψε ο Murthy σε πρόσφατη έκθεσή του.

Το Insider πήρε συνέντευξη από 23 νεαρούς ενήλικες ηλικίας 21 έως 27 ετών σχετικά με τις εμπειρίες τους από τη μοναξιά. Όλοι εκτός από τρεις δήλωσαν ότι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα τώρα απ’ ό,τι πριν από την πανδημία σε κοινωνικές δραστηριότητες όπως μαθήματα τέχνης και συνδρομές στο γυμναστήριο για να κάνουν φίλους. Με τη σειρά τους, πολλοί δήλωσαν ότι ξοδεύουν λιγότερα χρήματα για προσωπικά έξοδα όπως ατομικά ταξίδια ή συνδρομές στην τηλεόραση.

Τα λεφτά δεν αγοράζουν την ευτυχία, αλλά σε βοηθούν να κάνεις φίλους

Πολλοί νέοι ενήλικες, ιδίως εκείνοι που εργάζονται σε καθεστώς τηλεργασίας, προσπαθούν να καταπολεμήσουν τη μοναξιά επιλέγοντας νέα χόμπι και δραστηριότητες για να γνωρίσουν νέους ανθρώπους.

«Το να μην έχεις αυτή την κοινωνική εμπειρία στο γραφείο συρρικνώνει τον κοινωνικό σου κύκλο, και ειδικά όταν είσαι νέος, είναι τόσο σημαντικό να έχεις αυτή την ομάδα», δήλωσε στο Insider ο Matt Schulz, επικεφαλής πιστωτικός αναλυτής της LendingTree.

Ξοδεύουν χιλιάδες δολάρια ετησίως σε δραστηριότητες και συνδρομές που αποσκοπούν στη δημιουργία φίλων

Ο William Cabell, 24 ετών, δίνει 70 δολάρια το μήνα για συνδρομή σε γυμναστήριο αναρρίχησης και άλλα 161 δολάρια σε γυμναστήριο ζίου ζίτσου στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Ο στόχος του Cabell και με τις δύο συνδρομές είναι να γνωρίσει νέους ανθρώπους.

«Για να κάνεις φίλους, χρειάζεσαι τακτικότητα, και έχω διαπιστώσει ότι ένα επενδυτικό μερίδιο είναι ένας καλός τρόπος για να το αποσπάσω αυτό τόσο από τον εαυτό μου όσο και από τους άλλους», δήλωσε ο Cabell στο Insider.

Η Rebecca Schweiger, ιδρύτρια του The Art Studio NY, δήλωσε στο Insider ότι οι Gen Zers «παρακολουθούν τακτικά μαθήματα για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για αίσθηση κοινότητας και σύνδεσης». Συχνά, οι νεαροί ενήλικες έρχονται μόνοι τους αναζητώντας συντροφικότητα εκτός από την προσωπική ολοκλήρωση, είπε. «Είναι αρκετά σύνηθες για τους ενήλικες μαθητές, να κάνουν φίλους, να κοινωνικοποιούνται, να γνωρίζονται πρώτα στο πλαίσιο της τάξης και στη συνέχεια να συναντιούνται εκτός τάξης», δήλωσε η Schweiger.

Καταπολεμώντας την μοναξιά

Ορισμένοι Gen Zers δεν έχουν τα χρήματα – ή τη θέληση – να ξοδεύουν χιλιάδες δολάρια ετησίως σε δραστηριότητες και συνδρομές που αποσκοπούν στη δημιουργία φίλων. Παραδείγματος χάρη, η 27χρονη Lillian Lema δήλωσε ότι πέρασε μια Κυριακή του Αυγούστου τρώγοντας και απολαμβάνοντας μουσική με φίλους στο Peaks Island στο Μέιν. Στη συνάντηση συμμετείχαν τρία άτομα που γνώρισε πέρυσι μέσω μιας εφαρμογής που προορίζεται για να ενθαρρύνει τις σχέσεις.

Η Lema αισθανόταν μοναξιά μετά από έναν χωρισμό, εργαζόταν σε μια υβριδική δουλειά για μια εταιρεία λιανικής πώλησης και ζούσε στο σπίτι. «Το γεγονός ότι είμαι ακόμα σε επαφή με αυτό το άτομο που γνώρισα μέσω μιας εφαρμογής πριν από ένα χρόνο, και μετά τη συστήνω σε νέους ανθρώπους, όπως και αυτή το ίδιο, με κάνει να νιώθω όμορφα», είπε.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024