Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Ρωτήσατε» τη γάτα σας αν θέλει να πάει βόλτα; - Πώς θα το κάνετε

«Ρωτήσατε» τη γάτα σας αν θέλει να πάει βόλτα; – Πώς θα το κάνετε

Το στηθόλουρο/περιλαίμιο και το λουράκι είναι τα βασικά αξεσουάρ για τη βόλτα του σκύλου. Μπορεί μια γάτα να μάθει να πηγαίνει βόλτα με λουράκι;

Όσοι έχουν γατούλα, ίσως να έχουν αναρωτηθεί, όταν κοιτάζει με περιέργεια από το μπαλκόνι ή από το παράθυρο τον έξω κόσμο, αν της στερούν τις χαρές της. Αλλά η γάτα δεν είναι σκύλος, για να της φορέσεις λουράκι και να την πας περίπατο.

Ίσως, κάποιοι άλλοι κηδεμόνες υποστηρίζουν ότι η γάτα είναι ένα ανεξάρτητο ζώο, και το λουράκι για αυτό το αιλουροειδές είναι μια κινητή… φυλακή.

Όλα τα ζώα απολαμβάνουν να περπατούν σε εξωτερικούς χώρους, να βλέπουν και να ακούν το κελάηδισμα των πουλιών, να μυρίζουν το χώμα και το γρασίδι.

Αλλά, το εάν θα της φορέσουμε λουράκι για να την πάμε βόλτα, εξαρτάται από την ίδια τη γάτα. Γιατί κάθε ζώο είναι μοναδικό.

Έτσι, μπορούμε να της δώσουμε τη δυνατότητα να αποφασίσει εάν επιθυμεί να φορέσει στηθόλουρο και λουράκι, ώστε να βγει στον έξω κόσμο.

Εάν η γατούλα σας δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον για τον έξω κόσμο, θα πρέπει να το σεβαστείτε και να μην την αναγκάσετε να βγει από το σπίτι.

Η γάτα είναι ένα έξυπνο πλάσμα και έχει τις δικές της επιθυμίες και ανάγκες

Στις περισσότερες γάτες αρέσει να βγαίνουν έξω και να μυρίζουν τα πάντα γύρω τους. Απολαμβάνουν να κυλιούνται στο χώμα, στο γρασίδι, να ξύνουν τα νύχια τους στα δέντρα.

Αυτές είναι κάποιες δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν κατά την έξοδό τους, όταν περπατούν με την ασφάλεια ενός λουριού.

Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι όταν μια γάτα βρίσκεται σε εξωτερικό περιβάλλον, δεν θα ενεργήσει, αλλά ούτε θα σκεφτεί με τον ίδιο τρόπο που συνηθίζει να κάνει στο σπίτι. Θα χρησιμοποιήσει περισσότερο τον εγκέφαλο της, θα αναρωτηθεί πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα της, και θα δείξει μεγαλύτερη ευφυΐα και αυτοπεποίθηση.

Το καθημερινό περπάτημα με τη γάτα βοηθά την ενίσχυση του δεσμού σας μαζί της και, παράλληλα, στη σωματική άσκηση και των δυο σας.

Η γάτα είναι ένα έξυπνο πλάσμα και έχει τις δικές της επιθυμίες και ανάγκες. Δεν είναι όλες οι γάτες άνετες με το λουρί, και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Εάν η γατούλα σας δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον για τον έξω κόσμο, θα πρέπει να το σεβαστείτε και να μην την αναγκάσετε να βγει από το σπίτι.

Ωστόσο, μπορείτε να το προσπαθήσετε γιατί μπορεί να… αλλάξει γνώμη.

Εάν η γάτα σας φοβάται, και πιστεύετε ότι η βόλτα δεν είναι γι’ αυτήν, να ξέρετε ότι μερικές γάτες χαλαρώνουν, όταν βγουν έξω.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης πηγάζει από την έλλειψη εκπαίδευσης. Αν την εκπαιδεύσετε να περπατά με λουρί και να εξερευνά το περιβάλλον, θα της προσφέρετε μια καλύτερη ζωή.

Ιδανικά, στην πρώτη σας έξοδο θα μπορούσατε να πάτε σε έναν περιφραγμένο, ήσυχο χώρο.

«Γνωριμία» με το λουρί

Για να διασφαλίσετε την ασφάλεια της γάτας σας, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε την εκπαίδευση για το λουρί σε εσωτερικούς χώρους.
Εφοδιαστείτε με το κατάλληλο στηθόλουρο και αφήστε το στο πάτωμα, έτσι ώστε η γάτα σας να το μυρίσει και να παίξει μαζί του, για να απαλύνει τυχόν φόβους για το αντικείμενο.

Στη συνέχεια, μπορείτε να της το φορέσετε, για να δείτε εάν εφαρμόζει καλά στο σώμα της και εάν η γάτα σας αισθάνεται άβολα.

Αφήστε την να περιπλανηθεί σε όλο το σπίτι με το στηθόλουρο της, και αφήστε τη να σέρνει το λουρί σε όλα τα δωμάτια.

Έτσι θα συνηθίσει να έχει κάτι πάνω στο σώμα της και, σταδιακά, θα αρχίσει να το αποδέχεται.

Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε τη γάτα σας κατά τη διάρκεια της άσκησης με τις αγαπημένες της λιχουδιές. Επιλέξτε προσεκτικά το μέρος της πρώτης σας βόλτας

Στην πρώτη σας έξοδο αποφύγετε την πολυκοσμία. Όπως είναι κατανοητό για ένα ζώο που έχει περάσει τη ζωή του μέσα σε σπίτι, η απότομη έκθεσή του σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν είναι ό,τι καλύτερο για εκείνο.

Ανοίξτε την πόρτα του σπιτιού σας, για να αφήστε τη γάτα σας να μυρίσει γύρω της, αλλά και να επιλέξει την πορεία που θέλει να ακολουθήσει στον έξω κόσμο.

Ιδανικά, στην πρώτη σας έξοδο θα μπορούσατε να πάτε σε έναν περιφραγμένο, ήσυχο χώρο.

Μπορείτε, επίσης, να τη βάλετε σε ένα κλουβάκι μέσα στο αυτοκίνητο και να επισκεφτείτε πολλά ήσυχα μέρη, δηλαδή να μην έχει έντονους θορύβους και ομάδες ανθρώπων.

Μόλις αισθανθεί άνετα με την ιδέα να είναι σε εξωτερικό χώρο, μπορείτε να προσθέσετε το περπάτημα.

Να θυμάστε ότι πρέπει να αποφεύγετε μέρη με πολλά ερεθίσματα κατά τις πρώτες σας εξόδους. Και δίνουμε πάντα τον χρόνο στη γάτα μας να προσαρμοστεί, και να αποφασίσει να κάνει εκείνη το πρώτο βήμα.

Πηγή: assuropoil.fr

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024