Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το μοναδικό σπίτι που νίκησε τη φωτιά στη Χαβάη

Το μοναδικό σπίτι που νίκησε τη φωτιά στη Χαβάη

Όταν τελείωσε η πύρινη κόλαση στη Χαβάη, αφήνοντας πίσω της πολλούς νεκρούς και στάχτες, παρατηρήθηκε κάτι πολύ περίεργο: ένα παλιό ξύλινο σπίτι σχεδόν 100 ετών έμεινε ανέπαφο.

Ο Trip Millikin και η σύζυγός του, Dora Atwater Millikin, είχαν αγοράσει το σπίτι στην οδό Front στη κωμόπολη Lahaina στη Χαβάη το 2021. Το κτήριο αυτό κάποτε στέγαζε τους υπαλλήλους διαχείρισης μιας τοπικής φυτείας ζάχαρης και πιστεύεται ότι μεταφέρθηκε το 1925 από τη φυτεία εκείνη στη σημερινή του τοποθεσία, δίπλα στον ωκεανό.

Όταν οι Millikins αγόρασαν το σπίτι ήταν αρκετά ερειπωμένο και έτσι αποφάσισαν να το ανακαινίσουν, διατηρώντας έτσι ένα κομμάτι της ιστορίας της κωμόπολης.

Αυτή η απόφαση φαίνεται να ήταν σωτήρια.

Μπορεί τα πάντα να κάηκαν αλλά αυτό έμεινε ανέπαφο. «Φαίνεται σαν να έχει γίνει photoshop», είπε ο Trip Millikin, βλέποντας το σπίτι του με τη κόκκινη στέγη ανέπαφη ενώ το περιβάλλουν μπάζα και καμμένα δέντρα. Ακόμη και το αυτοκίνητο στο δρόμο φαίνεται αλώβητο.

Οι Millikins έκαναν μερικές καλές επιλογές που σήμαιναν ότι αυτό το σπίτι «δεν πληρούσε τις απαιτήσεις για ανάφλεξη», είπε στο Business Insider ο σύμβουλος αντιμετώπισης πυρκαγιών στη Χαβάη Pat Durland.

«Δεν είναι θαύμα ή τύχη», αλλά τα μυστικά ήταν δύο: Το διατηρητέο σπίτι έχει προστατευτική μεταλλική οροφή, αλλά έχει επίσης ειδικά διαμορφωμένο τον περιβάλλοντα χώρο ώστε να μην πιάνει εύκολα φωτιά.

Καθαρή μεταλλική στέγη

Όπως είπε η Atwater Millikin εκείνη και ο σύζυγός της αντικατέστησαν την ασφαλτική στέγη με μια μεταλλική.

«Όταν συνέβαιναν όλα αυτά, [με τις πυρκαγιές], υπήρχαν κομμάτια ξύλου -μήκους 6, 12 ιντσών- που φλέγονταν και αιωρούνταν στον αέρα λόγω του ανέμου», είπε ο Atwater Millikin στους Times. «Θα χτυπούσαν τις στέγες των ανθρώπων, και αν η στέγη [μας] ήταν ασφάλτινη, θα έπαιρνε φωτιά. Και έτσι, θα έπεφταν από τη στέγη και μετά θα άναβαν το φύλλωμα γύρω από το σπίτι».

Μια ασφαλτική στέγη δεν είναι στην πραγματικότητα πιο εύφλεκτη από το μέταλλο, σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται το Business Insider, αλλά το γεγονός ότι η οροφή των Millikins ήταν καθαρισμένη σίγουρα βοήθησε, είπαν.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι αβοήθητοι, αλλά δεν είναι, 9 στις 10 φορές, αυτό συνοψίζεται σε δύο λέξεις: δουλειά στην αυλή».

Καμμένα σπίτια στη κωμόπολη Lahaina στη Χαβάη

Επίσης η τοποθεσία που βρίσκεται το σπίτι βοήθησε, καθώς ο ωκεανός προστατεύει το μπαλκόνι του.

Η απόσταση με τα άλλα γειτονικά σπίτια αποδείχτηκε σωτήρια ώστε να μην πλησιάσουν απειλητικά οι φλόγες των διπλανών ιδιοκτησιών. «Το πρώτο πράγμα που βλέπω είναι το διάστημα [από τα άλλα σπίτια]», είπε ο Durland.

Βέβαια όπως θα έλεγε μετά ο Trip Millikin «Ένιωσα ένοχος. Εξακολουθούμε να νιώθουμε ένοχοι», είπε, ο ίδιος διότι κάηκαν όλα τα άλλα σπίτια και όχι το δικό τους.

Επιπλέον το δικό τους ήταν καθαρό από σάπια φύλλα ή ξερά φυτά γύρω από το κτίριο, ή κλαδιά δέντρων πολύ κοντά σε αυτό, που σημαίνει ότι δεν υπήρχε καύσιμη ύλη για να εξαπλωθεί φωτιά στο ίδιο το σπίτι.

«Εάν συστάδες δέντρων και θάμνοι, ειδικά εύφλεκτοι, βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο σπίτι και η χόβολη τους πιάσει φωτιά, η ζέστη μπορεί να σπάσει το παράθυρο και να πάει κατευθείαν στο σπίτι από εκεί», είπε στους Times η Σούζι Κότσερ, ειδική δασοκομίασς στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

«Οι άνθρωποι γενικά πιστεύουν ότι είναι ένας μεγάλος τοίχος από φλόγες που πιάνει φωτιά στα σπίτια, αλλά συχνά ο μηχανισμός είναι χόβολη», πρόσθεσε.

Σχεδιάγραμμα «οχύρωσης» από τη Πολιτεία της Καλιφόρνια

Την ίδια τακτική των Millikin μπορούν να υιοθετήσουν όλοι οι ιδιοκτήτες σπιτιών στην εξοχή, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του Quartz. «Να διατηρήσουν μια περίμετρο τουλάχιστον 1,5 μέτρου γύρω από το σπίτι, εντελώς απαλλαγμένο από ξηρή ή εύφλεκτη βλάστηση ή σάπια φύλλα, να διατηρήσουν τη στέγη και τις υδρορροές καθαρές, να αφαιρέσουν οτιδήποτε εύφλεκτο από κάτω από τις βεράντες και εγκαταστήστε πυρίμαχο πλέγμα 1/8 ιντσών σε αεραγωγούς ή σοφίτες».

Όλα αυτά βοηθούν να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει καύσιμη ύλη για να αρπάξουν φωτιά σε περίπτωση που παρασυρθεί κάτι που καίγεται στο σπίτι.

Οι τρεις γραμμές άμυνας ενός σπιτιού ώστε να αντέξει στο ξέσπασμα πυρκαγιάς

Φαίνεται πως με αυτές τις ιδέες οι κάτοικοι της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ είναι εξοικειωμένοι. Στη συγκεκριμένη Πολιτεία που έχει πληγεί από πυρκαγιές μεγάλες στο παρελθόν, οι ιδιοκτήτες κατοικιών σε περιοχές υψηλού κινδύνου πρέπει να ακολουθούν κανονισμούς για να διατηρήσουν τις ιδιοκτησίες τους κάθε χρόνο.

Το υπηρεσία CALFIRE στη Καλιφόρνια δίνει συστάσεις για τη δημιουργία προστατευτικών ζωνών μεταξύ ενός κτιρίου και του γρασιδιού, των δέντρων, των θάμνων και της άγριας βλάστησης που το περιβάλλουν.

Αυτές οι ζώνες χρειάζονται για να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς, προστατεύοντας επίσης το σπίτι από την ανάφλεξη πυρκαγιάς, είτε από χόβολη, άμεση επαφή με φλόγα ή ακτινοβολούμενη θερμότητα.

Επιλεκτικά φυτά και αποστάσεις

Μι αντιπυρική στρατηγική σε ένα σπίτι περιλαμβάνει ακόμα και τη σωστή επιλογή συγκεκριμένων φυτών, που είναι ανθεκτικά στη φωτιά. Αυτό που κάνει ένα φυτό πιο ανθεκτικό στη φωτιά εξαρτάται τόσο από την τοποθεσία όσο και από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Μια καλά ποτισμένη περιοχή, για παράδειγμα, μπορεί να επιτρέψει σε ένα φυτό να είναι πιο ανθεκτικό στη φωτιά από το ίδιο φυτό σε μια περιοχή επιρρεπής στην ξηρασία.

Ένα φυτό με υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία στα φύλλα, όπως το κρινάκι, το χελιδονόχορτο, σκυλάκια με κόκκινα κλαδιά, ή θάμνοι Sambucus cerulea είναι πιο ανθεκτικά στη φωτιά. Αντίθετα φυτά με περισσότερο κερί, έλαια και ρητίνες όπως το χόγια, το πεύκο, ο ηλίανθος, είναι πιο πιθανό να είναι εύφλεκτα και απελευθερώνουν περισσότερη θερμότητα όταν καίγονται.

Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν, ένα υγιές τοπίο είναι λιγότερο ευάλωτο στη φωτιά και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρούνται τακτικά τα πεσμένα φύλλα και κλαδιά και να κλαδεύονται δέντρα και θάμνοι.

Το τοπίο πρέπει επίσης να ποτίζεται καλά, αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατό, ο σχεδιασμός μπορεί να επικεντρωθεί σε χαρακτηριστικά που δεν απαιτούν πολύ νερό, όπως φυτά της ερήμου και βραχόκηποι.

Sports in

Άποντος ο Σλούκας στην Euroleague για πρώτη φορά μετά το 2019

Δεν έβαλε ούτε πόντο για πρώτη φορά μετά τις 30 Οκτωβρίου 2019 σε ένα Φενερμπαχτσέ – Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024