Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ρ. Τζουλιάνι: Από «σταυροφόρος» κατά της διαφθοράς, αντιμέτωπος με φυλάκιση

Ρ. Τζουλιάνι: Από «σταυροφόρος» κατά της διαφθοράς, αντιμέτωπος με φυλάκιση

«Έκανε μια «φαουστική» συμφωνία, δουλεύοντας για να υπονομεύσει τη δημοκρατία για να σώσει την καριέρα του»

«Η δουλειά ενός εισαγγελέα είναι να συνδυάζει μια συναρπαστική ιστορία από μια σωρεία γεγονότων και να φτιάχνει μια ζωντανή εικόνα στους ενόρκους σε μια δίκη». Φαίνεται ότι ο άλλοτε πανίσχυρος διώκτης της μαφίας στις ΗΠΑ Ρούντολφ Τζουλιάνι, ήταν δεξιοτέχνης αυτής της τέχνης, την οποία όμως αξιοποίησε για σκοτεινούς σκοπούς, σύμφωνα με άρθρο των New York Times.

Ίσως τίποτα δεν προμήνυε ότι ο άλλοτε βοηθός εισαγγελέα στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, τη δεκαετία του 1970, θα βρισκόταν μετά από μισό αιώνα αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες για συμμετοχή του σε μια ευρεία συνωμοσία για την ανατροπή των προεδρικών εκλογών του 2020.

Σαν ειρωνεία, η εισαγγελέας στη Πολιτεία της Τζόρτζια, Φάνι Γουίλις απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του δεξιοτέχνη νομικού, βάσει μιας εκδοχής του ομοσπονδιακού νόμου RICO που ο ίδιος ο Τζουλιάνι είχε χρησιμοποιήσει με εξαιρετικό τρόπο εναντίον της…. Μαφίας τη δεκαετία του 1980.

Ωστόσο το άστρο του Τζουλιάνι ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 όταν κατηγόρησε τον τότε βουλευτή Μπέρτραμ Πόντελ ότι ήταν «ένας βουλευτής των ΗΠΑ που συμφώνησε να πουλήσει την επιρροή του γραφείου του για χρήματα».

Στη διάρκεια τη δίκης διεξήγαγε μια τόσο επιδέξια πλην μακροχρόνια κατ’ αντιπαράθεση εξέταση που τρόμαξε τόσο πολύ τον βουλευτή, ώστε δήλωσε ένοχος. Έκτοτε η καριέρα του εκτινάχτηκε.

Τα αναμφίλεκτα ταλέντα του, του προσέφεραν εντυπωσιακή ανέλιξη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με πολλούς να τον λατρεύουν. Πάντα ηθικολογούσε, όπως το 1987 λέγοντας «αν μπορούμε να διδάξουμε σε ολόκληρη την κοινωνία μας ότι ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρός είσαι… πρέπει να πληρώσεις ένα τίμημα όταν παραβιάσεις το νόμο».

Το 1994 ανέλαβε τη δημαρχία της Νέας Υόρκης, ενώ ήταν ακόμα στο αξίωμα όταν χτυπήθηκαν οι δίδυμοι πύργοι τον Σεπτέμβριο του 2001.

Όπως αναφέρουν στο άρθρο τους στους New York Times οι συγγραφείς Andrew Kirtzman και David Holley «στα χρόνια που ακολούθησαν, εφάρμοσε αυτά τα εισαγγελικά χαρίσματα στη δική του καριέρα, καλλιεργώντας μια ηρωική εικόνα: ο μεγαλύτερος μαχητής της διαφθοράς της Αμερικής, ο δήμαρχος που καθάρισε τη Νέα Υόρκη, η προσωποποίηση της ηγεσίας στις 11 Σεπτεμβρίου».

«Πολλοί τον έβλεπαν ως ήρωα πολύ πριν από τις 11 Σεπτεμβρίου, ένας φαινομενικά ατρόμητος δικηγόρος των ΗΠΑ που εξάρθρωσε τη μαφία, αντιμετώπισε τιτάνες της Wall Street και έστειλε πολιτικά στελέχη στη φυλακή». Έχοντας κάθε συνταρακτικό κατηγορητήριο στο γραφείο του τη δεκαετία του 1980, ο Τζουλιάνι μιλούσε σαν τον ιεροκήρυκα που ασχολούνταν με το καλό και το κακό και τους κινδύνους της εξουσίας και του χρήματος.

Στην υπηρεσία του Τραμπ

Ωστόσο, όταν ο Τραμπ τον όρισε επικεφαλής του νομικού αγώνα μετά τις εκλογές, ο Τζουλιάνι φάνηκε πρόθυμος να ξεπεράσει νομικά και ηθικά όρια, εξελισσόμενος από εισαγγελέας σε.. παραβάτη, όπως λένε οι New York Times.

«Χρησιμοποίησε την κατανόησή του για το εγκληματικό μυαλό όχι για να επιβάλει το νόμο, αλλά για να διαδώσει αυτό που το μεγάλο δικαστήριο περιγράφει ως συνωμοσία» αναφέρουν,  προσθέτοντας πως μετά από τόσα πολλά χρόνια, «το κατηγορητήριο είναι μια ζωντανή υπενθύμιση του πόσο επικίνδυνος ήταν στα χρόνια του Τραμπ».

Ενώ τους τελευταίους μήνες της προεδρίας Τραμπ, ένας «στρατός» προσπαθούσε να τον πείσει ότι είχε χάσει τις εκλογές, ο Τζουλιάνι του έλεγε το αντίθετο, ότι κέρδισε.

«Με το ηθικό του υπόβαθρο να καταρρέει, ο κ. Τζουλιάνι προσπάθησε να εφαρμόσει τις παλιές του δεξιότητες το 2020 και να περιγράψει μια συναρπαστική ιστορία προς όφελος του κ. Τραμπ».

Στις 3 Δεκεμβρίου, αξίωσε τη νίκη της σημαντικότατης Πολιτείας της Τζόρτζια από τον Τραμπ, ενώ όμως την είχε κερδίσει ο Μπάιντεν. Σε ακρόαση της Επιτροπής της Γερουσίας της Τζόρτζια, χαιρετίστηκε από τους Ρεπουμπλικάνους, όταν ισχυρίστηκε, ψευδώς, ότι ο εξοπλισμός Dominion Voting Systems είχε μετατρέψει τις ψήφους Τραμπ σε ψήφους Μπάιντεν και ότι καταμετρήθηκαν σχεδόν 100.000 ανύπαρκτα ψηφοδέλτια.

Ο  Τζουλιάνι είδε ότι ένα μέλος της ομάδας του χαρακτήρισε, ψευδώς, ένα βίντεο που δείχνει εκλογικούς υπαλλήλους -που μετρούσαν ψήφους- σε εκλογικό κέντρο στην Ατλάντα, να βγάζουν κάλπες από κάτω από ένα γραφείο, τη νύχτα των εκλογών, και ισχυρίστηκε, ψευδώς, ότι ήταν γεμάτες με παράνομα ψηφοδέλτια.

Μια εβδομάδα αργότερα, ο Τζουλιάνι κατηγόρησε ενώπιον της Βουλής της Τζόρτζια, δύο εκλογικούς υπαλλήλους ότι «προφανώς πέρασαν κρυφά USB σαν να ήταν φιαλίδια ηρωίνης ή κοκαΐνης». «Αυτές οι εκλογές θα είναι οι πιο βρώμικες, οι πιο στρεβλές, οι πιο νοθευμένες στην αμερικανική ιστορία», είχε δηλώσει ο Τζουλιάνι σε μια τρίτη εμφάνιση του Δεκεμβρίου, ενώπιον του νομοθετικού σώματος της Τζόρτζια.

«Η Τζόρτζια θα είναι στο επίκεντρο γιατί έχετε αυτό που αποκαλώ το «Φιλμ Ζαπρούντερ» [το ερασιτεχνικό φιλμάκι που καταγράφει την στιγμή δολοφονίας του Τζον Κένεντι}. Αν το παρακολουθήσετε και δεν συνειδητοποιήσετε ότι επρόκειτο για μια σημαντική κατάσταση νοθείας, τότε είστε ανόητοι ή ψεύτες» είχε προειδοποιήσει ο Τζουλιάνι.

Εκνευρισμός στο επιτελείο του πρώην προέδρου

Δυστυχώς για εκείνον όμως, καθώς γυρνούσε από Πολιτεία σε Πλιτεία, αυξανόταν ο αριθμός των ανθρώπων μέσα και έξω από τον Λευκό Οίκο που διέψευδε τους ισχυρισμούς του. Αφού οι αρχές της Τζόρτζια έδειξαν ότι οι πιο σοβαρές κατηγορίες του ήταν προφανώς ψευδείς, άρχισαν να εκνευρίζονται ακόμα και οι αξιωματούχοι του επιτελείου του… Τραμπ.

«Όταν η νομική ομάδα μας δεν μπορεί να υποστηρίξει κανέναν από τους ισχυρισμούς της Elite Strike Force Legal Team [νομική «dream team» του Τραμπ], μπορείτε να καταλάβετε γιατί είμαστε 0-32 στις υποθέσεις μας», έγραψε ένας ανώτερος σύμβουλος στην ευρύτερη προεκλογική ομάδα του Τραμπ στις 8 Δεκεμβρίου. «Προφανώς θα σπεύσω να βοηθήσω σε όλα τα μέτωπα, αλλά είναι δύσκολο να κατέχω κάτι από όλα αυτά, όταν όλα είναι απλώς συνωμοσία που εκπέμπεται από τη «ναυαρχίδα»».

Παρ΄όλα αυτά, δύο ημέρες αργότερα, ο Τζουλιάνι βρέθηκε μπροστά στο νομοθετικό σώμα της Πολιτείας, επιμένοντας: «Κάθε ψήφος πρέπει να αφαιρεθεί από τον Μπάιντεν».

Πλαστά εκλογικά αποτελέσματα

Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο Τζουλιάνι βοήθησε στην επίβλεψη του συστήματος στο οποίο υποβλήθηκαν πλαστά εκλογικά πιστοποιητικά υπέρ του Τραμπ και όχι του Μπάιντεν.

Ο Τζουλιάνι ζήτησε από έναν άλλο δικηγόρο να στείλει υπομνήματα στους ανθρώπους του Τραμπ σε πολλές πολιτείες, εξηγώντας πώς μπορούσαν να αντιγράψουν τους νόμιμους εκλέκτορες, δίχως όμως να αναφέρει ότι σκοπός ήταν να πλήξουν τη πιστοποίηση της νίκης του Μπάιντεν στις 6 Ιανουαρίου.

Όταν, μάλιστα, ορισμένοι «ψευδοεκλέκτορες» του Τραμπ στη Πενσυλβάνια εξέφρασαν ανησυχίες για τη συμμετοχή τους, ο Τζουλιάνι τους διαβεβαίωσε ότι τα πιστοποιητικά που υπέγραψαν θα χρησιμοποιηθούν μόνο εάν ο κ. Τραμπ κέρδιζε ορισμένες δικαστικές διαμάχες.

Δεν φάνηκε να δίνει τέτοιες διαβεβαιώσεις στους ψεύτικους εκλέκτορες σε άλλες πολιτείες και υποβλήθηκαν τα πλαστά πιστοποιητικά με τα ονόματά τους. Έτσι, οι αυτοί οι ψευδοεκλέκτορες από το Μίσιγκαν αντιμετωπίζουν τώρα βαριές κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη γενική εισαγγελέα του Μίσιγκαν Ντέινα Νέσελ, στις 14 Δεκεμβρίου του 2020, λίγες εβδομάδες μετά την ήττα του Τραμπ στο Μίσιγκαν, μέλη του Εκλεκτορικού Σώματος συναντήθηκαν κρυφά στο υπόγειο της έδρας των Ρεπουμπλικάνων και υπέγραψαν έγγραφα που ισχυρίζονταν ότι ήταν οι νόμιμα εκλέκτορες της Πολιτείας στο Κολέγιο Εκλεκτόρων. «Αυτό ήταν ένα ψέμα», δήλωσε η Νέσελ. «Δεν ήταν οι νόμιμα εκλεγμένοι και καταρτισμένοι εκλέκτορες και καθένας από τους κατηγορούμενους το γνώριζε».

Εκμεταλλευόμενος τη πολιτική ασχετοσύνη του Τραμπ

Σύμφωνα με ένα από τα κατηγορητήρια κατά του Τραμπ, τη νύχτα της επίθεσης της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, ο Τζουλιάνι κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου σε μια προσπάθεια να συνεχίσει να διαδίδει τις κατηγορίες ελπίζοντας να κερδίσει χρόνο για να καθυστερήσει την πιστοποίηση της νίκης του Μπάιντεν.

«Αντιμέτωπος με τη πολιτική ασχετοσύνη και την κατάρρευση της πελατειακής βάσης που θα συνόδευε την ήττα του Τραμπ, φαινομενικά έκανε μια «φαουστιανή» συμφωνία, δουλεύοντας για να υπονομεύσει τη δημοκρατία για να σώσει την καριέρα του. Τελικά απετράπη από το κράτος δικαίου και τη δική του αδεξιότητα. Η ζημιά που προκάλεσε που έκανε στη ζωή του και η καταστροφή της κληρονομιάς του είναι δική του δουλειά», όπως χαρακτηριστικά λένε οι Andrew Kirtzman και David Holley.

Όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί συγγραφείς, οι λεπτομέρειες, του κατηγορητηρίου εναντίον του καθιστούν σαφές ότι ο «σταυροφόρος» των δεκαετιών του 1980 και του 1990 έχει χάσει εντελώς την ικανότητά του να διακρίνει το σωστό από το λάθος. Έχει μετατραπεί από μια ηθική πυξίδα σε μια πόλη που βρίθει από διαφθορά σε έναν ηγέτη εδώ και πολύ καιρό που έχει περιέλθει σε ένα ηθικό κενό.

«Είμαι ένας βασικά απλός άνθρωπος. Νομίζω ότι υπάρχουν κανόνες, [και] πρέπει να προσπαθήσεις να ζήσεις όσο καλύτερα μπορείς σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες. Αν αυτοί οι κανόνες είναι νόμοι, καλύτερα να το ζήσεις καλά» έλεγε το 1989 ο Τζουλιάνι σε έναν δημοσιογράφο. Σήμερα ο κ. Τζουλιάνι είναι 79 ετών και φαίνεται χαμένος, πνιγμένος από ποινικές έρευνες, αγωγές και υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης, κάποτα έβγαζε τεράστια ποσά ενώ σήμερα κάνει βίντεο Cameo για 325 δολάρια, έχοντας μετατραπεί  σε φιγούρα χλευασμού και συμβάλλοντας σε δύο προεδρικές παραπομπές.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024