Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δίωξη Τραμπ: Συλλέκτης 91 κατηγοριών ο πρώην πρόεδρος

Δίωξη Τραμπ: Συλλέκτης 91 κατηγοριών ο πρώην πρόεδρος

Οι δικαστικές «υποχρεώσεις» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόνανλτ Τραμπ αυξάνονται με τέτοιο ρυθμό, επιβαρύνοντας την προεκλογική του κούρσα ενόψει των προκριματικών και προεδρικών εκλογών.

Στις 91 εκτοξεύτηκαν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει πλέον ο Τραμπ, μετά το καινούργιο δυνατό ποινικό κατηγορητήριο που «ξεφούρνισε»  η εισαγγελέας της κομητείας Fulton της Τζόρτζια, Φάνι Γουίλις τη Δευτέρα 14 Αυγούστου.

Η Φάνι Γουίλις κατηγορεί τον πρώην Πρόεδρο ότι ήταν επικεφαλής μιας «εγκληματικής οργάνωσης» για την ανατροπή των εκλογών του 2020. Πρόκειται για την τέταρτη ποινική δίωξη σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ μέσα σε χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά τους έξι μήνες, εν μέσω της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων προκειμένου να αναδειχθεί ο υποψήφιος της παράταξης για τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο του 2024.

Ειδικότερα, το κατηγορητήριο περιλαμβάνει, πέραν του Τραμπ άλλους 18 κατηγορούμενους, 41 κατηγορίες συνολικά και 30 συνωμότες. Πρόκειται για σημαντική «απόκλιση» από τις κατηγορίες του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ εναντίον του Τραμπ για εκλογική ανατροπή. Υπενθυμίζεται ότι ο Σμιθ είχε κατηγορήσει μόνο τον πρώην πρόεδρο, απαριθμώντας μόνο έξι συνεργούς.

H εισαγγελέας της κομητείας Fulton της Τζόρτζια, Φάνι Γουίλις κατά τη συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 14 Αυγούστου.

Οι 19 κατηγορούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι την επόμενη Παρασκευή, 25 Αυγούστου, για να παραδοθούν οικειοθελώς, είπε η Γουίλις στους δημοσιογράφους αργά το βράδυ της Δευτέρας, επισημαίνοντας ότι σχεδιάζει να δικάσει μαζί τους 19 κατηγορούμενους.

Πλέον, μετά τις εξελίξεις με το νέο κατηγορητήριο από τη Τζόρτζια, ο Τραμπ αντιμετωπίζει τώρα τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες την ίδια στιγμή που είναι υποψήφιος για πρόεδρος το 2024. Το έγγραφο κατηγορίας καταγράφει έναν εκπληκτικό αριθμό τρόπων με τους οποίους ο Τραμπ προσπάθησε να ανατρέψει την εκλογική του ήττα από τον Τζο Μπάιντεν.

Μεταξύ αυτών είναι το περιβόητο τηλεφώνημα του Τραμπ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τζόρτζια Μπραντ Ράφενσπεργκερ, όταν ζήτησε από τον Ράφενσπεργκερ να «βρεί» τις ψήφους που χρειαζόταν για να κερδίσει τη Πολιτεία, το πλαστό εκλογικό σχέδιο και μια επιστολή του Σεπτεμβρίου 2021 που έστειλε στον Ράφενσπεργκερ και τον παρότρυνε να αποκυρώσει το ψηφοφορία της πολιτείας 2020.

Οι δικηγόροι του Τραμπ επέκριναν το κατηγορητήριο, λέγοντας σε μια δήλωση ότι η παρουσίαση των ενόρκων ήταν «μονόπλευρη» και τα γεγονότα της Δευτέρας «σοκαριστικά και παράλογα».

«Εγκληματική οργάνωση εκβιασμών»

Το CNN κάνει λόγο για έναν συγκλονιστικό αριθμό των ποινικών διώξεων κατά του Τραμπ που ανέρχεται στις 91 κατηγορίες συνολικά.

Η Γουίλις χρησιμοποιεί κατηγορίες εκβιασμού για να περιγράψει μια «εγκληματική οργάνωση». Η σαρωτική κατηγορία εκβιασμού που αντιμετωπίζουν τώρα ο Τραμπ και άλλοι 18, σκιαγραφούν δεκάδες υποτιθέμενες εγκληματικές ενέργειες που σχετίζονται με τις προσπάθειές τους μετά τις εκλογές του 2020 και απόπειρες συγκάλυψης αυτών των ενεργειών.

Όπως αναφέρει το CNN, η κατηγορία για παραβίαση του Νόμου της Τζόρτζια Περί Παράνομων και Διεφθαρμένων Οργανώσεων (RICO), λειτουργεί ως ομπρέλα για πολλές φερόμενες εγκληματικές ενέργειες που έκανε η ομάδα για να προωθήσει τη λεγόμενη οργάνωσή τους.

Η Γουίλις υποστήριξε ότι οι 19 συγκατηγορούμενοι «συμμετείχαν σε μια εγκληματική οργάνωση για να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Τζόρτζια».

Επιπλέον, το κατηγορητήριο ανέφερε 30 συναυτουργούς που συμμετείχαν στην οργάνωση. Οι εισαγγελείς λένε ότι οι εγκληματικές ενέργειες στις οποίες βασίζεται η κατηγορία περιλαμβάνουν: ψευδείς δηλώσεις, κατάθεση ψευδών εγγράφων και πλαστών, πλαστοπροσωπία αξιωματούχων, παραβιάσεις υπολογιστή και απόπειρες επηρεασμού μαρτύρων.

Τα σημαντικότερα γεγονότα που δημιούργησαν την υπόθεση περιλαμβάνουν το πώς η ομάδα του Τραμπ φέρεται να παραπλάνησε κρατικούς αξιωματούχους στη Τζόρτζια, οργάνωσε ψεύτικους εκλέκτορες, παρενόχλησε την εκλογική υπάλληλο Ruby Freeman και παραβίασε τον εκλογικό εξοπλισμό σε μια επαρχία της Τζόρτζια.

Προσέγγιση νομοθετών από άλλες Πολιτείες

Αρκετές από τις πράξεις που φέρεται να συνέθεσαν τη συνωμοσία εκβιασμού αφορούσαν και πολιτείες πέραν της Τζόρτζια.

Μεταξύ των 161 φερόμενων πράξεων -που ισχυρίζεται το κατηγορητήριο- έγιναν για τη προώθηση της υποτιθέμενης συνωμοσίας για να αντιστραφεί η εκλογική ήττα του Τραμπ ήταν τα διάφορα επεισόδια προσέγγισης από τον Τραμπ και τους συμβούλους του προς τους νομοθέτες των πολιτειών στην Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και την Αριζόνα.

Το κατηγορητήριο υπογράμμισε επίσης την προσπάθεια οργάνωσης ψεύτικων εκλογέων στο Ουισκόνσιν, την Αριζόνα και άλλες πολιτείες, εκτός από τον συντονισμό μιας εναλλακτικής δέσμης εκλογέων στη Τζόρτζια.

Η εκστρατεία πίεσης στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να διαταράξει την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων του 2020 από το Κογκρέσο παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στο κατηγορητήριο.

Δύο κορυφαίοι συνεργάτες του Τραμπ στο στόχαστρο του εισαγγελέα

Το κατηγορητήριο της εισαγγελέως από τη Τζόρτζια σηματοδότησε την πρώτη φορά που δύο από τους κορυφαίους συνεργάτες του Τραμπ που υποστηρίζουν τις προσπάθειές του να ανατρέψει τις εκλογές του 2020 αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εκλογική υπονόμευση. Πρόκειται για τον πρώην επικεφαλής προσωπικού του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους και τον δικηγόρο Ρούντι Τζουλιάνι.

Ο Μαρκ Μίντοους είναι ο μόνος άλλος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου -εκτός από τον Τραμπ- μεταξύ των 19 κατηγορουμένων που απαριθμούνται στο κατηγορητήριο της Δευτέρας, ενώ ο Τζουλιάνι έχει τις περισσότερες κατηγορίες -13 κατηγορίες- από οποιονδήποτε κατηγορούμενο εκτός από τον ίδιο τον Τραμπ, ο οποίος επίσης αντιμετωπίζει 13 κατηγορίες.

Οι δυό τους διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στις προσπάθειες του Trump να ανατρέψει τις εκλογές, όπως αναφέρει το CNN. Σύμφωνα με τα έγγαρφα που παρέδωσε ο Μίντοους στην επιτροπή επιλογής της Βουλής που διερεύνησε την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου, δείχνουν πώς φέρεται να συντόνιζε πολλές προσπάθειες των συμμάχων του Τραμπ να διαδώσουν αβάσιμους ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία.

Ο Μαρκ Μίντοους κατηγορείται επίσης για τον ρόλο του στην τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Ράφενσπεργκερ.

Ο δε Τζουλιάνι – ο οποίος περιλαμβανόταν στο κατηγορητήριο του ειδικού εισαγγελέα ως συνσυνωμότης, σε αντίθεση με τον Μέντοους – κατηγορήθηκε τη Δευτέρα για προσέλκυση νομοθετών της πολιτείας Τζόρτζια, για ψευδείς δηλώσεις στη Βουλή και τη Γερουσία της Τζόρτζια και την προσπάθεια να προωθήσει ψεύτικους εκλογείς στη Τζόρτζια.

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024