Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στις ΗΠΑ σκοτώνουν (και σκοτώνονται) για τον Τραμπ!

Στις ΗΠΑ σκοτώνουν (και σκοτώνονται) για τον Τραμπ!

Σε μεγάλη έξαρση τα περιστατικά πολιτικής βίας, 15 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024

Εξαιρετικά – και ανησυχητικά – αποκαλυπτική είναι πρόσφατη έρευνα του πρακτορείου Reuters αναφορικά με την πολιτική βία στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς αυτή φαίνεται να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του ’70, δηλαδή εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Το φαινόμενο δείχνει, μάλιστα, να συνδέεται άμεσα με την πόλωση που επικρατεί στην κοινωνία και την πολιτική σκηνή, η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εντείνεται όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2024.

Ειδικά καθώς πληθαίνουν τα κατηγορητήρια εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, με τον δικαστικό «κορσέ» να σφίγγει ασφυκτικά και να θέτει τον ίδιο και τους φανατικούς οπαδούς του προ σοβαρών διλημμάτων.

213 περιστατικά που σχετίζονται με πολιτική βία

Η έρευνα, η οποία αφορά το διάστημα μετά την εισβολή των μαινόμενων οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, έχει καταγράψει 213 περιστατικά που σχετίζονται με πολιτική βία. Σε αυτά έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 39 άνθρωποι – κάποιοι στη διάρκεια προσωπικών αντιπαραθέσεων και άλλοι σε ένοπλες επιθέσεις κατά πλήθους.

Ανάμεσά τους και ο Αντονι Κινγκ, ο οποίος, στις 5 Νοεμβρίου 2022, έπεσε νεκρός στον αυλόγυρο του σπιτιού του έπειτα από τρεις πυροβολισμούς που δέχθηκε στο κεφάλι από γείτονά του, απλώς και μόνο «επειδή πίστευε πως είναι Δημοκρατικός», όπως κατήγγειλε η σύζυγός του, όταν τηλεφώνησε στην αστυνομία ενόσω ο Κινγκ ψυχορραγούσε.

Η αλήθεια δε είναι ότι το επεισόδιο που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη έρχεται να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές.

Οπως είναι ήδη γνωστό στους περισσότερους, πράκτορες του FBI πυροβόλησαν και σκότωσαν στη Γιούτα έναν άνδρα ο οποίος απειλούσε δημοσίως, με αναρτήσεις του, να δολοφονήσει τόσο τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν – ο οποίος την ίδια ημέρα είχε προγραμματίσει επίσκεψη στην πολιτεία – και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, όσο και δύο κορυφαίους δικαστικούς λειτουργούς: τον γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ και τον συνάδελφό του στο Μανχάταν Αλβιν Μπραγκ, τον πρώτο Αφροαμερικανό σε αυτή τη θέση που υπήρξε επικεφαλής έρευνας εις βάρος του Τραμπ για εγκληματική ενέργεια, η οποία σχετίζεται με τις επιχειρήσεις του τέως προέδρου.

Υστερα από όλα αυτά, με βάση και το γενικότερο πολιτικό κλίμα που δείχνει να διαμορφώνεται στις ΗΠΑ και τις τοξικές απαντήσεις που επιφυλάσσουν ο Τραμπ και το επιτελείο του κατά εισαγγελέων, δικαστών και πολιτικών αντιπάλων – μέχρι και με τους… Ναζί έφτασαν να τους συγκρίνουν -, κάθε ανησυχία για το τι μπορεί να επιφυλάξουν οι επόμενοι 15 μήνες είναι δικαιολογημένη.

Ακήρυχτος εμφύλιος

Δεν είναι λίγοι, εξάλλου, οι αναλυτές που έχουν προειδοποιήσει ότι επί της ουσίας οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη και επικίνδυνη καμπή της ιστορίας τους, η οποία χαρακτηρίζεται από έναν ακήρυχτο εμφύλιο ανάμεσα στα δύο βασικά στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Reuters, έπειτα από δυο τρεις δεκαετίες σχετικής κοινωνικής και πολιτικής «ειρήνης» και ηρεμίας (με σημαντικές εξαιρέσεις, πάντως), τα περιστατικά πολιτικής βίας άρχισαν να αυξάνονται κυρίως μετά το 2016, έτος ανόδου του Τραμπ στην εξουσία.

Σήμερα δε, με βάση τα ευρήματα δημοσκόπησης της Ipsos που διεξήχθη τον Μάιο σε 4.500 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, το 20% τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών θεωρεί πως η άσκηση βίας είναι «αποδεκτή» εάν πρόκειται «να επιτευχθεί ο στόχος μου για μια καλύτερη κοινωνία»!

«Αισθάνομαι σαν καθημερινά να λαμβάνω ενημέρωση αναφορικά με κάποιον που έχει πετάξει μια μολότοφ εις βάρος κάποιου άλλου για κάποια διαφορά. Είναι τρελό», είχε δηλώσει πριν από έναν χρόνο, εμφανώς ανήσυχος, ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι. Προφανώς, ξέρει κάτι παραπάνω από όλους τους υπόλοιπους…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024