Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ντόναλντ Τραμπ: Εκδόθηκε ένταλμα έρευνας για το Twitter του πρώην προέδρου

Ντόναλντ Τραμπ: Εκδόθηκε ένταλμα έρευνας για το Twitter του πρώην προέδρου

Το Twitter καθυστέρησε να συμμορφωθεί με αποτέλεσμα να του επιβληθεί πρόστιμο

Μετά και την τρίτη δίωξη ενάντια του Ντόναλντ Τραμπ, ο ειδικός εισαγγελέας, Τζακ Σμιθ, έλαβε ένταλμα έρευνας για τον λογαριασμό του πρώην προέδρου στο Twitter. Παρά ταύτα η πασίγνωστη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης καθυστέρησε να συμμορφωθεί, με αποτέλεσμα, ένας ομοσπονδιακός δικαστής να καταδικάσει το Twitter για ασέβεια και να του επιβάλλει πρόστιμο 350.000 δολάρια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, η ομάδα του ειδικού εισαγγελέα των ΗΠΑ Τζακ Σμιθ έλαβε ένταλμα έρευνας τον Ιανουάριο με το οποίο διέταξε το Twitter, το οποίο πρόσφατα μετονομάστηκε σε X, να προσκομίσει «δεδομένα και αρχεία» που σχετίζονται με τον λογαριασμό Twitter του Τραμπ, καθώς και να υπογραφεί η συμφωνία μη αποκάλυψης που απαγορεύει στο Twitter να αποκαλύψει το ένταλμα έρευνας.

Δεν είναι σαφές ποιες πληροφορίες μπορεί να αναζητούσε ο Σμιθ από τον λογαριασμό του Τραμπ στο Twitter. Οι πιθανότητες περιλαμβάνουν δεδομένα σχετικά με το πότε και πού γράφτηκαν οι αναρτήσεις, την εμπλοκή τους και τις ταυτότητες άλλων λογαριασμών που αναδημοσίευσαν το περιεχόμενο του Τραμπ.

Η άρνηση του Twitter και το πρόστιμο μη συμμόρφωσης

Το Twitter διαφώνησε με τη συμφωνία μη δημοσιοποίησης, λέγοντας τέσσερις ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας συμμόρφωσης ότι δεν θα παρείχε καμία από τις πληροφορίες των λογαριασμών, σύμφωνα με την απόφαση.  Οι δικαστές έγραψαν ότι το Twitter «δεν αμφισβήτησε την εγκυρότητα του εντάλματος έρευνας», αλλά υποστήριξε ότι η συμφωνία μη αποκάλυψης παραβιάζει την πρώτη τροπολογία και έπρεπε το δικαστήριο να αξιολογήσει τη νομιμότητα της συμφωνίας πριν παραδώσει οποιαδήποτε πληροφορία.

Το ένταλμα διέταζε το Twitter να παράσχει τα αρχεία έως τις 27 Ιανουαρίου. Ο δικαστής έκρινε ότι το Twitter δεν περιφρονούσε το δικαστήριο μετά από ακρόαση στις 7 Φεβρουαρίου, αλλά έδωσε στην εταιρεία την ευκαιρία να παραδώσει τα έγγραφα μέχρι τις 17:00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Το Twitter, ωστόσο, παρέδωσε μόνο ορισμένα αρχεία εκείνη την ημέρα. Δεν συμμορφώθηκε πλήρως με την εντολή μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου, αναφέρει η απόφαση. Η καθυστέρηση στη συμμόρφωση ώθησε το δικαστήριο να καταδικάσει το Twitter για ασέβεια και την Τετάρτη, το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον επικύρωσε την απόφαση αυτή.

Η διαγραφή και η αποκατάσταση του λογαριασμού του στο Twitter

Ο Τραμπ ήταν παραγωγικός χρήστης του Twitter, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Συγκεντρώνοντας περισσότερους από 88 εκατομμύρια οπαδούς, χρησιμοποίησε την πλατφόρμα για να επιτεθεί σε αντιπάλους του, να προωθήσει ρατσιστική ιδεολογία, να ενθαρρύνει τη βία κατά δημοσιογράφων και να απειλήσει ακόμη και με πυρηνικό πόλεμο.

Όμως, ο πρώην πρόεδρος αποκλείστηκε από την πλατφόρμα μετά την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο για υποκίνηση βίας. Στην συνέχεια, ο λογαριασμός του Τραμπ αποκαταστάθηκε τον Νοέμβριο του 2022, μετά την εξαγορά της πλατφόρμας από τον δισεκατομμυριούχο της Tesla Έλον Μασκ. Η απόφαση καταδικάστηκε από υποστηρικτές της διαδικτυακής ασφάλειας και των πολιτικών δικαιωμάτων, οι οποίοι λένε ότι η διαδικτυακή παρουσία του Τραμπ δημιούργησε κινδύνους βίας στον πραγματικό κόσμο.

Ο Τραμπ δεν έχει ακόμη τουιτάρει μετά την επιστροφή του στο Twitter, προτιμώντας τη δική του πλατφόρμα, την Truth Social. Η εκστρατεία του δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, αλλά ο πρώην πρόεδρος δημοσίευσε στο Truth Social την Τετάρτη ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης «επιτέθηκε κρυφά» στον λογαριασμό του στο Twitter και χαρακτήρισε την έρευνα ως προσπάθεια να «παραβιαστεί» η προσπάθειά του να διεκδικήσει εκ νέου τον Λευκό Οίκο το 2024.

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024