Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ντόναλντ Τραμπ: Το σχέδιο για την ανατροπή της νίκης Μπάιντεν

Ντόναλντ Τραμπ: Το σχέδιο για την ανατροπή της νίκης Μπάιντεν

Το σημείωμα που αποκαλύπτει την στρατηγική του επιτελείου του Τραμπ για την ανατροπή της νίκης Μπάιντεν

Πριν από λίγες μέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε ενώπιον του εισαγγελέα για τη δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του για προσπάθεια ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών του 2020. Οι εισαγγελείς παρουσίασαν ως βασικό στοιχείο ένα άγνωστο μέχρι σήμερα εσωτερικό σημείωμα της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου, το οποίο εξηγεί αναλυτικά το πώς η ομάδα του σχεδίαζε να ανατρέψει την νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Στο αντίγραφο του σημείωματος που περιήλθε στην κατοχή των New York Times, ο δικηγόρος του πρώην προέδρου, Κένεθ Τσέσεμπρο, περιγράφει ένα σχέδιο για την χρήση ψευδών πινάκων εκλεκτόρων για την υπονόμευση των εκλογών του 2020, αναγνωρίζοντας από την αρχή ότι προτείνει «μία τολμηρή και αμφιλεγόμενη στρατηγική», την οποία μπορεί το Ανώτατο Δικαστήριο να την απορρίψει.

Οι στόχοι του σχεδίου – Τι αναφέρει το ύπομνημα

Αν και το σχέδιο μπορούσε ανά πάσα στιγμή να απορριφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, ο Τσέσεμπρο υποστήριξε ότι θα πετύχαινε δύο στόχους: Πρώτον θα εστίαζε την προσοχή στους ισχυρισμούς περί νοθείας και «θα έδινε στην εκστρατεία του Τραμπ περισσότερο χρόνο για να κερδίσει τις δικαστικές διαμάχες που θα στερούσαν από τον Μπάιντεν εκλεκτορικές ψήφους ή θα τις πρόσθεταν στον Τραμπ.»

Σύμφωνα πάντα με το υπόμνημα, στα μέσα Δεκεμβρίου, οι ψεύτικοι εκλέκτορες του Τραμπ θα μπορούσαν να ψηφίσουν, σαν να είχαν την αρμοδιότητα να το κάνουν. Στη συνέχεια, στις 6 Ιανουαρίου 2021, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα μετρούσε μονομερώς αυτές τις στήλες ψήφων, αντί για τις επίσημες που αναγνώριζαν τον Μπάιντεν ως επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ακόμη, το υπόμνημα παρέχει νέες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς προέκυψε και συζητήθηκε παρασκηνιακά. Μεταξύ αυτών των λεπτομερειών είναι η προτεινόμενη από τον Τσέσεμπρο στρατηγική «μηνυμάτων» για να εξηγήσει γιατί οι εκλέκτορες που τάσσονται υπέρ του Τραμπ συγκεντρώνονταν σε πολιτείες όπου ο Μπάιντεν ανακηρύχθηκε νικητής. Η εκστρατεία θα παρουσίαζε αυτό το βήμα ως «ένα μέτρο ρουτίνας που είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί» ότι το σωστό εκλογικό σώμα θα μπορούσε να καταμετρηθεί από το Κογκρέσο, εάν τα δικαστήρια ή τα νομοθετικά σώματα κατέληγαν αργότερα στο συμπέρασμα ότι ο Τραμπ είχε πράγματι κερδίσει τις πολιτείες.

Τέθηκε ξανά στο τραπέζι η πρόταση του Τσέσεμπρο

Από ότι φαίνεται, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Τσέσεμπρο έθεσε την ιδέα της δημιουργίας αναπληρωματικών εκλεκτόρων. Ο δικηγόρος είχε προτείνει ξανά τον Νοέμβριο να το εφαρμόσει στο Ουισκόνσιν, αλλά για διαφορετικό λόγο.

Τότε, το πρότεινε γιατί ήθελε να διαφυλάξει τα δικαιώματα του Τραμπ σε περίπτωση που κέρδιζε αργότερα την δικαστική μάχη και ανακηρυσσόταν ως ο πιστοποιημένος νικητής αυτής της πολιτείας έως τις 6 Ιανουαρίου, όπως συνέβη με τη Χαβάη το 1960.

Ωστόσο, το κατηγορητήριο απεικόνιζε το σημείωμα της 6ης Δεκεμβρίου ως «απότομη απόκλιση» από αυτήν την πρόταση, και είναι ο λόγος που οι εισαγγελείς κατηγορούν τον Τραμπ για εγκληματική συνωμοσία για τη δημιουργία «μιας ψεύτικης διαμάχης που θα εκτροχίαζε τη σωστή πιστοποίηση του Μπάιντεν ως εκλεγμένου προέδρου».

«Αναγνωρίζω ότι αυτό που προτείνω είναι μια τολμηρή, αμφιλεγόμενη στρατηγική και ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην καταλήξει να εκτελεστεί στις 6 Ιανουαρίου», έγραψε ο Τσέσεμπρο. «Αλλά εφόσον αποτελεί πιθανή επιλογή, για να διατηρηθεί ως πιθανότητα, είναι σημαντικό οι εκλέκτορες Τραμπ-Πενς να ψηφίσουν στις 14 Δεκεμβρίου».

Οι οδηγίες του Τσέσεμπρο

Τρεις ημέρες αργότερα, ο Τσέσεμπρο συνέταξε συγκεκριμένες οδηγίες για τη δημιουργία ψεύτικων εκλεκτόρων σε πολλές πολιτείες – σε ένα άλλο σημείωμα του οποίου η ύπαρξη, μαζί με εκείνο τον Νοέμβριο, αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους Times πέρυσι. Η επιτροπή της Βουλής που διερευνά την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου τα ανέφερε επίσης στην έκθεσή της Δεκεμβρίου, αλλά προφανώς δεν έμαθε για το σημείωμα της 6ης Δεκεμβρίου.

«Πιστεύω ότι αυτό που μπορεί να επιτευχθεί στις 6 Ιανουαρίου δεν είναι απλώς να διατηρήσουμε τον Μπάιντεν κάτω από τις 270 εκλογικές ψήφους», έγραψε ο Τσέσεμπρο στο νέο υπόμνημα που αποκαλύφθηκε.

«Φαίνεται εφικτό ότι η καταμέτρηση των ψήφων μπορεί να διεξαχθεί έτσι ώστε σε καμία περίπτωση ο Τραμπ να μην υστερεί στην καταμέτρηση των εκλογικών ψήφων, εκτός εάν και έως ότου ο Μπάιντεν καταφέρει να λάβει μια ευνοϊκή απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο με την οποία μπορούσε να επικυρώσει ως συνταγματικό, είτε τον νόμο για την καταμέτρηση των εκλεκτορικών ψήφων είτε να αναγνωρίσει την εξουσία του Κογκρέσου να μετρήσει τις ψήφους.

Ποιος ήταν ο βασικός δρων του σχεδίου

Το σχέδιο των ψεύτικων εκλεκτόρων ήταν ίσως το πιο εκτεταμένο από τις διάφορες προσπάθειες του Τραμπ να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020. Περιλάμβανε δικηγόρους που εργάζονταν για λογαριασμό της εκστρατείας του σε επτά πολιτείες, δεκάδες ψηφοφόρους που ήταν πρόθυμοι να ισχυριστούν ότι ο Τραμπ —όχι ο Μπάιντεν— είχε κερδίσει τις πολιτείες τους, και ανοιχτή αντίσταση από ορισμένους από αυτούς τους πιθανούς εκλογείς ότι το σχέδιο θα μπορούσε να είναι παράνομο ή ακόμη και «να φαίνεται προδοτικό. ” Στο τέλος, έγινε ο ακρογωνιαίος λίθος του κατηγορητηρίου κατά του Τραμπ.

Ενώ ένας άλλος δικηγόρος – ο John Eastman, που περιγράφεται ως δεύτερος συνομώτης στο κατηγορητήριο – έγινε το βασικό πρόσωπο που υποστήριξε το σχέδιο και συνεργάστηκε πιο άμεσα με τον Τραμπ σε αυτό, ενώ ο Τσέσεμπρο ήταν αρχιτέκτονας του. Επιστρατεύτηκε για πρώτη φορά από την εκστρατεία του Τραμπ στο Ουισκόνσιν για να βοηθήσει σε μια νομική αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων εκεί.

Στοιχεία αναζητούν οι εισαγγελείς – Ο ρόλος του Πενς

Οι εισαγγελείς εξακολουθούν να αναζητούν αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την έρευνα, ακόμη και μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του Τραμπ, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η επιτροπή της Βουλής κυκλοφόρησε πέρυσι μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβαν οι ερευνητές της, τα οποία έδειχναν ότι ο Τσέσεμπρο είχε στείλει αντίγραφα των δύο υπομνημάτων που είχαν αναφερθεί προηγουμένως, ένα από τις 18 Νοεμβρίου και ένα άλλο από τις 9 Δεκεμβρίου, σε συμμάχους στις πολιτείες που εργάζονται για το σχέδιο των ψεύτικων εκλογέων.

Αλλά δεν επισύναψε το σημείωμά του της 6ης Δεκεμβρίου σε αυτά τα μηνύματα, τα οποία έθεταν μια πιο τολμηρή ιδέα: να πάρει ο Πενς «τη θέση ότι είναι η συνταγματική του εξουσία και καθήκον, μόνος, ως πρόεδρος της Γερουσίας, να ανοίξει και να μετρήσει το ψήφους.» Δηλαδή, θα μπορούσε να επιλύσει τη διαφωνία σχετικά με το ποιοι ψήφοι ήταν έγκυροι μετρώντας τους αναπληρωματικούς εκλογείς για τον Τραμπ, ακόμη κι αν ο Μπάιντεν παρέμενε ο πιστοποιημένος νικητής των πολιτειών τους.

Τι ανέφερε ο Τσέσεμπρο στο υπόμνημα του

Ο Τσέσεμπρο, ο οποίος περιγράφεται ως συνομώτης 5 στο κατηγορητήριο, αλλά δεν έχει κατηγορηθεί από τον ειδικό εισαγγελέα, απηύθυνε το δεύτερο σημείωμα στον James R. Troupis, έναν δικηγόρο που βοηθούσε τις προσπάθειες της εκστρατείας του Trump να αμφισβητήσει τη νίκη του Biden στο Wisconcin. Την επόμενη μέρα, ανέφερε το κατηγορητήριο, ότι το υπόμνημα του Τσέσεμπρο είχε φτάσει στον Ρούντι Τζουλιάνι, τον προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ.

Όπως είχε κάνει στο προηγούμενο σημείωμα, ο Τσέσεμπρο επικαλέστηκε γραπτά του καθηγητή της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, Laurence H Tribe, για να ενισχύσει το επιχείρημά του ότι οι προθεσμίες και οι διαδικασίες στον νόμο για την καταμέτρηση των εκλογών είναι αντισυνταγματικές και ότι οι πολιτειακές εκλογικές ψηφοφορίες δεν χρειάζεται να οριστικοποιηθούν μέχρι το Κογκρέσο. Πιστοποίηση 6 Ιανουαρίου. Ο ίδιος είχε εργαστεί ως βοηθός έρευνας του Tribe ως φοιτητής νομικής και αργότερα τον βοήθησε στην εκπροσώπηση του Αντιπροέδρου Al Gore κατά τις εκλογές του 2000.

Τα επιχειρήματα υπεράσπισης του Τσέσεμπρο

Από την μία, ο Τσέσεμπρο παρέθεσε μια ρήτρα από ένα άρθρο αναθεώρησης νόμου του Tribe σχετικά με την προεδρική διαμάχη Μπους κατά Γκορ ως υποστήριξη της ιδέας ότι η μόνη πραγματική νομική προθεσμία είναι η 6η Ιανουαρίου. «Συζητώντας τις ιδιαιτερότητες του νόμου της πολιτείας της Φλόριντα». Ο Τσέσεμπρο, αντίθετα, έκανε να ακούγεται σαν να πρότεινε «μια γενική πρόταση σχετικά με τη δύναμη των κρατών να κάνουν ό,τι επιθυμούν ανεξάρτητα από τον νόμο για την καταμέτρηση των εκλογών και ανεξάρτητα από τις προθεσμίες που όρισε το Κογκρέσο», πρόσθεσε.

Από την άλλη, ο Τσέσεμπρο ανέφερε μια συνταγματικό όρο στην οποία ο Tribe έγραψε ότι το προηγούμενο Κογκρέσο δεν μπορεί να δεσμεύσει τις ενέργειες του επόμενου Κογκρέσου, το οποίο ο Τσέσεμπρο χρησιμοποίησε για να υποστηρίξει την πρότασή του ότι μέρη του νόμου για την καταμέτρηση των ψήφων είναι αντισυνταγματικά. Αλλά ο Tribe έγραψε ότι αυτό που εννοούσε ήταν ότι το Κογκρέσο μπορεί να εγκρίνει νέα νομοθεσία που αλλάζει έναν τέτοιο νόμο.

Sports in

Πόσα χρήματα έχει κερδίσει μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός από την ασύλληπτη ευρωπαϊκή του πορεία

Αυτά είναι τα συνολικά έσοδα του Ολυμπιακού φέτος από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024