Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Iman: Δόξα, λάμψη μα πρωτίστως ο αγώνας ενός super model για μια ίση αντιμετώπιση

Iman: Δόξα, λάμψη μα πρωτίστως ο αγώνας ενός super model για μια ίση αντιμετώπιση

«Η θλίψη δεν έχει ημερομηνία λήξης. Έρχεται και φεύγει και αλλάζει μορφές»

Γυναίκα, μητέρα, σύζυγος, επιχειρηματίας, μαχήτρια. Το πρώην super model από τη Σομαλία που μεσουράνησε τις  δεκαετίες ’70 και ’80 έχει δείξει με την στάση της πως ό,τι λάμπει σίγουρα δεν είναι χρυσός.

Η Iman ανέχτηκε πολλά κατά τη διάρκεια της αξεπέραστης καριέρας της στο μόντελινγκ: εξώφυλλα που έκαναν το πρόσωπό της να φαίνεται γκρι, μακιγιέρ που ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν το κατάλληλο μακιγιάζ για εκείνη, δημιούργησε αντιπαλότητες με άλλα μαύρα μοντέλα και μια ιστορική διαφορά στους μισθούς που προκλήθηκε αποκλειστικά από το χρώμα του δέρματός της.

Σε μια συνέντευξή της πέρυσι, μίλησε για τις προκαταλήψεις και τα ρατσιστικά επεισόδια που βίωσε κατά τη διάρκεια της καριέρας της.

«Όταν έφτασα εδώ, ένα από τα πράγματα που αντιμετώπισα […] ήταν ότι υπήρχε μια ασυμφωνία στις αμοιβές μεταξύ μαύρων και λευκών μοντέλων και δεν μπορούσα να το καταλάβω» είχε δηλώσει μιλώντας στο The Wrap.

Σήμερα, ως ιδρύτρια της εταιρείας Iman Cosmetics, αποκαλύπτει πως απέρριψε πολλές δουλειές επειδή της προσέφεραν χαμηλότερες αμοιβές λόγω του μελανού δέρματός της.

Θυμάται να λέει τότε στην μάνατζέρ της: «Θέλω να πληρώνομαι για τις υπηρεσίες που προσφέρω, που σημαίνει πολύ απλά, θέλω να πληρώνομαι για την ίδια δουλειά που κάνει κι εκείνη».

Τρεις μήνες αργότερα, την κάλεσαν πίσω, προσφέροντάς της το ποσό που ζητούσε.

Στα δεξιά η Naomi Campbell

Το πραγματικό της όνομα είναι Zara Mohamed Abdulmajid. Έχοντας κλείσει φέτος τα 68 της χρόνια το πρώην μοντέλο και χήρα του David Bowie, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1992 και απέκτησαν μία κόρη, υπήρξε μια από τις πιο ισχυρές φωνές στην καταπολέμηση των ιστορικών αδικιών που αντιμετώπισαν τα μαύρα μοντέλα στον χώρο του μόντελινγκ.

Το 2013, η Iman ίδρυσε το Diversity Coalition, έναν οργανισμό όπου προσκάλεσε σχεδιαστές – συμπεριλαμβανομένων των Phoebe Philo, Marc Jacobs και Victoria Beckham – οι οποίοι αρνούνται να συμπεριλάβουν μοντέλα με διαφορετικά φυλετικά και εθνοτικά χαρακτηριστικά στις καμπάνιες τους.

Σήμερα, η Iman είναι η ενσάρκωση μιας επιτυχημένης γυναίκας που κατάφερε να ξεπεράσει τις ρατσιστικές και προσβλητικές προκαταλήψεις εις βάρος της. Το μοντέλο από τη Σομαλία είναι κόρη πρέσβη και γυναικολόγου, μιλά πέντε γλώσσες και σπούδασε πολιτικές επιστήμες.

Η πρώτη φωτογράφιση

Ωστόσο, ο Peter Beard, ο φωτογράφος που ανακάλυψε την Iman στο κέντρο του Ναϊρόμπι, επινόησε μια πιο εξωτική ιστορία για την καταγωγή της: «Ο Beard είπε στον Τύπο ότι δεν μιλούσα ούτε μια λέξη αγγλικά, πόσο μάλλον άλλες γλώσσες, ότι βοσκούσα κατσίκες! Είμαι κόρη πρέσβη!» περιγράφει η ίδια.

Η πραγματικότητα για το πώς ανακαλύφθηκε η Iman ήταν πολύ διαφορετική από την εκδοχή του Beard: το 1975, όταν ο φωτογράφος της πρότεινε να ποζάρει στον φακό του, η 18χρονη τότε Iman αποδέχτηκε την πρότασή του με αντάλλαγμα ένα αντίτιμο ίσο με τα δίδακτρα του πανεπιστημίου της, δηλαδή 8.000 €.

Αν και στην αρχή η νεαρή Iman πήγε με τα νερά του φωτογράφου, δεν άργησε να δείξει τις ικανότητές της. «Με ρώτησε αν έχω φωτογραφηθεί ποτέ και ένιωσα τρομερά προσβεβλημένη» θυμάται.

«Σκέφτηκα: Α, ορίστε, ένας λευκός άνδρας που πιστεύει ότι οι Αφρικανοί δεν έχουν ξαναδεί κάμερα στη ζωή τους!».

Τέσσερις μήνες αργότερα, είχε ένα εισιτήριο απλής μετάβασης για τη Νέα Υόρκη και επρόκειτο να ξεκινήσει μια από τις πιο θρυλικές καριέρες στην ιστορία της μόδας.

Έκτοτε υπήρξε η μούσα των σχεδιαστών Gianni Vercase, Halston, Calvin Clein, Donna Karan και Yves Saint Laurent.

O έρωτας με τον Bowie

«Ο Ντέιβιντ είναι στις καρδιές και το μυαλό μας σε καθημερινή βάση, για όλους εμάς. Αυτός ήταν η αληθινή μου αγάπη. Η κόρη μου κάποτε με ρώτησε αν θα ξαναπαντρευτώ και της απάντησα ποτέ. Κρύβεται από τη θέα μας. Οι θαυμαστές του είναι ακόμη γύρω, η μουσική του είναι ακόμη επίκαιρη» είχε δηλώσει σε συνέντευξή της το 2021, 5 χρόνια μετά τον θάνατο του πολυαγαπημένου συζύγου της David Bowie.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1989 σε ένα ραντεβού στα τυφλά που είχε οργανώσει για χάρη τους ο κομμωτής της Τέντι Αντολιν.

«Πριν από εκείνο το ραντεβού είχα βρεθεί σε πολλές συναυλίες του και πάντα με καλούσαν στα παρασκήνια, αλλά εγώ δεν πήγαινα ποτέ» είχε δηλώσει η Iman.

Την ημέρα του ραντεβού εκείνη κατέβηκε από τη μαύρη Mercedes της ντυμένη με μαύρο δέρμα από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

«Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά», θα σχολίαζε χρόνια αργότερα ο David Bowie. Για την Iman τα έντονα συναισθήματα άργησαν λίγο παραπάνω να έρθουν. Δεν ένιωθε ακόμη έτοιμη να μπει σε μια σχέση – υπήρξε ήδη παντρεμένη με τον μπασκεμπολίστα Spencer Haywood.

Η ιδιότητα του Bowie ήταν ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας για εκείνη η οποία είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στην «The Independent»: «Ερωτεύτηκα τον David Jones και όχι με τον David Bowie. O Bowie είναι απλώς μια περσόνα».

Τελικώς παντρεύτηκαν στις 24 Απριλίου το 1992 και απέκτησαν την κόρη τους Alexandria Zahra Jones.

«Είναι και θα είναι για πάντα ο σύζυγός μου. Η θλίψη δεν έχει ημερομηνία λήξης. Έρχεται και φεύγει και αλλάζει μορφές. Είναι πολύ θλιβερό που εκείνος έφυγε, αλλά χαίρομαι που ήταν κάποτε στο πλευρό μου» δηλώνει σήμερα, ενώ φοράει πάντα ένα κολιέ με το όνομά του.

Η Ιμάν, εκτός από την Iman Cosmetics, είναι διευθύνουσα σύμβουλος και σχεδιάστρια της εταιρείας Iman Global Chic, που ίδρυσε το 2007, ενώ στον ελεύθερο χρόνο της ανεβάζει στο Instagram θετικά μηνύματα ενδυνάμωσης. Επίσης είναι παγκόσμια πρέσβειρα οργανισμών όπως τα CARE και Keep a child alive και συγκεντρώνει πόρους για την καταπολέμηση του AIDS στην Αφρική.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024