Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο μουσικός Σίξτο Ροντρίγκεζ πέθανε σε ηλικία 81 ετών

Ο μουσικός Σίξτο Ροντρίγκεζ πέθανε σε ηλικία 81 ετών

Ο Sixto Diaz Rodriguez, ο μουσικός από το Ντιτρόιτ που απέκτησε διεθνή φήμη αφού έγινε το θέμα του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Ψάχνοντας τον βασιλιά της σκόνης», πέθανε το βράδυ της Τρίτης. Ήταν 81 ετών.

Η υγεία του Ροντρίγκεζ ήταν επιβαρυμένη και δεν ήταν σαφές πως πέθανε. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από την κόρη του, Ρίγκαν, και την επίσημη ιστοσελίδα του.

«Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στις κόρες του – τη Σάντρα, την Εύα και τη Ρίγκαν – και σε όλη την οικογένειά του» αναφέρεται σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα.

Το ντοκιμαντέρ του 2012 «Searching for Sugar Man» (Ψάχνοντας τον βασιλιά της σκόνης), παρακολούθησε τη σχεδόν απίστευτη ιστορία της διαδρομής του φολκ μουσικού από την αφάνεια στη διεθνή επιτυχία, που πέτυχε δεκαετίες μετά την ηχογράφηση δύο άλμπουμ στο Ντιτρόιτ, αρχές της δεκαετίας του 1970.

Η ταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μαλίκ Μπεντζελούλ, κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ στην 85η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ το 2013.

Δείτε το τρέιλερ

Η δικαίωση που άργησε

«Ήταν μια μεγάλη οδύσσεια» δήλωσε ο Ροντρίγκεζ στην εφημερίδα The Detroit News σε συνέντευξή του το 2008. «Όλα αυτά τα χρόνια, ξέρετε, πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου μουσικό. Αλλά, στην πραγματικότητα συνέβη αργότερα».

Ο Ροντρίγκεζ ηχογράφησε δύο άλμπουμ στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στο Ντιτρόιτ, το «Cold Fact» (1970) και το «Coming From Reality» (1971). Και τα δύο απέτυχαν εμπορικά στις ΗΠΑ.

Ο Ροντρίγκεζ νόμιζε ότι αυτό ήταν το τέλος της μουσικής του ιστορίας. Δούλευε μεροκάματα και έκανε οικογένεια. Πήρε πτυχίο φιλοσοφίας από το Wayne State University και δραστηριοποιήθηκε πολιτικά.

Έβαλε ανεπιτυχώς υποψηφιότητα για δήμαρχος, μέλος στο δημοτικό συμβούλιο και την πολιτειακή γερουσία. Τελικά, έγινε χαρακτηριστική φιγούρα του Cass Corridor* και συχνά τον έβλεπε κανείς να περπατάει στη γειτονιά ντυμένος στα μαύρα με μια θήκη κιθάρας περασμένη στον ώμο του.

(*Cass Corridor είναι το όνομα των γειτονιών στο δυτικό άκρο του Midtown Detroit. Περιλαμβάνει την ιστορική συνοικία Cass Park, την ιστορική συνοικία Cass-Davenport και την Old Chinatown).

Κι, όμως, κάποιος τον είχε ακούσει

Η μόνη ένδειξη ότι η μουσική του είχε καταγραφεί από κάποιον ήρθε το 1979, όταν του ζητήθηκε να εμφανιστεί στην Αυστραλία. Πήγε ξανά το 1981.

«Νόμιζα ότι ήταν περίεργα, τυχαία γεγονότα» είπε ο Ροντρίγκεζ, ο οποίος επίσης θεώρησε ότι ήταν ιδιαίτερα γλυκό και παράξενο που πολλοί άνθρωποι ήξεραν τους στίχους των τραγουδιών του.

Επέστρεψε για να επιβιώσει στο Ντιτρόιτ. Αλλά η άφιξη του διαδικτύου άλλαξε τη ζωή του. Η κόρη του Εύα βρήκε ιστοσελίδες αφιερωμένες σε εκείνον στη Νότια Αφρική. Μία από αυτές έλεγε ότι αυτοπυροβολήθηκε στη σκηνή. Ένας άλλος δήλωνε ότι πήρε υπερβολική δόση ηρωίνης.

Οι ιδρυτές ενός από αυτούς τους ιστότοπους, ένας ροκ δημοσιογράφος με το όνομα Craig Bartholomew, κατέληξε να τηλεφωνήσει στον Ροντρίγκεζ αφού τον αναζητούσε για χρόνια. Λίγο αργότερα, ένας άλλος αφοσιωμένος θαυμαστής του, ο Στέφεν Σέγκερμαν, του τηλεφώνησε.

«Του είπα «στη Νότια Αφρική, είσαι μεγαλύτερος από τον Έλβις»» δήλωσε ο Σέγκερμαν στο The News το 2008.

«Ήταν στις κασέτες όλων μας»

Τα επικά, σκληρά θέματα των τραγουδιών του Ροντρίγκεζ χτύπησαν τη χορδή πολλών καταπιεσμένων νεαρών Νοτιοαφρικανών που προσπαθούσαν να παλέψουν με τη βίαιη κυβέρνηση του απαρτχάιντ της χώρας τους, η οποία αντιμετώπιζε τους μαύρους και άλλους μη λευκούς σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

«Όπως πολλοί άνθρωποι εδώ, ανακάλυψα τον Ροντρίγκεζ ενώ ήμουν στο στρατό, κάτι που κάθε 18χρονος έπρεπε να κάνει» δήλωσε ο Σέγκερμαν. «Ήταν στις κασέτες όλων μας. Είναι σπουδαία ποπ μουσική. Αλλά αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι είναι ωμή, βάναυσα ειλικρινής – και αυτή είναι η χορδή που χτύπησε. Ήμουν στο στρατό, αλλά δεν ήθελα να γίνω στρατιώτης. Δεν υποστήριζα το απαρτχάιντ. Η ωμή, βάναυση ειλικρίνεια είχε μεγάλη απήχηση».

Επιτέλους, άρχισε να περιοδεύει

Γύρω στο 2008, τα άλμπουμ του επανακυκλοφόρησαν και αυτό του χάρισε ένα κύμα κριτικής αναγνώρισης και άρχισε να περιοδεύει. Αλλά η επιτυχία του «Searching for Sugar Man» οδήγησε σε κάθε λογής επιτυχίες στο τέλος της καριέρας του. Εμφανίστηκε σε μεγάλους χώρους, σε πολλές χώρες και σε ελίτ μουσικά φεστιβάλ όπως το Coachella.

Το 2022, ο μουσικός Ντέιβ Μάθιους έπαιξε στο Pine Knob, συνάντησε τον Ροντρίγκεζ πριν από τη συναυλία και τον επαίνεσε από τη σκηνή, λέγοντας ότι ο Ροντρίγκεζ ήταν «ένας από τους ήρωές μου μεγαλώνοντας» στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.

Η κόρη του Ροντρίγκεζ, Ρίγκαν, δήλωσε ότι άλλοι θαυμαστές του ήταν ο θρυλικός κιθαρίστας Κάρλος Σαντάνα, το συγκρότημα Los Lobos και ο ηθοποιός Ράσελ Κρόου.

Ο Ροντρίγκεζ ζούσε στο Ντιτρόιτ την εποχή του θανάτου του.

«Ο κόσμος είναι ένα τόσο μεγάλο μέρος και υπάρχει αρκετό για όλους» είχε δηλώσει στην εφημερίδα The News το 2008. «Περισσότερο από αρκετό. Υπάρχουν τόσα πολλά για να μοιραστείς και το όμορφο είναι ότι μπορώ να τα μοιραστώ με τόσους πολλούς ανθρώπους».

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024