Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Η Rita Lee, η «βασίλισσα του βραζιλιάνικου Ροκ» και «χίπι κομμουνίστρια», πέθανε στα 75 της χρόνια

Η Rita Lee, η «βασίλισσα του βραζιλιάνικου Ροκ» και «χίπι κομμουνίστρια», πέθανε στα 75 της χρόνια

Η καλλιτέχνις, που διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα το 2021, τιμήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο με το βραβείο Latin Grammy Lifetime Achievement Award. Στην αυτοβιογραφία της περιγράφει τον εαυτό της ως «επαναστάτρια» και «χίπι κομμουνίστρια».

Η Ρίτα Λι (Rita Lee), γνωστή ως «βασίλισσα του βραζιλιάνικου ροκ» για επιτυχίες όπως τα «Ovelha Negra», «Mania de Você» και «Now Only Missing You», πέθανε τη Δευτέρα (8 Μαΐου) σε ηλικία 75 ετών, όπως επιβεβαίωσε η οικογένειά της. Η Λι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα το 2021.

«Ανακοινώνουμε τον θάνατο της Ρίτα Λι, στην κατοικία της στην πρωτεύουσα του Σάο Πάολο, στο τέλος της νύχτας, περιτριγυρισμένη από όλη την αγάπη της οικογένειάς της, όπως πάντα ήθελε», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram την Τρίτη, στα πορτογαλικά.

Photo: Instagram

Γνωστή για τη συγχώνευση της ψυχεδέλειας με την ποπ, το MPB, την μπόσα και το νέο κύμα, η θρυλική καλλιτέχνιδα, βραβευμένη με Latin Grammy, ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες τραγουδοποιούς της Βραζιλίας- ξεκίνησε με το συγκρότημα Os Mutantes πριν περάσει σε μια καρποφόρα σόλο καριέρα.

Τον περασμένο Νοέμβριο, της απονεμήθηκε το βραβείο Latin Grammy’s Lifetime Achievement Award, αλλά δεν μπόρεσε να παρευρεθεί για να το παραλάβει στην τελετή στο Λας Βέγκας.

Photo: Instagram

Photo: Instagram

«Η Ρίτα Λι ήταν μια οραματίστρια καλλιτέχνις και μια από τις τραγουδίστριες/τραγουδοποιούς με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία της Βραζιλίας» δήλωσε ο Μανουέλ Αμπούντ, διευθύνων σύμβουλος της Latin Recording Academy, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, στην οποία εξέφρασε τα «ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένειά της, στους φίλους της και σε όλους τους λάτρεις της μουσικής της».

Ακούστε το τραγούδι της 

Γεννημένη στις 31 Δεκεμβρίου 1947 στο Σάο Πάολο, η Λι ξεκίνησε την καριέρα της με το συγκρότημα Os Mutantes και ηχογράφησε άλμπουμ με το συγκρότημα Tutti Frutti, συμπεριλαμβανομένου του Fruto Proibido του 1975.

Το 1979, κυκλοφόρησε το LP «Rita Lee» – το οποίο περιλάμβανε κλασικά κομμάτια όπως τα «Mania De Você», «Lança Perfume» και «Caso Sério» – σε συνεργασία με τον σύζυγό της, τον πολυοργανίστα Roberto de Carvalho, σε μια καλλιτεχνική συνεργασία που συνεχίστηκε μέχρι τη δεκαετία του 1980 με μια μακρά λίστα ραδιοφωνικών επιτυχιών και μαζικών συναυλιών.

Photo: Instagram

Photo: Instagram

Στις μεταγενέστερες δεκαετίες έκανε ακουστικές ηχογραφήσεις όπως το Aqui, Ali, em Qualquer Lugar, μια συλλογή βασισμένη σε τραγούδια των Beatles. Το 2015 γιόρτασε την καριέρα της με μια συλλογή CD και τον επόμενο χρόνο δημοσίευσε μια αυτοβιογραφία στην οποία περιέγραφε τον εαυτό της ως «επαναστάτρια» και «χίπι κομμουνίστρια».

Μια δημόσια αγρυπνία θα πραγματοποιηθεί στο πλανητάριο του Σάο Πάολο την Τετάρτη 10 Μαΐου, αναφέρει η οικογένεια στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την επιθυμία της Λι, η σορός της θα αποτεφρωθεί.

Η Λι άφησε πίσω τον σύζυγό της και συνεργάτη της Ρομπέρτο ντο Καρβάλιο και τρία παιδιά.

Sports in

Γεμάτοι περηφάνια οι σημαιοφόροι Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη (pics+vid)

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κρατούν περήφανοι την ελληνική σημαία, με όλη την ελληνική αποστολή να απολαμβάνει τις στιγμές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024