Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά: Άλλη μία εφιαλτική νύχτα σε Ρόδο και Κέρκυρα - Απειλούνται οικισμοί - Καλύτερη εικόνα στην Κάρυστο

Φωτιά: Άλλη μία εφιαλτική νύχτα σε Ρόδο και Κέρκυρα – Απειλούνται οικισμοί – Καλύτερη εικόνα στην Κάρυστο

Μάχη με τις φλόγες δίνεται σε Ρόδο και Κέρκυρα, σε ύφεση το πύρινο μέτωπο στην Κάρυστο.

Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στη χώρα καθώς για 8η μέρα μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο, μάχη με τις φλόγες δίνεται στη βόρεια Κέρκυρα, ενώ αναζωπυρώσεις υπάρχουν σε Κάρυστο και Αίγιο.

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Κάρυστο συνετρίβη Καναντέρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο χειριστές του αεροσκάφους.

Απανωτά ήταν τα μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις οικισμών που απειλούνται από τις φλόγες σε Κέρκυρα και Ρόδο.

Νεκρός βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο αγνοούμενος κτηνοτρόφος από το χωριό Πλατανιστός στην Κάρυστο.

Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι δίνουν μάχη για να σώσουν δασικές εκτάσεις, περιουσίες, σπίτια, με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες να είναι δύσκολες για μια ακόμη ημέρα.

Δείτε live όλες τις εξελίξεις στο in

03:05 Η φωτιά στον Απραό έσβησε στη θάλασσα

Τεράστια καταστροφή. Η φωτιά πέρασε απ΄ όλα τα βουνά πάνω από την παραλία, πέρασε τον δρόμο, κατέκαψε αυλές από τις βίλες της περιοχής και σταμάτησε όταν έφτασε στην άμμο που τη χώριζε από τη θάλασσα.

Επιχειρήσεις εστίασης και βίλες στον Απραό και στο Καλαμάκι υπέστησαν ζημιές περιμετρικά στις αυλές τους, όχι όμως σοβαρές, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, σε κτίρια και εγκαταστάσεις.

Η περιοχή είχε εκκενωθεί από τις 4.30 το απόγευμα χθες Τρίτη, ενώ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπάθησαν να συγκρατήσουν τις φλόγες. Ηταν, ωστόσο, τόσο ισχυρές που έκαψαν ακόμα και τους σωλήνες της ύδρευσης, μεταδίδει το corfupress.com.

01:28 Ολονύχτια μάχη στη Ρόδο με τα μέτωπα και τις αναζωπυρώσεις

Αλλη μια νύχτα δίνουν τη μάχη οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Ρόδο για να μπορέσουν να σταματήσουν την πύρινη κόλαση που για 8 μέρες και 8 νύχτες κατακαίει τα δάση του νησιού προκαλώντας ανησυχία, τρόμο και ανυπολόγιστη καταστροφή.

Τα μέτωπα εστιάζονται στις περιοχές της Μαλώνας, του Βατίου και του Γενναδίου ενώ σε πολλές άλλες περιοχές σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Πριν λίγο η φωτιά πέρασε από το Γεννάδι και κατευθύνεται προς Λαχανιά και Μεσσαναγρό, σύμφωνα με τη rodiaki.gr.

00:19 Ακραία επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών την Τετάρτη

Ακραία επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένεται σήμερα, Τετάρτη στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, της Κρήτης και της Ρόδου, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Αιτία των ακραία δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελούν οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι θα πνέουν από δυτικές/νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 6-7 Μποφόρ (τοπικά 8 Μποφόρ) πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα, και από δυτικές/βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 Μποφόρ (τοπικά 7 Μποφόρ) πάνω από την Κρήτη και τη Ρόδο.

Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία οι περιοχές με τις πλέον ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες περιλαμβάνουν την ανατολική Αττική, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, την Αργολίδα, τη Λακωνία και τα νοτιότερα τμήμα της Μαγνησίας. Ακραία θα είναι η επικινδυνότητα και σε κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, βόρειο Έβρο, Κορινθία, ανατολική Αρκαδία, Κρήτη (κυρίως το δυτικό τμήμα της νήσου), και Ρόδο.

00:14 Η ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής

Σπιθαμή προς σπιθαμή θα συνεχίσουν να επιχειρούν όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, μαζί με τους εθελοντές και τους υπόλοιπους φορείς, στα πύρινα μέτωπα της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Καρύστου και του Δερβενακίου, όπως τόνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός.

Ο κ. Αρτοποιός επεσήμανε ότι δύο μέτωπα προβληματίζουν περισσότερο: αυτά της Ρόδου και της Κέρκυρας.

Αναφορικά με τη Ρόδο, υπογράμμισε ότι και την Τρίτη, λόγω των ιδιαίτερα ισχυρών ανέμων που ενισχύονται κάθε πρωί, υπήρχαν πολλές αναζωπυρώσεις στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, με αποτέλεσμα να εκδοθούν μηνύματα εκκένωσης στους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Η επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών στη Ρόδο είναι, όπως σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, πολύ δύσκολη λόγω των ανέμων, του μεγάλου ορεινού περιβάλλοντος, της μορφολογίας του εδάφους αλλά και της πυκνής βιομάζας που υπάρχει στο νησί. Το σημαντικότερο πρόβλημα, όμως, όπως τόνισε, είναι οι ακραίες θερμοκρασίες που δημιουργούν τρομερές δυσχέρειες στο έργο της κατάσβεσης.

Για την πυρκαγιά της Κέρκυρας, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι την Τρίτη υπήρξαν αρκετά προβλήματα, καθώς άλλαξε η κατεύθυνση του ανέμου, δημιούργησε αρκετές αναζωπυρώσεις και καθοδήγησε το μέτωπο προς το βόρειο κομμάτι του νησιού.

Όπως αναφέρθηκε σε σχετική ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην Κέρκυρα οι φλόγες απείλησαν τους οικισμούς Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι καθώς και Απράος Καλαμάκι και γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση.

Καλύτερη είναι η εικόνα στην πυρκαγιά της Καρύστου, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, ότι υπάρχει εφησυχασμός, καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης και της δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, εξέφρασε την βαθειά του λύπη για τους δύο ηρωικούς πιλότους – τον σμηναγό Χρήστο Μουλά και τον ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη – που έχασαν την ζωή τους το μεσημέρι της Τρίτης όταν το αεροσκάφος CL-215 έπεσε κατά την διάρκεια προσπάθειας αεροπυρόσβεσης στο Πλατανιστό Καρύστου.

Τέλος, συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει και για το μέτωπο στο Δερβενάκι Αχαΐας, καθώς οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν, αντιμετωπίστηκαν.

Για την Τετάρτη, ο κ. Αρτοποιός επεσήμανε ότι υπάρχει, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς, και σε πολλές περιπτώσεις θα φυσάει δυτικός άνεμος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο δυτικός άνεμος είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη ανέμων, καθώς είναι «πολύ ξηρός και καυτός και μπορεί να δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα, τόσο στην εκδήλωση, όσο και στην ταχύτατη επέκταση μιας εκδηλωθείσας πυρκαγιάς».

Επιπρόσθετα, ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι έχουν έρθουν και συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής αρκετές αποστολές από το εξωτερικό, ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα θα φθάσουν στην Ελλάδα 38 πυροσβέστες με 14 οχήματα από τη Σερβία. Δ.Σ.

23:57 ΚΚΕ: «Στάχτη» το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν «προστασίας της ανθρώπινης ζωής»

Καυστική ανακοίνωση καταγγέλλοντας τις «εγκληματικές ευθύνες» της κυβέρνησης για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, εξέδωσε το ΚΚΕ με αφορμή τους τραγικούς θανάτους για των δύο χειριστών του Καναντέρ που συνετρίβη στην Κάρυστο αλλά και του κτηνοτρόφου που αγνοούταν και εντοπίστηκε νεκρός στην ίδια περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:50 Τούρκοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τους χειριστές του Καναντέρ

Τη θλίψη τους για την απώλεια των δύο χειριστών του Καναντέρ που συνετρίβη στην Κάρυστο την ώρα που επιχειρούσαν στην περιοχή Πλατανιστός, εξέφρασαν ο υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ και ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας και Δασών, Ιμπραήμ Γιουμακλί.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:44 Βίντεο από τη μάχη με τις φλόγες εθελοντών στο Γεννάδι


23:36 Μάχη να μην φτάσουν οι φλόγες σε Λαχανιά και Μεσσαναγρό

Η μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο συνεχίζεται αμείωτη για 8η μέρα και με ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες που δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης. Τα μέτωπα αυτή την ώρα εστιάζονται στην περιοχή της Μαλώνας, του Βατίου και την περιοχή του Γενναδίου, ενώ αναζωπυρώσεις δημιουργούνται σε πολλές περιοχές, κινητοποιώντας έτσι τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης του νησιού.

Η φωτιά πέρασε από το Γεννάδι και κατευθύνεται προς τα χωριά Λαχανιά και Μεσσαναγρό, γεγονός το οποίο έχει θέσει σε συναγερμό όλες τις δυνάμεις και τους εθελοντές που βρίσκονται στην περιοχή.

Όπως εκτιμάται, η κατάσταση θα είναι κι απόψε δύσκολη, αλλά ωστόσο κανείς δεν το βάζει κάτω παρά την κούραση των ημερών και την ταλαιπωρία που εκ των πραγμάτων έχει δημιουργηθεί.

23:28 Δύο ενεργά μέτωπα στη φωτιά στην Κέρκυρα

Δύο είναι τα ενεργά μέτωπα στη ΒΑ Κέρκυρα αυτή τη στιγμή, όπου δίνουν μάχη οι πυροσβέστες. Το πρώτο κατευθύνεται από το χωριό Παλιά Περίθεια προς το Λαύκι και το δεύτερο κοντά στον οικισμό Ημερολία.

Ωστόσο δεν σταματούν οι προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων, να σβήσουν και τις τελευταίες εστίες στις περιοχές και στους οικισμούς από όπου πέρασε η πύρινη λαίλαπα.

Μέχρι αυτήν την ώρα καταφθάνουν εθελοντές με βυτία και υδροφόρες από όλες τις περιοχές του νησιού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των κατοίκων για βοήθεια.

Καθοριστική ήταν η συμβολή και των εναέριων μέσων.

23:20 Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη -Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας συγκάλεσαν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, καθώς αύριο, Τετάρτη, η Θεσσαλονίκη είναι στην κατηγορία 5 για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Η κ. Πατουλίδου επισημαίνει σε ανάρτησή της ότι «Αύριο θα είναι μια δύσκολη μέρα για τη Θεσσαλονίκη» και προσθέτει ότι «Πυροσβεστική,  Αστυνομία, Λιμενικό, Δασαρχείο,Υγειονομικές Υπηρεσίες, τμήματα Πολιτικής προστασίας των Δήμων και οι εθελοντές είναι σε ετοιμότητα».

Επιπλέον, κάνει έκκληση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών να γίνουν αρωγοί «της υπεράνθρωπης προσπάθειας αυτών που ρίχνονται στη φωτιά» τηρώντας τις οδηγίες τους και σεβόμενοι τους κανονισμούς και τις απαγορεύσεις.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στεργιάδης, το Συντονιστικό Όργανο αποφάσισε την απαγόρευση κυκλοφορίας στο δάσος του Σέιχ Σου, στο Δασόκτημα Ωραιοκάστρου και στην περιοχή Λάναρι της Θέρμης, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης Στα σημεία θα περιπολούν εθελοντές, με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας του Δασαρχείου και του στρατού, αν χρειαστεί και ο κ. Στεργιάδης ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να σεβαστούν τις απαγορεύσεις.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε ετοιμότητα να συνδράμει με μηχανήματα έργου και υδροφόρες.

23:05 Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στον υποσταθμό της ΔΕΗ στο Γεννάδι

Μάχη με τις φλόγες προκειμένου να μην περάσουν στον υποσταθμό της ΔΕΗ στο Γεννάδι δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές στο Γεννάδι. Η φωτιά στο πέρασμά της έχει κατακάψει ότι υπάρχει γύρω, ωστόσο ο υποσταθμός και το νεκροταφείο προς το παρόν έχουν σωθεί.

23:00 Εθελοντής σβήνει τις φωτιές με τη μπουλντόζα του

Συγκλονιστικό βίντεο δείχνει έναν εθελοντή με τη μπουλντόζα του με αυτοθυσία να προσπαθεί και να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να σβήσει τις φωτιές στο Γεννάδι.


22:48 Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Δύο ήρωες που έβαλαν την πατρίδα και το καθήκον πάνω από τη ζωή τους»

Στην απώλεια «δύο ηρώων», του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη του Καναντέρ, που κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας, αναφέρεται με δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Αναλυτικότερα, τονίζει:

«Τούτη την ώρα η Ελλάδα θρηνεί ακόμη δύο παιδιά της.

Δύο νέους που έβαλαν την πατρίδα και το αίσθημα καθήκοντος πάνω από την ίδια τους τη ζωή. Που θυσιάστηκαν με αυταπάρνηση για να προστατεύσουν όσα οφείλουμε όλοι να παραδώσουμε ακέραια στις επόμενες γενιές.

Προσεύχομαι για την ανάπαυση των ψυχών των δύο νέων ηρώων μας. Ο Θεός να δίνει παρηγορία και δύναμη στους οικείους τους».

22:36 Πύρινη «κόλαση» γύρω από το Γεννάδι

Η κατάσταση στο άλλο πύρινο μέτωπο στη Ρόδο στο Γεννάδι παραμένει απελπιστική καθώς όπως φαίνεται και φωτογραφίες μπορεί η φωτιά να έχει φύγει από το χωριό, ωστόσο αυτό παραμένει περικυκλωμένο από τη τις φλόγες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πλέον η φωτιά έχει φύγει από το Γενναδι, ωστόσο μετά το χωριό έχει αρκετά μέτωπα στη δεξιά πλευρά του δρόμου προς Λαχανια, χωρίς όμως ακόμα να έχει περάσει τον δρόμο.

Εθελοντές και δυνάμεις της Πυροσβεστικής εξακολουθούν να δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες.

22:20 Μάχη με τις φλόγες στη Μαλώνα

Έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το πύρινο μέτωπο είναι πυροσβέστες και εθελοντές στη Μαλώνα προκειμένου να μην φτάσει η φωτιά στο χωριό, κι ενώ βλέπουν τις πύρινες γλώσσες να πλησιάζουν.

22:00 Βροχή από καύτρες περιμένουν στη Μαλώνα

Όπως αναφέρουν κάτοικοι και εθελοντές που βρίσκονται στη Μαλώνα περιμένουν βροχή από καύτρες γι’ αυτό τον λόγο έχει ζητηθεί σε κατοίκους να παραταχθούν σε χωράφια για να σβήνουν τις εστίες στα ξερόχορτα.

21:54 Ύποπτος με μπιτόνι βενζίνης εντοπίστηκε στη Ρόδο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στο χωριό Μαλώνα γίνονται ακόμα υπεράνθρωπες προσπάθειες να σωθούν περιουσίες, ενώ στην τοποθεσία του Αγίου Γεωργίου, άτομα εντόπισαν έναν ύποπτο να κρατά μπιτόνι με βενζίνη και κάλεσαν την Αστυνομία.

21:45 Συλλυπητήριο μήνυμα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για τους πιλότους

«Ημέρα οδύνης για την Ελλάδα, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολεμική Αεροπορία, μετά την πτώση του Canadair CL-215 και την απώλεια του Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά και του Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, την ώρα που έδιναν μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς στην Κάρυστο.

Οι σκέψεις μας στους οικείους τους! Δεν υπάρχουν λόγια!», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος για τον θάνατο των δύο πιλότων.

21:40 Ο μισός αιώνας πτήσεων των Καναντέρ στην Ελλάδα

Η πονεμένη ιστορία της καναδικής βιομηχανίας…

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:25 Πώς είναι η κατάσταση στη Μαλώνα στη Ρόδο

Σύμφωνα με κατοίκους στη Μαλώνα της Ρόδου, το άλλο ανησυχητικό μέτωπο πέρα από το Γεννάδι, πυροσβεστικά δίνουν μάχη για να μην προχωρήσει η φωτιά και φτάσει στο χωριό.

Δείτε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν περίπου στις 20:00 το απόγευμα της Τρίτης.

21:15 Συγκλονιστικά τα πλάνα του Reuters από τη φωτιά στη Ρόδο

21:04 Εξαιρετικά υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε όλη τη Μεσόγειο

«Τις επόμενες δύο ημέρες, ο κίνδυνος πυρκαγιάς αναμένεται να παραμείνει εξαιρετικά υψηλός στην περιοχή της Μεσογείου» αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς.

Όπως επισημαίνει «πυρκαγιές καίνε και στη συνοριακή περιοχή μεταξύ Τυνησίας και Αλγερίας. Αναπτύσσουμε δύο canadair μέσω του rescEU που φιλοξενούνται από την Ισπανία. Θα φτάσουν στην Τυνησία ακόμα και απόψε».

20:49 Ο στρατός έχει αποκλείσει το σημείο της συντριβής του Καναντέρ στην Κάρυστο

Το σημείο της συντριβής του Καναντέρ στην Κάρυστο έχει αποκλείσει ο στρατός. Δείτε φωτογραφίες από τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

20:39 Κάηκε ξυλουργείο στις Λούτσες στην Κέρκυρα, στις αυλές των σπιτιών έφτασαν οι φλόγες

Δείτε φωτογραφίες από το χωριό Λούτσες για το οποίο έχει δοθεί εντολή εκκένωσης.

Αστυνομικοί συνοδεύουν ηλικιωμένη κατά τη διαδικασία εκκένωσης του χωριού

20:28 Οι φλόγες έφτασαν στο δημοτικό σχολείο στο Γεννάδι

Σύμφωνα με τη Ροδιακή, οι φλόγες έφτασαν στο Δημοτικό Σχολείο Γενναδίου. Δείτε φωτογραφίες:

20:22 Οι φλόγες πλησιάζουν τον υποσταθμό της ΔΕΗ στο Γεννάδι

Πυροσβέστες και κάτοικοι δίνουν μάχη για να σωθεί το Γεννάδι

20:08 Οι φλόγες πολιορκούν το Γεννάδι – Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Οι κάτοικοι έχουν μείνει στο χωριό για να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους, ενώ συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις.

19:50 Νεκρός ο αγνοούμενος κτηνοτρόφος στην Κάρυστο

Όπως μετέδωσε το MEGA νεκρός είναι ο αγνοούμενος κτηνοτρόφος από τον Πλατανιστό στην Κάρυστο. Ο 42χρονος κτηνοτρόφος βρέθηκε στην περιοχή Μακρυγιαννέικα.

Υπενθυμίζεται ότι τα ίχνη του είχαν χαθεί από την Κυριακή το μεσημέρι όταν είχε φύγει από το σπίτι του για να πάει στο μαντρί της οικογένειας και να ελέγξει πώς είναι τα ζώα του.

Ο άτυχος βοσκός βρέθηκε απανθρακωμένος μέσα σε καλύβα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:40 Οδοιπορικό του in στα καμένα της Μάνδρας

Όταν η ζωή σημαδεύεται από κόκκινο τρίγωνο: Κατεδαφιζόμεθα…

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:35 Δραματικές οι στιγμές στο Γεννάδι

Δείτε νέο βίντεο από το Γεννάδι στη Ρόδο.

19:30 Δορυφορικές φωτογραφίες για την πυρκαγιά στην Κέρκυρα

Δορυφορικές φωτογραφίες που έχει τραβήξει η Maxar Technologies αποτυπώνουν το μέγεθος της πυρκαγιάς στην Κέρκυρα.

19:25 Βίντεο από την περιοχή της Μαλώνας – Μεγάλες οι φλόγες, επιχειρούν εναέρια μέσα

19:21 Η τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές.

Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών. Οι σημαντικότερες από αυτές εξελίσσονται σε Ρόδο και Κέρκυρα.

Στη Ρόδο, οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν κυρίως στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού έλαβαν διαστάσεις, γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Βάτι, Πλημμύρι και Λαχανιά καθώς και Γεννάδι προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στην Κέρκυρα, επίσης οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού. Οι φλόγες απείλησαν τους οικισμούς Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι καθώς και Απράος Καλαμάκι και γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας και στο Δερβενάκι Αχαΐας, μέχρι στιγμής, οι πολλαπλές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται.

18:58 Συλλυπητήρια δήλωση Μητσοτάκη για τους νεκρούς πιλότους

«Οι Έλληνες θρηνούμε, σήμερα, τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια. Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές. Αποδεικνύοντας πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι καθημερινές αποστολές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αλλά και πόσο μεγάλη είναι η αυταπάρνηση των μαχητών της πρώτης γραμμής.

Η Πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων. Είναι δύο παιδιά, δύο αδέλφια όλων μας. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους. Σφίγγουμε, λοιπόν, τα δόντια και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη. Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.

Η ανάρτηση στο Twitter

18:49 Ύστατη προσπάθεια για να σωθούν σπίτια στον οικισμό Γεννάδι

Σε βίντεο φαίνεται η τιτάνια μάχη για να σωθούν στα σπίτια στο χωριό Γεννάδι όπου μαίνεται ένα από τα δύο κύρια μέτωπα της φωτιάς στη Ρόδο.

Στο βίντεο διακρίνονται ελικόπτερα να επιχειρούν ακριβώς πάνω από τα σπίτια του χωριού στη μάχη με τις φλόγες σε μία τελευταία προσπάθεια να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο πριν «καταπιεί» το χωριό.

18:41 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη φωτιά στην Κέρκυρα

Λόγω της φωτιάς στην Κέρκυρα αυτή την ώρα είναι κλειστή η Εθνική Οδός Κασσιώπης – Σιδαρίου από τη διασταύρωση Κασσιώπης έως τη διασταύρωση Περίθειας. Αστυνομικές δυνάμεις στα σημεία πραγματοποιούν εκτροπές κυκλοφορίας.

18:28 Κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις ΕΔ για τον θάνατο των πιλότων

Mε απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη βαρύτατη θλίψη του με ανάρτησή του.

«Η απώλεια της ζωής των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους, εν ώρα καθήκοντος και ενώ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως και το περιβάλλον της πατρίδας μας, προκαλεί βαθύτατη θλίψη. Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειές τους και στους συναδέλφους τους, στους οποίους απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

18:21 Νεκροί οι δύο πιλότοι του Καναντέρ

Επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς οι φόβοι ότι οι χειριστές του Καναντέρ είναι νεκροί. Πρόκειται για δύο νέους ανθρώπους τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Χρήστο Μουλά, 34 ετών και τον συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγό (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:19 «Ένα ελληνικό Καναντέρ συνετρίβη στο νησί της Εύβοιας ενώ έδινε μάχη με τις φλόγες. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες του πληρώματος, τους οικείους τους και τον ελληνικό λαό» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Στην ίδια ανάρτηση, τονίζει πως «η συμπαράστασή μας απευθύνεται στους ήρωες που, στην Ελλάδα, τη Γαλλία και παντού αλλού, ρισκάρουν τη ζωή τους κάθε καλοκαίρι για την κατάσβεση των πυρκαγιών».

18:11 Δύσκολη η κατάσταση και στη Μαλώνα στη Ρόδο

Σύμφωνα με εθελοντές, δύσκολη είναι η κατάσταση και στο άλλο μέτωπο της Ρόδου, προς τη Μαλώνα.

18:07 Αναβάλλει την επίσκεψή του στην Κύπρο ο Μητσοτάκης

Λόγω του τραγικού συμβάντος στην Κάρυστο με τη συντριβή του Καναντέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και συμφώνησαν η αυριανή προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο να αναβληθεί για τις επόμενες ημέρες.

17:57 Οι φλόγες «γλείφουν» τα σπίτια στο Γεννάδι

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και όπως μπορείτε να δείτε και από τις εικόνες, η πυρκαγιά έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια του χωριού.

17:44 Συγκλονίζουν οι εικόνες από το Γεννάδι

Κάτοικοι της περιοχής του Γενναδίου αναρτούν συγκλονιστικά βίντεο στα social media αφού οι φλόγες πλησιάζουν το χωριό.

17:36 Φωτιά στην Άρτα

Φωτιά εκδηλώθηκε σε απορρίμματα στην περιοχή Καλαμιά της Άρτας. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν έξι πυροσβέστες με δύο οχήματα.

17:24 Η φωτιά απειλεί το Γεννάδι

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από το Γεννάδι με τις φλόγες να πλησιάζουν το χωριό.

17:13 Ανεξέλεγκτη παραμένει η φωτιά στην Κέρκυρα 

Η φωτιά πλησιάζει προς την Κασιόπη, συγκλονιστικές εικόνες.

17:05 Βοήθεια για τις πυρκαγιές στέλνει η Σερβία

36 πυροσβέστες – διασώστες και 14 πυροσβεστικά οχήματα στέλνει η Σερβία.

16:55 Συνεχίζεται η έρευνα για τους πιλότους του Καναντέρ που συνετρίβη

Η επιχείρηση έρευνας – διάσωσης στο σημείο πτώσης του Καναντέρ στον Πλατανιστό είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ελικόπτερο από την ομάδα που επιχειρεί αποβίβασε ήδη, από αέρος με γάντζο, διασώστη στο σημείο, όπου υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα λόγω των καυσίμων (κηροζίνης) του αεροσκάφους που κατέπεσε.

Μαζί με τα πυροσβεστικά οχήματα, έχει σπεύσει και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και βρίσκεται σε αναμονή.

16:50 Στάχτη ένα ξυλουργείο στις Λούτσες

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παραμένει δύσκολη η κατάσταση στο χωριό Λούτσες και στους οικισμούς Σύκι και Ημερολιά. Στις Λούτσες οι φλόγες έχουν φτάσει σε αυλές σπιτιών, ενώ έκαναν στάχτη ένα ξυλουργείο.

16:45 Πώς είναι η κατάσταση αυτή την ώρα στο Γεννάδι στη Ρόδο

16:23 Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση σε Καλαμάκι και Απραό στην Κέρκυρα

15:45 Φωτιά στην Ρόδο: Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών

Ξεκίνησαν από σήμερα, Τρίτη, στην Ρόδο οι αυτοψίες από τους πραγματογνώμονες μηχανικούς για την αποτίμηση των ζημιών από την καταστροφική φωτιά, που μαίνεται για όγδοη μέρα στο νησί, ώστε να δρομολογηθεί άμεσα η διαδικασία για την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έγινε το πρωί σύσκεψη για την κατανομή των περιοχών ευθύνης των συνεργείων, που θα κάνουν τις αυτοψίες στη Ρόδο για τις ζημιές που προκάλεσε η φωτιά. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

15:40 Ήχησε ξανά το 112 στη Ρόδο όπου μαίνεται ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο εδώ και μία εβδομάδα. Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις, ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης στο Γεννάδι.

15:28  Την εκκένωση του χωριού Λαχανιά στη Ρόδο και της τουριστικής περιοχής Πλημμύρι αποφάσισε για προληπτικούς λόγους το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής.

15:25  Ακυρώνεται η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπ. Εργασίας

Ακυρώνεται η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης λόγω της πτώσης του Canadair στην Κάρυστο

15:17 Συγκλονιστικό βίντεο από την πτώση του Καναντέρ στην Κάρυστο

15:03 Έπεσε Καναντέρ στην Κάρυστο – Αγωνία για τους δύο χειριστές

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική καθώς όπως έγινε γνωστό έπεσε Καναντέρ στην Κάρυστο. Το εναέριο μέσο έπεσε σε δύσβατη περιοχή, στον Πλατανιστό, ενώ επιχειρούσε κατάσβεση στην Κάρυστο.

Αυτή την ώρα σπεύδουν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής στο σημείο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος είναι ελληνικό και οι πιλότοι είναι δύο.

To καναντέρ χάθηκε από τα ραντάρ και εντοπίστηκε από ελικόπτερο περιπολίας. Σημειώνεται πως το Καναντέρ ήταν CL-215 και είχε απογειωθεί από Νέα Αγχίαλο για Κάρυστο.

Μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι είδαν την πτώση του αεροπλάνου.

Συγκλονιστική μαρτυρία κατοίκου αναφέρει στο evima.gr πως , «είδα το Καναντέρ να πέφτει μπροστά μου, είμαι συγκλονισμένος, εύχομαι να είναι καλά τα παιδιά».

Ο Πλατανιστός και το Λιβάδι ήταν τα δύο χωριά που είχαν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους τα επίγεια συνεργεία και οι εθελοντές μαζί με τα μηχανήματα των ΟΤΑ για να σταματήσουν τις φλόγες, που κυριολεκτικά «έγλειφαν» τα σπίτια.

14:52 Ενημέρωση για τις φωτιές από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

«Διανύουμε ίσως τις δυσκολότερες ημέρες του καλοκαιριού. Με τις θερμοκρασίες να παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση. Παραμένουμε όλοι σε κατάσταση συναγερμού», ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός.

Όπως επισήμανε, στη Ρόδο η αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε από τις πρωινές ώρες στην περιοχή Βάτι έλαβε διαστάσεις και για αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς Λίνδο και προσέθεσε ότι «επιχειρούν αδιάκοπα 266 πυροσβέστες 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 55 υδροφόρα οχήματα, πλήθος εθελοντών, καθώς και όλοι οι φορείς της Πολιτικής Προστασίας, ενώ έχουν διατεθεί και δυνάμεις από το πρώτο φως της ημέρας, 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα».

Στην Κέρκυρα, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού.«Οι φλόγες απείλησαν τον οικισμό Λούτσες και γι΄ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση. Πριν από λίγο εκδόθηκαν 2 ακόμη μηνύματα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Ημερολιά και Σύκι προς το λιμάνι της Κασσιόπης. Επιχειρούν εκεί 62 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 υδροφόρα οχήματα και από αέρος περιοδικά 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα», σημείωσε.

Στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας και στο Δερβενάκι Αχαΐας μέχρι στιγμής, οι πολλαπλές αναζωπυρώσεις, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, «αντιμετωπίζονται από τις ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που έχουν διατεθεί σε αυτές τις περιοχές». Στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών επιχειρούν στο πλευρό των ελληνικών δυνάμεων πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα από 10 χώρες και αργά το βράδυ, όπως έγινε γνωστό από τον κ. Αρτοποιό, αναμένεται η άφιξη 38 πυροσβεστών με 14 οχήματα από τη Σερβία.

14:50 Εκκενώνεται η περιοχή Σύκι στην Κέρκυρα

Οι κάτοικοι του οικισμού ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το λιμάνι της Κασσιόπης.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σύκι εκκενώστε τώρα προς Λιμάνι Κασσιόπης. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

14:43 Φωτιά στην Κέρκυρα: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο – Μήνυμα 112 για εκκένωση του οικισμού Ημερολιά

14:24 Στη μάχη της κατάσβεσης στο Βάτι οι κάτοικοι του χωριού

Η ατμόσφαιρα αποπνικτική. Μάχη με το χρόνο δίνει η πυροσβεστική και το σώμα εθελοντών για να σταματήσει τη φωτιά πριν περάσει το δρόμο.

14:18 Ρόδος: Μήνυση για εμπρησμό των δασών του νησιού από πρόθεση θα υποβάλλει ο δήμαρχος, Αντ. Καμπουράκης 

Μήνυση κατ’ αγνώστων για εμπρησμό από πρόθεση των δασών της Ρόδου πρόκειται να υποβάλει ο δήμαρχος του νησιού, Αντώνης Καμπουράκης. Η μήνυση θα υποβληθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σε συνεργασία με δικηγορικό γραφείο της Αθήνας και θα αφορά τα εξής αδικήματα:

– Του εκ προθέσεως εμπρησμού, από τον οποίο μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και προκλήθηκε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας (ά. 264 παρ. 1β, γ ΠΚ).

– Του εκ προθέσεως εμπρησμού σε δάση, εκ του οποίου μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και προκλήθηκε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας ή η φωτιά εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση ή είχε ως επακόλουθο σοβαρή ή ευρεία ρύπανση ή υποβάθμιση ή σοβαρή ή ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική διατάραξη ή καταστροφή (ά. 265 παρ.1β,γ ΠΚ)

– Της απόπειρας ανθρωποκτονίας (με άμεσο ή ενδεχόμενο δόλο) κατά συρροή κατά των μονίμων κατοίκων της Ρόδου και των προσωρινά διαμενόντων στο νησί με οποιαδήποτε ιδιότητα (εποχιακά εργαζομένων, τουριστών, φιλοξενουμένων σε καταλύματα κ.λπ.) στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές (ά. 42 παρ. 1, 299 παρ.1 ΠΚ).

Τα συγκεκριμένα αδικήματα έλαβαν χώρα από τις 18/07/2023 έως και σήμερα, που η πυρκαγιά μαίνεται στο νησί της Ρόδου.

14:00 Έχουν καεί πολλά στρέμματα στην Κέρκυρα

Ο αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Κ. Ζορμπάς ανέφερε ότι έχουν καεί αρκετά στρέμματα στην Κέρκυρα λόγω του πύρινου μετώπου.

13:50 Στα πρώτα σπίτια στο χωριό Λούτσες στην Κέρκυρα οι φλόγες.

Δυστυχώς, η κατάσταση στο χωριό Λούτσες έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η φωτιά έφτασε στα πρώτα σπίτια του χωριού ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τα τοπικά σάιτ έχουν εγκαταλείψει το χωριό κάτοικοι και τουρίστες.

13:45 Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στα πύρινα μέτωπα 

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών διαθέτοντας σήμερα, Τρίτη 25 Ιουλίου, συνολικά 9 αεροσκάφη CL-215, 6 αεροσκάφη CL-415, 17 αεροσκάφη PZL και 6 ελικόπτερα CHINOOK στα ενεργά μέτωπα, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, το σύνολο των μέσων-μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Πέρα από τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, στην πρόληψη και την κατάσβεση πυρκαγιών με εναέρια και επίγεια μέσα και προσωπικό εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα, κατόπιν εντολών του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, εξής μέτρα για όλη την επικράτεια:

– Εκπομπή του συνόλου των 214 περιπόλων χερσαίας επιτήρησης (1.284 άτομα με 642 οχήματα) και 22 πυροφυλακίων (132 άτομα με 66 οχήματα), με την εμπλοκή συνολικά 1.416 ατόμων και 708 οχημάτων, ανεξαρτήτως δείκτη επικινδυνότητας.

– Εκπομπή 50 περιπόλων επιτήρησης (300 άτομα) επιπλέον των προβλεπομένων στην περιοχή Αττικοβοιωτίας.

– Εκπομπή 18 περιπόλων επιτήρησης (108 άτομα), πλέον των καθορισμένων από το Πυροσβεστικό Σώμα, σε κεντρικές οδούς της Αττικής.

– Εκπομπή περιπόλων επιτήρησης σε όλη την επικράτεια, μέχρι 5 χιλιόμετρα πέριξ του συνόλου των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Ακόμη, σε ετοιμότητα 2 ωρών βρίσκονται όλα τα τμήματα και τα μέσα του σχεδίου «Ξενοκράτης» (5.312 άτομα) και «Δευκαλίων» (341 άτομα).

Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται πτήση ελικοπτέρου UH-1H για εκτέλεση εναέριας επιτήρησης σε Μαγνησία-Λάρισα και ετοιμότητα πτήσεων ελικοπτέρων UH-1H για επιτήρηση νησιών Ανατολικού Αιγαίου, και υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στρατιωτικών νοσοκομείων και των μονάδων υγειονομικού.

13:32 Μήνυμα του 112 στο Βάτι – «Εκκενώστε τώρα προς Λίνδο»

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται πως λαμβάνει το πύρινο μέτωπο που κινείται προς το Βάτι.

Πριν λίγα λεπτά, εστάλη μήνυμα του 112 προκειμένου οι κάτοικοι να εκκενώσουν την περιοχή προς τη Λίνδο.

Το μήνυμα στο Βάτι

13:27 Δύσκολες ώρες στην Κέρκυρα 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πύρινο μέτωπο που κινείται προς το χωριό Λούτσες.

Λίγο μετά τις 11.30 εστάλη μήνυμα του 112 προκειμένου να εγκαταλείψουν την περιοχή οι κάτοικοι.

13:15 Τρομακτικό βίντεο από το Βάτι 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μέτωπο που κινείται προς το Βάτι της Ρόδου.

Νέα βίντεο έρχονται στο φως από την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της.

13:00 Εφιαλτικές στιγμές στο Βάτι

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA για το πύρινο μέτωπο στη Ρόδο

12:45 Εφιάλτης οι αναζωπυρώσεις στη Ρόδο 

Μάχη προκειμένου να μην φτάσουν οι φλόγες στο χωριό Βάτι, δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο

12:25 Συναγερμός στη Ρόδο για νέα αναζωπύρωση στο Βάτι – Κοντά στον οικισμό οι φλόγες 

Νέα μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε στη Ρόδο, κοντά στον οικισμό Βάτι.

Οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι εθελοντές και οι κάτοικοι της περιοχής δίνουν γενναία μάχη αυτή την ώρα για να κρατήσουν την πυρκαγιά και να μην μπει στο χωριό Βάτι. Σύμφωνα με τη «Ροδιακή» οι φλόγες βρίσκονται 200 μέτρα από τα πρώτα σπίτια.

12:10 Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Έρχονται 46αρια

Νέο έκτακτο δελτίο για τον καύσωνα «Κλέων» εξέδωσε η ΕΜΥ, καθώς ξεκίνησε η νέα θερμική εισβολή θα διαρκέσει μέχρι αύριο και θα φέρει θερμοκρασίες έως 46 βαθμούς.

Την Τρίτη 25-7-2023 νέα (η τρίτη) θερμική έξαρση με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Την Τετάρτη 26-7-2023 πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, όμως μετά το μεσημέρι θα ξεκινήσει από τη βορειοδυτική Ελλάδα η αποδρομή του καύσωνα κυρίως με πολύ ισχυρούς βόρειους βορειοδυτικούς ανέμους.
Την Πέμπτη 27-7-2023 σε όλη τη χώρα αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και στη βορειοανατολική Ελλάδα μπουρίνια.

Διαβάστε αναλυτικά για το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ εδώ 

11:52 Μητσοτάκης στο Υπουργικό για πυρκαγιές – «Έχουμε δύσκολο καλοκαίρι μπροστά μας»

Συνεδρίασε πριν από λίγη ώρα το Υπουργικό Συμβούλιο όπου ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε στις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών λέγοντας ότι έχουμε ακόμα ένα δύσκολο καλοκαίρι μπροστά μας, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

11:40 Δραματικές ώρες στην Κέρκυρα – Εκκενώνεται το χωριό Λούτσες 

Δραματικές ώρες βιώνουν οι κάτοικοι στην Κέρκυρα λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων στα πύρινα μέτωπα.

Πριν από λίγο δόθηκε εντολή εκκένωσης για το χωριό Λούτσες.

11:30 Νέα φωτιά ξέσπασε στο Τατόι 

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική για νέα φωτιά στο Τατόι.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν 4 οχήματα της Πυροσβεστικής με 12 άνδρες.

11:15 Η στιγμή που τηλεοπτικό συνεργείο κινδύνευσε να εγκλωβιστεί στις φλόγες

Για όγδοη μέρα καίει ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Ρόδο. Η πυρκαγιά βρίσκεται σε τέτοιο σημείο ώστε πυροσβέστες, εθελοντές, αλλά και οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο πύρινο μέτωπο να απειλούνται ανά πάσα στιγμή.

Ένα βίντεο που κατέγραψε ο εικονολήπτης της ΕΡΤ, δείχνει τις δύσκολες συνθήκες που έρχονται αντιμέτωποι εθελοντές και δημοσιογράφοι. Μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, η φωτιά πέρασε τον δρόμο και πλησίασε απειλητικά τους εθελοντές, πυροσβέστες.

11.00 Αναζωπύρωση στην Κέρκυρα 

Aναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά και καίει ανεξέλεγκτα στο σημείο από όπου ξεκίνησε, δηλαδή κοντά στο χωριό Λούτσες, σε πλαγιά του όρους Παντοκράτορας.

Στο σημείο επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, εθελοντές και κάτοικοι, ενώ κάνουν ρίψεις και ελικόπτερα.

Μια δεύτερη αναζωπύρωση καίει σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα από την Παλιά Περίθεια και το χωριό Λαύκι .

10:50 Σε ύφεση το μέτωπο στην Αιγιαλεία

Καλύτερη φαίνεται πως είναι η εικόνα στο πύρινο μέτωπο στην Αιγιαλεία.

Πεζοπόρα τμήματα και δασοκομάντος επιχειρούν για να σβήσουν τα «καντηλάκια» και τις εστίες που αναζωπυρώνονται στην δύσβατη, πευκόφυτη περιοχή του Βουραϊκού ποταμού.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο υποστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης, Συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Πυροσβεστικής, «η εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη αλλά ακόμα επιχειρούν όλες οι δυνάμεις.

10:40 Ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό της Ρόδου 

Πολύ ισχυρό πλήγμα στην πιο κρίσιμη χρονική περίοδο της τουριστικής σεζόν δέχθηκε ο τουρισμός της Ρόδου λόγω της πυρκαγιάς που κατακαίει πράσινο και περιουσίες για όγδοη ημέρα, χωρίς ακόμα να διαφαίνεται ο περιορισμός των πύρινων μετώπων και η κατάσβεσή της.

Όπως όλα δείχνουν, ένα μεγάλο μέρος της τουριστικής σεζόν έχει ήδη χαθεί για τη Ρόδο, ενώ η έκταση της καταστροφής αναμένεται να γίνει πιο σαφής τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

10:20 Τα δάκρυα τουρίστριας μετά τη διάσωσή της από τη φωτιά στη Ρόδο 

Με δάκρυα στα μάτια και τρεμάμενη φωνή, η Βρετανίδα Έιμι περιγράφει τις δραματικές στιγμές της διάσωσης τόσο της ίδιας, όσο και της οικογένειάς της από τη πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε στη Ρόδο πριν από 8 ημέρες και συνεχίζει να καίει.

Στο βίντεο που δημοσίευσε στο Tik Tok ευχαριστεί παράλληλα και τον «Έλληνα ήρωα» που τους έσωσε, και όπως δηλώνει χωρίς εκείνον δεν θα τα είχαν καταφέρει.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

10:00 Εισαγγελική παρέμβαση για τη φωτιά στη Ρόδο 

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν ευθυνών και συντρέχουσας αμέλειας υπευθύνων σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε και προκαλεί η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που πλήττει επί 7 ημέρες το νησί της Ρόδου παρήγγειλε στον Πταισματοδίκη Ρόδου η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Όπως αναφέρει η «Δημοκρατική» δόθηκαν οδηγίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την ανάθεση της έρευνας σχετικά με τις ευθύνες της φωτιάς σε ανώτερα επιτελικά κλιμάκια

 Διαβάστε περισσότερα εδώ 

09:50 Πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο – Προς Βατί κινείται η φωτιά 

Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο καθώς για 8η μέρα μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στο νησί.

Ο απεσταλμένος του MEGA Μαρίνος Αλειφέρης μεταδίδει δραματικές εικόνες από τις αναζωπυρώσεις. Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση το πύρινο μέτωπο κινείται προς το Βατί καθώς αλλάζει κατεύθυνση ο άνεμος.

09:25 Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Ρόδο 

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στη Ρόδο καθώς οι άνεμοι που πνέουν στο νησί είναι ισχυροί, καθιστώντας το έργο των πυροσβεστών ιδιαιτέρως δύσκολο.

Αυτή την ώρα δίνεται μεγάλη μάχη από τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις ώστε να μην επεκταθούν τα πύρινα μέτωπα προς οικισμούς.

Δείτε βίντεο

9:10 Γιατί καίγεται επτά ημέρες η Ελλάδα 

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ για την πύρινη λαίλαπα στη Ρόδο

08:45 Τι λένε για την πυρκαγιά στη Ρόδο Νικόλαος Λαυράνος και Κώστας Χρυσοχοϊδης 

Ο ΓΓ Ομοσπονδίας υπάλληλων Πυροσβεστικού Σώματος, Νικόλαος Λαυράνος, και ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού νοτίου Αιγαίου, Κώστας Χρυσοχοΐδης μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα πύρινα μέτωπα.

Ο κ. Λαυράνος μίλησε για τα πύρινα μέτωπα της Ρόδου και για το γεγονός ότι καίει για 8η συνεχόμενη μέρα.

«Είμαστε στη 12η μέρα μίας σκληρής δοκιμασίας και τη χώρα μας και για τους συμπολίτες μας. ξεκινήσαμε την προηγούμενη βδομάδα με τις μεγάλες φωτιές στην Αττική, την Κορινθία και τώρα συνεχίζεται με τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Ρόδο, Αίγιο και Κάρυστο. Ξεκινάμε πάντα με την ευχή ότι σήμερα θα καταφέρουμε να ελέγξουμε όλα τα μέτωπα σε όλη τη χώρα. Θέλουμε σύμμαχο τον καιρό αλλά πολλές φορές παίζει κάποια «παιχνίδια». Θεωρώ ότι το κάθε μέτωπο έχει τον δικό της χαρακτήρα. Παίζει ρόλο το γεωλογικό και γεωμορφικό ανάγλυφο της κάθε περιοχής. Η κατάσταση δείχνει να καλυτερεύει αλλά οι συνεχείς αναζωπυρώσεις και τα καινούρια μέτωπα εστιών δυσκολεύουν το έργο μας και δείχνουν ότι είναι εκτός ελέγχου», είπε αρχικά.

08:25 Προς το Γεννάδι κινείται το πύρινο μέτωπο στη Ρόδο 

Για 8η ημέρα συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στο νησί της Ρόδου, την οποία δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και εκατοντάδες εθελοντές.

Στην διάρκεια της νύκτας η μάχη δόθηκε κυρίως σε δύο μέτωπα στην περιοχή των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρι, όπου οι δυνάμεις πυρόσβεσης απέτρεψαν την επέκταση της φωτιάς και στην περιοχή του χωριού Βάτι στη Νότια Ρόδο.

Στις δυο αυτές περιοχές επικεντρώνονται από το πρωί οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στη Ρόδο επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν με ακόμα 16 πυροσβέστες και 8 οχήματα, τα οποία θα φτάσουν στο νησί στις 10 το πρωί με το Blue Star για να προστεθούν στις υπάρχουσες δυνάμεις.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά κινείται από Βάτι προς Γεννάδι.

08:05 Συνεχίζεται το θρίλερ με τον αγνοούμενο κτηνοτρόφο 

Συνεχίζεται το θρίλερ με έναν κτηνοτρόφο 41 ετών ο οποίος αγνοείται σύμφωνα με τα όσα είπε ο αδερφός του στην Κάρυστο.

Όπως έγινε γνωστό, όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά έφυγε να πάει στο μαντρί να πάρει τα ζώα του.

Από εκεί και μετά αγνοείται και δεν έχει επικοινωνήσει με κανέναν. Χθες ο αδερφός του μετέβη στο αστυνομικό τμήμα και δήλωσε την εξαφάνισή του.

07:45 Πώς εξελίσσονται τα πύρινα μέτωπα σε Κάρυστο και Δερβενάκια Αχαΐας 

Η φωτιά συνεχίζει να καίει και στην Κέρκυρα όπου, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπήρξαν αναζωπυρώσεις στη περιοχή της Παλιάς Περίθειας.

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, και αναμένεται να ενισχυθούν και με άλλα εναέρια μέσα.

Μικρή βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα της πυρκαγιάς στα Δερβενάκια Αχαΐας, όπου και εκεί μέσα στην νύχτα σημειώθηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις στο φαράγγι του Βουραϊκού, οι οποίες παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω του δύσβατου τις περιοχής αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις, που ήταν όλο το βράδυ σε επιφυλακή. Στο Αίγιο επιχειρεί από αέρος ήδη ένα ελικόπτερο και υπάρχει πρόβλεψη και για άλλα αν απαιτηθεί από τις συνθήκες.

07:25 Άλλη μία δύσκολη ημέρα στη Ρόδο 

Στην Ρόδο κατά την διάρκεια της νύχτας δόθηκε μάχη με την φωτιά στο Γεννάδι και στο Βάτι, όπως επίσης δύσκολη ήταν η κατάσταση σε Μάλωνα και Μάσσαρι. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο των επίγειων δυνάμεων, ενώ δημιουργούν νέες αναζωπυρώσεις.

Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται να είναι και η σημερινή ημέρα για την Ρόδο, αφού σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το νησί είναι σε κατάσταση συναγερμού 5.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν στην Ρόδο να πραγματοποιούν ρίψεις νερού δυο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, αλλά σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να αυξηθούν.

07:05 Ακραίος ο κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα – Οι επικίνδυνες περιοχές 

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα τέσσερις περιοχές βρίσκονται σε κατάσταση ακραίου κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς θέτοντας τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε συναγερμό.

Μία εξ αυτών είναι η Ρόδος στην οποία η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη για όγδοη συνεχή μέρα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

06:50 Αγωνία για τον Πλατανιστό Καρύστου – Εκκενώθηκε ο οικισμός 

Δύσκολες ώρες στον Πλατανιστό Καρύστου καθώς στις 2 παρά είκοσι τα ξημερώματα της Τρίτης ήρθε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του Πλατανιστού προκειμένου να εκκενώσουν προς την Κάρυστο.

Από χθες εξελίσσεται ένα θρίλερ με έναν κτηνοτρόφο 41 ετών ο οποίος αγνοείται. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο αδερφός του. Όταν προχθές εκδηλώθηκε η πυρκαγιά έφυγε να πάει στο μαντρί να πάρει τα ζώα του.

Από εκεί και μετά αγνοείται και δεν έχει επικοινωνήσει με κανέναν. Χθες ο αδερφός του μετέβη στο αστυνομικό τμήμα και δήλωσε την εξαφάνισή του.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA

06:35 Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κάρυστο 

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις έδιναν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κάρυστο ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης και τα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 63 νέες δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024