Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιές: Γιατί καίγεται επτά ημέρες η Ελλάδα

Φωτιές: Γιατί καίγεται επτά ημέρες η Ελλάδα

Εκατοντάδες απλοί κάτοικοι και εθελοντές με διασώστες συμμετείχαν στη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έγινε ποτέ σε πυρκαγιά στη χώρα.

Σε δύο μέτωπα εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Ρόδο.

Από τη μια πλευρά οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και από την άλλη εκατοντάδες απλοί κάτοικοι και εθελοντές με διασώστες συμμετείχαν στη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έγινε ποτέ σε πυρκαγιά στη χώρα.

Όπως έγινε γνωστό σύμφωνα με εκτιμήσεις πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 προσώπων.

Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά. Ανάμεσά τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε γυμναστήρια και σε σχολεία για προσωρινή φιλοξενία καθώς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ξενοδοχειακές μονάδες. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν ως πλωτά ξενοδοχεία και τρία επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία στο λιμάνι της Ρόδου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι δυνάμεις έδιναν μάχη με τις φλόγες που σε πολλά σημεία ξεπερνούσαν σε ύψος τα 5 μέτρα ενώ στη περιοχή έπνεαν δυνατοί άνεμοι.

Οι επιχειρήσεις κατάσβεσης εστιάζονταν χθες σε ενεργά μέτωπα στο Ασκληπιείο, στα Λάερμα και στο βορειοανατολικό μέτωπο από τα Απόλλωνα προς Στεφάνια. Παράλληλα δόθηκε εντολή για εκκένωση σε αρκετές περιοχές. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος, Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκοι, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.

Πολλοί ηλικιωμένοι αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες απεγκλωβίστηκαν με υπηρεσιακά οχήματα της Αστυνομίας. Την ίδια στιγμή σε δομές υγείας του νησιού προσήλθαν εννέα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα στα οποία παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν αμέσως μετά.

Χρειάστηκε ωστόσο να γίνουν και δυο εισαγωγές ενός ατόμου με κάταγμα από πτώση κατά την εκκένωση ξενοδοχείου και μιας 31χρονης εγκύου που βρίσκεται στη μαιευτική κλινική και η οποία είναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται.

Επιπροσθέτως από στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών διαμορφώθηκε ειδικό σημείο εξυπηρέτησης τουριστών στο αεροδρόμιο της Ρόδου για την εξυπηρέτησή τους, καθώς κατά την εκκένωση των χώρων που διέμεναν άφησαν πίσω τα διαβατήριά τους ενώ δόθηκε εντολή από τους tour operators οι πτήσεις charter να έρχονται κενές ώστε να παραλαμβάνουν όσους επισκέπτες θέλουν να αποχωρήσουν από το νησί.

Εκατοντάδες τουρίστες εξέφραζαν τις διαμαρτυρίες τους ότι δεν τους βοήθησαν τα ταξιδιωτικά γραφεία μέσω των οποίων είχαν κλείσει τις διακοπές τους, ενώ υπήρξαν προσωρινές ακυρώσεις πακέτων διακοπών στη Ρόδο κυρίως από τη βρετανική αγορά.

Συναγερμός σήμανε χθες στην Πυροσβεστική καθώς ξέσπασαν φωτιές μεταξύ άλλων στις Καρούτες Ευρυτανίας, στο Ξυλόκαστρο, στο Διακοπτό, στην Υλίκη, στην Κάρυστο (όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης των περιοχών Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός) και στο Μετόχι Επιδαύρου Αργολίδας.

H εξέλιξη της φωτιάς στη Ρόδο

Τρίτη 18/7

Εκδήλωση φωτιάς το απόγευμα στον Εμπωνα

Τετάρτη 19/7

Σε εξέλιξη στο κέντρο του νησιού ανάμεσα στους οικισμούς Απόλλωνα και Λάερμα

Πέμπτη 20/7

Αναζωπυρώσεις στο κέντρο του νησιού κυρίως στον ορεινό όγκο

Παρασκευή 21/7

Παραμένουν οι αναζωπυρώσεις στο κέντρο του νησιού κυρίως στον ορεινό όγκο

Σάββατο 22/7

Η φωτιά επεκτείνεται στις περιοχές Λάρδος, Λάερμα, Κιοτάρι

Κυριακή

Τρία ενεργά μέτωπα στο Ασκληπιείο, στα Λάερμα και στο βορειοανατολικό μέτωπο από τα Απόλλωνα προς Στεφάνια.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024