Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά: Νέος ολονύχτιος, πύρινος εφιάλτης σε Ρόδο και Κάρυστο - Αγνοείται κτηνοτρόφος - Αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα

Φωτιά: Νέος ολονύχτιος, πύρινος εφιάλτης σε Ρόδο και Κάρυστο – Αγνοείται κτηνοτρόφος – Αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα

Τα πιο δύσκολα μέτωπα για την Πυροσβεστική εντοπίζονται σε Ρόδο και Κάρυστο. Μεγάλες αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα. Μπαράζ εκκενώσεων οικισμών, τεράστια οικολογική καταστροφή, οργή των κατοίκων.

Ολονύχτια μάχη θα δώσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και οι εθελοντές σε Ρόδο και Κάρυστο, όπου οι πυρκαγιές επιμένουν. Υπενθυμίζεται ότι στο «σμαραγδένιο νησί» η φωτιά καίει εδώ και μία εβδομάδα, ενώ την Τρίτη θα μπει στην όγδοη ημέρα της.

Μεγάλες αναζωπυρώσεις έχει να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική και στην Κέρκυρα.

Νέα φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στη Θήβα, η οποία οριοθετήθηκε. Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά στο Πήλιο, ενώ σε ύφεση είναι η φωτιά στο Αίγιο.

Πολλές ήταν οι εκκενώσεις οικισμών και τη Δευτέρα εξαιτίας των πυρκαγιών σε Ρόδο και Κάρυστο. Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι δίνουν μάχη για να σώσουν δασικές εκτάσεις, περιουσίες και σπίτια, ενώ η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια. Εκατοντάδες είναι τα ζώα που έχουν βρει τον θάνατο στις πυρκαγιές.

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες ήταν άσχημες για μια ακόμη ημέρα, ενώ έρχεται καυτό διήμερο από άποψη θερμοκρασιών.

Live όλες οι εξελίξεις στο in

05:52 Οριοθέτηση πυρκαγιών

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να οριοθετήσουν τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες το απόγευμα στην Αγία Τριάδα Θήβας και στο Κοντοδεσπότι Ψαχνών Ευβοίας.

04:33 Καλύτερη η εικόνα στο Δερβενάκι Αχαΐας

Αν και υπήρξαν αναζωπυρώσεις, η πυρκαγιά στο Δερβενάκι Αχαΐας μέχρι στιγμής αντιμετωπίζεται.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, δεν απειλεί οικισμούς και εκφράζονται ελπίδες να μην υπάρχουν αντίξοες συνθήκες ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρι την οριοθέτησή της.

Το πυροσβεστικό έργο δυσχεραίνει το γεγονός ότι το μέτωπο βρίσκεται σε δύσβατο σημείο και οι επίγειες δυνάμεις δυσκολεύονται να προσεγγίσουν.

03:33 Μήνυμα του 112 για τον Πλατανιστό Καρύστου

Μήνυμα μέσω 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Πλατανιστός Καρύστου προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο.

Το μήνυμα αναφέρει: « Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πλατανιστός, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

03:02 Αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα

Μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κέρκυρα με τις αναζωπυρώσεις, οι κυριότερες από τις οποίες εντοπίζονται στα βορειοανατολικά του νησιού στις περιοχές Βιγγλατούρι, Περίθεια και Λαυκί χωρίς μέχρι στιγμής ν’ απειλούν κατοικημένες περιοχές.

02:08 Αγωνία για τη Ρόδο

Η πυρκαγιά στη Ρόδο, για ακόμη μία νύχτα, είναι αυτή που απασχολεί περισσότερο τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής καθώς χθες το πρωί σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή Ασκληπειό, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια.

Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ν’ αντιμετωπίσουν ενεργά μέτωπα στο Γεννάδι και στο χωριό Βάτι καθώς και γύρω από τα χωριά Μαλώνας και Μάσσαρι.

Στο Γεννάδι και στο Βάτι τα μέτωπα καίνε σε δύο χαράδρες που δυσκολεύουν τις επίγειες δυνάμεις καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση.

01:04 Ολονύχτια μάχη στα πύρινα μέτωπα

Μάχη με τις πολλαπλές αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Κάρυστο, Κέρκυρα θα δίνουν όλη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής προκειμένου να τα περιορίσουν.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 63 νέες δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο.

23:53 Πού υπάρχει ακραίος και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Τρίτη

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

23:32 Δείτε βίντεο από την Κάρυστο

Για δύσκολη νύχτα στην περιοχή της Καρύστου κάνει λόγο το τοπικό σάιτ evima.gr, το οποίο έχει δημοσιεύσει βίντεο με τις φλόγες να ξεπηδούν μέσα στη νύχτα.

23:12 Πώς έχει η κατάσταση σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής, ολονύχτια μάχη θα συνεχίσει να δίνεται σε Ρόδο και Κάρυστο.

Στο «σμαραγδένιο νησί» οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι διάσπαρτες για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις, ενώ τα δύο μέτωπα που ανησυχούν είναι αυτό στο Ασκληπιείο (όπου κάηκαν σπίτια) και αυτό κοντά στα χωριά Μαλώνα και Μασάρη.

Στην Κάρυστο, επίσης, δύο είναι τα μέτωπα που προκαλούν ανησυχία: στον Πλατανιστό και στο Ποτάμι.

Στον Πλατανιστό εξακολουθεί να αγνοείται ο κτηνοτρόφος που δεν έχει δώσει σημεία ζωής από την Κυριακή.

Στην Κέρκυρα, φόβος υπάρχει για τις αναζωπυρώσεις.

Με το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια θα πέσουν και πάλι στη μάχη, με την ελπίδα ότι τα πράγματα δεν θα έχουν χειροτερέψει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

22:54 Σύσταση προς τους Ολλανδούς πολίτες για ταξίδια σε Ρόδο, Κέρκυρα, Εύβοια

Με σύσταση που εξέδωσε σήμερα η ολλανδική κυβέρνηση προειδοποιεί τους πολίτες της για κινδύνους αν ταξιδέψουν στη Ρόδο, την Κέρκυρα και την Εύβοια, εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών.

Σύμφωνα με το Reuters, το ολλανδικό ΥΠΕΞ κατέταξε σε «κίτρινο» από «πράσινο» τη σχετική προειδοποίηση για αυτά τα τρία ελληνικά νησιά.

22:43 Μαζικές αναχωρήσεις από τη Ρόδο – Πόσοι έχουν εγκαταλείψει το νησί

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περισσότεροι από 70.000 τουρίστες έχουν φύγει τις τελευταίες ώρες από το νησί.

Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα έχουν φτάσει στη Ρόδο περισσότερες από 100 πτήσεις από το εξωτερικό, 13 από τις οποίες ξεκίνησαν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ίδια εικόνα και στην Κέρκυρα που έχει ενεργά μέτωπα, με 66 πτήσεις να φτάνουν από το εξωτερικό, οι 37 από τις οποίες ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

22:31 Μέχρι τους 46 βαθμούς ο υδράργυρος την Τρίτη – Λίβας την Τετάρτη

Αύριο, Τρίτη, ξεκινά το «καυτό» διήμερο πριν από το τέλος του ιστορικού καύσωνα που επελαύνει εδώ και μέρες στη χώρα, με την κορύφωση του να αναμένεται την Τετάρτη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:15 Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για τις περιοχές της Αιγιαλείας, της Κέρκυρας και της Καρύστου λόγω των δασικών πυρκαγιών

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές του δήμου Αιγιαλείας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, της νήσου Κέρκυρας και του δήμου Καρύστου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:05 Eυγνωμοσύνη των Βρετανών για τους ντόπιους της Ρόδου – Τρεντ στο αγγλικό Twitter η λέξη #Rhodes

Πολλοί τουρίστες επέλεξαν το Twitter προκειμένου να δηλώσουν την ευγνωμοσύνη τους, κάνοντας έτσι τη λέξη #Rhodes πρώτο τρεντ στο βρετανικό Twitter.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:55 Νέα αναζωπύρωση της φωτιάς στην Κάρυστο – Κινδυνεύει κι άλλο χωριό

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Εύβοιας ήρθαν ξανά αντιμέτωποι ένα νέο μεγάλο μέτωπο αναζωπύρωσης στην Κάρυστο και συγκεκριμένα στον οικισμό Πλατανιστό, σύμφωνα με το evima.gr.

Στη μάχη με τις φλόγες συνδράμουν και άνδρες της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Καρύστου, κάτοικοι και εθελοντές.

Συγκεκριμένα υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα πολύ μεγάλο μέτωπο φωτιάς πάνω από τον Πλατανιστό προς το Παλοχώρι, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr, απειλεί το χωριό.

Οι άνεμοι παραμένουν ισχυροί στην περιοχή, ενώ παράλληλα υπάρχει ακόμα ένα μέτωπο φωτιάς, το οποίο απειλεί το Καστρί, το Ποτάμι και το Λιβάδι.

21:40 Η φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου

Δεκάδες αν όχι εκατοντάδες είναι οι χρήστες του διαδικτύου που έχουν διαμοιράσει την παρακάτω φωτογραφία, η οποία αποτυπώνει τη στιγμή που πυροσβέστης έχει σώσει δύο λαγούς και ένα γατάκι. Οι φωτιές έχουν καταστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, ενώ έχουν προκαλέσει τον θάνατο πολλών ζώων.

Οι χρήστες των social media σημειώνουν ότι δεν αξίζει μόνο η ανθρώπινη ζωή, αλλά και των ζώων.

Πηγή φωτογραφίας: Spyros Bakalis/AFP

21:28 Πώς θα πνέουν οι άνεμοι στα πύρινα μέτωπα τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA Γιάννη Καλλιάνο, και η αποψινή νύχτα θα είναι δύσκολη για τις περιοχές που υπάρχουν πύρινα μέτωπα.

Όπως δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα, στη Ρόδο έως και τις 22.00 το βράδυ θα πνέουν άνεμοι 7 – 8 μποφόρ, ενώ το βράδυ θα πέσουν στα 5 – 6 μποφόρ.

Αύριο Τρίτη, στο «νησί των Ιπποτών», αναμένονται άνεμοι 6 – 7 μποφόρ, γεγονός που δεν θα βοηθήσει στις προσπάθειες πυρόσβεσης, καθώς θα έχει και έντονη ζέστη.

Όσον αφορά στην Κέρκυρα, αναμένεται εξασθένηση των ανέμων μέσα στη νύχτα στα 2 – 3 μποφόρ, ενώ αύριο θα πνέουν πιο ενισχυμένοι, στα 4 – 5 μποφόρ.

Στην Κάρυστο, έως αύριο το μεσημέρι θα πνέουν άνεμοι έως 5 μποφόρ, οι οποίοι στη συνέχεια θα εξασθενήσουν.

Στο Αίγιο, πνέουν εξασθενημένοι άνεμοι έως 2 μποφόρ, οι οποίοι από αύριο το μεσημέρι θα ενισχυθούν στα 5 – 6 μποφόρ.

21:11 «Σας ευχαριστώ, σας έφερα λίγο νερό»

Πιτσιρικάς έκανε δύο χιλιόμετρα στον καύσωνα και συγκίνησε πυροσβέστες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:00 Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές

Σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική σημειώνει ότι μέσα σε ένα 24ωρο εκδηλώθηκαν 63 δασικές πυρκαγιές (σ.σ. μέχρι τις 18:00).

Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Στη Ρόδο, οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, αντιμετωπίζουν πολλές αναζωπυρώσεις κυρίως στην ανατολική πλευρά του νησιού. Κατά τις μεσημεριανές ώρες οι αναζωπυρώσεις έλαβαν διαστάσεις. Γι’ αυτό το λόγο ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Γεννάδι, Βατί, Μάσαρη, Μαλώνας και Κάλαθο με μήνυμα από το 112, ώστε να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στην Κέρκυρα, οι κυριότερες αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στα βορειοανατολικά του νησιού στις περιοχές Βιγγλατούρι, Περίθεια και Λαυκί χωρίς μέχρι στιγμής να απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Πλησίον των οικισμών Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας (στην περιοχή της Καρύστου) εκδηλώθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπο πυρκαγιάς στον οικισμό, γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την εκκένωσή του προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στο Δερβενάκι Αχαΐας οι αναζωπυρώσεις και μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται.

Οριοθετήθηκαν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα το απόγευμα στην Αγία Τριάδα Θήβας και στο Κοντοδεσπότι Ψαχνών Ευβοίας.

20:53 Θυελλώδεις άνεμοι πνέουν στη Ρόδο – Δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μάχη με την πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου. Αυτή την ώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προσπάθεια επικεντρώνεται πέριξ των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρη, όπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και ομάδες εθελοντών δίνουν μάχη για να ανακόψουν την προέλαση της φωτιάς και να μην κατευθυνθεί αυτή σε άλλες δασικές περιοχές.

Οι συνθήκες στις οποίες δίνεται η μάχη είναι εξαιρετικά δύσκολες, με τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν επίσης και στο χωριό Βάτι όπου βρίσκονται πυροσβέστες και εθελοντές που επιχειρούν από το απόγευμα, ενώ αναζωπυρώσεις έχουμε και σε άλλα σημεία του μετώπου, από τα Απόλλωνα έως και τα Λάερμα.

Στην μάχη της κατάσβεσης μέχρι την δύση του ηλίου, συμμετείχαν πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

20:32 Τα πύρινα μέτωπα και οι περιοχές που έχουν εκκενωθεί στη Ρόδο

20:15 Συγκεντρώσεις για τις πυρκαγιές στο Σύνταγμα και στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης

Συγκέντρωση για τις πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη στο Σύνταγμα. Στη συγκέντρωση καλούν δημοτικές κινήσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και άλλες οργανώσεις και κόμματα.

Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, συγκέντρωση γίνεται και στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:05 Βίντεο του BBC με drone αποτυπώνει την καταστροφή στη Ρόδο

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:00 Η δήλωση του Βασίλη Κικίλια για τις πυρκαγιές

19:39: Ανεξέλεγκτο το μέτωπο προς το Λιβάδι στην Κάρυστο

Μεταβάλλεται η κατάσταση από ώρα σε ώρα στην Κάρυστο, καθώς οι ισχυροί άνεμοι βοηθούν της αναζωπυρώσεις. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν καθηλωθεί, καθώς δεν μπορούν να πλησιάσουν εκεί που οι αναζωπυρώσεις γίνονται μέτωπα φωτιάς, ενώ οι εναέριες που παραμένουν στην περιοχή, δίνουν πραγματική μάχη σ’ ένα μέτωπο που προσεγγίζει τα 10 χιλιόμετρα.

«Δίνουμε μια πραγματική μάχη σε όλα τα μέτωπα» σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς, Φάνης Σπανός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει: «Μπορέσαμε να συγκρατήσουμε την ορμή της φωτιάς στην Κάρυστο προς το χωρίο Ποτάμι και εν μέρει προς το χωριό Πλατανιστός. Είναι ανεξέλεγκτο το μέτωπο προς το χωριό Λιβάδι και την Κάρυστο, αλλά απέχει από κατοικημένες περιοχές».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τους κατοίκους «οι εναέριες δυνάμεις προλάβαν την επέκταση της φωτιάς στον Πλατανιστό, κυριολεκτικά μέσα στις αυλές, και συνεχίζουν τη μάχη καθώς οι φλόγες αναπτύσσονται γύρω γύρω από τα σπίτια του χωριού».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς δεν κρύβει την αγωνία του για την νύχτα, καθώς θα αποχωρήσουν οι εναέριες δυνάμεις. «Ελπίζουμε να έχουμε ύφεση στους ανέμους για να μπορέσουμε με τις επίγειες δυνάμεις να περιορίσουμε την επέκταση της καταστροφής» όπως σημειώνει.

Οι άλλες φωτιές

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις μπόρεσαν και περιόρισαν τη φωτιά στον Κοντοδεσπότι της Εύβοιας και ήδη την έχουν οριοθετήσει, ενώ πριν λίγο οριοθέτησαν άλλη μία φωτιά που σημειώθηκε στη Ριτσώνα της Εύβοιας και χρειάστηκε επέμβαση επίγειων και εναέριων δυνάμεων.

Στη Θήβα, που η φωτιά ήταν μέσα σε αστική περιοχή, κοντά στο άλσος της Αγίας Τριάδας στην πόλη, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις και τους εθελοντές, έκαναν ρίψεις και δύο αεροσκάφη, με συνέπεια να περιορίσουν σχεδόν άμεσα την επέκταση της φωτιάς. Οι πυροσβέστες ήδη επιχειρούν στο συγκεκριμένο σημείο για να ελέγξουν πιθανές αναζωπυρώσεις.

19:30 Μεγάλες αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα

Αντιμέτωποι με δύο μεγάλες αναζωπυρώσεις στην Άνω Περίθεια και στον Άγιο Γεώργιο Κασσιόπης είναι οι πυροσβέστες από νωρίς το απόγευμα στην Κέρκυρα. Μαζί με τους πυροσβέστες μάχη με τις φλόγες δίνουν οι άνδρες της πολιτικής προστασίας του δήμου της Βόρειας Κέρκυρας, κάτοικοι και εθελοντές.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες όλη τη νύχτα είχαν σαν αποτέλεσμα να μην καεί κανένα σπίτι. Στο έργο της κατάσβεσης καθοριστική συμβολή έχουν τα εναέρια μέσα. Ειδικότερα επιχειρούν ένα ελικόπτερο Αυγούστα Μπελ, δύο πυροσβεστικά ουκρανικά αεροπλάνα και δύο αεροπλάνα τύπου PZL.

Από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους καπνούς αντιμετώπισε αναπνευστικό πρόβλημα ο περιφερειακός διοικητής Ιονίων νήσων Νίκος Κολοβός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και σύμφωνα με πληροφορίες είναι καλά στην υγεία του.

Τι δήλωσε στο MEGA η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων για την κατάσταση στην Κέρκυρα.

19:13 Μάχη με τις φλόγες και στη Θήβα

Δείτε βίντεο από τη φωτιά στη Θήβα.

Η σχετική ανάρτηση της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στη Θήβα:

19:12 Συγκλονιστικό βίντεο από το χωριό Μάσαρη στη Ρόδο

18:49 Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Ρόδο – Δείτε εικόνα από την Αγία Τριάδα

Εθελοντές και κάτοικοι επιχειρούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες για να προστατέψουν τα σπίτια. Συγκλονίζουν οι εικόνες.

18:40 Αγνοείται κάτοικος του Πλατανιστού

Σύμφωνα με το evima.gr, αγνοείται 41χρονος βοσκός από το χωριό Πλατανιστός στην Κάρυστο.

Ο 41χρονος έφυγε χθες το μεσημέρι από το σπίτι του την ώρα που ξέσπασε η φωτιά και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κατευθύνθηκε προς το μαντρί του, καθώς ανησυχούσε για τα προβατά του.

Από χθες η οικογένειά του αναζητά τον 41χρονο άνδρα, ωστόσο οι συγγενείς του δεν έχουν κάποιο νέο στοιχείο. Στις έρευνες εντοπισμού του συμβάλλουν η Πυροσβεστική και η Αστυνομία.

Τι δήλωσε κάτοικος του Πλατανιστού για τον αγνοούμενο κτηνοτρόφο στο MEGA:

Σύμφωνα με το τοπικό σάιτ, η φωτιά μπήκε στον Πλατανιστό στις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας, με τις φλόγες να τυλίγουν τα πρώτα σπίτια.

18:37 Διπλασιάζεται το προσωπικό της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι: «Δυστυχώς, η κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν ως μεγάλο πυροδότη όλους εκείνους που βάζουν φωτιά είτε από εμπρησμό, είτε από εγκληματική αμέλεια.

Ανακοινώνω σήμερα ότι, εκτός από την επικείμενη αύξηση προστίμων, διπλασιάζω την δύναμη σε προσωπικό της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, στην προσπάθεια να παταχθούν τα φαινόμενα ανομίας και οι προκλήσεις πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα».

«Δύσκολες μάχες στις μεγάλες πυρκαγιές στις δασικές περιοχές της Δυτικής Αττικής, στο Λουτράκι, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στην Εύβοια, στη Βοιωτία, στη Σπάρτη, στη Νάξο. Μόνο σε αυτές τις πυρκαγιές, τα 89 εναέρια μέσα σε 1.490 ώρες πτήσης πραγματοποίησαν 6.410 ρίψεις νερού», πρόσθεσε ο υπουργός.

18:32 Φωτιά στη Λάρισα

Φωτιά ξέσπασε και στη Λάρισα λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα, κοντά στο χωριό Ελευθεριό (δρόμος Λάρισας – Αγιάς), ωστόσο τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο χάρη στην παρέμβαση της Πυροσβεστικής.

18:30 Μπήκε στο χωριό Πλατανιστός η φωτιά στην Κάρυστο

Σύμφωνα με το evima.gr, στο χωριό Πλατανιστός του δήμου Καρύστου μπήκε η φωτιά, με τις φλόγες να βρίσκονται μια ανάσα από τα σπίτια. Η πυρκαγιά κατευθύνεται προς το χωριό Μπούρος.

18:25 Εθελοντές ζητούν βοήθεια σε υλικό και χέρια 

Δείτε πώς έχει η εικόνα στον δρόμο Πλατάνια – Μαλώνα.

18:09 Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει κοντά στη Θήβα

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:06 Εκκενώνεται και η Κάλαθος

Νέο μήνυμα από το 112 στη Ρόδο. «Εκκενώστε από Κάλαθο προς Κολύμπια», αναφέρει το μήνυμα.

18:05 ΥΠΑΑΤ: Άμεσα η καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές στην Ρόδο

Εντολή να προχωρήσει άμεσα το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ σε ό,τι αφορά τις ζημιές που έχουν προκληθεί στην Ρόδο από τις πρόσφατες πυρκαγιές, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ το αρμόδιο κλιμάκιο του ασφαλιστικού οργανισμού θα ξεκινήσει από αύριο τις απαραίτητες διαδικασίες σε όλες τις πληγείσες περιοχές του νησιού.

Αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν επιτόπιες οριοθετήσεις και επισημάνσεις των καλλιεργειών, οι οποίες επλήγησαν και έλεγχος κατά σειρά για απώλειες ζωικού κεφαλαίου, για καταστροφές παγίου κεφαλαίου, για απώλειες φυτικού κεφαλαίου, ενώ από την πλευρά τους οι πληγέντες παραγωγοί – κτηνοτρόφοι να υποβάλουν δηλώσεις.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η διαδικασία καταγραφής θα διαρκέσει 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσης των πυρκαγιών και την αναγγελία της υποβολής δηλώσεων.

Κατόπιν ανάλυσης και συνδυασμού των δορυφορικών εικόνων και των δηλώσεων ζημίας, ο οποίες θα έχουν υποβληθεί, θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων -αρχείο δικαιούχων παραγωγών- για να προχωρήσει η καταβολή της προκαταβολής, με τον συνυπολογισμό στρεμμάτων και αριθμού δένδρων των αγροτεμαχίων, τα οποία έχουν πληγεί.

Τέλος, μετά την ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου θα καταβληθούν άμεσα οι προκαταβολές των αποζημιώσεων.

18:00 Συγκλονιστικό βίντεο από τη Ρόδο

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο από τη Ρόδο, με αυτοκίνητο στο οποίο επιβαίνουν εθελοντές να προχωρά δίπλα σε πύρινο μέτωπο με τις φωτιές να το «γλείφουν».

17:52 Βελτιωμένη η εικόνα στο Αίγιο – Συχνές ρίψεις από τα εναέρια

17:33 Μεγάλες αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πολύ μεγάλες αναζωπυρώσεις σημειώνονται στη Ρόδο, ανάμεσα σε Ασκληπιείο και Γεννάδι.

17:32 Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Το υπουργείο Εξωτερικών κινητοποιήθηκε άμεσα και συντεταγμένα και προέβη σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να συμβάλει στη διαχείριση της κατάστασης που προέκυψε λόγω των πυρκαγιών στη Ρόδο. Χάρη στη μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και τη συνδρομή σε αυτή και του Υπουργείου Εξωτερικών εξασφαλίστηκε η ομαλή και ασφαλής απομάκρυνση σχεδόν 19.000 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων είναι ξένοι υπήκοοι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης ξένων υπηκόων από σημείο της ελληνικής επικράτειας», αναφέρει το ΥΠΕΞ.

«Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη ενεργοποιήθηκε το Σάββατο, 22 Ιουλίου, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου. Έκτοτε λειτουργεί αδιάλειπτα, σε 24ωρη βάση, με 3 γραμμές επικοινωνίας (210-3681730, 1350, 1259)», προστίθεται.

17:20 Ανάρτηση από τον Βρετανό πρέσβη για τις φωτιές – «Μας συγκλονίζουν»

17:14 Δύο συλλήψεις για πυρκαγιά στην Κεφαλονιά

Δύο άνδρες συνελήφθησαν καθώς θεωρούνται υπαίτιοι για εκδήλωση πυρκαγιάς από αμέλεια στην Κεφαλονιά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:08 Επικοινωνία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Ισραηλινό ομόλογό του

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος ενημέρωσε με ανάρτησή του στο Twitter ότι συνομίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του για την κατάσταση με τις φωτιές.

16:58 Νέα ανάρτηση από το σύστημα «Κοπέρνικος» για τη φωτιά στη Ρόδο

16:48 Νέα φωτιά σε δασική έκταση στην Εύβοια

Νέο συναγερμό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκίδας για φωτιά στο χωριό Κοντοδεσπότι του δήμου Δελφών Μεσσαπίων.

Σύμφωνα με το evima.gr, η φωτιά καίει ξερά χόρτα κοντά στο γήπεδο του χωριού.

Στο σημείο επιχειρούν επίγειες δυνάμεις του πυροσβεστικού κλιμακίου Ψαχνών και δύο εναέρια μέσα που περνούσαν τυχαία από την περιοχή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Η ανάρτηση της Πυροσβεστικής

16:34 Υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες η μάχη στη Ρόδο

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί, δίνεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου.

Αυτή την ώρα υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα στα οποία δίνουν μάχη πυροσβέστες και εθελοντές προκειμένου να τα περιορίσουν, ενώ οι αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο της κατάσβεσης.

Ειδικότερα, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς το χωριό.

Δύο τα βασικά μέτωπα στο νησί

Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί να καεί συνεχώς και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.

Στο Ασκληπιειό η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με μία πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των συνεχώς αναζωπυρώσεων.

Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις. Μάλιστα, πριν από λίγο κινδύνευσε ένα ακόμη σπίτι που ευτυχώς με ρίψεις νερού από πτητικά μέσα και τη σημαντική συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, σώθηκε. Αυτή την ώρα οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται γύρω από το χωριό, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές όπως Απόλλωνα κα.

Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φθάνουν και τα επτά μποφόρ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλα τα μέτωπα.

16:04 Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο Ηράκλειο στη θέση Δύο Αοράκια

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίτερα στο Ηράκλειο στη θέση Δύο Αοράκια. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση. Σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει κάψει θαμνώδη έκταση, ξερή βλάστηση και απορρίμματα.

Στο σημείο επιχειρούν, άνδρες της Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, δύο πεζοπόρα τμήματα και τέσσερις υδροφόρες της Πυροσβεστική. Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για κατοικίες ή επιχειρήσεις.

15:55 Jet2, TUI και asyJet πραγματοποιούν επιπλέον πτήσεις για τον επαναπατρισμό τουριστών από την Ρόδο

Η βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία Jet2 ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει τέσσερις επιπλέον πτήσεις σήμερα το βράδυ για να μεταφέρει περισσότερους πελάτες της πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο.

Η εταιρεία ανέφερε οι πτήσεις επαναπατρισμού ταξιδιωτών στα αεροδρόμια Μάντσεστερ, Λιντς Μπράντφορντ και Μπέρμιγχαμ θα μεταφέρουν περίπου 800 άτομα που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα ξενοδοχεία τους λόγω των πυρκαγιών. Πρόσθεσε επίσης ότι περισσότερο προσωπικό της εταιρείας θα μεταβεί στο νησί για να βοηθήσει τους πελάτες της. Περίπου 7.000-10.000 Βρετανοί βρίσκονται στη Ρόδο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης, και όπως η Jet2, οι TUI και easyJet παρέχουν και οι δύο πρόσθετες υπηρεσίες.

Η easyJet τόνισε ότι θα έχει προγραμματίσει δύο πτήσεις επαναπατρισμού τουριστών σήμερα και μία άλλη αύριο Τρίτη, πέρα από το συνηθισμένο πρόγραμμα αναχωρήσεων της, και θα παρακολουθεί την κατάσταση αν χρειαστεί να προσθέσει περισσότερες. Η TUI ανακοίνωσε παράλληλα ότι πραγματοποίησε τρεις πτήσεις χθες βράδυ για τον επαναπατρισμό τουριστών από τη Ρόδο.

15:45 «Σκηνές από την Κόλαση του Δάντη» περιγράφει ότι έζησε εν μέσω της φωτιάς που καίει εδώ και μία εβδομάδα στη Ρόδο, ένας Βρετανός τουρίστας. Ο Dunkan Kemp, συγκλονίζει περιγράφοντας τα όσα εκτυλίχθηκαν κατά την εκκένωση του ξενοδοχείου τους, Rhodes Bay, και τονίζει ότι γλίτωσε χάρη σε ένα ελικόπτερο που άνοιγε δρόμο ρίχνοντας νερό στις φλόγες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:38 Φωτιά στην Κάρυστο: Εκκενώνεται το χωριό Άγιοι – Νέο μήνυμα του 112

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

15:33 Το πέρασμα της φωτιάς από το Γεννάδι της Ρόδου σήμερα που κατάκαψε ό,τι έβρισκε στο πέρασμα του απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται στη rodiaki.gr είναι χαρακτηριστικές για το τι άφησε πίσω της η φωτιά.

15:10 Κύματα ανέμου στη Ρόδο

«Κύματα ανέμου εντάσεως 6 έως 8 μποφόρ βόρειου ανέμου στη Ρόδο, ουσιαστικά κατεβάζουν την πυρκαγιά προς το νότιο κομμάτι το παραλιακό μέτωπο», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Στην περιοχή του Ασκληπιείου είχαμε και υλικές ζημιές στα πρώτα σπίτια του οικισμού και ουσιαστικά δημιουργήθηκε ένα μέτωπο ενιαίο – καθοδικό που κατέβαινε προς το Βαθύ και το Γεννάδι και έπρεπε να δώσουμε μήνυμα αποχώρησης των κατοίκων. Στις 12:00 εκδόθηκε ένα μήνυμα από το 112 ασφαλούς επιστροφής των κατοίκων της Λίνδου και της ευρύτερης περιοχής στην Ανατολική Ρόδο.

Για την φωτιά στην Κάρυστο, τόνισε ότι ο βόρειος άνεμος που επικρατεί στην περιοχή κατέβαζε την πυρκαγιά προς το Λιβάδι και στο Καστρί. Δεν μας αναφέρουν ότι απειλούνται κατοικημένες περιοχές, προς το παρόν. Επιχειρούν και εκεί ισχυρές επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα».

14:41 Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς για Ρόδο και Κρήτη την Τρίτη – Στο «κόκκινο» 9 περιφέρειες

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

14:23 Ένας αστυνομικός και ένας πυροσβέστης έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Ρόδου, που τραυματίστηκαν στο πλαίσιο της μάχης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί. Ο αστυνομικός  τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να βοηθήσει στην εκκένωση περιοχών, όπου οι πυροσβέστες δίνουν μάχες με τη φωτιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός την ώρα που οδηγούσε την μοτοσικλέτα του στο Γεννάδι Ρόδου, έπεσε πάνω σε καλώδιο κολώνας που είχε πέσει. Ο πυροσβέστης αντιμετώπισε έντονα αναπνευστικά προβλήματα στην διάρκεια της κατάσβεσης. Και οι δύο δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν μείνει για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο.

14:18 Υπό έλεγχο η φωτιά στο Πήλιο

Υπό πλήρη έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, στο Πήλιο, στη θέση Αργυραίικα και σήμανε συναγερμό και μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων στον Βόλο, ώστε να μην επεκταθεί σε δάση και καλλιέργειες της περιοχής. Ωστόσο, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, έχουν καεί περί τα 300 ελαιόδεντρα στην περιοχή Αργυραίικα, που ανήκουν στις Πινακάτες και βρίσκονται πάνω από την τουριστική ζώνη των Καλών Νερών, αλλά και θαμνώδης έκταση, κυρίως με πουρνάρια.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κολυνδρίνη είπε ότι «η φωτιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα σε αυτοκίνητο που εκκινείτο σε δρόμο μεταξύ Πινακατών και Βυζίτσας και με την ανάφλεξή του η φωτιά μεταδόθηκε σε παρακείμενα δένδρα και θάμνους. Οι δυνάμεις που έφθασαν από τον Βόλο, αλλά και από δασοπυροσβεστικούς σταθμούς της περιοχής, σε συνδυασμό και με πεζοπόρα τμήματα, κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για τον έλεγχο της φωτιάς, ενώ στην κατάσβεση συμμετείχε και ένα ελικόπτερο και με συνεχείς ρίψεις νερού έπαιξε κυρίαρχο ρόλο». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή Αργυραίικα δεν κινδύνευσαν κατοικημένες περιοχές, αλλά υπάρχουν δεκάδες εξοχικές κατοικίες και αγροικίες, που αν δεν ετίθετο γρήγορα υπό έλεγχο η φωτιά ο κίνδυνος εξάπλωσής της στο καταπράσινο Πήλιο θα ήταν πολύ μεγάλος και μάλιστα σε περίοδο που υπάρχουν χιλιάδες παραθεριστές.

14:10 Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς στη φωτιά στην Κάρυστο. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Εύβοιας κ. Γίγα «πολλές από αυτές είναι απειλητικές αφού οι φλόγες κατευθύνονται σε οικισμούς».

Στην περιοχή τώρα πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ, οι οποίοι προκάλεσαν αναζωπυρώσεις της φωτιάς, που κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Δείτε βίντεο

Σύμφωνα με τον κ. Γίγα «την τελευταία ώρα υπάρχει  μια αναζωπύρωση προς το Καστρί, βορειοανατολικά του Πλατανιστού και μία άλλη είναι κοντά στο χωριό Λειβάδι. Και τα δύο αυτά μέτωπα πριν ήταν σε ύφεση».

Στην περιοχή επιχειρούν 77 πυροσβέστες, 25 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τρία αεροσκάφη ενώ πολλοί οικισμοί είχαν εκκενωθεί από το βράδυ της Κυριακής και τα ξημερώματα σήμερα, και συγκεκριμένα οι Πλατύς Γιαλός, Λιβάδι, Καστρί, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός.

13:52 «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης»

Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στις φωτιές που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα μας.

Ο Παύλος Μαρινάκης μιλώντας για τη μεγάλο φωτιά στη Ρόδο, όπου δίνεται τιτάνια μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις, τόνισε ο κρατικός μηχανισμός είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση και εγρήγορση. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

13:48 Εντολή εκκένωσης για τον Πλατανιστό Καρύστου

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Πλατανιστός Καρύστου καλώντας τους να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πλατανιστός, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

13:41 «Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε, θα αποζημιώσουμε αυτούς που χτυπήθηκαν» τόνισε στη σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή. «Η Ρόδος πληγώθηκε από τις πυρκαγιές, ευτυχώς όμως δεν χάθηκε καμία ζωή, δεν υπήρξε κανένας σοβαρός τραυματισμός» τόνισε ο πρωθυπουργός. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

13:40 Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών

Συγκεκριμένα:

  • Συνολικά 9 Α/Φ CL-215, 6 Α/Φ CL-415, 17 Α/Φ PZL και 6 Ε/Π CHINOOK επιχειρούν στα ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.
  • Το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.
  • Το Αρματαγωγό ΡΟΔΟΣ μεταφέρει στην νήσο Ρόδο προσωπικό και υλικά του ΔΕΔΔΗΕ.
  • Έχουν διατεθεί 50 άτομα για παροχή Διοικητικής Μέριμνας (διάθεση – διανομή νερού και μικρών γευμάτων) σε χώρους συγκέντρωσης – φιλοξενίας και  1000 ράντζα σε χώρους που έχουν καθοριστεί από την Πολιτική Προστασία, στην Ρόδο.
  • Έχουν διατεθεί 15 άτομα του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» στην πυρκαγιά στο Δερβενάκι του Δήμου Αιγιαλείας.

Μέτρα αντιμετώπισης του καύσωνα

Πέρα από την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και την κατάσβεση πυρκαγιών με εναέρια και επίγεια μέσα και προσωπικό, εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα, κατόπιν εντολών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου τα παρακάτω μέτρα αντιμετώπισης του καύσωνα για όλη την επικράτεια:

  • Εκπομπή του συνόλου των 214 περιπόλων χερσαίας επιτήρησης (1.284 άτομα με 642 οχήματα) και 22 πυροφυλακίων (132 άτομα με 66 οχήματα), με την εμπλοκή συνολικά 1416 ατόμων και 708 οχημάτων, ανεξαρτήτως δείκτη επικινδυνότητας.
  • Εκπομπή 50 περιπόλων επιτήρησης (300 άτομα) επιπλέον των 23 προβλεπομένων στην περιοχή Αττικοβοιωτίας.
  • Εκπομπή 18 περιπόλων επιτήρησης (36 άτομα), πλέον των καθορισμένων από το Πυροσβεστικό Σώμα, σε κεντρικές οδούς της Αττικής.
  • Εκπομπή περιπόλων επιτήρησης σε όλη την επικράτεια, μέχρι 5 χιλιόμετρα πέριξ του συνόλου των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
  • Ετοιμότητα 2 ωρών σε όλα τα τμήματα και τα μέσα του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ (5.312 άτομα) και ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ (341 άτομα).
  • Πτήση UAV HERON άνωθεν της ν. Ρόδου και των νήσων του βορειοανατολικού Αιγαίου.
  • Πτήσεις 3 Ελικοπτέρων UH-1H για εκτέλεση εναέριας επιτήρησης από 14:00 έως 17:00 στην Χίο, στην Σάμο, και στην Μαγνησία – Λάρισα.
  • Αυξημένη ετοιμότητα Στρατιωτικών Νοσοκομείων και Μονάδων Υγειονομικού.

13:30 Εκκενώνονται δύο ακόμα περιοχές στη Ρόδο

Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο που κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της, καθώς αποφασίστηκε η άμεση εκκένωση δυο ακόμα χωριών.  Συγκεκριμένα την εκκένωση δύο ακόμα χωριών της Ρόδου, του Μαλώνα και των Μασσάρων ανακοίνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου ότι υπάρχει αναζωπύρωση σε μέτωπο φωτιάς κοντά στα δύο χωριά. Οι κάτοικοι των δυο χωριών καλούνται να κατευθυνθούν προς το χωριό Αρχάγγελος.

13:27 Η υπηρεσία Κοπέρνικος έδωσε στη δημοσιότητα μία δορυφορική φωτογραφία από τη φωτιά στη Ρόδο που δείχνει τις περιοχές που φλέγονται από την πυρκαγιά και τον καπνό που έχει προκληθεί. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

13:20 Το MEGA στο πύρινο μέτωπο της Ρόδου – Καίγονται σπίτια στο Ασκληπιείο

Ο χειρότερος εφιάλτης έγινε πραγματικότητα. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εθελοντών και των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Ρόδο, πριν από λίγη ώρα η πύρινη λαίλαπα μπήκε στο χωριό Ασκληπιείο.

Στο πέρασμα της κατακαίει ότι βρίσκει, σπίτια, καταστήματα και περιουσίες.

Οι εικόνες που μεταδίδει ο απεσταλμένος του MEGA Μαρίνος Αλειφέρης κόβουν την ανάσα. Η φωτιά έχει φτάσει στις αυλές των πρώτων σπιτιών.

13:12 Πώς ξεκίνησε η φωτιά στο Πήλιο – Μάχη για να τεθεί υπό έλεγχο 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά πού ξέσπασε νωρίτερα στο Πήλιο, ξεκίνησε από ένα αυτοκίνητο κοντά στα Αργυραίικα, όταν το όχημα ξαφνικά λαμπάδιασε με αποτέλεσμα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, της ξηρότητας και του εύφλεκτου των υλικών η φωτιά να μεταδοθεί αμέσως σε πουρνάρια, ελαιόδενδρα και άλλες καλλιέργειες.

Στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες εξοχικές κατοικίες και αγροικίες και ακριβώς από κάτω βρίσκεται η τουριστική περιοχή των Καλών Νερών και στη συνέχεια της Μπούφας και της Αφήσσου, ενώ πολύ κοντά βρίσκονται η Βυζίτσα και οι Μηλιές, οικισμοί που αυτή την περίοδο είναι γεμάτοι από παραθεριστές.

13:00 Καλύτερη η εικόνα στην Κέρκυρα

Καλύτερη είναι η εικόνα στα πύρινα μέτωπα της Κέρκυρας. Όπως έγινε γνωστό, επιστρέφουν σταδιακά στα ξενοδοχεία τους με ιδιωτικά λεωφορεία οι περίπου 2.000 τουρίστες, οι οποίοι χθες το βράδυ απομακρύνθηκαν από τις περιοχές Καλάμι, Νησάκι και Μπαρμπάτι και μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, υπάρχει μικρή αναζωπύρωση στην περιοχή της Παλιάς Περίθειας, εκεί όπου είχε εκδηλωθεί αρχικά η φωτιά, ενώ σε όλα τα άλλα μέτωπα πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές και κάτοικοι με ό,τι μέσο διαθέτουν κρατούν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

12:52 Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Επιστρέφουν τα 44αρια

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν από αύριο και για δύο ημέρες, σύμφωνα με επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Την Τρίτη 25-7-2023 προβλέπεται νέα θερμική έξαρση στη χώρα. Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. Στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και τοπικά στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:45 Μεγάλη αναζωπύρωση στην Κάρυστο 

Σε τρία μέτωπα εξακολουθεί να καίει η μεγάλη φωτιά στην Κάρυστο με τις φλόγες να είναι κοντά σε οικισμούς.

Στην περιοχή, σύμφωνα με το evima,  πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνοντας το έργο της Πυροσβεστικής, με την φωτιά να κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν συνείχες αναζωπυρώσεις στην περιοχή. Συγκεκριμένα αυτή την ώρα υπάρχει πολύ μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στο χωρίο Καστρί, καθώς οι άνεμοι γύρισαν από νότιοι βόρειοι με αποτέλεσμα να φουντώσει ξανά η φωτιά και να κινείται βορειανατολικά του Πλατανιστού.

12:30 Πυρομετεωρολογική ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές

Ορατή από τον ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο METEOSAT-10 είναι η μεταφορά καπνού από τις δασικές πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Κέρκυρα, Εύβοια (Κάρυστος) και Ρόδο. Όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα που ελήφθη στις 09:55, η μεταφορά του καπνού από την πυρκαγιά της Κέρκυρας προσεγγίζει τα 400 km, από την πυρκαγιά της Εύβοιας (Κάρυστος) τα 300 km και από την πυρκαγιά της Ρόδου τα 430 km.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των πυρομετεωρολικών συνθηκών στις περιοχές όπου εξελίσσονται δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας, τα υψηλής ανάλυσης προγνωστικά στοιχεία που έχει διαθέσιμα η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ δείχνουν ότι οι συνθήκες θα παραμείνουν δυσμενείς έως και αργά το απόγευμα της Δευτέρας 24.07.2023.

12:15 Δείτε βίντεο του MEGA από τη φωτιά στο Ασκληπιείο

 

12:00 Ξέσπασε φωτιά  στο Πήλιο 

Νέα φωτιά ξέσπασε πριν από λίγο στην περιοχή Αργυραίικα στο νότιο Πήλιο. Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν  13 πυροσβέστες , 5 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

11:43 Ανεξέλεγκτο το μέτωπο στο Ασκληπιείο

Χειροτερεύει η εικόνα στο μέτωπο που συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα στο Ασκληπιείο. Η αναζωπύρωση στο Ασκληπιείο που είναι σε εξέλιξη με νότια κατεύθυνση κατευθύνεται προς Κιοτάρι και Γεννάδι.

Η πυρκαγιά έχει περάσει από το Ασκληπιείο, αλλά πήραν φωτιά τουλάχιστον τρία σπίτια και γίνεται προσπάθεια να σωθούν.

«Καίγονται σπίτια» δήλωσε στην ΕΡΤ  ο δημοτικός σύμβουλος και κάτοικος της περιοχής, Δημήτρης Ζαννετούλης, τονίζοντας -ιδιαίτερα φορτισμένος- ότι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας καμένη γη.

11:35 Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή στη μία το μεσημέρι στο πλαίσιο της διαδικασίας συζήτησης για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για την ψήφο των αποδήμων. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στις φωτιές που είναι σε εξέλιξη.

11:30 Μέτρα και πρωτοβουλίες για την υποστήριξη κατοίκων και επισκεπτών στη Ρόδο 

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, εντός των επόμενων 24 ωρών αναμένεται να μεταβούν στο νησί τα κλιμάκια μηχανικών που θα αναλάβουν τις αυτοψίες και πραγματογνώμονες στα πυρόπληκτα κτήρια, ώστε να γίνει η αποτίμηση των ζημιών και να δρομολογηθεί η χορήγηση αποζημιώσεων, με βάση το ολοκληρωμένο πλαίσιο που θεσπίστηκε την προηγούμενη τετραετία.

Έως τώρα έχουν παραληφθεί περίπου 2.000 επιπλέον ράντζα -πέραν αυτών που διατέθηκαν από την πρώτη μέρα στους χώρους φιλοξενίας- και 500 υπνόσακοι. Έχουν μεταφερθεί στις μεγαλύτερες δομές, όπου στεγάζονται επισκέπτες που υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν από τα καταλύμματα τους, προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες διαβίωσής του.

Σήμερα αναμένεται να παραδοθούν ακόμα 1.200 ράντζα και 1.200 sleeping bags. Υπενθυμίζεται ότι τα γήπεδα, τα συνεδριακά κέντρα, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και οι δημοτικές δομές που έχουν διατεθεί εφοδιάζονται τακτικά με τρόφιμα και νερό και διαθέτουν κλιματισμό.

Από χθες έως τις 6.00 το πρωί σήμερα έχουν αναχωρήσει με αεροσκάφη που ήρθαν άδεια προκειμένου να παραλάβουν επιβάτες 1.489 άτομα, με προορισμούς κυρίως την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

11:20 Δραματικές ώρες σε Γεννάδι και Βατί – Κάηκαν σπίτια στο Ασκληπίειο 

Τελικά λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, δόθηκε εντολή για εκκένωση στις περιοχές Γεννάδι και Βατί προς Κιοτάρι. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν παραδοθεί στις φλόγες σπίτια στο Ασκληπιείο με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν μάχη να περιορίσουν το μέτωπο.

11:07 Σε πύρινο κλοιό Γεννάδι και Βάτι στη Ρόδο

Διαστάσεις παίρνει το μέτωπό της φωτιάς στη Νότια Ρόδο καθώς δύο αναζωπυρώσεις της φωτιάς έχουν ζώσει αυτή τη στιγμή τα χωριά Γεννάδι και Βάτι.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, εξετάζεται επίσης η εκκένωση των δυο χωριών ενώ μάχη δίνεται και στο Ασκληπιείο όπου η φωτιά έχει «εισβάλει» στο χωριό καίγοντας κατοικίες.

10:52 Συγκλονίζει μοναχός – «Δεν αφήνω το μοναστήρι να καεί»

Δύσκολη είναι η κατάσταση και με τη φωτιά στο Αίγιο που ξέσπασε χθες. Συγκλονιστικά είναι τα όσα περιγράφει μοναχός.

«Ακόμα προσπαθώ γιατί καίγονται όλα αυτή τη στιγμή» ακούγεται να λέει αρχικά ο μοναχός ».

Περιγράφοντας την κατάσταση είπε ότι «καίγονται τα ξύλα του μοναστηριού, καίγεται το ρολόι», ωστόσο έστειλε το μήνυμα «δεν αφήνω το μοναστήρι να καεί».

Δείτε περισσότερα εδώ 

10:45 Δραματικές ώρες στη Ρόδο – Έκκληση για βοήθεια από τους κατοίκους στο Ασκληπιείο

Στο χωριό Ασκληπείο μπήκε η φωτιά με τις φλόγες να φτάνουν κοντά στα σπίτια και μέσα στις αυλές τους. Λόγω της μεγάλης αναζωπύρωσης οι φλόγες απείλησαν σπίτια και καταστήματα, με το μέτωπο να παραμένει ανεξέλεγκτο.

Οι κάτοικοι του χωριού κάνουν έκκληση για βοήθεια. Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές που προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση.

10:36 Καλύτερη η εικόνα στην Κέρκυρα 

Στην Κέρκυρα, το μεγαλύτερο μέτωπο εντοπίζεται στην περιοχή Βιγλατούρι. Ωστόσο το πύρινο μέτωπο εξελίσσεται καλύτερα σε σχέση με χθες. Ο μεγάλος φόβος των πυροσβεστών είναι οι συνεχείς αναζωπυρώσεις.

10:28 Πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μάχη στο Ασκληπίειο στη Ρόδο

Η μεγάλη αναζωπύρωση που σημειώθηκε λίγα λεπτά νωρίτερα, έθεσε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ στο σημείο παραμένουν κάτοικοι της περιοχής αλλά και εθελοντές.

Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη ενώ την κατάσταση που επικρατεί περιγράφει ο πρώην κοινοτάρχης της περιοχή Δημήτρης Ζαννετούλης μιλώντας στη Ροδιακή.

«Κλαίμε και δεν πιστεύουμε σε αυτό που αντικρίζουμε και παρακολουθούμε. Να γίνεται δηλαδή το χωριό μας στάχτη μπροστά στα μάτια μας και εμείς να μη μπορούμε να βοηθήσουμε».

Δείτε βίντεο από το σημείο

10:16 Συνεχίζεται η μάχη στα πύρινα μέτωπα της Καρύστου 

Στην Κάρυστο είναι σε εξέλιξη τα πύρινα μέτωπα ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση, μαίνεται το μέτωπο από Πλατανιστό προς Λιβάδι αλλά όπως έγινε γνωστό, αυτή την ώρα δεν κινδυνεύει κάποιος οικισμός.

Επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις σε μία προσπάθεια να ελεγχθεί η φωτιά.

10:08 Δηλώσεις Βαθρακογιάννη για την Ρόδο 

Στη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής Βασίλη Βαθρακογιάννη, τόνισε για το πύρινο μέτωπο της Ρόδου ότι επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος συνδράμουν 8 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα.

09:49 Στις αυλές των σπιτιών η φωτιά στο Ασκληπιείο

Η φωτιά έχει μπει στις αυλές των σπιτιών στο Ασκληπιείο. Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ του Mega Μαρίνο Αλειφέρη φυσάει πάρα πολύ στην περιοχή. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, η φωτιά κατευθύνεται προς το Γεννάδι.

09:46 Σοκάρει η εικόνα από αυλή σπιτιού στη Ρόδο, όπου ένα ελάφι φαίνεται να αναζητά τροφή, την ώρα που η πυρκαγιά μαίνεται στο νησί. Η φωτογραφία που κοινοποίησε στο Facebook η Μάρω Χατζημανέττα προκαλεί θλίψη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:33  Δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Διακοπτό- Καλάβρυτα- Διακοπτό λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή σύμφωνα με εκ νέου ενημέρωση της Hellenic Train.

09:20 «Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Τα εναέρια μέσα, 2 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια. Έχουμε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα», τόνισε ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης μιλώντας στην «Κοινωνία ώρα Mega».

09:15 2.400 τουρίστες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μεταφέρθηκαν στην πόλη της Κέρκυρας από τις περιοχές Νησάκι, Καλάμι και Μπαρμπάτι.

Η εκκένωση των ξενοδοχειακών μονάδων κρίθηκε  χθες αναγκαία για προληπτικούς λόγους. Αυτή την ώρα οι τουρίστες μεταφέρονται ξανά στα ξενοδοχεία τους με λεωφορεία των εταιρειών.

Πηγή: corfutvnews.gr

09:10 Εμπρησμό «βλέπει» ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γ. Μαχειμάρης 

Για εμπρησμό κάνει λόγο, σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης, καθώς η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορας. Ο ίδιος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο, πήγε σε όλες τις επίμαχες περιοχές και διατύπωσε την εκτίμηση του εμπρησμού.

Με το πρώτο φως της ημέρας στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν δύο ελικόπτερα και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου PZL. Η φωτιά εκτιμάται πως έκαψε, μέχρι στιγμής, 20.000 στρέμματα, ενώ σήμερα η εικόνα στην περιοχή είναι καλύτερη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

08:50 «Οι φωτιές σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κάρυστο θα μαίνονται και τις επόμενες ημέρες»

«Η πυρκαγιά στη Ρόδο και σε αρκετές άλλες περιοχές, όπως Κέρκυρα, Εύβοια, Δερβενάκι, δεν θα κλείσουν σήμερα. Θα μας απασχολήσουν και τις επόμενες ημέρες λόγω των μεγάλων διαστάσεων που έχουν πάρει», δήλωσε ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής. Στη Ρόδο έχουμε διάσπαρτες εστίες , τόνισε ο κ. Βαθρακογιάννης μιλώντας στο Mega.

Όσον αφορά τη φωτιά στην Κέρκυρα, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής σε δασική έκταση και έλαβε μεγάλες διαστάσεις, απειλώντας οικισμούς στη βορειοανατολική περιοχή του νησιού. Κατά τη διαδικασία εκκένωσης απομακρύνθηκαν 2.466 πολίτες με ασφάλεια.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε οικίες, ενώ στο σημείο επιχειρούν δύο αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και στην πορεία θα επιχειρήσουν κι άλλα εναέρια μέσα.

Στην Κάρυστο η φωτιά ξέσπασε πλησίον του οικισμού Πλατανιστός και λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Με μήνυμα του 112 εκκενώθηκαν οι οικισμοί Λιβάδι, Ποτάμι, Καστρί, Πλατανιστός, Περναράκι και Πλατύς Γιαλός.

Στη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Αίγιο επιχειρούν δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη από το πρώτο φως της ημέρας. Τα εναέρια μέσα αντιμετώπισαν αρκετές δυσκολίες στην προσέγγιση του σημείο λόγω των καπνών. Η κατάσταση πλέον είναι καλύτερη και αναμένεται να βελτιωθεί εντός της ημέρας, ώστε τα εναέρια μέσα να προχωρήσουν σε σημειακές ρίψεις.

08:40 Μεγάλη αναζωπύρωση στο Ασκληπιείο στη Ρόδο 

Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε πριν λίγα λεπτά στο πύρινο μέτωπο στο Ασκληπιείο στη Ρόδο.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τις φλόγες.

08:15 «Μία πυρκαγιά δεν ξεκινά ποτέ μόνη της» λέει ο πυραγός Αντώνης Κούκουζας

Μιλώντας στο MEGA ο πυραγός Αντώνης Κούκουζας εξέφρασε την ελπίδα πως η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι καλύτερη σχετικά με την έκβαση των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χθες εκδηλώθηκαν περισσότερες από 60 πυρκαγιές, με τις πιο δύσκολες να βρίσκονται σε Ρόδο, Αίγιο, Κέρκυρα και Κάρυστο. Ιδιαίτερα, αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στον πύρινο εφιάλτη που σημειώθηκε στη Ρόδο, τονίζοντας πως η φωτιά έκαιγε σε δύσβατη περιοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μία πυρκαγιά δεν ξεκινά μόνη της, καθώς «πάντα υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας».

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA

08:00 Δραματικές ώρες έζησαν οι κάτοικοι στην Κάρυστο 

Ακόμα και τα 20 μέτρα έφταναν οι φλόγες στα μέτωπα της πυρκαγιάς στην Κάρυστο και κατά τη διάρκεια της νύχτας η μάχη που έδιναν οι πυροσβέστες και οι εθελοντές ήταν άνιση.

Έκκληση για ενισχυμένες πτήσεις από τα εναέρια μέσα απευθύνει ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ τόνισε: «Δεν αντιμετωπίζεται αλλιώς η φωτιά. Χρειαζόμαστε εναέρια μέσα. Οι φλόγες είναι τεράστιες. Δεν παλεύονται με τα χέρια. Ήταν μία δύσκολη νύχτα».

07:45 Μάχη για να περιοριστεί το μέτωπο στην Αιγιαλεία 

Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί συνεχείς ρίψεις νερού πάνω από το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην περιοχή Δερβενάκια της Αιγιαλείας.

Περίπου 100 πυροσβέστες με 35 οχήματα εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες, ώστε να περιορίσουν την πυρκαγιά και να μη φτάσει κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

07:30 Ισχυροί άνεμοι στη Ρόδο δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο μέτωπα κινήθηκαν στο χωριό Ασκληπιείο και ένα τρίτο ανατολικά ανάμεσα σε Μάσαρη και Μαλώνα, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώνονταν διαδοχικά σε πολλά σημεία ανάμεσα σε Απόλλωνα και Πλατάνια. Το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει κινηθεί ανατολικά, προς Μαλώνα και Μάσαρη, χωρίς ωστόσο να απειλούνται οι οικισμοί. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης  έως 5 μποφόρ ενώ οι θερμοκρασίες και σήμερα θα είναι ιδιαίτερα υψηλές γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειες κατάσβεσης.

07:15 Αναζωπυρώσεις στην Κάρυστο 

Έξω από τον Πλατανιστό, υπάρχουν 2 αναζωπυρώσεις και οι πυροσβέστες προσπαθούν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA

07:00 Συνεχίζεται ο εφιάλτης στη Ρόδο

Στη Ρόδο τα πύρινα μέτωπα ανάγκασαν τις προηγούμενες ημέρες τις Αρχές να απομακρύνουν σχεδόν 20.000 ανθρώπους προς ασφαλή σημεία του νησιού εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας που έκαιγε τα πάντα στο πέρασμά της.

Σήμερα το πρωί, η εικόνα είναι καλύτερη, ενώ φαίνεται ότι το μέτωπο της πυρκαγιάς στη Ρόδο έχει κινηθεί ανατολικά, προς Μαλώνα και Μάσαρη, χωρίς ωστόσο να απειλούνται προς το παρόν οι οικισμοί.

Οι πυροσβέστες και εθελοντές επιχειρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

06:50 Μάχη με τις φλόγες στο Αίγιο 

Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στο Αίγιο ενώ τις βραδινές ώρες, οι κάτοικοι στο χωριό Τράπεζα Αχαΐας εκκένωσαν τον οικισμό μετά από μήνυμα του 112.

06:45 Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα όπου χθες εκκενώθηκαν περιοχές λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί, συνεχίζεται αν δίνεται μάχη με τις φλόγες ώστε να περιοριστούν τα μέτωπα. Με το πρώτο φως της ημέρας, σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

06:15 Εντολή εκκένωσης σε οικισμό στην Κάρυστο

Λίγο μετά τις 6 το πρωί εστάλη μήνυμα από το 112 για την περιοχή Πλατύς Γιαλός. Ειδικότερα οι κάτοικοι καλούνται να εκκενώσουν προς την Κάρυστο.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024