Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Είναι μύθος ότι μπορούμε να καθαρίσουμε όλα τα δάση - Έχουμε 10 από τα 35 Erickson στον κόσμο

Μητσοτάκης: Είναι μύθος ότι μπορούμε να καθαρίσουμε όλα τα δάση – Έχουμε 10 από τα 35 Erickson στον κόσμο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ενδεικτικά πως το 112 δεν υπάρχει στην Βρετανία, με αφορμή τις μεγάλες πυρκαγιές στην Ρόδο και την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση

Οι καταστροφικές πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας απασχόλησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, το μεγαλύτερο μέρος της δευτερολογίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων.

«Καλό είναι σε αυτήν την αίθουσα, διέκρινα μία διάθεση εξεύρεσης ενός κοινού τόπου για τις πυρκαγιές», ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του ο πρωθυπουργός.

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στην αρχηγό της Πλεύσης Ελευθερίας: «Κυρία Κωνσταντοπούλου χρησιμοποιήσατε ένα σωστό επιχείρημα κατά πόσο το κράτος μαθαίνει από το παρελθόν και κάνατε μία αναφορά το Μάτι, όπου 104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο κ. Φάμελλος γνωρίζει αυτά τα θέματα για τις δασικές πυρκαγιές σε βάθος. Να είμαστε σίγουροι τι έχουμε κάνει τα προηγούμενα 4 χρόνια που δεσμευτήκαμε τι θα κάνουμε για την Πολιτική Προστασία».

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «η κυβέρνηση της ΝΔ δημιούργησε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά αυτό που ήταν πριν, μία Γενική Γραμματεία. Σήμερα έχουμε ένα αυτοτελές υπουργείο, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στο πεδίο».

«Το 112 δεν υπάρχει στη Βρετανία»

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως «για την επιχειρησιακή πραγματικότητα, είναι εύκολη η κριτική εξ αποστάσεως» και κάλεσε όποιον πολιτικό αρχηγό «θέλει να βρεθεί στο συντονιστικό κέντρο, μπορεί να βρεθεί για να δει πώς γίνεται η διαχείριση σε πραγματικές συνθήκες. Να μπορούμε να επικοινωνούμε σε real time με την αστυνομία και το λιμενικό για να εκκενώσουν 3.000 ανθρώπους. Να μιλάς με τους δασικούς και την τοπική αυτοδιοίκηση».

«Δεν θα μιλήσω για το 112, αλλά θα αναφέρω μία διάσταση. Οι Βρετανοί, οι οποίοι βρέθηκαν στη Ρόδο, αιφνιδιάστηκαν από το 112 γιατί στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει 112. Τώρα πειραματίζονται, γιατί μπορεί να μην έχουν φωτιές, έχουν όμως πλημμύρες», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «το κεκτημένο είναι ότι μπορούμε και κάνουμε εκκενώσεις, με την αστυνομία να πηγαίνει πόρτα-πόρτα».

«Έχουμε 10 από τα 35 ελικόπτερα Erickson στον κόσμο»

«Επιβάλαμε αυστηρότερες ποινές για εμπρησμό από πρόθεση ή αμέλεια. Αυξήσαμε τα εναέρια μέσα που μπορούμε να νοικιάσουμε», ανέφερε και σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Σε κάθε πυρκαγιά ακούμε ‘μα μπορούμε να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα’. Τα ελικόπτερα Erickson – η χώρα έχει καταφέρει να νοικιάσει 10. Στον κόσμο υπάρχουν λιγότερα από 40 και η Ελλάδα έχει 10 από τα 35 που υπάρχουν! Το ίδιο ισχύει και για τους τράκτορες.

»Ακούμε συνέχεια ‘πού είναι τα καινούργια καναντέρ’. Σήμερα δεν υπάρχει γραμμή παραγωγής καναντέρ. Μόλις ξεκινήσει η παραγωγή για τα 515, η πρώτη που θα πάρει θα είναι η χώρα μας. Και να θέλαμε να τρέχουμε πιο νωρίς, δεν υπάρχουν αεροπλάνα.

»Για τα ζητήματα που αφορούν τους καθαρισμούς γίνεται μία μεγάλη συζήτηση, σωστή. Η δασοκάλυψη στη χώρα είναι μεγαλύτερη από το 1960, παρά τις πυρκαγιές. Όμως, όσο τα δάση εγκαταλείπονται, τόσο περισσότερες δυσκολίες θα υπάρχουν για τον καθαρισμό του δάσους.

«Είναι μύθος ότι μπορούμε να καθαρίσουμε όλα τα δάση»

»Είναι μύθος ότι μπορούμε να καθαρίσουμε όλα τα δάση. Στη Δαδιά είχε γίνει καθαρισμός πριν την πυρκαγιά, αλλά αυτό δεν θα δώσει τη λύση. Η έμφαση θα δοθεί στα περιαστικά δάση της Αττικής και σε αυτά που έχουν μία ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, επίσης, πως «θα το κάνουμε το ταμείο και οι δήμαρχοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως όλα θα είναι δημόσια, για όσους δεν έκαναν τη δουλειά, ενώ πήραν τα λεφτά».

Και προσέθεσε: «Με το arogi.gov.gr οι αποζημιώσεις τρέχουν πλέον πολύ γρήγορα. Είναι τραγικό να χάνει κάποιος το σπίτι του, έχετε δίκιο, είναι η πλήρης διάλυση. Όμως γι’ αυτό λέμε πρώτα η ανθρώπινη ζωή, αλλά και τα ζώα.

»Ήθελα να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος γι’ αυτά που έχουμε κάνει και λέω ο ίδιος ότι δεν είναι αρκετά και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Από τις 100 φωτιές που ανάβουν, οι 99 θα σβήσουν, αλλά η μία μπορεί να κάνει τη ζημιά. Γι’ αυτό και αλλάξαμε το σχέδιο των πτητικών μέσων και πλέον πετάνε γεμάτα.

»Στο Μάτι δεν πέταξε κανένα εναέριο, τώρα σε όλα τα μέτωπα πετάνε εναέρια. Ο κάθε δήμαρχος θέλει περισσότερα, αλλά πλέον δεν υπάρχει παρέμβαση, δεν μπορεί να πάρει τηλέφωνο ένας δήμαρχος ή ένας βουλευτής και να αλλάξει κάτι. Δεν υπάρχει πολιτική παρέμβαση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η μεγαλύτερη σαχλαμάρα που έχει ειπωθεί ποτέ είναι ότι μπαίνουν οι φωτιές για να βάλουμε ανεμογεννήτριες. Στη Δυτική Αττική, η φωτιά σταμάτησε εκεί που είναι οι ανεμογεννήτριες. Ήταν εκεί οι ανεμογεννήτριες…».

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024