Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή: το δίλημμα ορμπανισμός ή Δημοκρατία και σκληρή σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ

ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή: το δίλημμα ορμπανισμός ή Δημοκρατία και σκληρή σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ

Ο Αλέξης Τσίπρας εστιάζει σε δύο βασικούς άξονες: τι είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνία και σε τι έχει μετεξελιχθεί η ΝΔ.

Η προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ χθες, Πέμπτη, στο Σύνταγμα έχει ένα κοινό -σημείο των καιρών- με τις υπόλοιπες: πολύ κόσμο, αλλά χωρίς αυτό να μας επιτρέπει να επιχειρούμε προβλέψεις για το αποτέλεσμα της κάλπης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που στην συνέντευξή του στο in χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα και για το ΠΑΣΟΚ, στην ομιλία του επικεντρώθηκε σε δύο βασικούς άξονες: τι είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνία και σε τι έχει μετεξελιχθεί η ΝΔ.

Για την ακρίβεια, λέγοντας ότι μοιάζει στην ΕΡΕ, (κατακεραυνώνοντας τους χειρισμούς της ΝΔ στο ζήτημα της Ροδόπης) επιχειρεί να της αμφισβητήσει ένα βασικό γνώρισμα, ότι είναι κόμμα που ιδρύθηκε στη μεταπολίτευση, για την ακρίβεια είναι το πρώτο κόμμα που κυβέρνησε τη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Έτσι, η ΝΔ αποχωρίζεται, σύμφωνα με την ανάγνωση του Αλέξη Τσίπρα, ένα αξιακό χαρακτηριστικό της Μεταπολίτευσης: τη διαφάνεια και τη διάκριση των εξουσιών.

Κλιμακώνοντας, μάλιστα, είπε πως η στρατηγική της ΝΔ αντιγράφει τον Μακιαβέλλι, -που αν οφείλουμε πάντως να παραδεχτούμε κάτι, είναι πως ο Νικόλο Μακιαβέλλι υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα -και πιο “σατανικά” μυαλά- στην πολιτική ιστορία της ανθρωπότητας. Ο Τσίπρας ουσιαστικά κατηγορεί τη ΝΔ ότι προσπαθεί να ηγεμονεύσει βασιζόμενη στην αποσταθεροποίηση, τον φόβο και εξόντωση του αντιπάλου. Να κάνει αυτό θέλει, χωρίς αντιστάσεις -ούτε πολιτικές, ούτε κοινωνικές.

Στη μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, εστιάζει ο Τσίπρας τονίζοντας ότι αφορά την αντίληψή τους για την κοινωνία, κάτι που συμπεριλαμβάνει και την αντίληψη για τις ιδιωτικοποιήσεις. Την αντίληψη για τη Δημοκρατία, με αιχμή του δόρατος τις εξαγγελίες της ΝΔ για αναθεώρηση του Συντάγματος, για την ανθρώπινη ζωή, που αντικατοπτρίζεται στην προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική, στα ζητήματα ιθαγένειας, στα δικαιώματα των γυναικών και άλλων κοινωνικών ομάδων, αλλά και σε κάτι ακόμα: στο Δημόσιο και Δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Η έμφαση που δίνει ο Αλέξης Τσίπρας στην ύπαρξη κοινωνικού κράτους, με δημόσια και δωρεάν Υγεία τονίζει ότι είναι το ακριβώς αντίθετο της προγραμματικής πολιτικής της ΝΔ. Η ΝΔ επιχειρεί τη μερική, αρχικά, ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και ο κος Πνευματικός, δυστυχώς, με μεγαλύτερη ωμότητα περιέγραψε αυτό που λέει το πρόγραμμα του κόμματος, επανέλαβε ο κ. Τσίπρας.

Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει και τη Δημόσια Παιδεία, με την (προγραμματισμένη) αναθεώρηση του άρθρου 16 να έχει ήδη ξυπνήσει τις αναμνήσεις της περιόδου 2006-07, οπότε η Μαριέττα Γιαννάκου, προς τιμήν της αναγνωρίζοντας ότι η εκπαιδευτική κοινότητα ήταν συνολικά εναντίον της, πήρε πίσω την αναθεώρηση.

Τέλος, το κοινωνικό κράτος. Κοινωνικό κράτος που βοηθάει τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, νέους, ηλικιωμένους, ανάπηρους, ανθρώπους που δυσκολεύονται να ζήσουν ή κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι, αφού δαμόκλειος σπάθη για την κοινωνία αποδεικνύεται η μαζικότητα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Στο Σύνταγμα, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε το μεγάλο διακύβευμα για την 26η Ιουνίου: συγκρούονται δύο κόσμοι, όχι μόνο εντός της Ελλάδας. Συγκρούονται ο τραμπισμός (ορμπανισμός στην Ευρώπη) με τη Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει την ευθύνη της υπεράσπισής της.

Τέλος η υπομονή με Ανδρουλάκη

Η χείρα συνεργασίας που έτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Νίκο Ανδρουλάκη φαίνεται να έχει οριστικά «μαζευτεί». Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πλέον σαφές πως πιστεύει ότι μπορεί να ηγηθεί του «μεσαίου» χώρου «απέναντι στα συστήματα εξουσίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», όπως ανέφερε σε συνέντευξη του στο in τονίζοντας δε ότι πρόκειται περί «αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ».

Η υπομονή και η ανοχή απέναντι στις επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ τελείωσε διαμηνύει ο Αλέξης Τσίπρας και μεταξύ άλλων στηλιτεύει την απόφαση του Ανδρουλάκη να κρατήσει στα ψηφοδέλτια τον Δημήτρη Μάντζο, απόφαση πάντως που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται με σθένος εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο in: «Στην πολιτική είναι πολύ σημαντικό όταν υπερασπίζεσαι κάποιες αξίες και κάποιες αρχές, αυτό να επιβεβαιώνεται και μέσα από την καθημερινότητά σου και τη δραστηριότητα σου. Φανταστείτε τώρα εγώ που έχω βγει δημόσια και έχω ζητήσει να σταματήσει αυτή η διαδικασία των ανεξέλεγκτων πλειστηριασμών και να υπάρξει προστασία πρώτης κατοικίας, να έχω τον πιο στενό μου συνεργάτη, τον κ. Καλογήρου για παράδειγμα, που είναι και δικηγόρος, και το δικηγορικό του γραφείο να αναλαμβάνει πλειστηριασμούς α’ κατοικίας.

Και να βγάζω και ανακοινώσεις μάλιστα ειδικά για το ελβετικό φράγκο, (γιατί έχει -και ορθώς πράττει- ιδιαίτερες θέσεις το ΠΑΣΟΚ για τους δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο) και να βγαίνει ο στενός μου συνεργάτης να διεξαγάγει τον πλειστηριασμό που αφορά πρώτη κατοικία και να «παίρνει» την κατοικία για δάνειο 55.000 ευρώ. Εντάξει, νόμιμο είναι, αλλά δεν είναι ηθικό και νομίζω ότι στην πολιτική θα πρέπει να τηρούμε και να επιβεβαιώνουμε τις αρχές και τις αξίες μας. Και το λέω αυτό, διότι το προηγούμενο διάστημα και ορθώς ασκήσαμε πάρα πολύ έντονη κριτική για τον κ. Πάτση, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας της ΝΔ, αλλά και για τον κ. Καππάτο, για τον ίδιο λόγο. Ο κ. Πάτσης διεγράφη, ο κ. Καππάτος παραμένει

Στο ίδιο ακριβώς ερώτημα, αν είναι ηθικό, που έθεσε χθες η Ράνια Τζίμα στο Νίκο Ανδρουλάκη, ο δεύτερος απέφυγε να απαντήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, και ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας σε αυτή τη δεύτερη φάση μένει πιστός και προσηλωμένος στη μάχη που υποσχέθηκε να δώσει: για την κοινωνία και τη Δημοκρατία κόβοντας τους -μάλλον αχρείαστους- δεσμούς που δεν οδήγησαν πουθενά.

Βασιζόμενος στις δικές του (πολιτικές) δυνάμεις.

Είμαστε σε πολύ σημαντική, σε ιστορική καμπή για την ανθρωπότητα και η ακραία άνοδος του νεοσυντηρητισμού -μαζί με την ακροδεξιά και το μεταφασισμό, είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Αυτό φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας το έχει αντιληφθεί. Μένει να δούμε αν και πόσο ισχυρός και προετοιμασμένος θα αποδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτή τη μάχη.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024