Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας… όπως παλιά

Τσίπρας… όπως παλιά

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας. Δεν θα γίνει κόμμα διαμαρτυρίας, ούτε κόμμα - συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την 21η Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν σαφώς διαλέξει μια αλλαγή πλεύσης. Ή μάλλον, μία επιστροφή στα γνώριμα ύδατα, αυτά που για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ταυτοτικά και, τελικά, παραμένουν.

Ο τρόπος που άσκησε πολιτική, ειδικά ως αντιπολίτευση, προσπαθώντας να κρατήσει κάποιες «κοινωνικές ισορροπίες» και προσεγγίζοντας το προοδευτικό κέντρο, έχει αποδεδειγμένα αποτύχει.

Φαίνεται πως αυτό το μεγάλο σοκ της πρόσφατης ήττας, αντιμετωπίζεται τώρα ως «ευκαιρία» ανασυγκρότησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και η «επιστροφή στις ρίζες» εκφράζεται τόσο από τα στελέχη του κόμματος, όσο κι από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Αυτήν την φορά, σε αυτήν τη προεκλογική περίοδο, μέχρι και προχθές στόχος ήταν η επικοινωνία του προγράμματος, κάτι που δεν είχε συμβεί με επιτυχία το προηγούμενο διάστημα. Η τραγωδία στη  Πύλο, όμως, ήταν η στιγμή που είδαμε ξανά έναν Αλέξη Τσίπρα ορμώμενο από το 2012.

Ο κ. Τσίπρας, χωρίς να κρατά ίσες αποστάσεις για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα, βρέθηκε στην Πύλο, ζήτησε εξηγήσεις και, τελικά, λοιδορήθηκε κιόλας. Και από την κυβέρνηση και από το ΠΑΣΟΚ, κάτι που δείχνει την ιδεολογική διάσταση και με τις δύο αυτές πλευρές. Υπερασπιζόμενος δε σε συνέντευξή του στον Αντώνη Σρόιτερ νέους και νέες, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που διαπληκτίστηκαν με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έστειλε ένα μήνυμα, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως οι δρόμοι είναι δύο: με τους ανθρώπους ή με την βαρβαρότητα, αλλά σίγουρα χωρίς αστερίσκους.

Αντιλαμβανόμενος κι ο ίδιος ότι μπορεί να έχει πολιτικό κόστος, ειδικά μια βδομάδα πριν τις κάλπες, το θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε το εξής: ποιοι φταίνε, τι συνέβη, αν πρόκειται για έγκλημα και ποια είναι, τελικά, η αξία της ανθρώπινης ζωής.

Μιλάμε για ένα από τα πιο άγρια ναυάγια της Μεσογείου, για την ελληνική Λαμπεντούζα και στον πάτο της θάλασσας υπολογίζεται πως βρίσκονται πάνω 500 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Έτσι, η σύγκρουση που έχει ξεκινήσει είναι σύγκρουση δύο αντιλήψεων: με την ανθρώπινη ζωή άνευ όρων ναι ή όχι. Κάτι που τόνισαν και ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Διονύσης Τεμπονέρας σε πρόσφατες τηλεοπτικές τους εμφανίσεις.

Μιλάμε για «επαναπατρισμό» του ΣΥΡΙΖΑ, όχι για αλλαγή γραμμής. Αυτήν την στιγμή βλέπουμε να γίνεται σαφές πως στόχος είναι μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, ικανή να ανακόψει την «φόρα» και της ακροδεξιάς, που ανεβαίνει και της επικείμενης κυβέρνησης, που χαρακτηρίστηκε ως «ορμπανική», αφού ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι θαυμαστής του Όρμπαν.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας. Δεν θα γίνει κόμμα διαμαρτυρίας, ούτε κόμμα – συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το «ραντεβού» του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία είναι στις 25 Ιουνίου, αλλά με την ιστορία και, όπως υπόσχεται, «τις μάχες για την κοινωνία» ξεκινά από τις 26 Ιουνίου, όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024