Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Νίκος Ανδρουλάκης: Η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ ενοχλεί τα συστήματα εξουσίας Μητσοτάκη και Τσίπρα

«Nα σπάσουμε τον μηχανισμό του φόβου με ισχυρό ΠΑΣΟΚ, να είναι η δύναμη που θα αντιπαρατεθεί με τη συντήρηση, το λαϊκισμό και τον αρνητισμό, τονίζει ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης. «Δεν έχω τίτλους ιδιοκτησίας της δημοκρατικής παράταξης» λέει χαρακτηριστικά. Τι απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα του Δημήτρη Μάντζου.

«Η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ ενοχλεί το ίδιο το σύστημα εξουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα», δηλώνει στο in ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Από το πρώην στρατόπεδο του ΕΑΤ- ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας, ο Ανδρουλάκης δίνει σήμα πως σ΄αυτές τις εκλογές «ψηφίζουμε και για αντιπολίτευση» και απευθύνει κάλεσμα στους κεντρώους και αριστερούς προοδευτικούς ψηφοφόρους που έκαναν άλλες επιλογές στην κάλπη του Μαΐου να στηρίξουν την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, ώστε βήμα-βήμα να καταφέρει να «αντιμετωπίσει με αξιοπιστία όλα τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας, το δημογραφικό, τις ανισότητες, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις καλές θέσεις εργασίας, τα εργασιακά δικαιώματα».

«Αγωνιζόμαστε για να είμαστε ισχυρή αντιπολίτευση και στη συνέχεια κυβέρνηση» τονίζει.

Μιλώντας για «μοντέλο Ουγγαρίας» στο οποίο οδηγεί την χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ανδρουλάκης απορρίπτει την πιθανότητα τρίτης κάλπης ως «φόβο που καλλιεργεί η ΝΔ» και ξεκαθαρίζει πως, στο ζήτημα των υποκλοπών, «όσοι εμπλέκονται πρέπει να αντιμετωπίσουν», με θεσμικό τρόπο, «τις ευθύνες τους».

Παράλληλα, ο Ανδρουλάκης επιρρίπτει ευθύνες για εργαλειοποίηση της ακροδεξιάς ψήφου στην προηγούμενη κάλπη από τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζει πως «δεν κατέχει τίτλους ιδιοκτησίας της Δημοκρατικής Παράταξης» και περιγράφει ένα νέο πολιτικό ήθος το οποίο προσπαθεί να φέρει -το οποίο δεν χωρά στελέχη που μετακόμισαν για «καρέκλες εξουσίας».

Τα κόμματα επιστρέφουν με όρους εκπλήρωσης των μεγάλων αναγκών της κοινωνίας

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης με τους δημοσιογράφους του in κ. Δημήτρη Μανιάτη και κ. Μυρτώ Λιαλιούτη

Η απάντηση Ανδρουλάκη στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Μάντζο

Ο κ. Ανδρουλάκης παραχώρησε τη συνέντευξη στο in την Τετάρτη 21 Ιουνίου, οπότε δεν είχε προκύψει το ζήτημα με τον Δημήτρη Μάντζο.  Η αποκάλυψη ότι ο κ. Μάντζος ως δικηγόρος επιστρατεύθηκε από fund εναντίον δανειολήπτη έγινε γνωστή την Πέμπτη, και ο ΣΥΡΙΖΑ «σήκωσε το θέμα» ψηλά, μιλώντας για ταύτιση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στο «σύνδρομο Πάτση».

Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να παραχωρεί την ίδια μέρα, Πέμπτη, συνέντευξη στο in, και να εξαπολύει δριμεία επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, ζητώντας από τον Νίκο Ανδρουλάκη να διαγράψει τον κ. Μάντζο, κρίνεται αναγκαίο να φιλοξενηθεί η απάντηση του κ. Ανδρουλάκη, όπως την έδωσε από το χθεσινό (Πέμπτη) κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

«Η απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ κάνει επιθετικό τον κ. Τσίπρα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τον υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάντζο. Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκη η υπόθεση του κ. Μάντζου δεν μπορεί να συγκρίνεται με αυτή του Πάτση της ΝΔ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι ο Μάντζος είναι ο Πάτσης του ΠΑΣΟΚ, αυτή είναι η ποιότητα του ήθους της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που προσβάλλει τον κόσμο της Αριστεράς» υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης, επαναλαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό «χρυσός χορηγός του Μητσοτάκη» για τον Αλέξη Τσίπρα.

Επιμένω ότι όπως σε κάθε σοβαρό ευρωπαϊκό κράτος πρέπει να πληρώσουν όλοι αυτοί που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποκλοπών, αυτό το απίστευτο παρακράτος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης

Για το διακύβευμα των εκλογών: Ψηφίζουμε και για αντιπολίτευση

«Ψηφίζουμε και για κυβέρνηση και για αντιπολίτευση, διότι δεν έχουμε προεδρικό σύστημα, έχουμε κοινοβουλευτικό σύστημα. Πιστεύω ότι η χώρα μας χρειάζεται ισχυρή, αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση, να είναι το ΠΑΣΟΚ η δύναμη που θα αντιπαρατεθεί με επιτυχία απέναντι στη συντήρηση, στο λαϊκισμό και τον αρνητισμό. Και το λέω αυτό γιατί στις εκλογές της 21ης Μαΐου κυριάρχησε ο μηχανισμός του φόβου για τα χειρότερα. Σπάμε τον μηχανισμό του φόβου και με ισχυρό ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει τον πρωταγωνιστικό αυτό ρόλο», επισημαίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, δίνοντας το πασοκικό στίγμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «ισχυρό ΠΑΣΟΚ σημαίνει κανονικοποίηση του πολιτικού συστήματος, ορθολογική προσέγγιση στα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Αντιπολίτευση σκληρή, αλλά λογική που πιστεύω ότι θα βελτιώσει όλο το πολιτικό σύστημα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία θα αναγκαστούν να αλλάξουν αυτή την τοξικότητα. Από τις διαδικτυακές συμμορίες, από τον διχασμό στον οποίο συνεχώς επενδύουν και οι δύο ηγετικές ομάδες. Η αναγέννηση του ενοχλεί το ίδιο, και το σύστημα εξουσίας Μητσοτάκη και το σύστημα εξουσίας Τσίπρα», τονίζει.

Με έναν έμμεσο παραλληλισμό στο σύμβολο του κόμματος, ο Ανδρουλάκης αναφέρει πως το ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί βήμα-βήμα «για τον ήλιο της Δικαιοσύνης και της προοπτικής του ελληνικού λαού. Πρώτο βήμα την ερχόμενη Κυριακή. Το επόμενο βήμα είναι μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία με τις θέσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας θα αντιμετωπίσει με αξιοπιστία όλα τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας, το δημογραφικό, τις ανισότητες, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις καλές θέσεις εργασίας, τα εργασιακά δικαιώματα».

Για τη ΝΔ: Ο Μητσοτάκης μας οδηγεί σε μοντέλο Ουγγαρίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενίοτε αναφέρεται στη ΝΔ ως «προοδευτική δύναμη». Για τον Ανδρουλάκη, ωστόσο, «το παρακράτος των υποκλοπών που εξέθεσαν διεθνώς την χώρα δεν είναι φιλελεύθερο και προοδευτικό. Δεν είναι προοδευτικό να έχεις στο κόμμα τον Βορίδη, τον Πλεύρη, τον Καρατζαφέρη και πρόσφατα τον Φαήλο Κρανιδιώτη, όλη αυτή τη δεξιά και ακροδεξιά πολυκατοικία. Σίγουρα δεν είναι φιλελεύθερο και προοδευτικό να έχεις τις δεύτερες μεγαλύτερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ευρώπη, όταν δεκαπέντε χρόνια έχει περάσει μια πολύ μεγάλη οικονομική κρίση. Με τις πολιτικές της ΝΔ οδηγούμαστε σε ένα μοντέλο τύπου Ουγγαρίας, χαμηλής ποιότητας θεσμών, έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και νέες μεγάλες ανισότητες προς όφελος λίγων. Και ανάπτυξη όχι για τους πολλούς. Αυτό το μοντέλο εμάς μας βρίσκει απέναντι».

Για τις υποκλοπές: Οσοι εμπλέκονται να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη έβγαλε ψήφισμα το οποίο είναι σφυροκόπημα για τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Οταν αρχίζει η κατρακύλα στο κράτος δικαίου και στο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν ξέρεις σε ποιο σκαλοπάτι θα σταματήσεις. Γι’ αυτό πρέπει να μπούμε ισχυρό ανάχωμα σε τέτοιες πρακτικές που ξυπνούν μνήμες τις οποίες πιστεύω ότι είχαμε προσπεράσει δεκαετίες πριν. Εχει μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό που συνέβη ο κ. Μητσοτάκης. Πιστεύω ότι αυτοί που πρωταγωνίστησαν σε αυτό το σκάνδαλο θα οδηγηθούν στην αντιμετώπιση των ποινικών τους ευθυνών, ώστε να πάρουν ένα ισχυρό μάθημα», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές, ένα ζήτημα που τον άγγιξε προσωπικά.

«Δεν γίνεται σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα να υπάρχουν μετεμφυλιακές πρακτικές που παρακολουθείς και αντί να ζητήσεις συγγνώμη, προσπαθείς να κάνεις το θύμα θύτη. Επιστρέφουμε υπονοούμενα για πράκτορες τρίτων δυνάμεων, υπονοούμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ για “πιασμένους”. Εγώ όλη αυτή την τοξικότητα τη βάζω στο περιθώριο, έχω ένα άλλο πολιτικό ήθος. Σέβομαι τη Δικαιοσύνη, αγωνίζομαι για τη δημοκρατία, αγωνίζομαι για την αξιοπρέπεια του λαού, αγωνίζομαι για την κοινωνική δικαιοσύνη, αγωνίζομαι για τη μείωση των ανισοτήτων».

Επιμένει άρα πως κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή; «Επιμένω ότι όπως σε κάθε σοβαρό ευρωπαϊκό κράτος πρέπει να πληρώσουν αντιμετωπίζοντας τις δικές τους ευθύνες όλοι αυτοί που εμπλέκονται σε αυτό το απίστευτο σκάνδαλο, αυτό το απίστευτο παρακράτος». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως υπήρξαν πολιτικές δυνάμεις που δεν τον ακολούθησαν στον «θεσμικό δρόμο»: «Κάποιοι δεν με ακολούθησαν και προσπάθησαν να το φέρουν στα μέτρα τους. Εγω συνεχίζω στη ίδια πορεία (…) με όρους διαφάνειας και όχι με όρους τοξικότητας. Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλοι.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ: Οι δημοκράτες δεν είναι όμηροι της ηγετικής ομάδας του κ. Τσίπρα

Πώς μεταφράζει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ; «Δεν έχει ξανασυμβεί στη Μεταπολίτευση κόμμα να είναι στην αντιπολίτευση και αντί να ανεβαίνει να χάνει σχεδόν τις μισές του δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ικανοποιεί τις ανάγκες που ερχόμαστε να ικανοποιήσουμε εμείς: ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, σοσιαλδημοκρατικό. Θα αγκαλιάσουμε τις αγωνίες και θα είμαστε την επόμενη μέρα ισχυροί και δίπλα στον πολίτη κάθε μέρα», αναφέρει, απευθύνοντας κάλεσμα: «Μιλώ για κάθε δημοκράτη που δεν χρειάζεται να είναι σε ομηρία της ηγετικής ομάδας του κ. Τσίπρα. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν αριστεροί προοδευτικοί στον ΣΥΡΙΖΑ και τους καλώ να έρθουν κοντά μας, να ακουμπήσουν τις ελπίδες τους πάνω σε αυτή τη νέα πορεία. Δεν πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι ένιωσαν καλά όταν άκουσαν τον κύριο Τσίπρα να καλεί τους δήθεν παραστρατημένους της Χρυσής Αυγής να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ από την αγωνία να σώσει την καρέκλα του τρεις μέρες πριν τις εθνικές εκλογές. Αποκαλύπτοντας απερίφραστα γιατί δεν ψήφισαν την τροπολογία που εμπόδιζε τους φονιάδες του Παύλου Φύσσα και των μεταναστών (σσ να μπουν στη Βουλή). Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Δεν εργαλειοποιήσαμε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για να έρθουμε στο παραπέντε και να πούμε ελάτε να μας ψηφίσετε για να σωθούμε. Αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας θα τον ακολουθεί σε όλη την πολιτική του πορεία, γιατί είναι προσβολή για την Αριστερά».

Για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία: Χρειάζονται δυναμικές, προωθητικές επιλογές

Εχοντας περάσει πολλά χρόνια στις Βρυξέλλες, ο Ανδρουλάκης έχει ζήσει από κοντά τον αγώνα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. «Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία πρέπει να μπει πιο δυναμικά σε πιο προωθητικές επιλογές: αλλαγή-αναθεώρηση του Δουβλίνου, ενιαία εξωτερική πολιτική και άμυνα, ευρωστρατός. Δεν μπορείς να λες αλά καρτ αλληλεγγύη -αλληλεγγύη σημαίνει να νιώθει ασφάλεια ο πολίτης με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους, με γεωπολιτικούς όρους. Οχι να λέμε πληρώνουμε δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς στους Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους, αλλά συγχρόνως αυτοί εξοπλίζουν και την Τουρκία. Αυτό δεν είναι αλληλεγγύη», επισημαίνει. Δεν γίνεται, λέει ο Ανδρουλάκης, «η Δανία και Ολλανδία να χρησιμοποιούν δημόσιους πόρους για τους λαούς και εμείς να χρησιμοποιούμε δημόσιους πόρους για να περιφρουρούμε τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Για την ιστορία της Δημοκρατικής Παράταξης: Δεν κατέχω τίτλους ιδιοκτησίας

Ο Ανδρουλάκης χρησιμοποιεί την φράση «Δημοκρατική Παράταξη» συχνά, όμως επισημαίνει πως δεν κατέχει τους τίτλους ιδιοκτησίας της. «Ο αγώνας μας, η καθημερινή μας πολιτική δράση, η ιστορία μας, αποδεικνύουν ότι εκπροσωπούμε αυτή την παράταξη. Εμείς φτιάξαμε τις ισχυρές ανεξάρτητες αρχές. Η ΝΔ καταδίκαζε τις επιλογές Τσίπρα-Καμμένου να χτυπούν συνεχώς τις ανεξάρτητες αρχές μαζί με τον κύριο Πολάκη. Μαζί μας καταδίκαζε το παιχνίδι με τις τηλεοπτικές άδειες, για το οποίο καταδικάστηκε με 13-0 ο κ. Παππάς και μετά έκανε τα ίδια. Με τον Μητσοτάκη είδαμε μια από τα ίδια που βλέπαμε και με τον Τσίπρα. Εμείς ποτέ δεν παίξαμε με τους θεσμούς. Ποτέ δεν παίξαμε με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Αυτό εκπροσωπούμε με τον αγώνα μας, με τη στάση μας, τις αξίες και τις αρχές της Δημοκρατικής Παράταξης», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Για το ρετρό ΠΑΣΟΚ: τα κόμματα δεν επιστρέφουν με όρους επικοινωνίας

Μήπως το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει μόνο ως ρετρό; Για τον Ανδρουλάκη, «τα κόμματα δεν επιστρέφουν με όρους επικοινωνίας, επιστρέφουν στο πολιτικό προσκήνιο με όρους εκπλήρωσης των μεγάλων αναγκών της κοινωνίας. Και το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει. Γιατί; Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ απογοήτευσε και η Νέα Δημοκρατία αποδομεί το κοινωνικό κράτος, αποδομεί τη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία, υπονομεύει την ποιότητα της δημοκρατίας, δημιουργεί νέες ανισότητες».

Για τις επιστροφές στελεχών: Το νέο πολιτικό ήθος αποδεικνύεται στην πράξη

Οι επιστροφές στο πασοκικό κομματικό σπίτι χωρίζονται, με κάποιον τρόπο, σε δύο κατηγορίες. «Καλώ κάθε δημοκράτη, προοδευτικό πολίτη να μας εμπιστευθεί σε αυτή τη νέα προσπάθεια που κάνουμε. Το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη νέα εποχή έχει μάθει από τα λάθη του χθες και δεσμεύομαι προσωπικά πως ό,τι πλήγωσε τον ελληνικό λαό δεν θα επαναληφθεί. Κρατάμε τις αρχές μας, τις αξίες μας, τις ιδέες μας, την θετική προσφορά της παράταξης στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Ο,τι πλήγωσε το λαό δεν θα επαναληφθεί. Είναι μια προσωπική μου δέσμευση. Θα είμαι αμείλικτος σε κάθε τέτοιο φαινόμενο που προσβάλλει τους πολίτες», αναφέρει ο Ανδρουλάκης.

Ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως «όσον αφορά τώρα μια κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι έφυγαν για λόγους εξουσίας, θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε πάρα πάρα πολύ προσεκτικοί. Οταν εκπροσωπούμε ένα νέο πολιτικό ήθος, πρέπει να το αποδεικνύουμε στην πράξη. Πρέπει να αποδεικνύουμε ότι η πολιτική είναι λειτούργημα, είναι προσφορά, όχι μια αγωνία καθημερινή για να κάθεσαι σε μια καρέκλα εξουσίας. Αυτό το αποδεικνύουμε όλοι μας. Και πρώτος εγώ και τα στελέχη που πρωταγωνιστούν σ αυτή τη νέα πορεία».

Για το ενδεχόμενο τρίτης κάλπης: Διλήμματα και φοβίες που καλλιεργεί η ΝΔ

«Υπάρχει λαϊκή ετυμηγορία. Αν είχαμε τον σημερινό εκλογικό νόμο, την προηγούμενη Κυριακή 21 Μαΐου στη ΝΔ θα είχανε 172 έδρες. Άρα εδώ δεν μιλάμε για κίνδυνο ακυβερνησίας, αλλά για κίνδυνο παντοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είχε συμβεί στη Μεταπολίτευση ένα τέτοιο φαινόμενο. Γι’ αυτό λέω ισχυρό ΠΑΣΟΚ, για να μην έχουμε τέσσερα ακόμη χαμένα χρόνια, με μια αναποτελεσματική αντιπολίτευση και μια αλαζονική πελατειακή κυβέρνηση. Αυτός είναι ο στόχος μας στις ερχόμενες εκλογές. Να υπάρχει μια ισχυρή, αξιόπιστη δύναμη για να κανονικοποιήσει το πολιτικό σύστημα. Όλα τα υπόλοιπα είναι διλήμματα και φοβίες που καλλιεργεί η Νέα Δημοκρατία για να πάρει ακόμη περισσότερο ποσοστό», αναφέρει ο Ανδρουλάκης για την πιθανότητα τρίτης κάλπης και το βάρος που ενδεχομένως εναποτεθεί στο ΠΑΣΟΚ.

Και οι δημοσκοπήσεις; «Αυτές έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει 30%. Και κατήγγειλε ο κ. Τσίπρας τους δημοσκόπους ότι του δίνουν χαμηλότερα ποσοστά και αντί να πάρει 30% πήρε 20%. Ποια δημοσκόπηση; Εδώ υπάρχει λαϊκή ετυμηγορία. Θα έχουμε ισχυρή, αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση ή μια από τα ίδια;», τονίζει.

Για τα φορολογικά: Το πρόγραμμά μας δεν είναι φοροκαταιγίδα, είναι φορολογική δικαιοσύνη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η παράταξή του δεν είχε ποτέ «κρυφή ατζέντα» στα φορολογικά: «Εμείς τα λέμε όλα δημόσια στο πρόγραμμά μας. Οι επιλογές μας είναι ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα στα πρότυπα των χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Λέμε προοδευτικές κλίμακες παντού, ώστε οι πολίτες, οι ευάλωτοι, η μεσαία τάξη, οι οικογένειες με δύο-τρία παιδιά, να έχουν φορολογικά κίνητρα, ώστε να έχουμε χρήματα για το κοινωνικό κράτος, αλλά συγχρόνως και αυτοί να πληρώνουν όσα μπορούν να αντέξουν και όχι να έχουμε πολύ υψηλούς έμμεσους φόρους. Τα δύο τρίτα του κράτους είναι έμμεσοι φόροι, ΦΠΑ και ειδικός φόρος κατανάλωσης που χτυπούν τη μεσαία τάξη και τους πιο ευάλωτους Εμείς υπηρετούμε ένα άλλο σχέδιο σοσιαλδημοκρατικό. Δεν είναι φοροκαταιγίδα, όπως έλεγαν οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί της Νέας Δημοκρατίας. Είναι φορολογική δικαιοσύνη να πληρώσουν κάτι περισσότερο οι ολιγάρχες ώστε να έχουν λιγότερα βάρη οι ευάλωτοι και μεσαία τάξη», επισημαίνει.

Για το άρθρο 16: «Ναι» μόνο σε ποιοτικά μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ

Σε περίπτωση που το άρθρο 16 έρθει στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, το ΠΑΣΟΚ, λέει ο Ανδρουλάκης, θέτει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις: «Η χώρα χρειάζεται κατ’ αρχάς ενίσχυση του Δημοσίου Πανεπιστημίου. Είμαστε γεμάτοι ιδιωτικά κολέγια στην Ελλάδα και εννοώ κολέγια που είναι στο εξωτερικό και έχουν αδειοδότηση ή και με παραρτήματα τους σήμερα στην Ελλάδα. Άρα υπάρχει ιδιωτική παιδεία στην Ελλάδα για να μην ξεχνιόμαστε,. Θα συναινέσουμε σε αναθεώρηση μόνο εάν συμφωνήσουμε στον χάρτη των πανεπιστημίων, με μια επένδυση με campus, με εργαστήρια, με αναβαθμισμένες σπουδές αλλά συγχρόνως με μια παράλληλη χρηματοδότηση και ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο. Αν δεν συμφωνήσουμε και στα δύο, δεν συναινούμε σε τίποτα. Γιατί α λα καρτ στήριξη στην ίδρυση πανεπιστημίων μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών, χαμηλής ποιότητας για να υπάρχει εμπόριο πτυχίων, όπως υπάρχει και σήμερα στη χώρα μας δεν θα έχουμε», αναφέρει.

Εκπροσωπούμε με τον αγώνα μας, με τη στάση μας, τις αξίες και τις αρχές της Δημοκρατικής Παράταξης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης με τους δημοσιογράφους του in κ. Μυρτώ Λιαλιούτη και κ. Δημήτρη Μανιάτη

Για ελληνοτουρκικές σχέσεις και «Πρέσπες του Αιγαίου»: Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία όσο απειλεί γειτονικές χώρες

Τι ενοχλεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην συζήτηση περί «Πρεσπών του Αιγαίου»; «Ο κ. Τσίπρας είναι εκτός πραγματικότητας. Δεν ξέρει τι σημαίνει Ερντογάν. Η Τουρκία είναι μια χώρα πολλαπλάσια ισχυρότερη από τη Βόρεια Μακεδονία, με διεκδικήσεις πολύ επικίνδυνες και με ζητήματα που αφορούν την Κύπρο».

Για τον Ανδρουλάκη, οι προϋποθέσεις του διαλόγου με την Τουρκία είναι ένα νέο Ελσίνκι με δύο προϋποθέσεις: «Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία με καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της. Μπορούμε να κουβεντιάσουμε για αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης, όπως έγινε την δεκαετία του ‘90, ώστε η Τουρκία να πάρει κάποια οικονομικά κίνητρα και αυτοματοποιημένες κυρώσεις όταν δεν σέβεται τα δικαιώματα των ανθρώπων στο εσωτερικό της χώρας ή τα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών. Όσο η Τουρκία απειλεί τις γειτονικές χώρες, εμπάργκο όπλων. Όποιος δυτικός πουλάει έστω και μια σφαίρα στην Τουρκία, της δίνει το άλλοθι να συνεχίζει τις παραβιάσεις, να συνεχίζει την υπονόμευση των συνθηκών καλής γειτονίας της ευρύτερης περιοχής και πρέπει να είναι αυτή η προτεραιότητα όλων των πολιτικών κομμάτων και το εφαρμόσιμο μέτρο μετά την εμπειρία της Ουκρανίας. Πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνήσεις ότι όσο χαϊδεύουμε τύπους όπως τον Πούτιν και τον Ερντογάν, που είναι αναθεωρητές ή βρίσκουν τρόπο να το παίζουν αυτοκράτορες της ευρύτερης περιοχής, τότε δεν θα φέρουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και για το καλό της Ένωσης».

Για την Θράκη: Δεν μιλάω ποτέ για «εθνική εξαίρεση»

Στην συζήτηση για το αποτέλεσμα της Ροδόπης, ο Ανδρουλάκης αποφεύγει τους ακραίους χαρακτηρισμούς. «Είναι πρώτη φορά που ακούμε τον λόγο του διχασμού, τον λόγο του μετεμφυλιακού κράτους, τον λόγο της καταστροφής του λαού μας; Κάποιοι άνθρωποι δεν ξέχασαν. Προσπαθούν να οδηγήσουν τη χώρα σε εποχές επικίνδυνες και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το διαίρει και βασίλευε. Εγώ δεν μιλώ ποτέ για εθνική εξαίρεση, όποιος χρησιμοποιεί τη λέξη εθνική εξαίρεση είναι επικίνδυνος για την πατρίδα μας. Είναι βαριά κουβέντα οι εθνικές εξαιρέσεις, είτε ακούγονται από το στόμα του Καμμένου και του Τσίπρα, είτε από το στόμα του Μητσοτάκη και της παρέας του. Εμείς το 1995 γκρεμίσαμε με τον Ανδρέα Παπανδρέου τις μπάρες. Μετά από μερικά χρόνια με τον Κώστα Σημίτη πρωθυπουργό και τον Γιώργο Παπανδρέου υπουργό Παιδείας κάναμε το νόμο για τα ελληνικά πανεπιστήμια και τώρα στη Θράκη έχουμε 5 φορές περισσότερους επιστήμονες έλληνες μουσουλμάνους. Εμείς επενδύσαμε στην άρση των διακρίσεων, ιστορικά, πολιτικών, κοινωνικών, ταξικών».

Για το φάκελο της ΕΥΠ: Δεν έχω λάβει ενημέρωση για την Ροδόπη

Το απόρρητο ενημερωτικό της ΕΥΠ για τους μειονοτικούς υποψήφιους στην Θράκη δεν έφτασε στην Χαριλάου Τρικούπη. «Δεν έχω λάβει τίποτα», λέει ο Ανδρουλάκης. «Θέλω να πω ότι βουλευτής μας στην Κομοτηνή έχει στοχοποιηθεί από το προξενείο. Είναι μία όχι ευχάριστη συζήτηση και θέλει μεγάλη σοβαρότητα. Εγώ δεν την προσεγγίζω με τον τυχοδιωκτισμό που την προσεγγίζει ο κ. Μητσοτάκης και θέλω να πω ότι είναι λάθος ο τρόπος που αντιμετώπισε ο κ. Τσίπρας αυτό το θέμα. Έπρεπε να υπάρχει δημόσια τοποθέτηση για σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την άλλη είναι ντροπή για την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Σκέρτσο να πηγαίνουν στη Θράκη. Είναι εκβιασμός, είναι απαράδεκτο και είναι ντροπή για την ΝΔ αυτό που κάνει να εργαλειοποιεί προεκλογικά το ζήτημα της μειονότητας. Είναι απαράδεκτη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν κλείνει αυτό το θέμα με έναν απλό τρόπο», σχολιάζει.

Για μετεκλογικές συνεργασίες: Με ισχυρό ΠΑΣΟΚ κλείνει ο κύκλος της συντήρησης

Μετά την κάλπη, λέει ο Ανδρουλάκης, η μάχη για την αναγέννηση της Κεντροαριστεράς συνεχίζεται: «Μιας Κεντροαριστεράς η οποία θα μιλά στην καρδιά και την ψυχή του ελληνικού λαού, αλλά με τη γλώσσα της αλήθειας, της αξιοπρέπειας και όχι του διχασμού και της κοροϊδίας. Γι’ αυτό καλώ κάθε πολίτη, κάθε δημοκράτη που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ ή και άλλα κόμματα να έρθουν και να αγκαλιάσουν αυτή τη νέα πορεία. Όσο γρηγορότερα γίνει ισχυρή η Δημοκρατική Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ, τόσο γρηγορότερα θα κλείσει ο κύκλος της συντήρησης, της αλαζονείας και του πελατειακού κράτους στη χώρα μας».

Για την αυτοδιοίκηση: Ετοιμοι να στηρίξουμε προοδευτικά σχήματα από τα κάτω

Θα μπορούσαν να υπάρξουν κοινοί προοδευτικοί υποψήφιοι στους μεγάλους δήμους; Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πει πολλές φορές πως «αυτοδιοίκηση τα κόμματα να αλλάξουν τρόπο συμπεριφοράς, να μην επιβάλλουν υποψηφίους, αλλά να αφήνουν βαθμούς ελευθερίας στις τοπικές κοινωνίες. Μακάρι να υπάρχουν προοδευτικά σχήματα σε όλη την Ελλάδα με αξιόπιστα πρόσωπα που να γνωρίζουν την αυτοδιοίκηση, γιατί είναι ένας κρίσιμος θεσμός, ένας πυλώνας της δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη. Εμείς είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τέτοια σχήματα, αλλά από τα κάτω. Οι συμφωνίες κορυφής δεν βοηθούν στο θέμα και στο όραμα που έχουμε εμείς για την αυτοδιοίκηση, ώστε να εκφράζονται οι τοπικές κοινωνίες γνήσια από τα κάτω με θετικό πρόσημο. Ας ξεκινήσει από κάτω μια διεργασία και εμείς θα είμαστε υποστηρικτικοί. Δεν θέλω την παλιά κουλτούρα που ερχότανε το αθηνοκεντρικό κράτος και έβαζε υποψηφίους στις τοπικές κοινωνίες», τονίζει χαρακτηριστικά.

Για το Πάρκο Ελευθερίας: Καμία ψήφο από τους ναζιστές

Παίρνοντας αφορμή από τον χώρο της συνέντευξης, ο Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε πως δεν θέλει καμία ακροδεξιά ψήφο: «Δεν θέλω καμία ψήφο από τους ναζιστές, καμία ψήφο από αυτούς οι οποίοι καθοδηγούνται από έναν εγκληματία που είναι στις φυλακές, τους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και των μεταναστών στη χώρα μας. Αυτούς που ήταν απολογητές της δικτατορίας. Αυτούς που γράφουν υπέρ των ναζί σε μια χώρα που έχει ζήσει όλα αυτά τα εγκλήματα στο Δίστομο, στα Ανώγεια. Δεν θέλω καμία ψήφο από αυτούς».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024