Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Θανάσης Γλαβίνας: Εύθραυστο το αναπτυξιακό μοντέλο, κίνδυνος αφελληνισμού της οικονομίας

Η μεσαία τάξη συμπιέζεται και πρέπει να την στηρίξουμε, τονίζει ο Θανάσης Γλαβίνας του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος. Μιλώντας για την προσφορά του ΠΑΣΟΚ στη χώρα αναφέρει ότι «έβαλε πλάτη στα δύσκολα και κράτησε τη χώρα στον πυρήνα του ευρώ»

Ο Θανάσης Γλαβίνας θεωρεί ότι το ταυτοτικό στοιχείο του ΠΑΣΟΚ, που το χωρίζει από τη ΝΔ, είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής κινητικότητας. Αποδίδει την προεκλογική αντιπαράθεση για τη Θράκη σε μικροπολιτικά οφέλη και εκτιμά ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την ενσωμάτωση και τη δημιουργία ευκαιριών στην περιοχή.

Η πολιτική είναι βίωμα κι είναι και…πετριά, ομολογεί ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Θεσσαλονίκης, Θανάσης Γλαβίνας, που στα 36 του έχει διανύσει μια διαδρομή από το ορεινό Σοχό Θεσσαλονίκης στην Κομοτηνή, τη Γερμανία, την Αυστρία και το Βέλγιο, ως νέος της γενιάς του brain drain.

Ταυτίζει τον ιδεολογικό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ με τη φορολογική δικαιοσύνη και τις δικλείδες ασφαλείας του κοινωνικού κράτους, κατηγορώντας τη ΝΔ για πολιτικές που οδηγούν σε εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη και περαιτέρω συμπίεση της μεσαίας τάξης.

«Η σοσιαλδημοκρατία θέλει ένα κράτος – ρυθμιστή, που θα προστατεύει τους ανθρώπους. Να βάλουμε «δίχτυα ασφαλείας» σε Υγεία, Παιδεία και κοινωνική ασφάλιση» τονίζει.

Αποδίδει την ενίσχυση της δεξιάς στην Ευρώπη στο ότι υπάρχουν, διεθνώς, παράγοντες που προκαλούν ανασφάλεια σε πολλαπλά πεδία, εκτιμώντας ότι αυτό είναι πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει η σοσιαλδημοκρατία χωρίς συντηρητισμό και αυταρχισμό.

Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί αυτόνομο ρόλο, αναδείξαμε τις ιδεολογικές μας διαφορές με ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Ο υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ, κ. Θανάσης Γλαβίνας με την δημοσιογράφο του in κ. Τζίνα Μοσχολιού

Για το ΠΑΣΟΚ: Η κλιμακωτή φορολόγηση και το κοινωνικό κράτος είναι ταυτοτικά στοιχεία

«Το ΠΑΣΟΚ έχει τη δική του πολιτική πλατφόρμα. Κι η αντιπαράθεση με τη ΝΔ για τα φορολογικά ανέδειξε τις διαφορές μας. Διότι τα φορολογικά είναι στον πυρήνα της ιδεολογίας» τονίζει ο κ. Γλαβίνας.

«Το ΠΑΣΟΚ μιλάει για φορολογική δικαιοσύνη, για κλιμακωτή φορολόγηση που τους πολλά έχοντες, προφανώς, θα τους φορολογούμε. Όποιοι έχουν πολλά πρέπει να συμβάλλουν με αναλογικό τρόπο για να ενισχύσουμε τη δημόσια υγεία, τη δημόσια παιδεία που είναι ο μοχλός της κοινωνικής κινητικότητας».

Αυτός είναι στόχος και ταυτοτικό στοιχείο της παράταξης μας, τονίζει και απαντά στην κριτική. «Είδαμε να μας κατηγορούν για »φοροκαταιγίδα» και »φοροεπιδρομή» όταν λέμε π.χ. ότι θα φορολογήσουμε τη μεγάλη κληρονομιά. Όταν όλοι οι προοδευτικοί οικονομολόγοι λένε ότι αυτός ο πλούτος δεν μπορεί να μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά χωρίς φορολόγηση. Αρχή μας είναι η φορολογική ισότητα. Δεν θα πάρουμε από τους λίγα έχοντες, όπως γίνεται τώρα με τους έμμεσους φόρους. Η μεσαία τάξη συμπιέζεται κι η αρχή μας είναι να την στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την κοινωνική κινητικότητα. Κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα».

Για τη σοσιαλδημοκρατία: Ιστορικά, εξασφαλίζει δικλείδες ασφαλείας

«Η σοσιαλδημοκρατία, ιστορικά, περνάει διάφορες φάσεις. Θεωρώ ωστόσο πως, ό,τι υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη, από μεταπολεμικά αν το δούμε, είναι αποτέλεσμα σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων. Το ευρωπαϊκό consensus, το κοινωνικό κράτος, η κοινωνική αγορά που λειτουργεί χωρίς να υπάρχει άκρατος νεοφιλελευθερισμός που όλα στο βωμό του κέρδους θυσιάζονται και μπορούμε τους πιο αδύναμους από το περιθώριο να τους βάζουμε ξανά μέσα…Αυτές τις δικλείδες ασφαλείας καταφέρνει να εξασφαλίζει το σοσιαλδημοκρατικό κράτος» τονίζει ο κ. Γλαβίνας.

«Διάβαζα π.χ. ένα ρεπορτάζ για το κίνημα των εργαζομένων στο delivery όπου πολλοί άνθρωποι έχουν προσφύγει στο επάγγελμα αυτό – δεν είναι ντροπή, ίσα ίσα, καλά κάνουν – για να συμπληρώσουν τα ένσημα τους. Δεν μπορείς έναν άνθρωπο να τον αναγκάζεις ως τα 67 να εργάζεται πάνω σε μηχανάκι, υπάρχουν και κίνδυνοι. Εκεί πρέπει να έρχεται το κράτος-ρυθμιστής, να βάζει τα δίχτυα προστασίας. Υπάρχουν πολλές αδικίες, για παράδειγμα, στην κοινωνική ασφάλιση. Ειδικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι ζουν οριακά, δεν τα βγάζουν πέρα. Ή δείτε το παράδειγμα με τα κόκκινα δάνεια. Υπάρχουν άνθρωποι που έπεσαν έξω. Και εκεί βλέπουμε μια τιμωρητική διάθεση από τη ΝΔ γιατί αυτή είναι η ιδεολογία της. Άρα πρέπει να κάνουμε ένα κανονικό κράτος, που και η αγορά θα λειτουργεί και θα υπάρχουν και οι δικλείδες ασφαλείας που θα περιθάλπουν και θα φροντίζουν.»

Για την ανασφάλεια: Ενισχύει διεθνώς τις συντηρητικές δυνάμεις

Η ατζέντα της ασφαλείας, σε όλα τα πεδία, νομίζω ότι απασχολεί πολύ τους πολίτες, σημειώνει ο κ. Γλαβίνας. «Υπάρχουν παγκόσμιοι παράγοντες που δημιουργούν τάσεις ανασφάλειας και πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε, αλλά όχι με συντηρητικό και αυταρχικό τρόπο. Αν δείτε π.χ. τις πολιτικές των σκανδιναβικών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στα ζητήματα ασφαλείας θα πει κανείς ότι ανήκουν σε άλλη σφαίρα – αν κι εκεί πλέον αλλάζουν τα δεδομένα και βλέπουν ότι τα προβλήματα του νότου δεν είναι ίσως και τόσο μακριά. Πρέπει να βρούμε κι εμείς στα μεσογειακά κόμματα τους τρόπους».

Για τα μνημόνια: Το ΠΑΣΟΚ έβαλε πλάτη στα δύσκολα

«Χρειάζεται συνολική συζήτηση για το πως θα κρατήσουμε ενωμένη την κοινωνία η οποία τώρα φαίνεται να είναι τεμαχισμένη σε πολλά κομμάτια. Το ΠΑΣΟΚ το είχε κάνει με ριζοσπαστικό τρόπο στα πρώτα του χρόνια, με έναν πιο ήπιο στη συνέχεια, αλλά κράταγε την κοινωνία δεμένη. Έχουμε αυτομαστιγωθεί για τα μνημόνια, φτάσαμε στα εκλογικά όρια μας. Νομίζω ότι μετά από 10 χρόνια κρίσης αντιλαμβάνονται οι πολίτες τι έγινε και γενικώς ωριμάζουν κι οι ιδέες…Και μου κάνει εντύπωση που μας κατηγορεί καμιά φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως ανεύθυνο κόμμα ενώ το ΠΑΣΟΚ έβαλε πλάτη στα δύσκολα και κράτησε τη χώρα στον πυρήνα του ευρώ.»

Για τη Θράκη: Η προεκλογική διένεξη είναι επικίνδυνη

«Μας στενοχωρεί και μας προκαλεί οργή ότι κάποιοι προσπαθούν να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη κοιτώντας, δυστυχώς, προς τη δεξιά μεριά τους, ενώ η ζημιά που γίνεται είναι πολύ μεγαλύτερη» λέει ο κ. Γλαβίνας.

«Είδαμε και δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που είναι ντροπιαστικές, δεν μπορείς να απευθύνεσαι σε Έλληνες πολίτες ισότιμους, ισόνομους, με τέτοιο τρόπο και να εκβιάζεις πολιτικά. Να το δούμε το θέμα σοβαρά, αν υπάρχει οποιαδήποτε ανάμειξη κι αν υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες να επιληφθούν τα αρμόδια όργανα. Γιατί είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, μιλάμε για το ποιος θα είναι εθνικός αντιπρόσωπος. Αλλά να σταματήσει τώρα αυτή η συζήτηση όπως γίνεται.»

«Να ξαναδούμε αυτό που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ στη Θράκη. Κατήργησε τις μπάρες, ενίσχυσε τη μειονότητα με την ποσόστωση στα πανεπιστήμια…Την ενσωμάτωση. Είναι μια πολύ μεγάλη έννοια η ενσωμάτωση. Οι άνθρωποι αυτοί συμβιούν πάρα πολλά χρόνια ειρηνικά με πολύ μικρά προβλήματα, εγώ μπορώ να σας το πω και από προσωπική εμπειρία. Όταν ζούσα εκεί τρώγαμε στα μαγαζιά τους, παίζαμε ποδόσφαιρο με τις ομάδες τους, έχω κρατήσει ακόμη πολλές φιλίες. Είναι άνθρωποι που θέλουν να ζουν στον τόπο τους, που νιώθουν πολίτες αυτής της χώρας και πρέπει να έχουν ευκαιρίες, όχι να τους ωθούμε απέναντι».

Για την επιστροφή στην Ελλάδα: Η πολιτική είναι βίωμα

«Πολλοί συνομήλικοι μου είναι στο εξωτερικό και προσφέρουν πάρα πολλά. Κάποιοι από εμάς, έχοντας και πολιτικά αντανακλαστικά, θεωρήσαμε ότι οφείλουμε, αφού είδαμε κι άλλες κοινωνίες κι άλλα πράγματα, να γυρίσουμε πίσω και να αφήσουμε κάτι στην πατρίδα.» σημειώνει ο κ. Γλαβίνας.

«Δεν είναι το συναισθηματικό δέσιμο με την παράταξη από γινάτι ή οικογενειακή κληρονομιά, αλλά επειδή πιστεύω πραγματικά ότι άλλαξε τη χώρα καθοριστικά».

«Ήμουν πολύ μικρός όταν ήταν ο πατέρας μου βουλευτής. Αλλά έχω μνήμες της έντονης πολιτικοποίησης, τις εφημερίδες που έμπαιναν στο σπίτι, τις συνάξεις, τις σημαίες στην αποθήκη. Έχω επίσης πολύ έντονες μνήμες από την κινητοποίηση για τον τόπο μας, από το να πάμε να κάνουμε κάτι στο χωριό, ένα δρόμο, ένα θέατρο, αυτά ήταν πραγματικές ανησυχίες.»

Για τη Β’ Θεσσαλονίκης: Σίγουρα μέτρησε το όνομα, αλλά ήταν και προσωπικός αγώνας

Η Β’ Θεσσαλονίκης «είναι μια περιοχή εκτός του αστικού ιστού, με πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά. Έχει περιοχές ορεινές που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ερήμωσης. Η περιοχή από όπου έρχομαι για παράδειγμα, του Σοχού, όπου τα δημογραφικά στοιχεία δείχνουν τη γήρανση του πληθυσμού, είναι κυρίως κτηνοτροφική. Έχει περιοχές περιαστικά με μεγάλη ανάπτυξη αλλά με ελλείψεις υποδομών. Έχει και περιοχές με τουριστικές δυνατότητες. Και άλλες με πολύ μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση που ακόμη κι από τη μυρωδιά καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχει πρόβλημα. Είναι ένα αμάλγαμα, μια μικρή Ελλάδα.»

«Σίγουρα μέτρησε το οικογενειακό όνομα, ήταν μια βοήθεια και μια αναγνώριση στον πατέρα μου και τη συνεισφορά του στην περιοχή. Αλλά ήταν και προσωπικός αγώνας, να αποδείξω στους πολίτες ότι είμαι εδώ, δεν είμαι μόνο ένα όνομα, ότι θέλω πολύ να τους εκπροσωπήσω. Νομίζω η εκπροσώπηση στη Βουλή είναι ύψιστη ευθύνη, δεν πρέπει να την αναλαμβάνουμε εύκολα.»

Για τους νέους: Επιφυλακτικοί με την πολιτική

«Με το νεότερο πληθυσμό ειδικά συνάντησα πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες προσέγγισης. Στους 18-20 συναντούσα ακόμη κι άρνηση, οφείλω να το ομολογήσω. Αλλά εκεί πρέπει να δείξεις μεγαλύτερη πυγμή, να κάτσεις να συζητήσεις για ποιο λόγο συμβαίνει. Είναι, νομίζω, αποτέλεσμα της έλλειψης προοπτικής, των κακά αμειβομένων δουλειών, βλέπουν ένα κλειστό σύστημα και μια απαξίωση της περιφέρειας. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει και ένα εγγενές παράπονο το οποίο όμως είναι και δίκαιο».

Για την οικονομία: Εύθραυστο το μοντέλο της ανάπτυξης

«Στην περιφέρεια πρέπει το κράτος, σε συνεργασία με τις παραγωγικές κοινότητες, να βρει τις βέλτιστες πρακτικές για να αναπτυχθεί. Δεν είμαστε η χώρα του παραδείσου αλλά έχουμε πλεονεκτήματα. Θέλει μάχες, θέλει ρήξεις, θέλει να πας και κόντρα σε κάποια συμφέροντα που θέλουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους. Είναι κρίμα η χώρα να μείνει πίσω για κάποιες αγκυλώσεις.» σημειώνει.

Να μη μείνουμε στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, τονίζει ο κ. Γλαβίνας και εξηγεί γιατί το ακολουθούμενο αναπτυξιακό μοντέλο δεν έχει στέρεες βάσεις. «Είναι εύθραυστη η ανάπτυξη που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, βασιζόμενη στο real estate και την εισροή ξένων επενδύσεων. Είναι ένα μοντέλο που δεν θέλουμε για τη χώρα μας, να είμαστε ξένοι στην πατρίδα μας και να δουλεύουμε τέσσερις μήνες το χρόνο για τον τουρισμό. Ο αφελληνισμός της οικονομίας επίσης έχει να κάνει ακόμη και με τα funds που αγοράζουν τις ελληνικές εκτάσεις μέσα από τους πλειστηριασμούς».

Για τις διαφορές Ελλάδας και Γερμανίας: Οι κοινωνικές κατοικίες και το… ποδόσφαιρο

Ερωτηθείς για τη ζωή στη Γερμανία και τις διαφορές με την Ελλάδα ο κ. Γλαβίνας παντρεύει τη σημασία κρίσιμων κοινωνικών θεμάτων και το ποδόσφαιρο και τον Καμύ.

«Όταν ήμουν στη Γερμανία μου έκαναν εντύπωση ότι στη Βουλή συζητούσαν για τις κοινωνικές κατοικίες, για το ύψος των ενοικίων, για περιβαλλοντική προστασία…Τέτοια ζητήματα ήταν καθημερινή ατζέντα στον πολιτικό βίο. Ακόμη και στις βραδινές εκπομπές. Που δεν έχουν τόσες πολλές όσο εμείς γιατί εδώ στο νότο αγαπάμε τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και τα αθλητικά. Κι εκεί βλέπουν ποδόσφαιρο κατά χιλιάδες αλλά, εντάξει, δεν το συζητάνε όπως στη Θεσσαλονίκη που έχει τέσσερα αθλητικά ραδιόφωνα. Έχει αξία να τα παρακολουθήσει κανείς βέβαια, έχουν μεγάλο κοινωνιολογικό ενδιαφέρον.»

«Έβλεπα πολύ ποδόσφαιρο και πήγαινα στο γήπεδο. Μάλιστα έπαιζα πάρα πολλά χρόνια, δυστυχώς τώρα με την πολιτική το σταμάτησα πέρσι. Εξάλλου, όπως έλεγε κι ο Αλμπέρ Καμύ »όσα έμαθα για την ηθική τα έμαθα από το ποδόσφαιρο». Υποστήριζα τη Μπορούσια Ντόρτμουντ που ήταν και κοντά στη περιοχή που σπούδαζα στη Βόννη. Έχει και αδελφική σχέση με την ομάδα μου, τον Άρη Θεσσαλονίκης».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024