Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Παναγιώτης Βλάχος: Η ΝΔ χτυπά το ΠΑΣΟΚ, γιατί πολλοί κεντρώοι που την ψήφισαν το καλοβλέπουν

Η ΝΔ έχει πλάσει ένα αφήγημα ισχυρής Ελλάδας, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της πλειοψηφίας του λαού, τονίζει ο Παναγιώτης Βλάχος του ΠΑΣΟΚ. Προσπαθούν να χρεώσουν στο τρίτο κόμμα την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, απαντά στην κριτική περί άρνησης συνεργασίας.

«Όποιος αντάλλαξε την πορεία του και τη διαδρομή του στο ΠΑΣΟΚ με μια θέση στα βουλευτικά έδρανα ή στα υπουργικά έδρανα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει καμία θέση στο νέο ΠΑΣΟΚ», δηλώνει ο Παναγιώτης Βλάχος, υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στο Β1 Βόρειο Τομέα Αθήνας, ένα από τα στελέχη της νεότερης γενιάς που έζησε όλη την προσπάθεια ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου.

Με δεδομένο πως το κόμμα του λέει «όχι» σε συνεργασία με τη ΝΔ και ζητάει αλλαγή συσχετισμών με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Βλάχος περιγράφει το ΠΑΣΟΚ ως «ανάχωμα στην επεκτατική λογική της ΝΔ».

Οσον αφορά την μέχρι σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση, ο Βλάχος διακρίνει την «μεγάλη απογοήτευση» της νέας γενιάς από τον ΣΥΡΙΖΑ και κάνει λόγο για πρακτικές που το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να μιμηθεί. «Αρκετοί από εμάς περάσαμε και τα πέτρινα χρόνια όπου έπρεπε να υπερασπιστούμε τη φήμη, την ιστορία, το έργο του ΠΑΣΟΚ σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες συκοφαντίας», λέει για την γενιά που βρίσκεται τώρα στην πρώτη γραμμή του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στο ΕΣΥ, ο Βλάχος σχολιάζει πως μιλάμε τώρα γιατί υπήρξαν θύματα. «Είδαμε πάλι τον κρατικό μηχανισμό να μην λειτουργεί, όπως έγινε και στα Τέμπη, όπως έγινε και στις πλημμύρες, όπως έγινε και στις πυρκαγιές, όπως έγινε και στην πανδημία. Θα πρέπει λοιπόν όλα αυτά τα γεγονότα να μας κάνουν να προβληματιστούμε για το τι κράτος θέλουμε», αναφέρει.

Περιμένοντας την ΝΔ να ανοίξει τα χαρτιά της για την συνταγματική αναθεώρηση, ο Βλάχος μιλά επίσης για τις προϋποθέσεις με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ θα συμφωνούσε στην αναθεώρηση του άρθρου 16, για την «συνεπή ιδεολογικά» πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την φορολόγηση, αλλά και για τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την Ροδόπη, περιγράφοντας «δύο ακραίες λογικές» από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας ομοφωνία στη συζήτηση που αφορά την μουσουλμανική μειονότητα.

Βοήθησε η pop αισθητική του ΠΑΣΟΚ για τη νέα γενιά. Από μηδενικά ποσοστά στους 17-24, τώρα πήραμε 11%

Ο υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στο Β1 Βόρειο Τομέα Αθήνας κ. Παναγιώτης Βλάχος με τη δημοσιογράφο του in κ. Μυρτώ Λιαλιούτη

Για το ποπ ΠΑΣΟΚ: Η νοσταλγία να γίνει πολιτικό αίτημα

Τελικά, το ποπ βοήθησε την προσπάθεια του κόμματος; «Ζητούμενο ήταν όλη αυτή η κουλτούρα να λειτουργήσει ως μαγνήτης ώστε όλη αυτή η νοσταλγία να μετατραπεί και σε πολιτικό αίτημα, το οποίο νομίζω σε μεγάλο βαθμό στη νέα γενιά έγινε, γιατί εκεί που είχαμε περίπου μηδενικά ποσοστά στις ηλικίες 17-24, τώρα πήραμε νομίζω ένα 10-12%. Mέσα στην προεκλογική εκστρατεία συναντήθηκα 2-3 φορές με νέους μαθητές. Eίδα ότι δεν είναι μόνο διαδικτυακό και επιφανειακό το ζήτημα ΠΑΣΟΚ. Δεν το προσεγγίζουν δηλαδή καθαρά με όρους αισθητικής. Υπάρχει από πίσω περιεχόμενο, υπάρχει διεκδίκηση και υπάρχει και μεγάλη απογοήτευση από τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ»

Για το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ: Από κόμμα στελεχών μαζικό κόμμα

Πώς θα έβλεπε ο Ανδρέας το σημερινό ΠΑΣΟΚ; «Ο Αντρέα Παπανδρέου θα ένιωθε και αυτός χαρούμενος. Γιατί γίνεται μια νέα αρχή, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή, όπως έλεγα και στην προεκλογική μου εκστρατεία, έχει κάτι από το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ‘70. Αν το δούμε και με κάποια σχετική ψυχραιμία, πρόκειται για ένα κόμμα το οποίο κατακερματίστηκε και έπαθε την περίφημη πασοκοποίηση. Και η διαδικασία αναστροφής αυτού του πράγματος ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη και κοπιώδης προσπάθεια. Την ξεκίνησε η Φώφη Γεννηματά, κατάφερε να μαζέψει τον χώρο και νομίζω, όταν οι συνθήκες ωρίμασαν και κοινωνικά και πολιτικά, η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν το σημείο τομής το οποίο δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον κοινωνικές αναφορές, μεγαλώνει και το ζήτημα είναι από ένα κόμμα στελεχών να γίνουμε ένα μαζικό κόμμα, όπως ήμασταν κάποτε», λέει ο Βλάχος.

Για την ανανέωση των στελεχών: Η νέα γενιά είναι μαθημένη στα δύσκολα

Ο Βλάχος ανήκει σε μια γενιά στελεχών που έμειναν στον κεντροαριστερό χώρο. «Είμαστε καταδικασμένοι να περάσουμε δια πυρός και σιδήρου. Αρκετοί από εμάς περάσαμε και τα πέτρινα χρόνια όπου έπρεπε να υπερασπιστούμε τη φήμη, την ιστορία, το έργο του ΠΑΣΟΚ σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, σε συνθήκες συκοφαντίας. Θεωρώ όμως ότι όλη αυτή η νέα γενιά που έχει βγει μπροστά, επειδή ακριβώς είναι μαθημένη στα δύσκολα, επειδή δεν έχει κάτσει σε καρέκλες και επειδή αντιλαμβάνεται και την πολιτική ίσως και πιο ρομαντικά, θεωρώ ότι έχει τα εφόδια να βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ στο να ανέβει και να πρωταγωνιστήσει ξανά», επισημαίνει.

Για όσους έφυγαν στα δύσκολα: Ο καθένας κρίνεται

Οσοι απομακρύνθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, λέει ο Βλάχος, έκαναν την επιλογή τους: «Ο καθένας επιλέγει την πολιτική του διαδρομή, επιλέγει τους όρους, επιλέγει τις συνθήκες. Προσωπικά πιστεύω στην ιδεολογία. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει μια μεγάλη κεντροαριστερά. Δεν είδα ποτέ τον εαυτό μου ως καριερίστα της πολιτικής, αλλά ξαναλέω, ο καθένας μπορεί να τα βλέπει όπως θέλει. Εξάλλου είναι άλλο το να κατεβαίνεις με το σταυρό και να πολεμάς και να μάχεσαι για να κερδίσεις την κοινωνική εκπροσώπηση και άλλο να παράγεις πολιτικές μέσα από κλειστά δωμάτια», λέει.

«Όποιος αντάλλαξε την πορεία του και τη διαδρομή του στο ΠΑΣΟΚ με μια θέση στα βουλευτικά έδρανα ή στα υπουργικά έδρανα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει καμία θέση στο νέο ΠΑΣΟΚ».

Για το know-how της διακυβέρνησης: Έχουμε έμπειρα στελέχη που βοηθούν

Εχει ακόμα το ΠΑΣΟΚ το know-how της διακυβέρνησης; «Οταν ένα κυβερνητικό κόμμα μικραίνει όλο το σύστημα των συμβούλων, τεχνοκρατών, ανθρώπων που ξέρουν από δημόσια διοίκηση, είτε παροπλίζεται είτε εξαφανίζεται. Παρ όλα αυτά, στο ΠΑΣΟΚ έχει μείνει αρκετός κόσμος. Έχουμε πρώην υπουργούς, έμπειρα στελέχη, ανθρώπους οι οποίοι πλέον δεν είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά είναι από πίσω και βοηθούν. Και πιστεύω ότι με τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις που έχουν και αρκετοί νεότεροι, αυτό το μείγμα είναι ιδανικό. Εξάλλου η διαφορά του ΠΑΣΟΚ με τα υπόλοιπα κόμματα είναι ότι δεν πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες», απαντά ο Βλάχος.

Για τους πολιτικούς συσχετισμούς: Σε έναν χρόνο από σήμερα ο χάρτης θα είναι θα διαφορετικός

Με δεδομένο το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, ο Βλάχος κάνει λόγο για έναν εκλογικό κύκλο που δεν έχει κλείσει ακόμα: «Η ΝΔ τα έχει βάλει με το ΠΑΣΟΚ, γιατί ξέρει ότι ένα μεγάλο κομμάτι των κεντρώων και μετριοπαθών ψηφοφόρων που προτίμησαν τον κ. Μητσοτάκη είναι άνθρωποι οι οποίοι καλοβλέπουν το ΠΑΣΟΚ, προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και θα μπορούσαν να ξαναψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλω να διακινδυνεύσω μεγάλες προβλέψεις, αλλά θεωρώ ότι αυτή είναι μια αρχή για το ΠΑΣΟΚ και περνάει προφανώς και μέσα από τα διαδοχικά εκλογικά αποτελέσματα. Έχουμε αυτές τις εκλογές, έχουμε τις αυτοδιοικητικές, έχουμε τις ευρωεκλογές. Πιστεύω σε ένα χρόνο από σήμερα ο πολιτικός χάρτης θα είναι διαφορετικός».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θέλουμε να μιμηθούμε τις πρακτικές του

Μιλώντας για τις διαφορές του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Βλάχος επισημαίνει πως «δεν είναι ζήτημα να μπούμε στα παπούτσια του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε να μιμηθούμε τις πρακτικές του. Εμείς είμαστε κάτι διαφορετικό. Το να είσαι παρών στα εθνικά ζητήματα, να συνεργάζεσαι, και από την άλλη να είσαι αρκετά αιχμηρός και διεκδικητικός στα κοινωνικά ζητήματα, είναι κάτι που θα επιβραβευθεί στην πορεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κάποιες μεταγραφές το τελευταίο διάστημα αρκετά αμφιλεγόμενες. Ενσωμάτωσε στελέχη της καραμανλικής δεξιάς, έκλεισε το μάτι και στην ακροδεξιά νεοναζιστική ψήφο. Αυτά νομίζω δεν δείχνουν σοβαρότητα».

Για τη ΝΔ: Το ΠΑΣΟΚ ανάχωμα στην επεκτατική λογική

Σύμφωνα με τον Βλάχο, η ΝΔ βρήκε αντίπαλο στο ΠΑΣΟΚ. «Ενα ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να είναι ανάχωμα σε αυτή την επεκτατική λογική της ΝΔ. O κόσμος ψήφισε μια σχετική ασφάλεια και σταθερότητα απέναντι στην ανασφάλεια και στην αποσταθεροποίηση που ουσιαστικά εξέπεμπε o ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα, το δικό μας ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να μεταφέρουμε στον κόσμο ότι η αλλαγή μπορεί να γίνει με ασφάλεια, ότι δεν υπάρχει ζήτημα φόβου, ανατροπής και στο τέλος της ημέρας το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί πιο ασφαλή διέξοδο. Να μην ξαναζήσουμε δηλαδή τις μεγάλες κρίσεις με τις μεγάλες απώλειες που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια», σχολιάζει.

Για γαλάζια «κρυφή ατζέντα»: Έχουν πλάσει αφήγημα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα

Υπάρχει κρυφή ατζέντα στη ΝΔ; «Υπάρχουν αρκετά μέτρα που δεν έχουν μπει στο μεσοπρόθεσμο, που δεν έχουν κοστολογηθεί, υπάρχουν προβλέψεις υπεραισιόδοξες για την ελληνική οικονομία, ενώ το διεθνές περιβάλλον άλλα προεξοφλεί. Υπάρχουν σουρεαλιστικές προβλέψεις, Μιλάνε για 25% αύξηση του μισθού, όταν έχουμε ήδη μείωση 7% και θεωρώ ότι έχουν πλάσει ένα αφήγημα μιας ισχυρής και αναπτυσσόμενης Ελλάδας, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού», λέει ο Βλάχος.

Για το «όχι» σε συνεργασία με ΝΔ: Η ευθύνη είναι αναλογική

Προσπαθούμε να χρεώσουμε στο τρίτο κόμμα την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, σημειώνει ο Βλάχος. «Η ευθύνη είναι αναλογική. Βλέπω ότι γύρω από τον κ. Μητσοτάκη αναπτύσσεται ένα οικοσύστημα δεξιών και ακροδεξιών δυνάμεων, οι οποίες είναι εκεί. Άρα σημαίνει ότι υπάρχει και προσφορά και ζήτηση.

Για την Ροδόπη: Δύο ακραίες λογικές από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Πώς αντιλαμβάνεται το ΠΑΣΟΚ την συζήτηση που έχει ανοίξει για την Ροδόπη; «Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο πώς διαχειριζόμαστε τις σχέσεις του κεντρικού κράτους με τους νέους ανθρώπους που ζουν στην Θράκη. Σίγουρα δεν βοηθάει να μπαίνουμε σε μικροκομματικά παιχνίδια και να ακούμε από τη μία περί μειονοτήτων και από την άλλη να βλέπουμε και βίντεο σαν αυτό που είδαμε με την κυρία Μπακογιάννη να λέει στους κατοίκους ότι »αν ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ εγώ δεν θα είμαι εδώ για να σας βοηθάω». Νομίζω ότι είναι δύο ακραίες λογικές. Θέλει ψυχραιμία και νομίζω πρέπει υπάρχει ομοφωνία γύρω από αυτές τις περιπτώσεις», επισημαίνει ο Βλάχος.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024