Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Κώστας Σκανδαλίδης: Δεν θα πουλήσουμε και την ψυχή μας στον διάβολο για να γίνει κυβέρνηση

«Αν ο Μητσοτάκης με την αλλαγή θέσης για τις υποκλοπές θέλει να χαϊδέψει τα αυτιά του Ανδρουλάκη, χτύπησε λάθος πόρτα» λέει ο Κώστας Σκανδαλίδης με αιχμές και για τη στάση της Δικαιοσύνης. Πολιτικός άλλης γενιάς σημειώνει με πικρία ότι σήμερα η πολιτική σύγκρουση γίνεται περί όνου σκιάς, με καυγάδες και εμμονές.

«Παραλυτική η αυτοδυναμία της ΝΔ», δηλώνει ο Κώστας Σκανδαλίδης, πρώην υπουργός και υποψήφιος στην Α’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας πως, με 151 βουλευτές σε μια επαναληπτική εκλογική διαδικασία, κανείς δεν μπορεί να περιμένει η ΝΔ να κυβερνήσει καλύτερα.

Αυτό σημαίνει πως η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ είναι μονόδρομος; «Για να πετύχουμε έναν άλλο τύπο διακυβέρνησης, ε, δεν θα πουλήσουμε και την ψυχή μας στον διάβολο», αναφέρει ο Σκανδαλίδης.

Όπως τονίζει, με ένα ισχυρό διψήφιο με «κατώφλι το 12%» το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει στην χώρα να κυβερνηθεί όπως με τους Μητσοτάκη – Τσίπρα.

«Λάθος πόρτα χτύπησε ο Μητσοτάκης», λέει για την παραδοχή του πρωθυπουργού για τις υποκλοπές στο πρόσφατο ντιμπέιτ, ενώ για τον άλλο «μνηστήρα» σχολιάζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει ήδη διατυπωμένες θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σκανδαλίδης κατέβηκε για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές το 1989, περίοδος που η ένταση ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχε ανέβει κατακόρυφα, με το αίτημα παραπομπής του Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο. «Μίλησα για πρώτη φορά στη Βουλή την επόμενη ημέρα από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη» θυμάται, και προσθέτει αιχμηρά ότι τότε η σύγκρουση ήταν πολιτική, σήμερα γίνεται «περί όνου σκιάς». Σε ότι αφορά τη Βουλή «είναι κάθε πέρυσι και καλύτερα»

Πληρώσαμε πανάκριβα την εποχή του 2010 και μετά, ακόμη την πληρώνουμε

O υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην Α’ Αθήνας κ. Κώστας Σκανδαλίδης με την δημοσιογράφο του in κ. Μυρτώ Λιαλιούτη

Για το «ΠΑΣΟΚ, ωραία χρόνια»: Ιστορική μνήμη

«Ενα κόμμα πρέπει να έχει ιστορική μνήμη» τονίζει ο Σκανδαλίδης, που βλέπει στη φράση που έχει γίνει viral όχι ειρωνεία, αλλά αλήθεια.

«Πράγματι ήταν τα καλύτερα μας χρόνια, για τη χώρα, για τη ζωή των ανθρώπων, για το ότι ο πολίτης ένιωσε Δημοκρατία, για το ότι ο λαός έφαγε ψωμί, για το ότι η Ελλάδα ένιωσε περήφανη στην εξωτερική πολιτική, για το ότι έγιναν τόσο σημαντικές αλλαγές, που άλλαξαν άρδην τη χώρα».

«Δεν είναι σημαντικό ότι ένα κόμμα που ξεκίνησε ως ένα μικρό λαογέννητο κίνημα κατάφερε να αλλάξει τα πράγματα στη χώρα σε τόσο μικρό διάστημα;» τονίζει ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Και η σχέση του ΠΑΣΟΚ σήμερα με την νέα γενιά; «Το ΠΑΣΟΚ έχει πολλά νέα στελέχη», λέει ο κ. Σκανδαλίδης. «Η σπονδυλική του στήλη ανανεώθηκε, θα ανανεώσει σε μεγάλο ποσοστό την κοινοβουλευτική ομάδα», προσθέτει.

«Στις προεδρικές εκλογές τις δικές μας, ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας πήγε και ψήφισε. Και αυτό το κομμάτι θα το έχουμε μαζί μας. Άρα η αφετηρία για την επόμενη μέρα για το ΠΑΣΟΚ θα είναι πολύ καλύτερη»

Για την ηλικία: Δεν νιώθω αμήχανα

«Αμήχανα νιώθεις μόνο αν η συζήτηση γίνεται σε ένα επίπεδο άλλο από αυτό που μπορεί να υπάρχει συνεννόηση. Είναι μεγάλη μου χαρά να μιλάω με νέα παιδιά, σε όλη μου την διαδρομή υποστήριξα την ανανέωση με σθένος. Γιατί έχω μια θεωρία ότι όπως τότε  η νέα γενιά πήρε πάνω της την ιστορία με την έλευση του Ανδρέα Παπανδρέου και καθόρισε τις εξελίξεις, έτσι και τώρα που είμαστε στο μεταίχμιο δύο εποχών πάλι η νέα γενιά πρέπει να το κάνει. Αρα αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να γίνει το κίνημα της νέας γενιάς και να δώσει σε αυτή το πηδάλιο της νέας φάσης δεν θα πάει καλά».

Για το ρόλο των μεγαλύτερων και των έμπειρων λέει ότι είμαστε εδώ να τους συντρέξουμε και να τους βοηθήσουμε και προσθέτει με νόημα «Η νέα γενιά πράγματι πρέπει να αναλάβει, αλλά οι νέες ιδέες δεν εμφανίζονται μόνο σ’ αυτή, αλλά και σε όσους μπορούν να έχουν μια βιωματική σχέση με την πολιτική».

Για τα μνημονιακά χρόνια: Πληρώνουμε ακόμη το 2010

«Πληρώσαμε την διαχείριση της λιτότητας και μάλιστα πανάκριβα. Την πληρώνουμε ακόμα» λέει ο κ. Σκανδαλίδης. «Δεν είχαμε την δύναμη να επιβάλλουμε στην κοινή γνώμη τις απόψεις και τις θέσεις μας».

«Το 2012 ήταν ειδικές οι συνθήκες. Εμείς ουσιαστικά πήραμε την πρωτοβουλία να γίνει εκείνη η κυβέρνηση και ήταν μια εξαιρετικά δυσμενής περίοδος για την χώρα. Αναλάβαμε την ιστορική μας ευθύνη. Δεν είναι όλες οι εποχές οι ίδιες».

Για το ΠΑΣΟΚ: Θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη, τα δικά μας στελέχη θέλουν για να κυβερνήσουν

Την πεποίθηση του ότι το ΠΑΣΟΚ θα τα καταφέρει να ξανακερδίσει τον κόσμο εκφράζει ο κ. Σκανδαλίδης, εδράζοντάς τη στο όπως έχει αποδεχθεί «το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιά ρίζα. Εμείς βγάζουμε στελέχη, τα δικά μας στελέχη θέλουν για να κυβερνήσουν. Δεν με νοιάζει αν το έκαναν για προσωπικούς λόγους, για τις καρέκλες τους. Με ενδιαφέρει ότι χωρίς εμάς δεν μπορούν να κυβερνήσουν. Από τη μια εχθρεύονται και θέλουν να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη θα ήθελαν να συνεργαστούν μαζί του για να μπορέσουν να κυβερνήσουν καλύτερα».

Για σχηματισμό κυβέρνησης: Δεν θα πουλήσουμε την ψυχή μας στον διάβολο

«Δεν μας αφορά αν το πρώτο κόμμα θα μας χρεώσει την αστάθεια» λέει αυστηρά ο κ. Σκανδαλίδης ερωτηθείς για τους πολλούς όρους που θέτει το ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση συνεργασίας.

«Εμείς δεν θέλουμε να μείνει η χώρα ακυβέρνητη, αλλά δεν θέλουμε να κυβερνηθεί όπως κυβερνιόταν με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη. Θέλουμε άλλου τύπου διακυβέρνηση και για αυτό παλεύουμε. Αλλά, για να το πετύχουμε, ε δεν θα πουλήσουμε και την ψυχή μας στον διάβολο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης εξηγώντας τι νόημα δίνει το ΠΑΣΟΚ σε αυτό τον νέο τύπο διακυβέρνησης: Δημοκρατία, διαφάνεια, όχι θεσμικές εκτροπές και χειραγώγηση θεσμών.

Σε ότι αφορά το πρόσωπο του πρωθυπουργού λέει με κάποιον που μπορεί να υπηρετήσει όλα αυτά, και είναι κατηγορηματικός ότι «δεν βάζει όρους ο Ανδρουλάκης για να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός».

Για παραδοχή Μητσοτάκη για υποκλοπές: Λάθος πόρτα χτύπησε

Στην παρατήρηση ότι η στάση του Ν.Ανδρουλάκη στο ντιμπέιτ ειδικά σε ότι αφορά το θέμα των υποκλοπών δείχνει ότι δεν υπάρχει σημείο σύγκλισης με τον Κ.Μητσοτάκη ο κ. Σκανδαλίδης σημειώνει «Είχε περάσει μια γραμμή ο πρωθυπουργός, ότι ήταν νόμιμη η επισύνδεση, λάθος η παρακολούθηση, ότι ο Ανδρουλάκης πιθανώς παρακολουθήθηκε για λόγους εθνικής ασφάλειας. Είπε στο ντιμπέιτ πως το θεωρεί σκάνδαλο, όχι λάθος. Αν με αυτό θέλει να χαϊδέψει τα αυτιά του Ανδρουλάκη, νομίζω χτύπησε λάθος πόρτα.»

Πολλές αιχμές αφήνει ο κ. Σκανδαλίδης για τον χειρισμό της υπόθεσης των υποκλοπών και από τη Δικαιοσύνη. «Κάποιοι μαγειρεύουν το πόρισμα για τις υποκλοπές».

«Το ΠΑΣΟΚ δεν συνδέει τις υποκλοπές με την υπόθεση της κυβέρνησης, όμως μπορεί κάτω από τις συνθήκες αυτές ο κ. Μητσοτάκης να κάνει σοβαρή πρόταση στο ΠΑΣΟΚ;»

Για το στόχο του ΠΑΣΟΚ: Κατώφλι το 12%

«Μιλάμε για ένα ποσοστό που θα είναι πάνω από 12% στην πρώτη εκλογή. Ως κατώφλι. Αν είναι τέτοιο σοβαρό ποσοστό, τότε θα είναι καταλύτης το ΠΑΣΟΚ στις μετεκλογικές συζητήσεις.» λέει ο κ. Σκανδαλίδης.

Σε ότι αφορά δε τις δημοσκοπήσεις σημειώνει ότι «έχουν πολλούς βαθμούς απροσδιοριστίας. Το 10% θα αποφασίσει την τελευταία εβδομάδα. Αν το ποσοστό είναι μονοψήφιο, δεν θα μπούμε σε καμία κυβέρνηση. Είναι όμως ένα απίθανο ενδεχόμενο».

Για ΣΥΡΙΖΑ: Αντιγράφει τις θέσεις μας

«Ο κ. Τσίπρας και ο τρόπος που κυβέρνησε μας εμποδίζουν να πάμε σε κυβέρνηση» λέει ο κ. Σκανδαλίδης.

«Τα περισσότερα από αυτά που λέει είναι αντιγραφές από δικές μας θέσεις. Θα συνεννοηθούμε αν αποφασίσει ο κ. Τσίπρας ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός και είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που αμφισβητώ.»

Για Τσίπρα και PES: Εύκολο να είσαι παρατηρητής, δύσκολο να είσαι μέλος

Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να εμφανιστεί ως βέρος σοσιαλδημοκράτης είναι μια προσπάθεια που γίνεται μόνο για εκλογικούς λόγους, τονίζει.

«Δεν αλλάζει φυσιογνωμία το κόμμα του, όπως δεν αλλάζει και στρατηγική. Το να είσαι παρατηρητής στο PES είναι απλό, να είσαι μέλος είναι το δύσκολο» τονίζει ο κ. Σκανδαλίδης τονιζοντας ότι «μόνο το ΠΑΣΟΚ είναι γνήσιο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα».

Για το στόχο της ΝΔ για αυτοδυναμία: Παραλυτική η αυτοδυναμία

Συμφέρει τον κ. Μητσοτάκη να είναι αντίπαλός του ο κ. Τσίπρας, λέει κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι μίλησε για προοδευτική διακυβέρνηση που στην πράξη τινάχτηκε στον αέρα και αυτό ήταν κάτι που ήξερε ότι θα γίνει, δεδομένης της άρνησης αριστερών κομμάτων.

«Παρέδωσε στον κ. Μητσοτάκη ένα πλεονέκτημα και τώρα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από τη ΝΔ να φανεί ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την αυτοδυναμία της ΝΔ. Για εμάς όμως η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι παραλυτική. 156 βουλευτές έχει και έφτασε στα Τέμπη. Με 151 στην δεύτερη θα κυβερνήσει καλύτερα;»

Αυτές οι εκλογές αφορούν τρία κόμματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού, λέει και προσθέτει «είμαστε αναγκασμένοι να συνυπάρχουμε, να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε πιθανά σε μερικά θέματα.»

Για τον Παπανδρέου: Ηγέτες σαν τον Αντρέα δεν υπάρχουν

Η πολιτική υστερεί σε ό,τι αφορά τις ανάγκες. Προφανώς ηγέτες σαν τον Αντρέα δεν υπάρχουν (…) Τότε τα αιτήματα ήταν χειροπιαστά, οι αλλαγές ήταν μεγάλες και εμφανείς. Ποτέ δεν είναι αργά να αναδειχτούν καινούριοι. Άλλου τύπου βέβαια.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024