Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Rosalia: Το φαινόμενο της pop σκηνής που ήρθε στην Ελλάδα και... έκανε όλη τη χώρα να μιλάει για αυτήν

Rosalia: Το φαινόμενο της pop σκηνής που ήρθε στην Ελλάδα και… έκανε όλη τη χώρα να μιλάει για αυτήν

Έβαλε γερή υποψηφιότητα για συναυλία του καλοκαιριού. Κι ας είμαστε ακόμα στα μέσα Ιουνίου...

Ζούμε ένα από τα πιο συναυλιακά καλοκαίρια στην ιστορία της Ελλάδας. Είτε τραγουδά ο Νίκος Οικονομόπουλος, είτε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, είτε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, είτε οι Nightwish οι συναυλιακοί χώροι γεμίζουν ασφυκτικά με χιλιάδες αφηνιασμένους φαν που περιμένουν με ανυπομονησία να δουν το είδωλό τους να τραγουδά ζωντανά.

Iron Maiden, Αντρέα Μποτσέλι, Disturbed και Robbie Williams είναι μόνο μερικά από τα μεγάλα ονόματα που αναμένεται να βρεθούν στη χώρα μας να τραγουδήσουν αυτό το καλοκαίρι (δείτε εδώ αναλυτικά τις μεγαλύτερες συναυλίες του φετινού καλοκαιριού).

Ανάμεσα σε αυτά τα ονόματα που περίμεναν άπαντες με τεράστια ανυπομονησία ήταν και της Rosalia. Η Ισπανίδα σταρ που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει όλο τον πλανήτη να μιλάει για αυτήν ήρθε στη χώρα μας, μίλησε Ελληνικά και… έκανε όλη την Ελλάδα να μιλάει για εκείνη.

Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης στη σκηνή του Release ανέβηκαν δεκάδες Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες όπως ο σταρ της αγγλικής ραπ, Central Cee, όμως όταν η Rosalia πάτησε στη σκηνή του Φαλήρου ακολούθησε πανζουρλισμός.

Ήταν το βασικό όνομα του φεστιβάλ και το δίχως άλλο απέδειξε περίτρανα την ανταπόκριση που έχει το όνομά της στον κόσμο.

@kostiiss rosalia is such an artist im in both awe and shock #rosalia #releasefestival #athens #snfnostos #fyp #foryoupage ♬ original sound – kostis1000000

Αυτή ήταν η πρώτη της συναυλία στην Ελλάδα, και όσοι βρέθηκαν στην Πλατεία Νερού βίωσαν ένα μοναδικό σόου από την Καταλανή περφόρμερ που έτρεχε, χόρευε, τραγουδούσε, ξεσήκωνε τον κόσμο, προσπαθούσε να πάρει… ανάσες και γινόταν ένα με τον κόσμο.

@ariskafouros @La Rosalia live in Athens 💙 #rosaliamotomami #rosalia #larosalia #larosalia💃 #conaltura #live #concert #fyp #mpesfypgamw #thampeispotefyp? #fy #parati #motomami #motomamitour ♬ original sound – Aris Kafouros

Ήταν τέτοια η υποδοχή που της επιφύλασσε το αθηναϊκό κοινό που η τραγουδίστρια δεν έμεινε ασυγκίνητη. Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συναυλίας της έλεγε το δικό της «ευχαριστώ» στον κόσμο που βρισκόταν από κάτω, ενώ είχε προβάρει και μερικά ελληνικά τα οποία μίλησε άπταιστα. «Χαίρομαι που είμαι εδώ να παίζω σε αυτή τη χώρα για πρώτη φορά. Ευχαριστώ πολύ που με υποδεχθήκατε» είπε στα ελληνικά.

@fipsterrΜιλάει ελληνικά 🥺♬ original sound – Fipster

Ποια είναι η Rosalia

Γεννημένη στα περίχωρα της Βαρκελώνης τον Σεπτέμβριο του 1992, ξεκίνησε να τραγουδάει από μικρή και σπούδασε μουσικολογία στο Catalonia College of Music.

Χαρακτηριστικό της ότι στα τραγούδια της συνδυάζει μοναδικά το είδος του φλαμένκο με την ποπ και την R&B, με τους στίχους να είναι τόσο στην αγγλική όσο και στην ισπανική γλώσσα.

Ένας από τους βασικούς λόγους επιτυχίας της μουσικής της Rosalia είναι αυτή η μίξη της παράδοσης με το σήμερα: φλαμένκο με τραπ, urban νότες σε λατινικούς ρυθμούς που βλέπουν τεράστια άνοδο και ξεφεύγουν από κάθε σύνορο.

Η 30χρονη τραγουδίστρια έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής μόνο τρεις δίσκους: το Los Ángeles το 2017, το El Mal Querer το 2018 και το περιβόητο Motomami το 2022, με το οποίο μάλιστα ξεκίνησε και μια παγκόσμια περιοδεία με τον ίδιο τίτλο.

Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε προτάθηκε για 9 υποψηφιότητες στα λατινικά Grammy, ένας αριθμός ρεκόρ αφού καμία γυναίκα καλλιτέχνις δεν έχει λάβει ποτέ τόσες υποψηφιότητες με μία μόνο κυκλοφορία.

Η Rosalia και το αναποδογύρισμα του φλαμένκο

Το ντεμπούτο της στην παγκόσμια μουσική σκηνή το 2017 έγινε με τον ασυνήθιστο δίσκο Los Ángeles, με την επόμενη χρονιά να ακολουθεί το El Mal Querer, ένα LP-αποκάλυψη όπως είχαν γράψει τότε τα μουσικά μέσα, μια μίξη τραπ, R&B και reggaetón, με τα χαρακτηριστικά της «melismas & palmas» (μελίσματα και παλαμάκια), φαινόταν από νωρίς πως πρόκειται για μια καλλιτέχνιδα με φωνή και όραμα, με το περιοδικό Rolling Stone το συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 500 κορυφαίους δίσκους όλων των εποχών.

Σχετικά με τον ιδιαίτερο σύγχρονο και ταυτόχρονα avant-garde ήχο της, το BBC χαρακτηριστικά είχε αναφέρει πως η Rosalia «γυρίζει το φλαμένκο ανάποδα, συνδέοντας τα φωνητικά «μελίσματα» και τα «palmas» (χειροκροτήματα) με τους ήχους και το attitude του χιπ-χοπ», και αυτό της έχει εξασφαλίσει μια θέση σε μια κατάταξη που περιλαμβάνει επίσης τους Dermot Kennedy, Ella Mai, Flohio, Grace Carter, King Princess, Mahalia, Octavian, Sea Girls και Slowthai.»

Το 2022 κυκλοφορεί το Motomami, που ανεβαίνει γρήγορα στο Νο.1 των chart, χαρίζοντάς της Latin Grammy υποψηφιότητες για καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς, καλύτερο άλμπουμ εναλλακτικής μουσικής, καλύτερο άλμπουμ με μηχανική επεξεργασία και καλύτερη ηχογράφηση.

Το άλμπουμ απέσπασε επίσης υποψηφιότητες για Καλύτερη Μουσική Ταινία και Καλύτερο Latin Rock ή Εναλλακτικό Άλμπουμ για τα γενικά Grammy του 2023. Ονομάστηκε επίσης η πιο πολυακουσμένη καλλιτέχνις στο Spotify. Το καλοκαίρι που μας πέρασε ξεκίνησε την παγκόσμια περιοδεία Motomami World Tour, η οποία περιελάμβανε 46 συναυλίες σε 16 χώρες.

Sports in

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό. Παρακολουθήστε live στις 20:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φενέρμπαχτσε – Μονακό για το Game 4 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024