Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα: Η ταινία που χάρισε το χρυσό αγαλματίδιο στην Παξινού

Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα: Η ταινία που χάρισε το χρυσό αγαλματίδιο στην Παξινού

Η σπουδαία ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο φημισμένο βιβλίο του Έρνεστ Χέμινγουεϊ με πρωταγωνιστές τους Γκάρι Κούπερ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Κατίνα Παξινού, Ακίμ Ταμίροφ και Τζόφεφ Καλέια.

«Θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το βραβείο στους συναδέλφους μου στο Εθνικό Θέατρο, της ρημαγμένης από τον πόλεμο Αθήνας». Eλπίζω να είναι όλοι τους καλά». Είχε δηλώσει συγκινημένη η Κατίνα Παξινού, το 1944 τη βραδιά των Όσκαρ κρατώντας το χρυσό αγαλματίδιο.

Η ταινία έλαβε 9 υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων ήταν και αυτά της Καλύτερης Ταινίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Β’ Ανδρικού Ρόλου, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Μουσικής (για το έξοχο και αξέχαστο σάουντρακ του Βίκτορ Γιανγκ) και Β’ Γυναικείου Ρόλου. Του μοναδικού που τελικά κέρδισε το φιλμ και κατέκτησε δικαιωματικά η Κατίνα Παξινού.

Μία τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία, καθώς ήρθε πρώτη σε εισπράξεις εκείνη τη χρονιά στις ΗΠΑ, με 11 εκατομμύρια δολάρια.

Οι κριτικοί της περιόδου την υποδέχτηκαν με ανάμεικτα συναισθήματα, κυρίως λόγω της χρήσης του τεχνικόλορ που μέχρι εκείνη την περίοδο χρησιμοποιούνταν για ταινίες πιο ανάλαφρης θεματολογίας.

Ο συγγραφέας και κριτικός Τζέιμς Άγκι έγραψε: Ο ρυθμός της ταινίας είναι ο πιο ανώμαλος που έχω δει ποτέ σε μεγάλη παραγωγή… Το χρώμα είναι ευχάριστο σε ταινίες εποχής ή μιούζικαλ, αλλά δεν έχει ακόμη τελειοποιηθεί ώστε να παρουσιάζει πιστά την πραγματικότητα.

Η τελετή των Όσκαρ

Τη βραδιά των Όσκαρ η Κατίνα Παξινού ήταν το τιμώμενο πρόσωπο. Η μεγάλη ηθοποιός, η πρώτη Ελληνίδα που έπαιξε στις μεγάλες σκηνές του Μπρόντγουεϊ, αναγκάζοντας να υποκλιθούν στο ταλέντο της κοινό και κριτική, θα βραβευτεί με το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, για την ερμηνεία της θρυλικής αντάρτισσας Πιλάρ και θα καταχειροκροτηθεί από τους παρευρισκόμενους.

Μια σημαντική ταινία, που άφησε το δικό της αποτύπωμα στον παγκόσμιο κινηματογράφο, ένωσε κινηματογραφικά το αξιοθαύμαστο ζευγάρι Γκάρι Κούπερ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν και έφερε για πρώτη φορά στο παγκόσμιο προσκήνιο την ελληνική υποκριτική, μέσω της κορυφαίας Κατίνας Παξινού, μίας αυτόφωτης προσωπικότητας, που ξέφυγε από τα στενά καλλιτεχνικά περιθώρια της χώρας μας.

Η ιστορία

Το σενάριο της ταινίας, που έγραψε ο σπουδαίος Ντάντλεϊ Νίκολς, μας μεταφέρει στην Ισπανία της δεκαετίας του ‘30, όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στους φασίστες του Φράνκο και των δημοκρατικών. Ο Αμερικάνος Ρόμπερτ Τζόρνταν, ειδικός στα εκρηκτικά και τις ανατινάξεις, έρχεται στο βουνό για να βοηθήσει τον αγώνα των δημοκρατικών. Ενώνεται με την ομάδα του Πάμπλο και της Πιλάρ, και αναλαμβάνει την επικίνδυνη αποστολή να ανατινάξει μια γέφυρα. Στην ομάδα βρίσκεται και η Μαρία, μια αθώα και φοβισμένη κοπέλα που προκαλεί το ενδιαφέρον του Ρόμπερτ. Κατά τη διάρκεια της πορείας στο βουνό, η συμπάθεια των δύο εξελίσσεται σε μεγάλο έρωτα, την ίδια στιγμή που οι μάχες γίνονται όλο και πιο σκληρές.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024