Αλματώδη αύξηση κατέγραψαν οι εξαγωγές ελληνικού οίνου στον Καναδά το πρώτο τρίμηνο του έτους, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

«Όλα τα στοιχεία να συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η καλή εξαγωγική πορεία θα συνεχιστεί», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Προξενείου στο Τορόντο:

  • Οι εξαγωγές ελληνικού οίνου κατέγραψαν αύξηση 95% ως προς την αξία, υπερβαίνοντας τα 3,5 εκατ. καναδικά δολάρια (το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους ήταν 1,8 εκατ. δολάρια).
  • Η αύξηση είναι 103% στην επαρχία του Κεμπέκ και 113% στην επαρχία του Οντάριο.

Σημειώνεται ότι ο Καναδάς είναι η τρίτη καλύτερη αγορά για το ελληνικό κρασί και αποτελεί μια από τις χώρες – στόχους των προγραμμάτων προβολής και προώθησης που υλοποιεί η ΕΔΟΑΟ.

Όπως επισημαίνεται μέσω του προγράμματος προβολής και προώθησης της ΕΔΟΑΟ, που αναμένεται να εγκριθεί από το ΥπΑΑΤ, αλλά και τις ανεξάρτητες δράσεις προβολής που υλοποιούν αρκετά οινοποιεία, προβλέπεται η αναβάθμιση της εικόνας του ελληνικού κρασιού και μια μεγαλύτερη ώθηση στις εξαγωγές. «Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει η διοίκηση του Οντάριο, η Ελλάδα μπορεί να γίνει η «νέα Πορτογαλία» , χώρα που έχει ισχυρή εξαγωγική παρουσία στον Καναδά}, τονίζεται.