Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα φαγητά της γιαγιάς κάνουν θραύση - Η «Greek YiaYia» και οι ελληνικές γεύσεις στη Νέα Υόρκη

Τα φαγητά της γιαγιάς κάνουν θραύση – Η «Greek YiaYia» και οι ελληνικές γεύσεις στη Νέα Υόρκη

«Γιαγιαδίστικες» συνταγές από όλο τον κόσμο κατακτούν τη Νέα Υόρκη. Τα σπιτικά φαγητά με μυστικά χιλιάδων ετών και η «Greek YiaYia».

Ποιος θα έλεγε όχι στο σπιτικό φαγητό; Ιδιαίτερα όταν προκύπτει από τα χέρια γυναικών που έχουν περάσει χρόνια στην κουζίνα για να ετοιμάσουν το φαγητό που θα προσφέρουν στην οικογένειά τους. Τα γιαγιαδίστικα φαγητά έχουν άλλωστε την τιμητική τους σε κάθε σπίτι.

Έχοντας ακριβώς αυτό στο μυαλό, οι υπεύθυνοι του εστιατορίου Enoteca Maria αποφάσισαν να παραχωρήσουν αρχικά την κουζίνα τους σε Ιταλίδες γιαγιάδες. Με το πείραμα να στέφεται από επιτυχία, δίνουν πλέον την ευκαιρία σε γυναίκες της τρίτης ηλικίας από όλο τον κόσμο. Το ρόστερ του αποτελείται από γιαγιάδες που ξέρουν τα μυστικά της κουζίνας καλύτερα από τον καθένα.

Η λειτουργία του Enoteca Maria στη Νέα Υόρκη άρχισε το 2007 και πήρε το όνομά του από την Ιταλίδα γιαγιά του ιδιοκτήτη Jody Scaravella, Maria. Ήταν εκείνος που είχε την πρωτότυπη ιδέα να αναζωογονήσει την επιχείρησή του, εμπλουτίζοντας το μενού με σπιτικές συνταγές.

Η γιαγιά του ιδιοκτήτη του εστιατορίου, Maria

Η γιαγιά του ιδιοκτήτη του εστιατορίου, Maria

Στο εστιατόριο εργάζονται πλέον γύρω στις 30 με 40 γιαγιάδες. Από τη λίστα μάλιστα των σεφ, δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και το ελληνικό στοιχείο. Σε καθημερινή βάση, στο Enoteca Maria εργάζεται μια Ιταλίδα γιαγιά και μια γυναίκα από άλλο μέρος του κόσμου.

Σε ένα από τα ρεπορτάζ για το φημισμένο εστιατόριο μίλησε και η Ελληνίδα σεφ του Enoteca Maria, περιγράφοντας τη διαδικασία παρασκευής της αγαπημένης σε όλους μας σπανακόπιτας. Η γιαγιά Πλουμίτσα από τη Χίο μαθαίνει σε όσους επισκέπτονται το εστιατόριο στη Νέα Υόρκη τους πατατοκεφτέδες και φυσικά το τζατζίκι ανάμεσα σε άλλες ελληνικές γεύσεις.

«Ήρθα εδώ γιατί ο άντρας μου είναι εδώ. Έχω πλέον 49 χρόνια εδώ», σημείωνε πριν από λίγα χρόνια η Ελληνίδα σεφ του Enoteca Maria. Ήταν το 2016 που έχασε τον σύζυγό της. Έκλαιγε και έμενε στο σπίτι. Μέχρι που της μίλησε η κόρη της για το εστιατόριο.

«Κάθε φορά που μια από αυτές τις γυναίκες βρίσκονται στην κουζίνα, έχεις μια κουλτούρα χιλιάδων ετών να έρχεται από τα δάχτυλά τους» είχε επισημάνει ο Joddy σε συνέντευξή του.

Οι πελάτες αγαπούν τις γιαγιάδες και τις συνταγές τους που περικλείουν τις εμπειρίες μιας ζωής. Τα «φτωχικά πιάτα» τους αντιπροσωπεύουν και τις δύσκολες στιγμές στις ζωές τους. «Όταν δοκιμάζουν τις συνταγές μου και μου λένε «ευχαριστώ, ήταν πολύ καλό», με κάνει ευτυχισμένη» σημείωνε η May Joseph από τη Σρι Λάνκα.

Οι σπιτικές συνταγές της γιαγιάς στη Νέα Υόρκη

Δεν αρκέστηκε μόνο σε πιάτα από τη γενέτειρά του, αλλά προσκάλεσε γιαγιάδες από διαφορετικές χώρες. Ώστε να μοιραστούν τη γαστρονομική παράδοση και την εμπειρία τους με τους τυχερούς πελάτες που προλαβαίνουν να κλείσουν τραπέζι.

Λίγο ο ανταγωνισμός που θα υπήρχε, λίγο το γεγονός πως θα προστάτευαν τις συνταγές τους, το να φέρει γιαγιάδες από διαφορετικές κουλτούρες λειτούργησε εξαιρετικά ως ιδέα. Ακόμα και οι πελάτες καταλήγουν να μοιράζονται ιστορίες για τη μαγειρική των δικών τους γιαγιάδων.

«Αισθάνομαι πολύ τυχερή. Δεν θα με βρείτε να κάθομαι. Κάνουμε αυτό που αγαπάμε, σωστά;» σημειώνει η Roa Correa από το Περού.

Έτσι, όσοι βρεθούν στο Enoteca Maria έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πιάτα από Ιαπωνία, Περού, Σρι Λάνκα, Αργεντινή, Αίγυπτο και Ταϊβάν.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες, καθώς η τελευταία κράτηση είναι για τις 19:30 το βράδυ. Οι σεφ, δεδομένης και της ηλικίας, πρέπει να πάνε για ύπνο νωρίς.

Sports in

«Ο Χεζόνια φεύγει από τη Ρεάλ Μαδρίτης»- Ποια ομάδα θα τον αποκτήσει

Σύμφωνα με τη Mundo Deportivo ο Μάριο Χεζόνια απέρριψε την προσφορά της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024