Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Άλβιν Μπραγκ: Η… Ερινύα του Ντόναλντ Τραμπ

Άλβιν Μπραγκ: Η… Ερινύα του Ντόναλντ Τραμπ

Ο Αφροαμερικανός εισαγγελέας του Μανχάταν και η πιθανή ιστορική ποινική δίωξη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ

Είναι 49 ετών, Αφροαμερικανός, Δημοκρατικός και πιθανότατα ο… διώκτης του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Άλβιν Μπραγκ είναι εδώ και έναν χρόνο ο εισαγγελέας του Μανχάταν -ένας από τους πέντε εκλεγμένους εισαγγελείς της Νέας Υόρκης.

Είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός στο πόστο. Ασκεί επίσημα καθήκοντα από πέρυσι τον Ιανουάριο. Έκτοτε, ερευνά μεθοδικά τον πρώην και επίδοξο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πρακτικά κληρονόμησε από τον προκάτοχό του, Σάιρους Βανς Τζούνιορ, τον φάκελο της έρευνας για την υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς.

Μιας πορνοστάρ, τη σιωπή της οποίας είχε εξαγοράσει το 2016 -μεσούσης της τότε προεκλογικής εκστρατείας- ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κόεν.

Της είχε δώσει 130.000 δολάρια για να μην δημοσιοποιήσει τους ισχυρισμούς της ότι αυτή και ο τότε προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών είχαν σεξουαλική επαφή πριν από χρόνια.

Ο Τραμπ διαψεύδει ότι είχε σχέση με την Ντάνιελς, κατηγορώντας την για εκβιασμό.

Όμως το σκάνδαλο δείχνει τώρα να του γυρίζει μπούμερανγκ, ενόσω διεκδικεί πεισματικά και πάλι το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Ολόκληρες οι ΗΠΑ κρατούν τώρα την ανάσα τους για το ορατό πλέον ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος πρώην προέδρου των ΗΠΑ για πρώτη φορά στα χρονικά.

Στο επίκεντρο δεν είναι η ιδιωτική συμφωνία εχεμύθειας -που δεν θεωρείται παράνομη εκ του νόμου- αλλά το εάν ο Τραμπ παραποίησε επιχειρηματικά αρχεία ή ακόμη εάν παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία περί χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών, περνώντας εκείνα τα 130.000 δολάρια ως «νομικά έξοδα».

Η πρώτη περίπτωση αποτελεί πλημμέλημα. Η δεύτερη κακούργημα.

Μια μεθοδική έρευνα

Για να φτάσει ως εδώ, στο… παραένα της άσκησης ποινικής δίωξης, ο Άλβιν Μπραγκ χρειάστηκε να σπάσει πολλά «αβγά». Κατ’ αρχάς στην ίδια την εισαγγελία του Μανχάταν.

Βρέθηκε αντιμέτωπος με σκληρή κριτική όταν ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του 2022. Όχι από τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά από εισαγγελείς.

Δύο μάλιστα παραιτήθηκαν, μετά την απόφαση του Μπραγκ να μην ακολουθήσει την προσέγγιση του προκατόχου του στην υπόθεση Ντάνιελς για άμεση απαγγελία κατηγοριών, κρίνοντας ότι δεν ήταν ακόμη γερά «δεμένη».

Αντίθετα, επέλεξε να ακολουθήσει μια πιο ολιστική προσέγγιση, «περικυκλώνοντας» νομικά τον Τραμπ.

Επέβλεψε το κατηγορητήριο κατά του πρώην προεδρικού συμβούλου του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, για ξέπλυμα χρήματος και απάτη.

Πέτυχε την καταδίκη για φοροδιαφυγή του οικονομικού διευθυντή του επιχειρηματικού ομίλου Trump Organization, Άλεν Βάισελμπεργκ, εξασφαλίζοντας όχι μόνο την ομολογία του, αλλά και τη συνεργασία του με τις δικαστικές αρχές.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το γραφείο του Μπραγκ κέρδισε τη δίκη κατά του Trump Organization για φορολογική απάτη, επιβάλλοντας πρόστιμο ύψους 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων -το μέγιστο δυνατό.

Κατά τον εισαγγελέα του Μανχάταν, ήταν μια καλή «εισαγωγή» στο επόμενο «κεφάλαιο» της έρευνας κατά του ίδιου του Τραμπ.

Αισθανόμενος προφανώς απειλούμενος, ο πρώην πρόεδρος απειλεί τώρα… θεούς και δαίμονες.

Με τις μνήμες ακόμη νωπές από την εισβολή στο Καπιτώλιο το 2021 -μια από τις πολλές υποθέσεις για τις οποίες επίσης ερευνάται σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο- καλεί τους υποστηρικτές του σε μαζικές διαμαρτυρίες, υπό το μότο «πάρτε το έθνος μας πίσω!».

Κάνει λόγο για «ποινική δίωξη», βρίσκοντας σύμφωνο τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής, Κέβιν Μακάρθι.

Κατηγορεί τον εισαγγελέα Μπραγκ ότι εξυπηρετεί συμφέροντα του δισεκατομμυριούχου δωρητή των Δημοκρατιών Τζορτζ Σόρος.

Σε αυτόν τον μη αποδεδειγμένο ισχυρισμό ο Τραμπ βρήκε μάλιστα στο πλευρό του τον σημαντικότερο εσωκομματικό αντίπαλό του: τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις.

Στο «στόμα του λύκου»

Την περασμένη Παρασκευή, λίγο αφότου ο Τραμπ χαρακτήρισε σε ανάρτησή του τον πιθανό διώκτη του «αχρείο ψυχοπαθή που μισεί πραγματικά τις ΗΠΑ», ο Άλβιν Μπραγκ έλαβε φάκελο με ύποπτη λευκή σκόνη και ένα σημείωμα που έγραφε «Θα σε σκοτώσω».

Ο ίδιος δεν έχει κάνει κανένα δημόσιο σχόλιο για τις απειλές που δέχεται σωρηδόν τις τελευταίες ημέρες.

«Δεν ανεχόμαστε προσπάθειες εκφοβισμού του γραφείου μας ή απειλής του κράτους δικαίου στη Νέα Υόρκη», έγραψε προ ημερών σε ένα εσωτερικό email προς τους συνεργάτες του στην εισαγγελία του Μανχάταν.

Δεν είναι άλλωστε καν η πρώτη φορά που βρίσκεται προσωπικά στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικανών. Ή άλλων…

Μεγαλωμένος στο Χάρλεμ τη δεκαετία του 1980 -όταν η συνοικία του Μανχάταν μαστιζόταν από υψηλή εγκληματικότητα και μια «επιδημία» κρακ και κοκαΐνης- ο Μπραγκ είχε δει μέχρι τα 21 χρόνια του να τον σημαδεύουν έξι φορές με όπλο. Οι τρεις ήταν από αστυνομικούς.

Ήταν αυτές οι εμπειρίες, λέει, που άρχισαν να διαμορφώνουν τις θέσεις του για το αμερικανικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

Ως απόφοιτος πια της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, επικεντρώθηκε σε αστικές υποθέσεις προάσπισης των ατομικών δικαιωμάτων.

Η πλέον εμβληματική ήταν η νομική εκπροσώπηση της μητέρας του Έρικ Γκάρνερ: ενός 43χρονου Αφροαμερικανού που πέθανε από ασφυξία κατά τη διάρκεια της σύλληψής του στη Νέα Υόρκη το 2014.

Προτού γίνει εισαγγελέας του Μανχάταν, ο Μπραγκ είχε ήδη θητεύσει ως αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης και βοηθός εισαγγελέα των ΗΠΑ στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

Έπειτα από 20 και πλέον χρόνια προϋπηρεσίας, εξελέγη στο νέο του πόστο τον Νοέμβριο του 2021, με την υπόσχεση να κάνει γενναίες αλλαγές.

Ο… αντισυμβατικός εισαγγελέας

Αυτές άρχισαν να λαμβάνουν χώρα με το που ανέλαβε επίσημα καθήκοντα, έπειτα από δύο μήνες.

Ο Μπραγκ ανακοίνωσε ότι δεν θα διώκει πλέον πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της εισιτηριοδιαφυγής στο μετρό και της πορνείας, εφόσον δεν συνδέονται με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Τάχθηκε υπέρ εναλλακτικών ποινών αντί της φυλάκισης για ορισμένες περιπτώσεις παραβατών με λευκό ποινικό μητρώο.

Το γραφείο του άρχισε να στηρίζει διάφορα προγράμματα, όπως για την πρόληψη της ένοπλης βίας από νέους.

Δημιούργησε νέες μονάδες, μεταξύ αυτών μια περί Λογοδοσίας Αστυνομικών για την άμεση διερεύνηση περιπτώσεων παραβατικότητας ενστόλων και μια περί Δικαιοσύνης Μετά την Καταδίκη για επανεξέταση κλειστών υποθέσεων, για τις οποίες υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία αθωότητας ή άδικης καταδίκης.

Κατόπιν θύελλας αντιδράσεων, αναγκάστηκε να αποσύρει πρότασή του για μείωση των ποινών για δράστες ληστειών χωρίς «πραγματικό κίνδυνο σωματικής βλάβης».

Οι Ρεπουμπλικάνοι και ορισμένοι κεντρώοι Δημοκρατικοί τον κατηγόρησαν για επικίνδυνη μαλθακότητα και ανοχή στην εγκληματικότητα.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για το αξίωμα του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης το 2022 και μέχρι πρότινος βουλευτής, Λι Ζέλντιν, αξίωσε ακόμη και την απομάκρυνσή του από την εισαγγελία του Μανχάταν.

Στον πρώτο χρόνο της θητείας του Μπραγκ στο πόστο, η συντηρητική εφημερίδα New York Post είχε τη φωτογραφία του σε 13 πρωτοσέλιδα με χλευαστικούς τίτλους, όπως «Η Δικαιοσύνη τρελάθηκε» και «Ευτυχισμένο το 2022, εγκληματίες!».

Αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κακουργηματικού χαρακτήρα επιθέσεις και οι διακεκριμένες κλοπές στο Μανχάταν αυξήθηκαν το τελευταίο έτος (11% και 4,6% αντίστοιχα), η εγκληματικότητα συνολικά περιορίστηκε κατά 0,9%.

Οι βιασμοί μειώθηκαν κατά 37,3%, οι δολοφονίες κατά 20,0%, οι διαρρήξεις 19,1% και οι ληστείες 6,1%.

Δύσκολη αποστολή

Έχοντας στη διάθεσή του περίπου 500 δικηγόρους και προϋπολογισμό 150 εκατομμυρίων δολαρίων, ο Άλβιν Μπραγκ έχει θέσει ως πρωταρχικό του στόχο «τη διάθεση περισσότερων πόρων στη δίωξη σοβαρών βίαιων εγκλημάτων», και «στην προστασία των Νεοϋορκέζων από καταχρήσεις των ισχυρών».

Τώρα η υπόθεση Ντάνιελς φαντάζει σαν μια ωρολογιακή βόμβα στα χέρια του.

Τυχόν άσκηση δίωξης κατά του Τραμπ αναμένεται να έχει αντίκτυπο σε άλλες παράλληλες έρευνες σε βάρος του πρώην προέδρου.

Στο επίκεντρό τους βρίσκονται οι προσπάθειες αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος στην πολιτεία της Τζόρτζια στις προεδρικές εκλογές του 2020, ο ρόλος του στην εισβολή στο Καπιτώλιο και η παράνομη κατοχή απόρρητων εγγράφων που πήρε μαζί του φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο.

Θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει αρνητικά ή ακόμη και θετικά την εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις επόμενες προεδρικές εκλογές, το 2024, κλιμακώνοντας επικίνδυνα την πόλωση στις ΗΠΑ.

Όμως για τον εισαγγελέα Μπραγκ και το ειδικό σώμα των ενόρκων -που θα κρίνει εάν επαρκούν τα στοιχεία για ποινική δίωξη εις βάρος του πρώην προέδρου- το βασικό διακύβευμα είναι άλλο.

Αφορά στην απονομή της δικαιοσύνης και στη διαφύλαξη της αξιοπιστίας της, με σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, αλλά και της αρχής ότι ουδείς είναι υπεράνω του νόμου.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024