Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ντόναλντ Τραμπ: Τι θα γίνει αν συλληφθεί ο πρώην πρόεδρος

Ντόναλντ Τραμπ: Τι θα γίνει αν συλληφθεί ο πρώην πρόεδρος

Στην Νέα Υόρκη γίνονται ήδη προετοιμασίες για την ενδεχόμενη σύλληψη του Τραμπ - Τι θα γίνει όμως αν τελικά συλληφθεί;

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε έκκληση προς τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν και να «πάρουν το έθνος μας πίσω», καθώς περιμένει μια αναμενόμενη προσπάθεια του εισαγγελέα του Μανχάταν να ασκήσει μια άνευ προηγουμένου ποινική δίωξη για τον χειρισμό καταβολής χρημάτων κατά την προεδρική εκστρατεία του 2016.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα συλληφθεί την Τρίτη και οι κατηγορίες προκύπτουν από έρευνα για πληρωμή 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς το 2016. Φυσικά, αν γίνει κάτι τέτοιο, ο πρώην πρόεδρος θα γίνει ο μόνος που έχει αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις.

Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή

Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει ο Τραμπ

Το 2016, η σταρ των ταινιών ενηλίκων Στόρμι Ντάνιελς επικοινώνησε με μέσα ενημέρωσης προσφέροντάς της να πουλήσουν τον λογαριασμό της για μια σχέση μοιχείας που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2006. Η ομάδα του Τραμπ το αντιμετώπισε αυτό και ο δικηγόρος του Μάικλ Κοέν πλήρωσε 130.000 δολάρια στην κυρία Ντάνιελς για να σιωπήσει.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως δεν υπάρχει κάποια παρανομία. Ωστόσο, όταν ο κ. Τραμπ αποζημίωσε τον κ. Κοέν, το αρχείο για την πληρωμή αναφέρει ότι ήταν για νομικά έξοδα. Οι εισαγγελείς λένε ότι αυτό ισοδυναμεί με τον κ. Τραμπ να παραποιεί επιχειρηματικά αρχεία, κάτι που αποτελεί πλημμέλημα – ποινικό αδίκημα – στη Νέα Υόρκη.

Οι εισαγγελείς θα μπορούσαν επίσης να ισχυριστούν ότι αυτό παραβιάζει τον εκλογικό νόμο, επειδή η προσπάθειά του να κρύψει τις πληρωμές του στην κα Ντάνιελς υποκινήθηκε από το ότι δεν ήθελε οι ψηφοφόροι να γνωρίζουν ότι είχε σχέση μαζί της. Η συγκάλυψη ενός εγκλήματος με παραποίηση αρχείων θα ήταν κακούργημα.

Ακόμη και οι συνήγοροι της δίωξης αναγνωρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μια ξεκάθαρη υπόθεση. Υπάρχει ελάχιστο προηγούμενο για μια τέτοια δίωξη, και οι προηγούμενες προσπάθειες να κατηγορηθούν πολιτικοί ότι περνούν το όριο μεταξύ της χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας και των προσωπικών δαπανών έχουν καταλήξει σε αποτυχία.

Θα του απαγγελθούν κατηγορίες;

Η απόφαση για το αν θα του απαγγελθούν κατηγορίες ανήκει στον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Άλβιν Μπραγκ. Συνέστησε το μεγάλο δικαστήριο για να διερευνήσει εάν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να ασκηθεί δίωξη και είναι ο μόνος που γνωρίζει εάν – ή πότε – θα ανακοινωθεί κατηγορία.

Την περασμένη εβδομάδα, οι δικηγόροι του κ. Τραμπ δήλωσαν ότι προσφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο η ευκαιρία να εμφανιστεί ενώπιον των ενόρκων, κάτι που θεωρείται ένδειξη ότι η έρευνα πλησιάζει στο τέλος της.

Οι δικηγόροι υποβάθμισαν τις προτάσεις ότι αυτοί ή ο κ. Τραμπ έχουν εκ των προτέρων ειδοποίηση για επικείμενο κατηγορητήριο, λέγοντας ότι τα σχόλιά του σχετικά με την Τρίτη βασίστηκαν σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Τόσο ο Μάικλ Κοέν όσο και ο πρώην νομικός του σύμβουλος Ρόμπερτ Κοστέλο έχουν καταθέσει τις τελευταίες ημέρες. Ο Κοστέλο προτάθηκε από την ομάδα υπεράσπισης του Τραμπ τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να δυσφημήσει τη μαρτυρία του Κοέν.

Τι θα γίνει αν συλληφθεί ο Ντόναλντ Τραμπ

Εάν απαγγελθούν τελικά κατηγορίες στον πρώην πρόεδρο, οι δικηγόροι του έχουν επισημάνει ότι η σύλληψη του πρώην προέδρου θα ακολουθούσε την τυπική διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να ταξιδέψει από το σπίτι του στο Mar-a-Lago στη Φλόριντα για να εμφανιστεί στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, με την σύλληψη του να έχει προηγηθεί.

Δεδομένης της ιστορικής φύσης μιας τέτοιας κίνησης και των ανησυχιών για την ασφάλεια των ατόμων που εμπλέκονται, ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί είναι αβέβαιος – και πιθανότατα θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του γραφείου του εισαγγελέα και της ομάδας του κ. Τραμπ.

Μόλις κλείσει η υπόθεση και επιλεγεί δικαστής, θα τεθούν σε εφαρμογή άλλες λεπτομέρειες, όπως ο χρόνος της δίκης και οι πιθανοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι απαιτήσεις εγγύησης για τον κατηγορούμενο.

Η δίκη – η στιγμή που ένας κατηγορούμενος δηλώνει την έγκλησή του ενώπιον δικαστή – είναι ανοιχτή. Ωστόσο, το δικαστήριο μπορεί να λάβει μέτρα, όπως να του παραχωρήσει ιδιωτική είσοδο στο δικαστήριο, προκειμένου να προστατεύσει το απόρρητό του και να διατηρήσει την ασφάλεια.

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της Μυστικής Υπηρεσίας, που φρουρεί τον Τραμπ και άλλους πρώην προέδρους, έχουν εμπλακεί σε σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σύλληψης.

Σε περίπτωση που καταδικαστεί για πλημμέλημα, τότε θα κληθεί να πληρώσει ένα χρηματικό πρόστιμο. Εάν ο Τραμπ καταδικαζόταν για κακούργημα, θα αντιμετώπιζε μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, αν και ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι το πρόστιμο είναι πιο πιθανό και ότι οποιαδήποτε ποινή που περιλαμβάνει την φυλάκιση του, ότι είναι πολύ απίθανη.

Θα υπάρξουν διαμαρτυρίες από τους υποστηρικτές του;

Όπως προαναφέρθηκε, ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε έκκληση προς τους υποστηρικτές του μέσω μίας ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Η γλώσσα του απηχεί τη ρητορική που χρησιμοποίησε πριν από την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το 2021 και έχει εγείρει ανησυχίες για το ενδεχόμενο βίας.

Ο Τραμπ αρνείται ότι έχει σχέση με τη Στόρμι Ντάνιελς Ο Μπραγκ βρίσκεται σε στενή επαφή με την αστυνομία της Νέας Υόρκης και την ασφάλεια του δικαστηρίου, σύμφωνα με επιστολή προς το τμήμα του που διέρρευσε στον Τύπο την Κυριακή. «Δεν ανεχόμαστε προσπάθειες εκφοβισμού του γραφείου μας ή απειλής του κράτους δικαίου στη Νέα Υόρκη», έγραψε.

«Οι εταίροι μας στην επιβολή του νόμου θα διασφαλίσουν ότι τυχόν συγκεκριμένες ή αξιόπιστες απειλές κατά του γραφείου θα διερευνηθούν πλήρως και ότι υπάρχουν οι κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας». Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία μέχρι στιγμής για το είδος των οργανωμένων μαζικών διαδηλώσεων που οδήγησαν στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου.

Μπορεί να κατέβει στις προεδρικές εκλογές του 2024

Ένα κατηγορητήριο ή ακόμα και μια ποινική καταδίκη δεν θα εμπόδιζε τον κ. Τραμπ να συνεχίσει την προεδρική του εκστρατεία, αν το επιλέξει – και έχει δώσει κάθε ένδειξη ότι θα συνεχίσει να προωθεί την καμπανια  ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα στη νομοθεσία των ΗΠΑ που να εμποδίζει έναν υποψήφιο που κρίνεται ένοχος για έγκλημα να κάνει εκστρατεία και να υπηρετήσει ως πρόεδρος – ακόμη και από τη φυλακή. Ωστόσο, η σύλληψη του κ. Τραμπ σίγουρα θα περιέπλεκε την προεδρική εκστρατεία του.

Αν και μπορεί να αναγκάσει ορισμένους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν γύρω από τον υποψήφιο που υποστηρίζουν, θα μπορούσε να αποσπάσει σημαντικά την προσοχή ενός υποψηφίου στην προεκλογική εκστρατεία, που προσπαθεί να κερδίσει ψήφους και να συμμετάσχει σε συζητήσεις. Θα εμβάθυνε επίσης και θα πυροδοτούσε ήδη έντονους διαχωρισμούς μέσα στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Οι Συντηρητικοί πιστεύουν ότι ο πρώην πρόεδρος τιμωρείται με διαφορετικό επίπεδο δικαιοσύνης, ενώ οι φιλελεύθεροι θεωρούν ότι αυτό είναι ένα ζήτημα της λογοδοσίας των παραβατών του νόμου -ακόμη και εκείνων που βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις εξουσίας.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024