Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κινηματογραφικές αϋπνίες: 5 ταινίες που θα σε κάνουν να εκτιμήσεις τον ύπνο

Κινηματογραφικές αϋπνίες: 5 ταινίες που θα σε κάνουν να εκτιμήσεις τον ύπνο

Ακόμη κι αν δεν κοιμάσαι σαν πουλάκι, θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν δυσκολεύεσαι όσο ο Έντουαρντ Νόρτον

Νομίζεις ότι μόνο εσύ δυσκολεύεσαι να κλείσεις μάτι; Πέρα από μερικά εκατομμύρια ακόμη πραγματικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αρκετοί από τους αγαπημένους μας κινηματογραφικούς ήρωες αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα με ‘σένα. Ή μάλλον (επειδή Χόλιγουντ) τη χειρότερη εκδοχή του, με συνέπειες σαφώς πιο καταστροφικές από τη δική σου ελαφρά δυσκολία να συγκεντρωθείς στο γραφείο.

Δεν σου έρχεται κάποιος τίτλος στο μυαλό; Κι όμως, το πιθανότερο είναι πως τους έχεις δει όλους. Συγκεντρώσαμε μια λίστα με τους πιο εμβληματικούς, για να εκτιμήσεις περισσότερο τον κιρκαδικό σου ρυθμό.

Άγρυπνος στο Σιάτλ

Ας ξεκινήσουμε απαλά, με μια από τις πιο διάσημες και συγκινητικές ρομαντικές κομεντί που μπορούμε να θυμηθούμε. Οι δυο πρωταγωνιστές αρχικά «συναντιούνται» στα ερτζιανά, επειδή, όπως λέει και ο τίτλος, συμβαίνει να είναι άγρυπνοι μέσα στη νύχτα.

Αν και είναι απίθανο να μην ξέρεις τα βασικά για την πλοκή, ας σου τα θυμίζουμε: Ο Σαμ (Τομ Χανκς) είναι ένας αρχιτέκτονας από το Σικάγο που έμεινε πρόσφατα χήρος και κάνει μια καινούργια αρχή με τον γιο του Τζόνα (Ρος Μάλινγκερ) στο Σιάτλ. Ο Σαμ πενθεί ακόμη τη σύζυγό του, ο γιος του, όμως, ο Τζόνα, είναι αυτός που αδημονεί περισσότερο για μια νέα μητέρα. Ένα βράδυ μιλά κρυφά στον αέρα μιας δημοφιλούς ραδιοφωνικής εκπομπής αναλύοντας το θέμα του πατέρα του. Αυτό θα προκαλέσει ρίγος συγκίνησης ανά τις ΗΠΑ, και σωροί από γράμματα με υποψήφιες νύφες καταφτάνουν στο σπίτι τους στο Σιάτλ. Ένα από αυτά τα γράμματα είναι της Άνι (Μεγκ Ράιαν). Η Άνι είναι ρεπόρτερ που ζει στη Νέα Υόρκη, είναι αρραβωνιασμένη με τον Γουόλτερ (Μπιλ Πουλμαν), αλλά κάτι μέσα της την προκαλεί να συναντήσει από κοντά τον Σαμ.

Αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, είναι η μόνη ταινία της λίστας που ίσως σε βοηθήσει λιγάκι. Τι είναι, άλλωστε, πιο ανακουφιστικό από μια ιστορία αγάπης;

Inception

Προφανώς δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας η ταινία για την οποία δεν θα καταφέρναμε να σου κάνουμε spoiler, ακόμα και αν το θέλαμε πραγματικά. Το πολυσυζητημένο Inception του Κρίστοφερ Νόλαν, πέρα από τους A-Listers του καστ του (Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Έλιοτ Πέιτζ, Τομ Χάρντι, Κίλιαν Μέρφι, Μάικλ Κέιν, κ.ά) έχει να επιδείξει και μια πλοκή που αν μη τι άλλο θα σε βάλει σε σκέψεις.

Στο κοντινό μέλλον, ο Ντομ Κομπ (Ντι Κάπριο) είναι ένας κλέφτης ιδεών. Μαζί με την ομάδα του, μπαίνουν σε όνειρα πλούσιων στόχων και τους κλέβουν την ιδέα που θέλουν τα αφεντικά τους, όσο κοιμούνται. Όμως, ο Σάιτο (Κεν Γουατανάμπε), ένας πλούσιος επιχειρηματίας κάνει στον Κομπ μια πρόταση. Αν ο Κομπ και η ομάδα του καταφέρουν αυτή τη φορά να εμφυτεύσουν μια ιδέα στον ανταγωνιστή του, ο Σάιτο θα βοηθήσει τον Κομπ να φτάσει νόμιμα στις ΗΠΑ για να ξαναδεί τα δύο μικρά παιδιά του. Πρώτα όμως, ο Κομπ πρέπει να οργανώσει μια νέα ομάδα.

Insomnia

Συνεχίζουμε το πρόγραμμά μας… επίσης με Κρίστοφερ Νόλαν, που κάτι μας λέει ότι δεν κοιμάται και πολύ καλά τα βράδια. Το Insomnia, η μόνη του ταινία για την οποία δεν έχει γράψει το σενάριο ο ίδιος, πετυχαίνει κάτι ιδιαίτερα δύσκολο: να συνθέσει ένα ψυχολογικό θρίλερ γεμάτο σασπένς στις (κυριολεκτικά) ατέλειωτες ημέρες της καλοκαιρινής Αλάσκας.

Η αστυνομία του Λος Άντζελες στέλνει τον βετεράνο ντετέκτιβ Γουίλ Ντόρμερ (Αλ Πατσίνο) μαζί με τον συνεργάτη του Χαπ Έκχαρτ (Μάρτιν Ντόνοβαν) στην Αλάσκα, με σκοπό τη διαλεύκανση της δολοφονίας μιας ανήλικης κοπέλας. Εκεί, η αδυναμία του Ντόρμερ να κοιμηθεί τον οδηγεί σε ένα φονικό λάθος – το οποίο ο δολοφόνος αξιοποιεί προς όφελός του.

Άγρυπνος

Ενοχές, παράνοια, νευρική ανορεξία, αϋπνία. Η ταινία του Μπραντ Άντερσον είναι σίγουρα βαριά, αλλά αξίζει μια θέση στα must sees σου. Αν όχι για το σκληρό και ενδιαφέρον σενάριο, τότε τουλάχιστον για τον πρωταγωνιστή, Κρίστιαν Μπέιλ, ο οποίος υπέστη μια από τις μεγαλύτερες σωματικές μεταμορφώσεις στην ιστορία του κινηματογράφου για χάρη του ρόλου του – τον οποίο στη συνέχεια υποδύθηκε υποδειγματικά.

Ο Ρέζνικ παραμένει άγρυπνος εδώ κι ένα χρόνο. Εξαντλημένος από την αϋπνία, έχει απομείνει σκελετός, ένα μάτσο κόκαλα σ’ έναν πέτσινο σάκο. Η εξασθένηση δεν του επιτρέπει να συγκεντρωθεί στον χειρισμό των μηχανημάτων. Ένα μυστηριώδες λάθος (;) θα δώσει το έναυσμα για ένα πυκνό ατμοσφαιρικό θρίλερ, μετά το οποίο δύσκολα θα κλείσεις μάτι.

Fight Club

Ε, ναι. Θα σπάσουμε για άλλη μια φορά τον πρώτο (και τον δεύτερο) κανόνα του Fight Club για να μιλήσουμε ξανά για την ταινία-φαινόμενο, που επίσης εκκινεί από την αϋπνία του πρωταγωνιστή της. Αν και μάλλον δεν έχει ιδιαίτερο νόημα, θα αποφύγουμε το κεντρικό spoiler για χάρη του μοναδικού αναγνώστη που ίσως δεν το γνωρίζει ακόμη, και θα περιοριστούμε στα απολύτως βασικά σημεία της πλοκής.

Ένα στέλεχος που πάσχει από αϋπνίες (Έντουαρντ Νόρτον) βρίσκει τον αληθινό του εαυτό στα Fight Club όπου συμμετέχει σε αγώνες πυγμαχίας με γυμνά χέρια. Όμως ο ιδρυτής τους, Τάιλερ Ντέρντεν (Μπραντ Πιτ), αποδεικνύεται μια επικίνδυνη προσωπικότητα που επιδίδεται σε πράξεις τρομοκρατίας με στόχο την ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης.

Δεν ξέρουμε για ‘σένα, πάντως εμάς μας άνοιξε η όρεξη να το ξαναδούμε.

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024