Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκότωσε τα 5 παιδιά της και υποβλήθηκε σε ευθανασία κατόπιν δικής της επιθυμίας

Σκότωσε τα 5 παιδιά της και υποβλήθηκε σε ευθανασία κατόπιν δικής της επιθυμίας

Χαμογελούσε με την οικογένειά της πριν αφαιρέσει τη ζωή των πέντε παιδιών της και υποβληθεί σε ευθανασία κατόπιν δικής της επιθυμίας ακριβώς 16 χρόνια αργότερα. Η τραγική ιστορία της μητέρας-δολοφόνου καθώς ο σύζυγος αποκαλύπτει ότι ακόμα παλεύει να χειριστεί την αβάσταχτη αυτή κατάσταση.

Για τον κόσμο, έμοιαζε με μια στοργική μητέρα που χαμογελούσε καθώς φωτογραφιζόταν αγκαλιάζοντας τα πέντε μικρά παιδιά της.

Όμως, μήνες μετά τη λήψη αυτής της οικογενειακής φωτογραφίας, η Genevieve Lhermitte έκοψε τους λαιμούς των παιδιών της, ηλικίας τριών έως 14 ετών, με ένα κουζινομάχαιρο στο σπίτι τους στο Nivelles του Βελγίου, σε μια υπόθεση εγκλήματος που συγκλόνισε τη χώρα.

Και ακριβώς 16 χρόνια αφότου η Lhermitte, 56 ετών, έσφαξε τα παιδιά της – τον τρίχρονο Mehdi, τη Mina, επτά ετών, τη Myriam, δέκα ετών, τη Nora, 12 ετών, τη Yasmine, 14 ετών – στις 28 Φεβρουαρίου 2007, υποβλήθηκε σε ευθανασία κατόπιν δικής της αίτησης την Τρίτη που μας πέρασε.

Photo: YouTube

«Πρόκειται για μια σφαγή πριν από 16 χρόνια…»

Ο πρώην σύζυγός της Bouchaib Moqadem, ο οποίος επισκεπτόταν τους γονείς του στο Μαρόκο όταν η Lhermitte έκανε την επίθεσή της, αποκάλυψε ότι εξακολουθεί να παλεύει να αντιμετωπίσει την κατάσταση μετά τη «σφαγή» των παιδιών του.

«Κρατάω τα συναισθήματά μου για τον εαυτό μου, δεν μπορώ να τα μοιραστώ. Πρόκειται για μια σφαγή πριν από 16 χρόνια, δεν έχω τίποτα άλλο να πω» δήλωσε ο θλιμμένος πατέρας στο SudInfo, προσθέτοντας ότι οι δολοφονίες των παιδιών του παραμένουν μια «δύσκολη δοκιμασία» για τον ίδιο.

Ήταν 28 Φεβρουαρίου του 2007

Μια σπαρακτική εικόνα εμφανίζει την Lhermitte να χαμογελά με τον Moqadem και τα πέντε μικρά παιδιά τους – μήνες πριν προχωρήσει στη δολοφονία τους. Ο μικρότερος, ο Mehdi, φαίνεται να κάθεται δίπλα στη μητέρα του, καθώς χαμογελάει πλατιά στην κάμερα.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2007, η Lhermitte έκλεψε δύο μαχαίρια από ένα σούπερ μάρκετ προτού μαγειρέψει αυτό που θα ήταν το τελευταίο γεύμα για τα πέντε παιδιά της. Κλείδωσε την πόρτα και άρχισε να κόβει το λαιμό κάθε παιδιού.

Η Lhermitte, η οποία ήταν 40 ετών κατά τη στιγμή των δολοφονιών, είπε στη δίκη της το 2008 ότι η μεγαλύτερη κόρη της, η Yasmine, 14 ετών, ήταν πολύ μεγάλη για να τη χειριστεί και έτσι την ξεγέλασε φορώντας της ένα μαντήλι στα μάτια για να της κάνει μια «έκπληξη».

Όταν η έφηβη δεν μπορούσε να δει, η μητέρα της τη χτύπησε στο κεφάλι με μια βαριά μαρμάρινη επιφάνεια, βγάζοντάς την νοκ άουτ, πριν τη σκοτώσει και με ένα μαχαίρι.

Στη συνέχεια η Lhermitte προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή της μαχαιρώνοντας τον εαυτό της, αλλά η προσπάθεια απέτυχε και κατέληξε να καλέσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Η αστυνομία τη βρήκε πεσμένη στο διάδρομο. Η Lhermitte είπε αργότερα στην αστυνομία ότι αισθανόταν «απελπισμένη και παγιδευμένη» επειδή έπρεπε να είναι στο σπίτι με τα παιδιά ενώ ο σύζυγός της έλειπε.

Photo: YouTube

Σε ισόβια κάθειρξη

Η Lhermitte καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2008, προτού μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική το 2019.

Ο δικηγόρος της Nicolas Cohen δήλωσε ότι η πελάτισσά του πέθανε μέσω ευθανασίας την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, στη δέκατη έκτη επέτειο των δολοφονιών.

Ο βελγικός νόμος επιτρέπει στους ανθρώπους να επιλέξουν να υποβληθούν σε ευθανασία, εάν θεωρείται ότι υποφέρουν από «αφόρητα» ψυχολογικά και όχι μόνο σωματικά βάσανα που δεν μπορούν να θεραπευτούν.

Το άτομο πρέπει να έχει συνείδηση της απόφασής του και να είναι σε θέση να εκφράσει την επιθυμία του με αιτιολογημένο και συνεπή τρόπο.

Η κηδεία της πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, σύμφωνα με τον βελγικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Sudinfo, ο οποίος αποκάλυψε τον θάνατό της.

Δείτε το βίντεο

Η αλλόκοτη παρουσία του γιατρού

Στη δίκη της ειπώθηκε ότι ο ρόλος της Lhermitte ως συζύγου και μητέρας διαταράχθηκε από την παρουσία στο σπίτι της οικογένειας ενός μεσήλικα Βέλγου γιατρού, του Michel Schaar, ο οποίος πλήρωνε τους περισσότερους λογαριασμούς της οικογένειας.

«Ζούσε μαζί μας, ήρθε μάλιστα στο ταξίδι του μέλιτος μζί μας και κοιμήθηκε στο δωμάτιό μας. Έπρεπε να περιμένουμε μέχρι να κοιμηθεί για να κάνουμε έρωτα» δήλωσε η Lhermitte στο δικαστήριο. Άρχισε να δυσανασχετεί με τον Schaar τόσο για την παρουσία του ός και για το γεγονός ότι εξαρτιόνταν οικονομικά από αυτόν.

Κατά τη διάρκεια της δίκης της αποκαλύφθηκε ότι η Lhermitte τοποθέτησε το πτώμα της 13χρονης κόρης της Nora στο μπάνιο που χρησιμοποιούσε ο Dr Schaar.

Όταν η Lhermitte ρωτήθηκε γιατί το έκανε αυτό, απάντησε: «Ήθελα να του κάνω κακό. Η Nora ήταν η αγαπημένη του».

Η Lhermitte, η οποία είχε προηγουμένως περιγραφεί ως «τέλεια» μητέρα, και ο Moqadem έχουν έκτοτε πάρει διαζύγιο. Είπε: «Του έδωσα έναν γιο και τον σκότωσα. Έχω χάσει όλα τα παιδιά από δικό μου λάθος. Δεν το άξιζαν».

«Θα υποφέρω μέχρι το τέλος των ημερών μου – αυτή είναι η τιμωρία μου»

Οι δικηγόροι της Lhermitte υποστήριξαν ότι η πελάτισσά τους, η οποία επισκεπτόταν τακτικά ψυχίατρο, ήταν ψυχικά διαταραγμένη και δεν έπρεπε να οδηγηθεί στη φυλακή.

Όμως οι ένορκοι την έκριναν ένοχη για φόνο εκ προμελέτης και την καταδίκασαν σε ισόβια κάθειρξη, αφού άκουσαν αντικρουόμενες ιατρικές πραγματογνωμοσύνες.

Η ψυχολόγος Emilie Maroit δήλωσε στο κανάλι RTL-TVI ότι η Lhermitte επέλεξε πιθανότατα να πεθάνει στις 28 Φεβρουαρίου σε μια «συμβολική χειρονομία σεβασμού προς τα παιδιά της».

«Μπορεί επίσης να ήταν για να τελειώσει αυτό που ξεκίνησε, γιατί ουσιαστικά ήθελε να τελειώσει τη ζωή της όταν τα σκότωσε» δήλωσε η Maroit.

Photo: YouTube

Είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας

Το 2010 η Lhermitte κατέθεσε αγωγή ζητώντας έως και τρία εκατομμύρια ευρώ (3,18 εκατομμύρια δολάρια) από έναν πρώην ψυχίατρό της, υποστηρίζοντας ότι η «αδράνειά» του δεν είχε αποτρέψει τους φόνους, αλλά κατέληξε να εγκαταλείψει τη δικαστική μάχη μετά από δέκα χρόνια χωρίς επιτυχία.

Τα βελγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Lhermitte πέθανε στο νοσοκομείο Léonard de Vinci στο Montigny-le-Tilleul. Το 2021 φέρεται να επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή της μόνη της.

Πέρυσι 2.966 άνθρωποι πέθαναν μέσω ευθανασίας στο Βέλγιο, μια αύξηση 10% σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο καρκίνος παραμένει ο νούμερο ένα λόγος που αναφέρεται, αλλά οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι για σχεδόν τρία στα τέσσερα αιτήματα ο ασθενής παρουσίαζε «διάφορα είδη πόνου, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά».

Photo: YouTube

*Με στοιχεία από dailymail.co.uk

Sports in

Στη «χρυσή βίβλο» της UEFA o Ολυμπιακός!

Η ομάδα του Πειραιά φιγουράρει πια δίπλα στα μεγαθήρια της Ευρώπης μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ των Νέων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024