Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δεν θα τους συγχωρήσω ποτέ»: Λύνει τη σιωπή του ο αδερφός του James Bulger - 30 χρόνια από την άγρια δολοφονία

«Δεν θα τους συγχωρήσω ποτέ»: Λύνει τη σιωπή του ο αδερφός του James Bulger – 30 χρόνια από την άγρια δολοφονία

Συμπληρώνονται 30 χρόνια από την άγρια δολοφονία του δίχρονου τότε James Bulger.

Ήταν στις 12 Φεβρουαρίου που η άγρια δολοφονία του δίχρονου James Bulger συγκλόνισε τον κόσμο. Ο Jon Venables με τον Robert Thompson είχαν δολοφονήσει τον δίχρονο James Bulger στο Bootle, τον Φεβρουάριο του 1993. Ήταν τότε δέκα ετών, με το αποτρόπαιο έγκλημα να συγκλονίζει το Ηνωμένο Βασίλειο και τον κόσμο.

Συμπληρώνονται 30 χρόνια από τότε που ο δίχρονος James Bulger βασανίστηκε και δολοφονήθηκε άγρια από δύο δεκάχρονα αγόρια. Ήταν οκτώ μήνες πριν ακόμα γεννηθεί ο αδερφός του. Η οικογένειά του απευθύνει εκ νέου έκκληση ώστε να παραμείνει στη φυλακή ο δολοφόνος Jon Venables. Κάτι στο οποίο, όπως σημειώνουν, συμφωνεί και ο υπουργός Δικαιοσύνης Dominic Raab.

Ο 29χρονος Michael Fergus, τρεις δεκαετίες μετά τον θάνατο του αδερφού του, δηλώνει ότι δεν θα συγχωρήσει ποτέ τους δολοφόνους. Ο Jon Venables πρέπει να παραμείνει πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Η οικογένεια του James Bulger έδωσε χρόνια μάχη για να παραμείνουν οι δύο δολοφόνοι στη φυλακή.

Θέλουν δικαιοσύνη για τον μικρό James. Ο Michael, αν και δεν πρόλαβε να γνωρίσει ποτέ τον αδερφό του, μεγάλωσε με τις συνέπειες της τραγωδίας. «Οι δολοφόνοι του αδερφού μου δεν θα συγχωρεθούν ποτέ. Μου πήραν τον μεγαλύτερο αδερφό μου. Δεν θα τον γνωρίσω ποτέ. Με λίγα λόγια, μου στέρησαν την παιδική μου ηλικία».

O Robert Thompson

O Robert Thompson

Όσα λέει στην επέτειο των 30 χρόνων από τη δολοφονία του James Bulger συγκλονίζουν. Αισθάνεται πως έχασε τα πάντα. Τον αδερφό του, τα ανέμελα παιδικά χρόνια. Η ζωή τους άλλαξε ριζικά.

Επέκρινε τις διευκολύνσεις στον Jon Venables και τον Robert Thonpson, όπως οι νέες τους ταυτότητες κατά την απελευθέρωσή τους. «Προσπαθώ να μη σκέφτομαι τους δολοφόνους. Εξακολουθώ, όμως, να τους μισώ για ό,τι έκαναν. Είναι αηδιαστικός ο τρόπος με τον οποίο τους αντιμετώπισαν. Δικαιοσύνη για τον James θα ήταν να παραμείνει ο Jon Venables στη φυλακή».

Έχουν ανάγκη ως οικογένεια την ψυχική τους ηρεμία. Ιδιαίτερα η μητέρα τους Denise. Η Denise και ο πατέρας του μικρού James Bulger, Ralph, χώρισαν το 1995. Δεν άντεξαν να παραμείνουν μαζί. Η τραγωδία που τους σημάδεψε, τους διέλυσε.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, επισήμανε ότι τα λόγια του ήταν τεράστια ανακούφιση και παρηγοριά. «Η υποστήριξή του δίνει μια αχτίδα ελπίδας μετά από 30 ολόκληρα χρόνια μάχης με ένα σύστημα που δεν ήθελε ποτέ να ακούσει».

Δεν περιμένει θαύματα, αισθάνεται όμως ότι έχει έναν ισχυρό σύμμαχο στο πλευρό του. «Είναι μια τεράστια αλλαγή μετά από τριάντα χρόνια που σε χτυπούσε το κατεστημένο». Ειδικά αφού πιστεύει ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης θέλει πράγματι να εισαγάγει αυστηρότερες ποινές για εγκληματίες όπως ο Jon Venables.

«Πρέπει να είσαι ένα βήμα μπροστά από τον Venables. Είναι ο νούμερο ένα εχθρός για τα ευάλωτα παιδιά. Αφήστε τον ελεύθερο και θα σκοτώσει και άλλο παιδί σαν τον James», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Το χρονικό της άγριας δολοφονίας του James Bulger

Οι 10χρονοι τότε James Bulger και Robert Thompson είχαν αρπάξει τον 2χρονο James Bugler έξω από κρεοπωλείο στο Bootle, στο Merseyside. Είχε υποστεί 42 τραύματα στα χέρια των 10χρονων δολοφόνων πριν τον χτυπήσει τρένο.

Το ακρωτηριασμένο σώμα του άτυχου παιδιού βρέθηκε σε σιδηροδρομική γραμμή στο Walton, στο Λίβερπουλ, μετά από δύο ημέρες. Έγιναν οι πιο νέοι δολοφόνοι στη σύγχρονη αγγλική ιστορία.

Κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία του James Bulger τον Νοέμβριο του 1993. Καταδικάστηκαν σε φυλάκιση μέχρι τα 18 τους χρόνια. Απελευθερώθηκαν το 2001, έχοντας εκτίσει 8 χρόνια της ποινής τους. Κυκλοφορούσαν πια με νέες ταυτότητες.

O James Bulger

O James Bulger

Είχε διασφαλιστεί το δικαίωμά τους στην ανωνυμία. Ωστόσο ο Venables επέστρεψε στη φυλακή επειδή παραβίασε τους όρους αποφυλάκισής του. Είχε συλληφθεί με υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Διαπιστώθηκε ότι είχε κατεβάσει και διανείμει εκατοντάδες εικόνες παιδικής κακοποίησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις αφορούσαν βιασμούς θυμάτων ακόμα και δύο ετών.

Απελευθερώθηκε και επέστρεψε στη φυλακή δύο φορές, το 2010 και το 2017. Οι Denise και Ralph Bulger δήλωναν τρομοκρατημένοι από την απόφαση. «Είναι ζήτημα χρόνου να περάσει ξανά στην επιθυμία του για μικρά παιδιά.

Ο Jon Venables είναι και ήταν πάντα δολοφόνος και δεν θα αλλάξει ποτέ. Θα είναι πάντα κίνδυνος για τα παιδιά. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να είναι στη φυλακή για μια ζωή» δήλωναν πριν από κάποια χρόνια οι γονείς του James.

Sports in

Μάχες «επιβίωσης» στα playout της Super League

Mάχη για την επιβίωσή τους στην Super League δίνουν αρκετές ομάδες στην 5η αγωνιστική των playout.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024