Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έφηβος στη Μινεσότα ζει, κοιμάται και ξυπνάει στην αυλή του, 3 χρόνια σχεδόν, για πλάκα

Έφηβος στη Μινεσότα ζει, κοιμάται και ξυπνάει στην αυλή του, 3 χρόνια σχεδόν, για πλάκα

Υποθέτω ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να το βρίσκουν λίγο ασυνήθιστο, αλλά για εμάς, είναι πλέον η κανονική ρουτίνα, δήλωσε ο Άντριου Όρτμαν, ο πατέρας του εφήβου, ο οποίος έχει παραμείνει έξω στους μείον 4 βαθμούς και μία αρκούδα στη βεράντα...

Για περισσότερες από 1.000 νύχτες, ο 14χρονος Ισαάκ Όρτμαν έχει κοιμηθεί κάτω από τα αστέρια στην αυλή του στο Νταλούθ της Μινεσότα συμπεριλαμβανομένης μιας νύχτας που η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 4 βαθμούς.

Αυτό που ξεκίνησε ως μια ιδιόρρυθμη πρόκληση για τον εαυτό του στην καλύβα της οικογένειάς του, περίπου 30 μίλια μακριά από το σπίτι του, όταν ήταν 11 ετών, είναι τώρα μια νυχτερινή ρουτίνα που ο Ισαάκ επιμένει ότι θα συνεχίσει μέχρι το λύκειο – ίσως και περισσότερο.

«Δεν το βλέπω να τελειώνει σύντομα – ίσως συνεχίσω μέχρι το κολέγιο» δήλωσε ο Ισαάκ, ο οποίος είναι πρόσκοπος. «Είναι πολύ διασκεδαστικό και δεν είμαι έτοιμος να σταματήσω».

Photo: Melissa Ortman

Στους μείον 4 βαθμούς;

Στις 12 Ιανουαρίου, για να γιορτάσει την 1.000ή νύχτα που κοιμήθηκε έξω, ο 14χρονος βολεύτηκε μέσα σε ένα καναδικό καταφύγιο στο χιόνι και το οποίο κατασκεύασε μαζί με μερικούς από τους φίλους του προσκόπους στην εκκλησία Lakeside Presbyterian στο Νταλούθ.

Αν και τις περισσότερες νύχτες ο Ισαάκ τις περνούσε στην πίσω αυλή του σπιτιού του, οι γονείς του Ισαάκ τον άφησαν να κοιμηθεί μόνος του στο αυτοσχέδιο ιγκλού του δίπλα στο κτήριο όπου γίνονται οι συναντήσεις των προσκόπων με τον πατέρα του, τον Άντριου Όρτμαν, τον αρχηγό των προσκόπων της ομάδας.

«Δεν το βαριέται ποτέ – κάθε νύχτα είναι μια νέα περιπέτεια» δήλωσε ο Άντριου Όρτμαν, 48 ετών, σημειώνοντας ότι ο γιος του επέμενε ακόμη και να κοιμάται έξω αφού έσπασε τον αριστερό του καρπό σε ατύχημα στο σπίτι αυτόν τον μήνα.

«Γυρίσαμε στο σπίτι από τα επείγοντα περιστατικά και πήγα πάλι έξω, όπως κάνω πάντα» είπε ο Ισαάκ. «Είναι σαν τη φορά που είδαμε μια αρκούδα να περπατάει στην πόρτα της βεράντας μας. Τριάντα λεπτά αργότερα, βούρτσιζα τα δόντια μου και ετοιμαζόμουν να πάω για ύπνο έξω».

Photo: Melissa Ortman

Και με μια αρκούδα στη βεράντα;

Η μαμά του Ισαάκ, η Μελίσσα Όρτμαν, ανησύχησε λίγο εκείνο το βράδυ, είπε, αλλά αφού έφυγε η αρκούδα, εκείνη και ο σύζυγός της έδωσαν το οκέι για να συνεχιστεί ο ύπνος του γιου τους έξω.

«Έχει την αντίληψη να μας ενημερώνει αν κάτι δεν πάει καλά» δήλωσε η 43χρονη Μελίσσα Όρτμαν. «Μετά από 1.000 νύχτες, έχει την εμπιστοσύνη μας».

Ο Ισαάκ εγκατέλειψε το δωμάτιό του για μια αιώρα και έναν υπνόσακο στις 17 Απριλίου 2020, όταν ήταν στην έκτη τάξη, είπε, σημειώνοντας ότι ήταν η αρχή της πανδημίας του κοροναϊού, όταν περισσότεροι άνθρωποι πήγαιναν στην ύπαιθρο.

«Κοιμόμουν έξω στην καλύβα μας και σκέφτηκα: «Ουάου, θα πρέπει να σπάσω το ρεκόρ μου στο να κοιμάμαι έξω για μια εβδομάδα. Έτσι κοιμόμουν έξω όλο το διάστημα των διακοπών και αποφάσισα να το συνεχίσω όταν γύρισα σπίτι».

Photo: Melissa Ortman

Μετά από σοβαρή έρευνα

Ο μπαμπάς του θυμήθηκε ότι ο Ισαάκ έκανε πολλή έρευνα για να βρει τον καλύτερο εξοπλισμό που θα τον κρατούσε ζεστό και ασφαλή ενώ κοιμόταν έξω και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

«Βρήκε μια αδιάβροχη αιώρα για να την κρεμάσει στην αυλή, και έχει μερικούς υπνόσακους, που μπορεί να προσθέσει ανάλογα με το πόσο κρύο κάνει» δήλωσε ο πατέρα του. «Έχει ένα σπουδαίο σύστημα».

Ο Ισαάκ είπε ότι συνήθως κοιμάται με τα ρούχα του και προσθέτει μια μονωμένη κουκούλα για να τον κρατήσει ζεστό κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

«Περνάει πάνω από όλο μου το πρόσωπο και κλείνει έτσι ώστε μόνο τα ρουθούνια μου να είναι έξω» είπε. «Ακόμα και στο κρύο, κοιμάμαι μια χαρά. Ο μπαμπάς μου λέει ότι είναι δύσκολο να με ξυπνήσει μερικές φορές».

Μετά από δύο χρόνια και εννέα μήνες ρουτίνας, είπε ότι προτιμά το χιόνι, τη βροχή και τον άνεμο από τη ζέστη και την υγρασία του καλοκαιριού.

«Εκτός αν είναι κάτω από το μηδέν, μου αρέσει να βγάζω το ένα μου πόδι έξω τη νύχτα, ώστε να μην ζεσταίνομαι πολύ» είπε. «Αν κρυώνεις, μπορείς πάντα να βάζεις στρώματα. Αλλά το καλοκαίρι, δεν μπορείς να βγάλεις πολλά».

«Ιδρώνεις και επιπλέον υπάρχουν κουνούπια» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι όταν μένει σε σπίτια φίλων, θα κοιμηθεί έξω, κάτω από τα αστέρια ή θα στήσει μια σκηνή, ακόμη και αν εκείνοι αποφασίσουν να πάνε μέσα.

Photo: Melissa Ortman

Ακόμα και με πυρετό;

Η Μελίσσα Όρτμαν θυμάται μια πρόσφατη νύχτα που ο γιος της ήταν άρρωστος με υψηλό πυρετό.

«Παρ’ όλα αυτά επέμεινε και βγήκε έξω» είπε. «Από τότε που άρχισε να το κάνει αυτό, άλλαξε σε πολλά πράγματα, και όχι μόνο στο ύψος του».

Οι οικογενειακές διακοπές απαιτούν εκ των προτέρων προγραμματισμό, ώστε ο Ισαάκ να μπορεί να κοιμηθεί σε ένα κάμπινγκ με τον μπαμπά του, ενώ η μαμά του και η μεγαλύτερη αδελφή του, η Λίλι, να μείνουν σε ένα μοτέλ. Ο Ισαάκ έχει επίσης κοιμηθεί στο αλιευτικό σκάφος της οικογένειάς του όταν αυτό είναι σταθμευμένο σε στις μαρίνες των μοτέλ.

«Υποθέτω ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να το βρίσκουν λίγο ασυνήθιστο, αλλά για εμάς είναι πλέον η φυσιολογική ρουτίνα. Είμαι περήφανος για τον Ισαάκ που επέμεινε. Μια κακοκαιρία, ένας πονοκέφαλος με ημικρανία, μια τρύπια σκηνή – τίποτα δεν τον απογοητεύει. Έχει πραγματικά μάθει να αντέχει» λέει ο πατέρας του.

Ο Ισαάκ είπε ότι δεν έχει σκοπό να σπάσει κανένα ρεκόρ για τον ύπνο στην ύπαιθρο αν και υπάρχουν ήδη μερικά άλλα ρεκόρ.

Το 1980, ένας έφηβος ονόματι Ντέιβιντ Ρος από το Μάντσεστερ της Αγγλίας έβαλε τέλος σε ένα σερί που κοιμόταν έξω για τέσσερα χρόνια και 46 ημέρες. Ο Ρούντι Χάμερ, ένας άλλος πρόσκοπος από τη Μινεσότα, έγινε πρωτοσέλιδο το 2014 αφού κοιμήθηκε έξω για έναν ολόκληρο χρόνο.

Και επί του παρόντος, ο Άγγλος έφηβος Μαξ Γούσεϊ ξεκίνησε τον δικό του μαραθώνιο ύπνου στην ύπαιθρο στις 29 Μαρτίου 2020, για να συγκεντρώσει χρήματα για ένα νοσοκομείο που περιθάλπει έναν ηλικιωμένο φίλο του. Ο ίδιος εξακολουθεί να κοιμάται σε μια σκηνή.

«Δεν το κάνω αυτό για κάποιο ρεκόρ ή σκοπό – απλά περνάω καλά. Αλλά με τον τύπο που κοιμάται έξω στην Αγγλία, υποθέτω ότι θα μπορούσες να πεις ότι είναι ένας ανεπίσημος διαγωνισμός» είπε ο Ισαάκ.

Με την αποφοίτησή του από το λύκειο να απέχει πλέον 3,5 χρόνια, αν κάποιος πρόκειται να κατασκηνώσει και να καταρρίψει το ρεκόρ του 1980, είπε ότι «θα μπορούσα κάλλιστα να είμαι εγώ».

O Ισαάκ με τον πατέρα του / Photo: Melissa Ortman

*Με στοιχεία από washingtonpost.com

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024