Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Γερμανικό κοινοβούλιο τιμά τη μνήμη των ΛΟΑΤΚΙ+ θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Το Γερμανικό κοινοβούλιο τιμά τη μνήμη των ΛΟΑΤΚΙ+ θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Το γερμανικό κοινοβούλιο αποφάσισε ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία του, η τελετή μνήμης την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος για το 2023 θα είναι αφιερωμένη στα ΛΟΑΤΚΙ+ θύματα του ναζιστικού καθεστώτος.

Για πρώτη φορά, το γερμανικό κοινοβούλιο θα τιμήσει επίσημα τη μνήμη των ΛΟΑΤΚΙ+ θυμάτων του ναζιστικού καθεστώτος, στη φετινή τελετή για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, στις 27 Ιανουαρίου.

Η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, για να τιμήσει τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, καθώς και όλων των άλλων θυμάτων του ναζιστικού καθεστώτος. Το γερμανικό κοινοβούλιο τιμά την ημέρα αυτή κάθε χρόνο, από το 1996 με ειδική τελετή μνήμης.

Ενώ τα θύματα που διώχθηκαν, λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους, αναγνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων τελετών, δεν υπήρξε ποτέ επίσημος κοινοβουλευτικός εορτασμός αφιερωμένος σε αυτά ποτέ στο παρελθόν.

Το περασμένο καλοκαίρι, το γερμανικό κοινοβούλιο αποφάσισε ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία του, η τελετή μνήμης την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος για το 2023 θα είναι αφιερωμένη στα ΛΟΑΤΚΙ+ θύματα του ναζιστικού καθεστώτος στις 27 Ιανουαρίου.

Τα θύματα του Ναζισμού

Υπολογίζεται ότι περίπου 6.000 με 7.000 ομοφυλόφιλοι άντρες φυλακίστηκαν σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από αυτούς που απελάθηκαν σε στρατόπεδα, το 60% πέθανε εκεί. Πολλοί εκτελέστηκαν, αλλά πολλοί περισσότεροι πέθαναν εξαιτίας της καταναγκαστικής εργασίας, του υποσιτισμού και των φρικτών βασανιστηρίων που έπρεπε να υπομείνουν.

Αυτά τα θύματα θα είναι «στο επίκεντρο της τελετής μνήμης» φέτος, επιβεβαίωσε η Μπάρμπελ Μπας, Πρόεδρος του Bundestag (του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου). Ο εορτασμός συνήθως περιλαμβάνει μια ομιλία από έναν επιζώντα του Ολοκαυτώματος, αλλά η Μπας είπε ότι «δυστυχώς δεν έχουν απομείνει ΛΟΑΤΚΙ+ επιζώντες.»

Εξήγησε, επίσης, ότι οι κοινοβουλευτικές αρχές ήταν σε στενή συζήτηση με την Ομοσπονδία Λεσβιών και Γκέι στη Γερμανία (LSVD), για να διαμορφώσουν μια κατάλληλη τελετή μνήμης. Η ομάδα χαιρέτισε την απόφαση του Κοινοβουλίου να αφιερώσει την τελετή στα θύματα, που διώχθηκαν και σκοτώθηκαν, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου τους.

«Για να εξάγουμε τα σωστά διδάγματα από όλες τις διαφορετικές πτυχές της, η ιστορία πρέπει να διατηρηθεί συνολικά ζωντανή», δήλωσε η Henny Engels, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της LSVD.

Το 2002, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε επίσημα συγγνώμη από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα για αυτό που αναφέρεται, ως η πιο σκληρή δίωξη ομοφυλοφίλων στην ιστορία. Στο Βερολίνο, το δίδυμο καλλιτεχνών Δανίας-Νορβηγίας Μάικλ Έλμγκριν και Ινγκάρ Ντράγκσετ σχεδίασαν ένα μνημείο το 2008 για να τιμήσουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ θύματα, που διώχθηκαν και σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Είναι ένα παραλληλεπίπεδο από σκυρόδεμα, που έχει ένα μικρό παράθυρο, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε μια ταινία με δύο άντρες να φιλιούνται.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024