Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στενή συνεργασία στον Πολιτισμό Ελλάδας- Ιορδανίας

Στενή συνεργασία στον Πολιτισμό Ελλάδας- Ιορδανίας

Στη συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού Haifa Al-Najjar, συζητήθηκαν  διεξοδικά θέματα που αφορούν στην προστασία και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς Ελλάδας και Ιορδανίας αλλά και στις δυνατότητες δημιουργίας κοινών μεταφραστικών προγραμμάτων.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην τελετή εγκαινίων, υπό τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II ibn Al Hussein, των έργων ανάπτυξης της περιοχής του Ιερού Τόπου της Βαπτίσεως του Ιησού, στον Ιορδάνη Ποταμό –μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η τελετή έγινε στο King Hussein Bin Talal Convention Centre, στη Νεκρά Θάλασσα και παραβρέθηκαν θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες απ΄όλο τον κόσμο.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής της στην Ιορδανία η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε σειρά διμερών επαφών για την ενίσχυση και προώθηση των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Λουκέτο στο μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο της Ευρώπης με βιβλία για τη Μέση Ανατολή

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας

Συμφώνησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για δράσεις που αφορούν στην έρευνα, διαφύλαξη και προώθηση της παραδοσιακής μουσικής και των μουσικών οργάνων, καθώς και των παραδοσιακών χορών. Η Λίνα Μενδώνη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υψηλή ποιότητα των δράσεων τόσο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων «Φοίβος Ανωγιανάκης»- Κέντρο Μουσικολογίας, όσο και του Λυκείου των Ελληνίδων και στην τεχνογνωσία την οποία οι δύο φορείς μπορούν να μεταφέρουν στο πλαίσιο του Μνημονίου. Εκτενώς συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης της χειροτεχνίας, όχι μόνον ως προς την προστασία των παραδοσιακών τεχνών, αλλά και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και αναπτυξιακής προοπτικής των τοπικών κοινωνιών.

Οι επισκέψεις της Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού

Στο πλαίσιο αυτό  η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το Jordan River Foundation, το οποίο δραστηριοποιείται, περισσότερο από μία εικοσαετία, με εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα διαθέτοντας χειροτεχνήματα γυναικών, εξαιρετικής λεπτότητας και τέχνης, για την οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Nayef Hmeidi Al-Fayez συζητήθηκαν εκτενώς θέματα που άπτονται του θεσμικού πλαισίου και του νομικού καθεστώτος των μουσείων, της ανάδειξης και ανάπτυξης των αρχαιολογικών χώρων, της ενίσχυσης του πολιτιστικού τουρισμού, μέσω διακρατικών πολιτιστικών διαδρομών, καθώς και της δημιουργίας, στην Ιορδανία, ενός φορέα ανάλογου του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, κυρίως, για την παραγωγή ακριβών αντιγράφων και την ίδρυση πωλητηρίων.

Τι δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού τηε Ιορδανίας

Ο Nayef Hmeidi Al-Fayez εξήρε το έργο που επιτελείται στην Ελλάδα στα θέματα αυτά και ζήτησε από τη Λίνα Μενδώνη την παροχή τεχνογνωσίας , όπως και στα ζητήματα προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων, που αποκαλύπτονται στο πλαίσιο μεγάλων δημοσίων έργων και ιδιωτικών επενδύσεων. Ο Ιορδανός Υπουργός επεσήμανε ότι το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού πρωτοπορεί κάνοντας αναφορά στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να υπογραφεί  Μνημόνιο Κατανόησης το οποίο να περιλαμβάνει  τους ανωτέρω τομείς συνεργασίας, καθώς και την διοργάνωση, το 2023, κοινού σεμιναρίου στην Αθήνα με την συμμετοχή ειδικών επιστημόνων για τα θέματα που άπτονται της προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος, στο πλαίσιο των μεγάλων δημοσίων και ιδιωτικών έργων.

Εν συνεχεία, τη Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε η Πριγκίπισσα Dana Firas, Πρόεδρος του Petra National Trust. Το Ιδρυμα έχει στόχο την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόσφατα εξέδωσε στην Conference of the Parties των Ηνωμένων Εθνών (COP 27), με την στήριξη της Ελλάδας, την Διακήρυξη για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. Παρών στην συνάντηση ήταν ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Κώστας Καρτάλης, συνεργάτης και εκπρόσωπος του ΥΠΠΟΑ στην διεθνή ελληνική πρωτοβουλία για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, στην πολιτιστική κληρονομιά.

Η Πριγκίπισσα Dana Firas για το έργο που μέχρι σήμερα έχει επιτελέσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Προτείνοντας οι δύο χώρες να συντονίσουν τις προσπάθειες και τις δράσεις τους, ενόψει της επόμενης COP 28, στα ΗΑΕ, το 2023. Πρόταση η οποία έγινε αμέσως αποδεκτή από την Υπουργό. Επίσης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην πραγματοποίηση κοινού σεμιναρίου στην Αθήνα, το 2023, προκειμένου Ελλάδα και Ιορδανία να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και συγκεκριμένες εμπειρίες για την προστασία των μνημείων από την κλιματική κρίση.

Τέλος, η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κυριακουπόλεως Χριστοφόρου, και συζήτησαν διεξοδικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα του Πατριάρχη για την συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, στην συντήρηση και αποκατάσταση του βυζαντινού ναού του 6ου αι. στο Tell Mar Elias, όπως και σε άλλα χριστιανικά μνημεία της περιοχής.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024