Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ασφάλεια

Ασφάλεια

Οσο πιο στενός είναι ο ορισμός της εθνικής ασφάλειας τόσο το καλύτερο. Oι μετανάστες θα γλιτώσουν από τη φυλακή κι εμείς, οι υπεράνω υποψίας έντιμοι πολίτες, από την παρακολούθηση.

Ας πούμε ότι το δεξαμενόπλοιο που στο πηδάλιό του ταξίδευαν σκαρφαλωμένοι επί 11 ημέρες τρεις μετανάστες από τη Νιγηρία δεν είχε φτάσει στις Κανάριες Νήσους, αλλά στον Πειραιά. Τι θα είχε συμβεί; Πρώτα απ’ όλα θα είχαν συρρεύσει μέσα σε λίγα λεπτά στο λιμάνι μερικές χιλιάδες άνθρωποι για να δουν το περίεργο θέαμα, όπως είχε συμβεί μ’ εκείνη την έρμη τη φάλαινα που είχε χάσει τον δρόμο της στον Σαρωνικό. Υστερα θα είχε ξεσπάσει πολιτική θύελλα για την τύχη των τριών γενναίων. Ο Αδωνις θα έβγαινε στα κανάλια και θα ζητούσε σιδηρά πυγμή κατά των λαθρομεταναστών, ο Μηταράκης θα ανακάλυπτε έναν τουρκικό δάκτυλο πίσω από την υπόθεση, ο Τσίπρας θα ζητούσε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει για τη χορήγηση τιμητικού ασύλου. Και ο Ανδρουλάκης θα αναρωτιόταν, με νόημα, αν, μετά τον ίδιο, συνιστούσαν και οι Νιγηριανοί απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Πράγματι, με βάση τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα, οι τρεις μετανάστες θα ενέπιπταν εύκολα σε αυτή την κατηγορία. Ακόμη και το σχέδιο νόμου για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών που τέθηκε στα μέσα Νοεμβρίου σε ηλεκτρονική διαβούλευση προέβλεπε στην αρχική του μορφή ότι η εθνική ασφάλεια σχετίζεται με την «εθνική άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την ενεργειακή ασφάλεια, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία από άλλες υβριδικές απειλές, την προστασία του νομίσματος και της εθνικής οικονομίας, την προστασία από ανθρωπιστική κρίση, τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος». Ποιος μας έλεγε λοιπόν ότι οι τρεις που ταξίδεψαν τόσες χιλιάδες μίλια ακουμπώντας σχεδόν τη θάλασσα δεν αποτελούσαν τον προπομπό μιας ευρύτερης εφόδου με στόχο την πρόκληση μιας ανθρωπιστικής κρίσης ανάλογης μ’ εκείνη του Μαρτίου του 2020;

Ευτυχώς επικράτησαν ωριμότερες σκέψεις και ο ορισμός της εθνικής ασφάλειας περιορίστηκε σημαντικά. Υστερα κι από τις παρεμβάσεις των συνταγματολόγων, η απαρίθμηση των λόγων εθνικής ασφάλειας που δικαιολογούν άρση απορρήτου περιλαμβάνει αποκλειστικά λόγους σχετικούς με την εθνική άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την ενεργειακή ασφάλεια και την κυβερνοασφάλεια. Οσες δηλώσεις και να κάνει λοιπόν ο Βαρουφάκης για το πόσο καλύτερα θα ήμασταν αν είχαμε βγει από το ευρώ, δεν θα καταφέρει να αρχίσει επιτέλους η ΕΥΠ να παρακολουθεί το τηλέφωνό του.

Είναι θετικό επίσης ότι απαλείφθηκε η αναφορά σε «άλλες υβριδικές απειλές», που θα μπορούσε να περιλαμβάνουν και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Αρκετό κακό έκανε η ψήφιση του άρθρου 36 του Ποινικού Κώδικα, για την οποία ο Πρωθυπουργός δήλωσε (όχι σε έλληνα, αλλά σε αμερικανό δημοσιογράφο) ότι έχει μετανιώσει.

Mε λίγα λόγια, όσο πιο στενός είναι ο ορισμός της εθνικής ασφάλειας τόσο το καλύτερο. Oι μετανάστες θα γλιτώσουν από τη φυλακή κι εμείς, οι υπεράνω υποψίας έντιμοι πολίτες, από την παρακολούθηση.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024