Η Ικαρία αγαπημένος και δημοφιλής προορισμός για τις αμμώδεις καταπράσινες παραλίες της, τα γραφικά χωριά της και τα άγρια φυσικά της τοπία. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι ότι το πανέμορφο νησί φιλοξενεί και δεκάδες κρυμμένα σπίτια χτισμένα κάτω από τεράστιους βράχους.

Τα φημισμένα «πειρατόσπιτα», τα πετρόχτιστα σπίτια τα οποία μετρούν πολλούς αιώνες και ήταν απόλυτα εναρμονισμένα με τη φύση. Οι συγκεκριμένες οικίες εξυπηρετούσαν σημαντικό σκοπό. Προστάτευαν τους κατοίκους από τους πειρατές.

Διαβάστε επίσης: Το τότε και το τώρα 6 θρυλικών παιχνιδιών

Η ιδιόμορφη κατασκευή τους

Ήταν τόσο καλά κατασκευασμένα και δομημένα, που δεν ήταν καθόλου εύκολο να τα αντιληφθούν, αφού κρύβονταν ανάμεσα σε βράχια, μεγάλες πέτρες και συστάδες δέντρων. Το καταλληλότερο καταφύγιο όλου του πληθυσμού του νησιού.

Σπίτια που δεν είχαν ιδιαίτερες ανέσεις, χωρίς καμινάδες, αφού οι κάτοικοι απέφευγαν να ανάβουν φωτιές για να μην γίνουν αντιληπτοί από μακριά καθώς επίσης δεν είχαν καθόλου σκύλους για να μην γαυγίζουν.

Oι απόλυτες κρυψώνες από τους πειρατές

«Η εποχή των μεγαλοπρεπών ναών είχε τελειώσει. Οι Ικαριώτες έχτιζαν σπίτια σχεδιασμένα για να μην τα βλέπει κανείς, και για να το κάνουν αυτό έπρεπε να πάνε ψηλά στην ερημιά, όπου δεν μπορούσαν να παρατηρηθούν από τη θάλασσα» δήλωσε στο BBC η ντόπια Ελένη Μαζάρη.

Οι Ικαριώτες συνέχιζαν να χτίζουν και να ζουν σε αντιπειρατικά σπίτια για περίπου τρεις δεκαετίες, μια περίοδο που είναι ευρέως γνωστή ως «πειρατική εποχή» ή «εποχή των πειρατών». Τα ορεινά χωριά-φαντάσματα, όπως η Λαγκάδα, εξακολουθούν να διαθέτουν πέτρινες κατοικίες από εκείνη την εποχή, πολλές από τις οποίες είναι τόσο δύσκολο να εντοπιστούν σήμερα όσο και τότε.

Αν βρεθείτε λοιπόν στο νησί, εξερευνήστε τα περίφημα αυτά σπίτια και περιηγηθείτε στη μακρινή ιστορία τους.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr