Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΔ: Σαββατοκύριακο εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης

ΣΥΔ: Σαββατοκύριακο εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης

Τη χρονιά που μας πέρασε, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Δολοφονιών Τρανς Προσώπων, καταγράφηκαν 327 δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων σε όλο τον κόσμο, ενώ μαζί με τις αυτοκτονίες καθώς και τους θανάτους που δεν εξιχνιάστηκαν τα αίτια τους, φτάνουν και ξεπερνούν τις 389 καταγραφές.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) τιμά τη φετινή 12η Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης με ένα διήμερο εκδηλώσεων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο: διαδικτυακή ημερίδα με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων και φορέων το Σάββατο (6 μμ) και σιωπηλή πορεία μνήμης με αναμμένα κεριά την Κυριακή (7μμ), από την Ομόνοια μέχρι τη Βουλή.

Η διαδικτυακή ημερίδα θα γίνει υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη της Διεθνούς Τρανς Οργάνωσης InternationalTransFund (ITF).

Θα προβληθεί ζωντανά από την σελίδα του ΣΥΔ στο Facebook.

To πρόγραμμα:

Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου, 6 μμ
Χαιρετισμός: Κίμων Μελικέρτης (Διευθυντής ΣΥΔ)
Ομιλία: Κώστας Μπακογιάννης (δήμαρχος Αθηναίων
Χαιρετισμοί (Συντονισμός: Κίμων Μελικέρτης)

    • Μαρία Συρεγγέλα (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων)
•  Μαρία Γαβουνέλη (Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου)
•  Καλλιόπη Λυκοβαρδή (Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη)
•  Ευγενία Γιακουμοπούλου (Συμβούλιο της Ευρώπης, Τμήμα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου)
•  Άννα Απέργη Κωνσταντινίδη (Πρόεδρος ΣΥΔ)

Πολιτικό Πάνελ (Συντονισμός: Τζίνα Μοσχολιού (δημοσιογράφος), Σχολιασμός: Βασίλης Σωτηρόπουλος (νομικός σύμβουλος ΣΥΔ))
• Νικόλας Γιατρομανωλάκης (Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού – ΝΔ),
• Ειρήνη Αγαθοπούλου (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)
• Νάντια Γιαννακοπούλου, (Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ)
• Κρίτων Αρσένης (Βουλευτής ΜΕΡΑ25)

Κυριακή, 20 Νοεμβρίου, 7 μμ

– Συγκέντρωση στις 7 μμ στην Πλατεία Ομονοίας
• Φωταγώγηση σιντριβανιού στα χρώματα της τρανς υπερηφάνειας
•  Άναμμα κεριών στην μνήμη των τρανς συνανθρώπων που έπεσαν θύμα δολοφονικής τρανσφοβικής βίας και κακοποίησης
• Πορεία Μνήμης προς τη Βουλή στις 7:30 μμ, χωρίς συνθήματα και πανό, με αναμμένα κεριά.  Θα υπάρχουν πορτραίτα των τρανς δολοφονημένων συνανθρώπων μας από τον εικαστικό /ζωγράφο  Δημήτρη Αστερίου
• Βουλή των Ελλήνων – Σχηματισμός του αριθμού των τρανς θυμάτων με αναμμένα κεριά – Ενός λεπτού σιγή

Η ανακοίνωση του ΣΥΔ:

«Τη χρονιά που μας πέρασε, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Δολοφονιών Τρανς Προσώπων, καταγράφηκαν 327 δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων σε όλο τον κόσμο, ενώ μαζί με τις αυτοκτονίες καθώς και τους θανάτους που δεν εξιχνιάστηκαν τα αίτια τους, φτάνουν και ξεπερνούν τις 389 καταγραφές.

Οι πιο πάνω αριθμοί είναι ενδεικτικοί, καθώς αποτελούν μόνο τα καταγεγραμμένα περιστατικά, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πραγματικός αριθμός ενδεχομένως είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς σε πολλές χώρες είτε τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα δεν αναγνωρίζονται με την πραγματική τους ταυτότητα, είτε δεν υπάρχουν καθόλου καταγραφές.

Παράλληλα στη χώρα μας, σταθερά τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τις καταγραφές του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής βίας, τα ποσοστά ρατσιστικών περιστατικών και διακρίσεων κατά τρανς προσώπων, παραμένουν υψηλά, και αναλογούν περίπου στο 20% των συνολικών καταγεγραμμένων περιστατικών [Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας – Ετήσια έκθεση 2021, αριθμό δραματικά δυσανάλογο σε σχέση με την μικρή υποομάδα των τρανς και φυλοδιαφορετικών προσώπων.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία, δεικνύουν ότι είναι επιτακτική αναγκαιότητα να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα, τόσο στο επίπεδο της Πολιτείας, όσο και σε αυτό της κοινωνίας, ώστε να καταπολεμηθεί ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο στιγματισμός αλλά και οι διακρίσεις – που πολλές φορές βρίσκονται κάτω από ένα θεσμικό πλαίσιο-, που αντιμετωπίζει η κοινότητά μας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), από τον Ιούνιο του 2018 εξέδωσε τον νέο ταξινομητικό κατάλογο ICD-11 [ΣΥΔ Δελτίο Τύπου 19.06.2018], από τον οποίο έχει αφαιρεθεί κάθε έννοια που ψυχιατρικοποιεί και παθολογικοποιεί την τρανς κατάσταση. Η χώρα μας αυτό ακόμη δεν το έχει ενσωματώσει, με αποτέλεσμα οι τρανς άνθρωποι πέραν του στιγματισμού στον χώρο της υγείας, να υφίστανται διακρίσεις και αποκλεισμούς σε πάρα πολλούς τομείς, όπως της επαγγελματικής κατάρτισης, της εργασίας και της απασχόλησης [ΣΥΔ Δελτίο Τύπου 13.10.2022]. Και, πράγματι, η αποψυχιατρικοποίηση της ταυτότητας φύλου μέσω της άμεσης ενσωμάτωσης του νέου ICD, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη κοινότητά μας στην οποία το ΣΥΔ δίνει και θα δώσει ιδιαίτερο βάρος.

Παράλληλα, εξακολουθούν να παραμένουν οι ελλείψεις και οι περιορισμοί στη νομοθεσία της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου όπως αποδεικνύεται και σε πρόσφατη έρευνα που διενήργησε το ΣΥΔ [Βλέπε βιβλίο με τίτλο: «Εργασία στο σεξ – ορισμοί | νομικό πλαίσιο & σχολιασμός | στοχευμένη έρευνα σε τρανς πρόσωπα | θέσεις & προτάσεις», Μαρίνα Γαλανού, εκδ. Πολύχρωμος Πλανήτης, 2022], ενώ παραμένει ελλιπής η αντιρατσιστική νομοθεσία γιατί ο ρατσιστικός λόγος τιμωρείται μόνο όταν συνδέεται με πράξη, με αποτέλεσμα ο ρατσιστικός λόγος να παραμένει ατιμώρητος, ενώ η νομοθεσία της ίσης μεταχείρισης δεν καλύπτει την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, την πρόνοια, την παροχή υπηρεσιών και αγαθών και τη στέγαση.

Για τη φετινή χρονιά το ΣΥΔ έχει προγραμματίσει διήμερο εκδηλώσεων στην μνήμη των τρανς αδερφών μας που δολοφονήθηκαν με μόνο λόγο την ταυτότητα φύλου τους».

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024