Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το δίλημμα των Ρεπουμπλικανών

Το δίλημμα των Ρεπουμπλικανών

Για τους Ρεπουμπλικανούς έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο θέμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο Τράμπ έχει μια "τοξική" παρουσία

Η αποτυχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να καταλάβει εύκολα και με μεγάλη πλειοψηφία το Κογκρέσο υπήρξε το ουσιαστικό μήνυμα των αμερικανικών ενδιάμεσων εκλογών. Ολες οι προβλέψεις έτειναν προς ένα αποτέλεσμα που θα έδειχνε ένα σαρωτικό κόκκινο κύμα (το χρώμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος – GOP) να πλημμυρίζει τα δύο νομοθετικά σώματα. Αυτό είχε προετοιμάσει τους παράγοντες του κόμματος να είναι έτοιμοι να θριαμβολογήσουν, προετοιμαζόμενοι για καταιγιστικό θρίαμβο στις επόμενες Προεδρικές εκλογές το 2024. Εν όψει όλων αυτών, ο πρώην Πρόεδρος Τράμπ, που έτρεξε σε πολλές αναμετρήσεις υποστηρίζοντας υποψηφίους που πρόσκεινται σε αυτόν και στις απόψεις του, ήταν έτοιμος να ανακοινώσει σε λίγες ημέρες την υποψηφιότητά του ξανά για την Προεδρία.

Αντί για όλα αυτά, το εκλογικό αποτέλεσμα έφερε τα δύο κόμματα (Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους) στήθος με στήθος στην Γερουσία, ενώ στην Βουλή οι Δημοκρατικοί είχαν λογικές απώλειες που συμβαίνουν πάντα σε ενδιάμεσες εκλογές σε βάρος του κυβερνώντος κόμματος. Το αποτέλεσμα λοιπόν κάθε άλλο παρά θριαμβευτικό υπήρξε για οπαδούς και στελέχη του GOP. Παγώνει επίσης κάπως την ορμητικότητα του Ντόναλντ Τράμπ που είχε ήδη προαναγγείλει για την ερχόμενη Τρίτη ένα σπουδαίο γεγονός (την αναγγελία της υποψηφιότητάς του;).

Για τους Ρεπουμπλικανούς έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο θέμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο Τράμπ έχει μια «τοξική» παρουσία. Οσους υποψήφιους στήριξε δυναμικά με την παρουσία του, ακόμη κι αν οι προβλέψεις έβλεπαν άνετη επικράτησή τους, είτε έχασαν είτε επιβίωσαν οριακά. Οι αναλύσεις όλων των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων δείχνουν πως ενώ οι Δημοκρατικοί έβγαιναν χαμένοι σε όλα τα μέτωπα (εγκληματικότητα, ακρίβεια, μεταναστευτικό, πολιτική ορθότητα, οικονομία, εικόνα Αμερικής στον κόσμο), ενισχύονταν μόνο εκεί που υπεύθυνος θεωρείται ο Τράμπ. Δηλαδή στην απαγόρευση των αμβλώσεων, λόγω της σύνθεσης που έχει πετύχει στο Ανώτατο Δικαστήριο, (οι γυναίκες ψήφισαν εναντίον υποψηφίων του GOP) και στην πολιτική ακρότητα (πολιτική ταυτισμένη με τον Τράμπ). Σε αυτές τις θέσεις πάνω στηριγμένοι οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος κράτησαν κάπως την κατάσταση κι’ απέφυγαν την συντριβή.

Με δεδομένο πως ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του οι Ρεπουμπλικάνοι αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο πολιτικό δίλημμα. Μπορούν να φθάσουν έως και σε συντριβή των Δημοκρατικών, αν όμως διαλέξουν κάποιον άλλο υποψήφιο (Ντε Σάντις, που έχει μεγάλη πέραση στις ισπανόφωνες μειονότητες, Ρον Πώλ, κλασσικός και σοβαρός συντηρητικός λχ) αντί του Τράμπ. Είτε να πάνε με τον πρ. Πρόεδρο, με κίνδυνο να ξαναχάσουν! Το πρόβλημα είναι η στάση του Τράμπ. Αν επιμείνει να κατέβει υποψήφιος, τότε θα υπάρξει σοβαρότατη διάσπαση της συντηρητικής ψήφου. Κάτι που το GOP δεν μπορεί να διακινδυνεύσει. Υπάρχει η δυνατότητα να πεισθεί να μείνει στο περιθώριο;

Αυτό είναι ένα τεράστιο ερωτηματικό για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και για τους σχεδιαστές της στρατηγικής του…

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024