Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Tass: Ζητούν από τον Ζελένσκι να αλλάξει σε λατινικό το κυριλλικό αλφάβητο της Ουκρανίας

Tass: Ζητούν από τον Ζελένσκι να αλλάξει σε λατινικό το κυριλλικό αλφάβητο της Ουκρανίας

Την αλλαγή του κυριλλικού αλφάβητου της Ουκρανίας σε λατινικό ζητά αναφορά που έχει καταχωρηθεί στον ιστότοπο του ουκρανού προέδρου καθώς «υπάρχουν αρκετοί λόγοι για μια τέτοια μετάβαση και είναι προφανείς».

Αναφορά που ζητά τη μετάβαση της Ουκρανίας από το κυριλλικό στο λατινικό αλφάβητο καταχωρήθηκε χθες Δευτέρα στον ιστότοπο του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Και ιδιαίτερα στο σύγχρονο αγγλικό»

«Σας ζητώ να εξετάσετε τη δυνατότητα αλλαγής του ουκρανικού αλφάβητου στο λατινικό αλφάβητο και ιδιαίτερα στο σύγχρονο αγγλικό. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για μια τέτοια μετάβαση και είναι προφανείς» σημειώνεται στην αναφορά, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Δείτε ακόμα – Ουκρανία: Το 86% υπέρ της συνέχισης της ένοπλης αντίστασης στην ρωσική εισβολή

Προκειμένου να εξεταστεί από τον αρχηγό του κράτους, η αναφορά πρέπει να συγκεντρώσει 25.000 υπογραφές. Παρόμοια προσπάθεια είχε γίνει το 2019 αλλά δεν είχε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα (Petition).

Πριν λίγο καιρό, ο Ολέξι Ντανίλοφ, Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας, είχε προτείνει ν’ ανοίξει διάλογος στη χώρα για την αλλαγή της κυριλλικής γραφής σε λατινική, αλλά η πρόταση δεν προχώρησε.

Εκστρατεία «απορωσοποίησης»

Από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, οι ουκρανικές αρχές έχουν ξεκινήσει μια ευρεία εκστρατεία «απορωσοποίησης».

Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας μίλησε για άλλη μια φορά έντονα κατά της χρήσης της ρωσικής γλώσσας στη χώρα, λέγοντας ότι τα ρωσικά «πρέπει γενικά να εξαφανιστούν από το έδαφος της Ουκρανίας» και τα αγγλικά με τα ουκρανικά θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά.

Τώρα, ενώ περιμένουμε την απόφαση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπάρχει μια αναφορά που ζητά να απαγορευτεί νομικά η προβολή ρωσικών ταινιών στη χώρα και να περιοριστεί η διανομή της ρωσικής λογοτεχνίας, καταλήγει το Tass.

Ο Αλέξανδρος Πούσκιν και ο Στίβεν Κινγκ

Πρόσφατα, εμφανίστηκε αναφορά στον ιστότοπο του ουκρανού ηγέτη, ο συντάκτης της οποίας πρότεινε ν’ αλλάξει η ονοματοδοσία των δρόμων που φέρουν ονόματα των κλασικών της ρωσικής λογοτεχνίας.

Συγκεκριμένα, συνιστούσε οι δρόμοι με τ’ όνομα του Αλέξανδρου Πούσκιν να πάρουν του αμερικανού συγγραφέα Στίβεν Κινγκ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της Ουκρανίας. Ο εγγονός του Πούσκιν χαρακτήρισε τρελή αυτή την ιδέα.

Η Αικατερίνη Β’ και ο γκέι πορνοστάρ

Το καλοκαίρι, διατυπώθηκε άλλο αίτημα προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας ν’ αντικαταστήσει το μνημείο της Αικατερίνης Β’ στην Οδησσό με άγαλμα του γκέι αμερικανού πορνοστάρ Μπίλι Χέρινγκτον.

Σύμφωνα με τον εμπνευστή του αιτήματος, η ανέγερση ενός νέου μνημείου θα στείλει «σαφές μήνυμα» ότι η Ουκρανία υποστηρίζει την LGBT κοινότητα και θ’ απαλλάξει την πόλη από το άγαλμα μιας «αμφιλεγόμενης ιστορικής προσωπικότητας».

Πηγή: Tass, echedoros-a.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024