Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ που αρνήθηκαν να υποδυθούν τρανς χαρακτήρα σε ταινία

Οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ που αρνήθηκαν να υποδυθούν τρανς χαρακτήρα σε ταινία

Το ζήτημα της τρανς αντιπροσώπευσης αναδεικνύεται σε ένα αρκετά σοβαρό θέμα με την τρανς κοινότητα να διεκδικεί το δικαίωμα να “διηγείται” τις ιστορίες της. 

Όταν ο ηθοποιός Έντι Ρέντμεϊν κλήθηκε να σχολιάσει τον ρόλο του στην ταινία «Το κορίτσι από τη Δανία» (Danish Girl) αναγνώρισε τη συμμετοχή του ως “ένα λάθος”, ενώ ηθοποιοί όπως η Χάλι Μπέρι και η Σκάρλετ Γιόχανσον αποφάσισαν να αποσυρθούν από ταινίες, στις οποίες θα ενσάρκωναν έναν τρανς χαρακτήρα.

Το ζήτημα της τρανς αντιπροσώπευσης αναδεικνύεται σε ένα αρκετά σοβαρό θέμα με την τρανς κοινότητα να διεκδικεί το δικαίωμα να “διηγείται” τις ιστορίες της.

Έντι Ρέντμεϊν: Η συμμετοχή μου στο «Το κορίτσι από τη Δανία» ήταν ένα λάθος

Ήταν πριν έναν χρόνο όταν ο ηθοποιός Έντι Ρέντμεϊν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παίζει ξανά έναν τρανς χαρακτήρα, ενώ χαρακτήρισε τον ρόλο του στο The Danish Girl ως ένα «λάθος».

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα, The Sunday Times, ο 39χρονος ηθοποιός εξήγησε πώς έχει μετανιώσει που έπαιξε τη Lili Elbe, μια τρανς γυναίκα, στην ταινία του 2015. Η ερμηνεία του κέρδισε μια υποψηφιότητα για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου στα Όσκαρ, αλλά προκάλεσε και την κριτική αρκετών ΛΟΑΤ+ ατόμων, υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος της Elbe έπρεπε να είχε δοθεί σε ένα τρανς άτομο. Κοιτάζοντας πίσω, ο Ρέντμεϊντ αναγνώρισε τη συμμετοχή του στην ταινία ως λανθασμένη.

«Όχι, δεν θα έκανα κάτι τέτοιο, σήμερα», είπε ο σταρ των Fantastic Beasts στην εφημερίδα. «Έκανα αυτή την ταινία με τις καλύτερες προθέσεις, αλλά νομίζω ότι ήταν λάθος».

Σκάρλετ Γιόχανσον: Έχω αποφασίσει από σεβασμό να αποσύρω τη συμμετοχή μου από την ταινία

Με αφορμή τα γυρίσματα της “Rub & Tug” αρκετά άτομα είχαν αντιδράσει στην επιλογή της Σκάρλετ Γιόχανσον να υποδυθεί έναν τρανς χαρακτήρα. Μετά τις αντιδράσεις, μάλιστα, η διάσημη ηθοποιός αποφάσισε να αποσύρει τη συμμετοχή της ως ένδειξη σεβασμού στην τρανς κοινότητα.

Η σχετική ανακοίνωσή της δημοσιεύτηκε στο περιοδικό OUT

«Στο φως των πρόσφατων ηθικών ερωτημάτων που προέκυψαν σχετικά με το ρόλο μου ως Ντάντε Τεξ Γκιλ, έχω αποφασίσει από σεβασμό να αποσύρω τη συμμετοχή μου από το πρότζεκτ. Ο τρόπος που η κουλτούρα μας αντιμετωπίζει τα τρανς άτομα συνεχίζει να προοδεύει και έχω μάθει πολλά από την κοινότητα από τότε που έκανα την πρώτη μου δήλωση σχετικά με το κάστινγκ και συνειδητοποιώ ότι ήταν σκληρή. Τρέφω μεγάλη εκτίμηση και αγάπη για την τρανς κοινότητα και είμαι ευγνώμων που η συζήτηση σχετικά με το inclusivity στο Χόλιγουντ συνεχίζει. Σύμφωνα με την GLAAD, οι LGBTQ+ χαρακτήρες μειώθηκαν το 2017 σε ποσοστό 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με μηδενική εκπροσώπηση τρανς χαρακτήρων σε μεγάλες στουντιακές κυκλοφορίες. Αν και θα ήθελα πολύ να έχω την ευκαιρία να δώσω ζωή στην ιστορία και τη μετάβαση του Ντάντε, καταλαβαίνω γιατί πολλοί νιώθουν πως θα έπρεπε να ερμηνευθεί από ένα τρανς άτομο, και είμαι ευγνώμων που αυτή η συζήτηση σχετικά με το κάστινγκ, αν και αμφιλεγόμενη, έχει πυροδοτήσει έναν ευρύτερο διάλογο σχετικά με την ποικιλομορφία και την εκπροσώπηση στο σινεμά. Πιστεύω ότι όλοι οι καλλιτέχνες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα και δίκαια. Η εταιρεία παραγωγής μου, These Pictures, κυνηγάει δυναμικά πρότζεκτ που εξίσου ψυχαγωγούν και αμφισβητούν τα όρια. Ανυπομονούμε να δουλέψουμε με κάθε κοινότητα προκειμένου να φέρουμε αυτές τις τόσο συγκινητικές και σημαντικές ιστορίες μπροστά στο κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο».

Χάλι Μπέρι: Η τρανς κοινότητα πρέπει να έχει αδιαπραγμάτευτα την ευκαιρία να πει τις ιστορίες της

Το καλοκαίρι του 2020 η Χάλι Μπέρι αποκάλυψε στα social media ότι ένας από τους επόμενους ρόλους της θα είναι ένας τρανς άνδρας.

«Είναι ένας χαρακτήρας, που η γυναίκα είναι τρανς χαρακτήρας, οπότε είναι μια γυναίκα που αλλάζει σε άντρα. Είναι ένας χαρακτήρας σε ένα σχέδιο που θα μου άρεσε να κάνω», δήλωσε η Μπέρι, αποκαλύπτοντας ότι θα ήθελε να κάνει μια «μεγάλη βουτιά» σε «αυτόν τον κόσμο». «Το ποια είναι αυτή η γυναίκα μου είναι τόσο ενδιαφέρον», συμπλήρωσε.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, την αντίδραση πολλών μελών της ΛΟΑΤ+ κοινότητας τόσο για την συνεχιζόμενη μη επιλογή τρανς ηθοποιών για τρανς ρόλους, όσο και για το μπέρδεμα της Μπέρι σχετικά με την ταυτότητα φύλου του ρόλου της.

Η αντίδραση ήρθε και από τον λογαριασμό του ντοκιμαντέρ του Netflix «Disclosure: Trans Lives on Screen» που εξερευνά την εκπροσώπηση των τρανς στη βιομηχανία.

Λίγες ώρες μετά η Χάλι Μπέρι, με ανακοίνωσή της, αποσύρθηκε από το πρότζεκτ, δηλώνοντας πως η τρανς κοινότητα πρέπει να έχει αδιαπραγμάτευτα την ευκαιρία να πει τις ιστορίες της.

Πηγή: avmag

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 20:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 2ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024