Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: «Κραυγή αγωνίας» από τη Baran Mohammaddi που ζει στην Ελλάδα

Ιράν: «Κραυγή αγωνίας» από τη Baran Mohammaddi που ζει στην Ελλάδα

Η 17χρονη μιλά για τις οργισμένες διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε πολλές πόλεις του Ιράν και στέλνει το δικό της μήνυμα για τις Ιρανές γυναίκες που καθημερινά γίνονται θύματα και παρενοχλούνται

Ο θάνατος της Μαχσά Αμίνι ήταν η «σπίθα» που άναψε τη μεγάλη «φωτιά» στο Ιράν. Η 22χρονη συνελήφθη από την αστυνομία Ηθών της Τεχεράνης, επειδή δεν φορούσε την «κατάλληλη ενδυμασία» και πέθανε, ενδεχομένως λόγω τραυματισμών που υπέστη.

Ο χαμός της έχει προκαλέσει τεράστιο κύμα οργής και αγανάκτησης, όχι μόνο σε διάφορες πόλεις του Ιράν, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Ιρανές που ζουν στη χώρα μας «σπάνε» τη σιωπή τους και μιλούν για το πώς βιώνουν τα δραματικά γεγονότα που συμβαίνουν στην πατρίδα τους εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία τους.

«Δεν θέλουμε να απαγορευτεί το χιτζάμπ»

Η 17χρονη Baran Mohammaddi ζει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η ίδια μιλά αποκλειστικά στο «Χαμογέλα και Πάλι!» και σημειώνει πως ο ξεσηκωμός του ιρανικού λαού οφείλεται στην καταπίεση που βιώνουν οι γυναίκες της χώρας τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Αναφορικά με τον θάνατο της Μαχσά Αμινί η νεαρή λέει πως αρχικά ανακοινώθηκε ότι η 22χρονη απεβίωσε από καρδιακή ανακοπή, ωστόσο ύστερα από περαιτέρω διερεύνηση φάνηκε πως πέθανε από βαριά εγκεφαλική κάκωση.

«Όλο αυτό έγινε λόγω του “ακατάλληλου χιτζάμπ” που φορούσε. Στη θέση της θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε άλλη γυναίκα. Οι γυναίκες φοβούνται για τον εαυτό τους και οι άντρες για τις κόρες τους και τις μητέρες τους», τονίζει.

Και προσθέτει: «Είναι πολύ δύσκολο, όταν η κυβέρνηση ελέγχει την εμφάνισή σου και τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι. Δεν θέλουμε να απαγορευτεί το χιτζάμπ. Θέλουμε απλώς τη δυνατότητα να διαλέγουμε αν θα το φοράμε ή όχι. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει στο Ιράν».

«Η κυβέρνηση χειραγώγει τις γυναίκες, και καταστάσεις σαν αυτές συμβαίνουν στο Ιράν όλη την ώρα. Η Αστυνομία Ηθών συλλαμβάνει γυναίκες κάθε μέρα. Πολλές από αυτές γίνονται θύματα και παρενοχλούνται», τονίζει η 17χρονη.

Παράλληλα, δηλώνει πως μετά τον θάνατο της Μαχσά, οι

«Αυτή τη φορά δεν θα υποχωρήσουν»

γυναίκες εκεί είναι πιο φοβισμένες από ποτέ, ωστόσο έχουν συνειδητοποιήσει πως το να μένουν πίσω φοβισμένες δεν θα αλλάξει καθόλου την κατάσταση.

«Πρέπει να βγουν έξω και να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν, να διαδηλώσουν ώστε να πυροδοτήσουν την αλλαγή στην κοινωνία. Το να κόβουν τα μαλλιά τους είναι μια κίνηση διαμαρτυρίας για να υποστηρίξουν τις γυναίκες που είναι καταπιεσμένες συνεχώς», σημειώνει η Baran.

Η ίδια τονίζει ότι πρόκειται για ένα θέμα που δεν αφορά απλώς το χιτζάμπ και το Ιράν. «Το χιτζάμπ απλώς συμβολίζει και αντιπροσωπεύει την καταπίεση, την αβεβαιότητα και την προκατάληψη που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες».

Επίσης, λέει ότι και στο παρελθόν υπήρχαν διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις ωστόσο πιστεύει ότι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά.

«Τώρα περισσότερες γυναίκες βγαίνουν μπροστά. Οι γυναίκες ηγούνται αυτής της κίνησης ενώ συμμετέχουν και άντρες. Αυτή τη φορά δεν θα υποχωρήσουν. Δείχνουν ότι έχουν ξεπεράσει τον φόβο των συνεπειών των διαδηλώσεων σε περίπτωση που δεν εξελιχθούν υπέρ τους. Θέλουν την αλλαγή. Τώρα που νίκησαν τον φόβο πιστεύω ότι θα υπάρξει αλλαγή», καταλήγει.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024