Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: «Αν κερδίσουν η Μελόνι και οι σύμμαχοί της φοβάμαι ότι, ως χώρα, μπορεί να απομονωθούμε», λέει ο Πρόντι

Ιταλία: «Αν κερδίσουν η Μελόνι και οι σύμμαχοί της φοβάμαι ότι, ως χώρα, μπορεί να απομονωθούμε», λέει ο Πρόντι

Σε σχέση με το ενδεχόμενο να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία ένα ακροδεξιό κόμμα, ο Ρομάνο Πρόντι υπογράμμισε πως «υπάρχει, όντως, μεγάλη ανησυχία σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να κερδίσει αυτή η δεξιά».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι La7, αναφέρθηκε στις ιταλικές βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Σεπτεμβρίου και στο ενδεχόμενο να κερδίσει η συντηρητική συμμαχία, υπό την ηγεσία της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι.

«Η Μελόνι στην προεκλογική εκστρατεία είναι ικανή, αλλά το να είσαι ηγέτης είναι διαφορετικό πράγμα: πρέπει να έχεις το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και να υπολογίζεις τις επιπτώσεις των αποφάσεών σου», σημείωσε ο Πρόντι.

Διαβάστε επίσης: Έτσι θα «εκβιάσει» η Μελόνι την Ευρώπη – «Τoo big to fail»

«Θα φανεί αν η ανησυχία μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Και προσέθεσε: «Στην Ευρώπη, όλοι μας χτυπήσαμε την γροθιά στο τραπέζι υπέρ των συμφερόντων μας, το έκανα εγώ και ο Ντράγκι. Με διαπραγματεύσεις, αλλά και με ‘δούναι και λαβείν’. Το θέμα είναι να είσαι στο ίδιο μήκος κύματος με τις πλήρως δημοκρατικές χώρες που προωθούν το ευρωπαϊκό όραμα».

«Θυμάμαι πως όταν ο Χάιντερ, στην Αυστρία, πέτυχε σημαντικό αποτέλεσμα στις εκλογές, ως πρόεδρος της Κομισιόν δέχθηκα μεγάλες πιέσεις για τιμωρήσουμε την χώρα του. Και εγώ απάντησα: δεν τιμωρούμε για το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά για συγκεκριμένες συμπεριφορές. Τώρα, για παράδειγμα, στην Ουγγαρία αυτές οι συμπεριφορές υφίστανται», τόνισε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο να ηγηθεί της νέας ιταλικής κυβέρνησης ένα ακροδεξιό κόμμα, ο Ρομάνο Πρόντι υπογράμμισε πως «υπάρχει, όντως, μεγάλη ανησυχία σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να κερδίσει αυτή η δεξιά», σημειώνοντας πως «θα δούμε αν στη συνέχεια η ανησυχία αυτή θα μετατραπεί σε ‘κατάσταση έκτακτης ανάγκης’ για την δημοκρατία μας».

«Φοβάμαι μην απομονωθούμε»

Όπως υπογράμμισε, αυτό που φοβάται περισσότερο είναι ότι «ως χώρα, μπορεί να απομονωθούμε και να χάσουμε τη διαπραγματευτική μας ισχύ».

«Μπορεί, δηλαδή, κάλλιστα κάποιος να χτυπήσει τη γροθιά του στο τραπέζι, αλλά υπάρχει και περίπτωση να σπάσει το χέρι του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόντι.

Για να καταλήξει πως «οι αναφορές της Μελόνι στον Όρμπαν είναι αναφορές στον εθνικισμό, ακόμη και στη φυλή, σε έννοιες που εναντιώνονται ξεκάθαρα στις ευρωπαϊκές βασικές αρχές και προωθούν μια οπισθοδρομική κοινωνία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024