Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρίτη και 13: Η ημέρα που ενώθηκαν για πάντα ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ και ο Κώστας Καζάκος

Τρίτη και 13: Η ημέρα που ενώθηκαν για πάντα ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ και ο Κώστας Καζάκος

Θλίψη για την απώλεια του μεγάλου σκηνοθέτη Ζακ Λυκ Γκοντάρ και του σπουδαίου Ελληνα ηθοποιού Κώστα Καζάκου

Πώς τα φέρνει η ζωή ορισμένες φορές. Τρίτη και 13, γρουσούζικη ημέρα για τους προληπτικούς, «μαύρη ημέρα» για τον παγκόσμιο κινηματογράφο αλλά και για το ελληνικό θέατρο.

Δύο σπουδαίες προσωπικότητες, ο τεράστιος σκηνοθέτης Ζαν Λυκ Γκοντάρ και ο σπουδαίος Ελληνας ηθοποιός Κώστας Καζάκος, έφυγαν από τη ζωή με διαφορά λίγων ωρών.

Τέσσερα χρόνια διαφορά είχαν, ο ένας στα 91 τους χρόνια, ο άλλος στα 87 του, «επέλεξαν» να ρίξουν αυλαία την ίδια ημέρα.

Δεν μπορείς να κάνεις συγκρίσεις, ούτε καν να προσπαθήσεις να συγκρίνεις τους δύο μεγάλους τεθνεώτες.

Παγκόσμιος ο Γκοντάρ, μια μεγάλη μορφή του γαλλικού και παγκόσμιου κινηματογράφου, όχι του mainstream, όχι του χολυγουντιανού θεάματος και της εύκολης εικόνας που υποβιβάζει την Τέχνη για χάρη της πρόσκαιρης ευχαρίστησης. Αλλά ενός σινεμά βαθιά σκεπτόμενου, με πανέμορφες εικόνες, με ανάδειξη της πραγματικής κινηματογραφικής τέχνης.

Κι από την άλλη ο Κώστας Καζάκος. Ο τεράστιος θεατράνθρωπος, ο σπουδαίος ηθοποιός του σινεμά, ο αγωνιστής της Αριστεράς, ο κυνηγημένος από τη Χούντα, ο πληθωρικός άνθρωπος που ρούφηξε τη ζωή μέχρι το μεδούλι, ο όμορφος σύζυγος των ωραιότερων ματιών του ελληνικού κινηματογράφου, της Τζένης Καρέζη.

Σπουδαία η συμβολή του Καζάκου στην ανάδειξη του ελληνικού θεάτρου, αξέχαστη αυτή η επιβλητική φωνή που σκέπαζε τα πάντα.

Πόσο λυπηρό να μην είναι κάποιοι άνθρωποι μαζί μας, ακόμη κι όταν κάποιοι πεθαίνουν σε βαθιά γεράματα.

«Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ ήταν ο πιο εικονοκλάστης από τους κινηματογραφιστές του Νέου Κύματος (…). Χάσαμε έναν εθνικό θησαυρό (…)», έγραψε ο Μακρόν στο Twitter.

«Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Κώστα Καζάκου. Μιας πληθωρικής και δυναμικής προσωπικότητας, που υπήρξε διαρκώς παρούσα στην Τέχνη, όπως και στη δημόσια ζωή ως βουλευτής. Και από τις δύο θα λείψουν, τώρα, τόσο η επιβλητική του εμφάνιση, όσο και η χαρακτηριστική φωνή του», έγραψε ο πρωθυπουργός.

Ελάχιστος φόρος τιμής στις δύο σημερινές απώλειες…

Πόσο στενάχωρη αυτή η Τρίτη και 13 του Σεπτέμβρη για όλους όσοι αγάπησαν το θέατρο, τον κινηματογράφο στην Ελλάδα αλλά και το σπουδαίο σινεμά που δημιούργησε η εκπληκτική σκηνοθετική πένα του Ζαν Λυκ Γκοντάρ.

Ποιος ξέρει; Εκεί στις όχθες του Αχέροντα, εκεί όπου οι δύο βάρκες θα συναντηθούν για τον Κάτω Κόσμο, ο Γκοντάρ να «σκαρώσει» μια νέα μοναδική ταινία και να ζητήσει από τον Καζάκο να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τους ενώνει πλέον η γραμμή του θανάτου…

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024