Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λίνα Μενδώνη: Συναντήσεις για θέματα πολιτισμού στη συμπρωτεύουσα

Λίνα Μενδώνη: Συναντήσεις για θέματα πολιτισμού στη συμπρωτεύουσα

Σύσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, στο Λαογραφικό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη, σύσκεψη για την έκθεση «Μικρά Ασια χαίρε» και τιμητική διάκριση στα εγκαίνια του βυζαντινού Ναού Αγίου Ανδρέα Περιστερών.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη βρέθηκε αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε συναντήσεις για σημαντικά πολιτιστικά θέματα της πόλης. Μέσα στους στόχους του Υπουργείου είναι η αναδιοργάνωση της λειτουργίας του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ) που θα αναβαθμίσει την παρουσία του και θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του.

Διαβάστε επίσης: Εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά & εφήβους στο θέατρο 104

Αποκατάσταση του Λαογραφικού Μουσείου

Στη συνάντηση της με τον Πρόεδρο καθ. Φώτη Κιλιπίρη, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΛΕΜΜ-Θ εξετάστηκε ο νέος οργανισμός του Μουσείου, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης, και θα επιτρέψει τη στελέχωση των βασικών λειτουργιών του Μουσείου.

Μέσα στο 2022 θα ξεκινήσουν βήματα για την εκπόνηση απαραίτητων μελετών που θα αφορούν στην αποκατάσταση και συντήρηση του διατηρητέου κτιρίου.

Επίσης προγραμματίζεται η έκθεση με θέμα «Παροικιακός Βλαχόφωνος Ελληνισμός της Αυστροουγγαρίας και Βαλκανικής κατά τον 17ο και 18ο αιώνα» με στόχο να αναδειχθεί η συμβολή του Βλαχόφωνου Ελληνισμού της Διασποράς με καταγωγή από τη Μακεδονία, στη διάδοση του ελληνικού πνεύματος στα συγκεκριμένα παροικιακά κέντρα αλλά και στη στήριξη των ιδιαίτερων πατρίδων τους και του νεώτερου ελληνικού κράτους μέσα από τον θεσμό της ευεργεσίας.

Η επίσκεψη της Λίνας Μενδώνη, στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης ολοκληρώθηκε με ξενάγησή της στην περιοδική έκθεση με θέμα «1821-2021: Ψηλαφώντας τον εθνικό εαυτό».

Σύσκεψη για την έκθεση «Μικρά Ασία χαίρε»

Στο πλαίσιο των συναντήσεων εργασίας της Λίνας Μενδώνη, στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Υπουργού και των Εφόρων Αρχαιοτήτων Πόλης και Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Μπεττίνας Τσιγαρίδα, και Μαρίζας Τσιάπαλη, με τον Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως- Νεαπόλεως κ.κ. Βαρνάβα και των συνεργατών του για την πρόοδο της έκθεσης με τον γενικό τίτλο «Μικρά Ασία χαίρε», η οποία έχει ενταχθεί στις εκδηλώσεις μνήμης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την προσφορά των προσφύγων της Μικράς Ασίας στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση, η οποία προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί τον Μάρτιο 2023, συνδιοργανώνεται από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και την Ιερά Μητρόπολη.

Τιμητική διάκριση για την Υπουργό

Τέλος, η Υπουργός τιμήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμο Β, με την ύψιστη διάκριση της Ιεράς Μητρόπολης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου για τη συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο έργο της αποκατάστασης του βυζαντινού ναού Αγίου Ανδρέα Περιστερών, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για βυζαντινό ναό του 9ου αι., επί παλαιότερου παλαιοχριστιανικού, με εξαιρετικό αρχιτεκτονικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, που αποτελούσε Καθολικό Μονής που ιδρύθηκε από τον Όσιο Ευθύμιο τον εν Περιστεραίς.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024